Nájdite vnútorný pokoj v toxických vzťahoch
Ahojte drahé žienky. Budem sa snažiť byť stručná, aj keď téma sa ma momentálne veľmi dotýka.
Zvykla som (pod vplyvom výchovy a doterajších presvedčení) všetko vzťahovať na seba a stále ma to k tomu ťahá. V blízkych občas nenájdeme láskavé prijatie, ale práve naopak - manipuláciu, kritiku,... čo môže u nás pokryviť celkovo obraz o samých sebe i medziľudských vzťahoch. Ja si to začínam uvedomovať až teraz v ,,mladej dospelosti." Pri partnerovi, ktorý je práve ten typ, pre ktorého nikdy nedosiahnem dostatočnosť. Sama ho nezvyknem nazývať partnerom, nakoľko sa rozhodol pre život bez záväku, a to minimálne voči mne. V poriadku, v tom prípade sa potrebujem bez pocitu viny (a to je to ťažké) zamerať na seba. To, čo však prežívam vo vnútri je, že čokoľvek spravím nebude nikdy,,dosť"
Kým som pochopila, že to vlastne nie je v mojich silách zmeniť, mi trvalo celý môj doterajší život. Kritika, pocit viny, nedostatočnosť som brala ako niečo, čo ku mne právom patrí. V jednoduchosti, že si to zaslúžim, lebo nie som práve to ,,dosť".. Je to pre mňa taký AHA moment, ktorý mi priniesol do života trošku svetla. To čo ma však vnútrone škrie je skutočnosť, pre niektorých ľudí (a môže to byť i člen rodiny) nikdy nebudete ,,dosť," nebude im na na tom dokonca ani záležať. Toto vedomie ma vo vnútri bolí a to asi znamená, že ešte stále akoby od toho odvodzujem svoju hodnotu.
S kým táto téma aspoň trošku rezonuje? Ako ste sa zmierili a uzdravili v sebe to vedomie, že niektorím ľuďom na ktorých Vám bude počas Vášho života záležať, nebude možno počas toho ich nikdy skutočne záležať na Vás.
Načo sa viažeš na ľudí pre ktorých nie si nikdy dosť ? Áno, niektorí ľudia si nebudú vážiť nič, ani keby si im modré z neba zniesla. Ale to je ich problém, nie tvoj. Obklop sa ľudmi, ktorí ťa berú takú, aká si. A maj svoju sebahodnotu. To, že sa niekomu nezavďačíš neznamená, že si menej cenná. Neviaž sa na takých ľudí, ale hľadaj nových.

Dakujem velmi pekne a suhlasim s tebou. Je to nesmierne obsiahla tema na ktoru by sa dalo diskutovat hodiny ak nie dni. Ako uz bolo vyssie spomenute, odpovedou na vsetko co sa ti v zivote deje si ty. Cesta je ciel, kazdy clovek si musi najst jemu najprirodzenejsi sposob akym sa prinavrati k svojej bytostnej podstate. Dolezite je mat chut objavovat, skumat, hladat atd...vsak napokon hladame samych seba, co viac by sme si mohli priat. 🙂 Je to vsetko jedno velke tajomstvo, uz len zalezi natom z akej pozicie to cele vnimas. Cize stav vedomia v ktorom sa nachadzas, to urcuje akym sposobom vnimas realitu. Nechcem zachadzat do podrobnosti, ale urcite si v danej ponuke nespocetneho mnozstva roznych knih, vizualnych ako aj zvukovych zaznamov nieco uz najdes, co tebe vyhovuje. 🙂