icon

Nedostatok vďačnosti: Ako reagovať na nevychovaných kolegov?

12. sep 2024

Ahojte. Vie vas nahnevat, ak vam niekto pise napr. na fb, ked nieco potrebuje od vas, vy si date tu namahu, cas, vyhladate a poslete mu, co treba a on nema chochmes sa ani podakovat? Vsimam si, ze mi to robi par kolegyn a pride mi to celkom nevychovane. Casto si spravu (podla vsetkeho) pozru len v nahlade a vobec nereaguju, az ked opat nieco potrebuju, pritom v nasej skupinovej konverzacii su aktivne a konverzuju s inymi alebo citaju spravy. Predtym som to neriesila, ale uz mi to pride fakt take… nevychovane a premyslam, ze ich zacnem ignorovat, ked budu nabuduce daco chciet, nech si poradia same.

Strana
z2
viestta
12. sep 2024

Kludne ignoruj

kavasmliekom
12. sep 2024

Tiež by som ignorovala.

januska12323
12. sep 2024

Oni si to nevedia vyhľadať alebo sa im len nechce?

autor
12. sep 2024

@januska12323 Velmi dobra otazka. Toto si casto aj ja hovorim, ze co to mam za bandu neschopakov okolo seba (cest vynimkam), ze si nevedia na internete na prislusnej stranke dohladat datum, v maili nejaky dokument a pod. … alebo by sa im len nechcelo? Asi jedno s druhym.

marca12
12. sep 2024

Ano,ignorovala by som. Nemaju ani tolko zaujmu,aby si precitali speavu. Tak by som im nastavila zrkadlom. Dakujem,prosim je zaklad slusnosti.

deti95060810
12. sep 2024

ja by som odpovedala ale tak za 3 - 4 dni... nech čaká a keď jej bude dlho tak nech si nájde čo potrebuje sama.

katka700
12. sep 2024

Oni za tebou idú lebo vedia že rada pomáhas, svoju robotu necháš tak a ideš robiť tú ich, či? Aj je to tak už to berú ako samozrejmosť. Nabudúce na nich kašli, nepomáhaj a keď sa ozvu znova napíš že si mala veľa roboty.

autor
12. sep 2024

Najlepsie bolo, ked si jedna kolegyna nechavala vsetko na poslednu chvilu a potom za mnou chodila alebo mi pisala, nech jej poradim, ukazem, skontrolujem. A ja blba som sa zlutovala. Za cely ten cas som to blbe dakujem pocula len raz, pritom som jej niekolkokrat pomohla. No tu som uz ignorovat zacala. Obavam sa, ze budem asi o kratky cas cierna ovca v kolektive, ale tieto nevychovane neschopacky ma uz vytacaju.

h2
Autor odpoveď zmazal
autor
12. sep 2024

@h2 Chapem. Ak sa ale mozem spytat, nikdy ti to ale nepride take, ze aspon podakovat sa mozu, ked si ochotna a investujes svoj cas a vedomosti? Akoze ja neviem, ja som na toto strasne hakliva poslednu dobu uz, lebo vkuse niekto nieco chce a nevazi si tu pomoc😅… Uz si na sebe aj vsimam, ze mozu za mnou prist dvaja ludia s tym istym problemom. Ten, ktory je slusny a poprosi, podakuje, tak nie je problem pomoct a taky sedlak, co mu slama trci z topanok a nepozna sposoby, tak toho by som najradsej poslala kade-lahsie.

h2
Autor odpoveď zmazal
kavasmliekom
12. sep 2024

@h2 ja napríklad keď niečo riešim, pýtam sa na niečo, poďakujem hneď v prvom príspevku.

svetlonos
12. sep 2024

Vidíš a ja preto miliónkrát radšej telefonujem! Tieto písania a toboz cez soc siete sú také o ničom. Ja väčšinou poďakuje. Ale minule som isla z úradu, v hlave xy myšlienok, pozerám NS pani z recepcie a odchádzam ako tela - bez pozdravu 🙊 Pani ma pozdravila, vtrhla znova do reality až som sa jej ospravedlnila. Fakt ma to mrzelo.
Niekedy mi takéto veci dočasnú oneskorene a tak sa vrátim a poďakujem. Nie ze by som mala v paži, len som nesustredena.
Ale skusala si niekedy povedať po pomoci - hm ďakujem by vôbec nezaškodilo 😉 - povedať kolegyni?

svetlonos
12. sep 2024

Ale teda ak ta používajú namiesto Google ci z vlastnej lenivosti a k tomu ani nepodakuju, tak ich neries. To sa nerobi

h2
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
12. sep 2024

Ja poviem:-za malicko, aj na buduce. Mnohym potom trkne.

muchotrafka298
12. sep 2024

Ja uz po skusenostiach za pomoc necakam ani dakujem. Velakrat som pomohla ludom a nevedeli ani podakovat. Nie, ze by som nieco za to ocakavala, ked chcem tak pomozem. A sakra dobre si vyberam, komu a akym sposobom pomozem. Selektujem to. Nevidim na tom nic zle. Nemusis pomahat kazdemu, hlavne nie tomu, kto si pomoc nevazi a nezasluzi, lebo Ta len vyuziva.

mk1111111111
12. sep 2024

Tiez pozri len v nahlade a ignoruj

mandzula
12. sep 2024

@h2 presne, dostanem tu otazku, ci mozu otazku do sukromnej spravy, ja sa rozpisem na pol strany a nic...

vorkola
12. sep 2024

No ja som sa tak naucila,ze takmer za vsetko kazdemu podakujem .Aj tu na konovi, ked sa pytam na nieco, alebo dostanem odpoved

vkatush
13. sep 2024

Mne väčšina poďakuje. Ak nie, tak buď
- mi to nevadí, nejak do neregistrujem
- mi to vadí veľmi a napíšem im "sprostú" správu typu Nie je zač/Vraví sa ďakujem/Patrí sa poďakovať/Čokoládu s ĎAKUJEM mi môžeš nechať na stole/,...

A predstav si, nie som čierna ovca, ale dávajú si pri mne bacha na úplne základné základy slušného správania 😂

vkatush
13. sep 2024

Aj keď ten týždeň ma jedna cudzia ženská nasrala, keď zháňala niečo. Pravidelne spamuje v skupine "zadarmo alebo lacno a priniesť mi to".
Prvýkrát som jej napísala ako jediná komentár, že mám, posuniem rada, ak pomôže, nevyužila som, zabalené, nové, viem aj priniesť. Odignorovala ma.
Druhýkrát som jej pekne slušne napísala, že mám, aký stav a značka. A tá bez bu a me, ani len vetu nevie poskladať, len rozkazovačne "fotky" a potom "koľko". Ta som si povedala, tebe ani keby si milión ponúkala.

mantilka
13. sep 2024

Keď to nepovieš na rovinu prečo ignoruješ nebude to mať efekt. Ale čakaj odutie...
Dnes ani ospravedlnenie ti nikto nenapíše. Firma spraví fatálnu chybu a pošle mail s oznamom...
Mám pocit, že sa mení doba. Technológie priniesli pozitíva aj negatíva....ľudia sú chladnejší, podrazdenejsi a slušné správanie je cudzie slovo.
Ja osobne som si dala záväzok začať brať ľudí takých aki sú, lebo v opačnom prípade by som sa vkuse na niečo "nas.ala. Keď neočakávanas nesklames sa.
Obdivujem osemdesiatnikov, oni sa tu musia cítiť ako na Marse 🤔.

misulkar
13. sep 2024

Však ľudia nevedia poďakovať ani osobne, takže riešiť virtuálne konverzácie je ešte o level vyššie.
Nevedia poďakovať, pozdraviť a celkovo sa správajú ako teliatka (teraz narážam na slovenskú kultúru, keďže som sa po x rokoch vrátila zo zahraničia).

pinkgirl
13. sep 2024

Asi trpíš syndrómom "samaritán" - čiže rada pomáhaš, hľadáš riešenia. No a druhá strana to berie ako samozrejmosť a ani bú/ani mú. Tak ich požiadavku odpinkaj, že nevieš, máš surny program... Veď oni si poradia ak bez teba nakoniec.

pupava36
14. sep 2024

Ja by som ich ignorovala. Ked budu nieco chciet povedz ze nemas cas, alebo jednoducho neodpisuj odpis az za tyzden alebo vobec. A mas "vymalovane" .

pupava36
14. sep 2024

Ale toto je problem asi v sade, v mojej byvalej robote nebol schopny ani len rano pozdravit veduci nie to este moje kolegyne. Pozdravili vzdy mozno 2-3 a zvysne jak take telce v cetne veduceho. Odchadzam domov z roboty pozdravim ich vsetkych tie 2-3 odzdravili a ostatny jak take telce ani bu ani mu.

hara_vara
14. sep 2024

napíš im Ty že ďakujem
oni budú vedieť neboj
napíš to vždy, aby vedeli že Ty vieš nech sa hanbia

hara_vara
14. sep 2024

a ešte jedna vec môj otec hovorieval
blbí lidi,taky lidi😜

any_soj
14. sep 2024

Ja by som to povedala narovinu