icon

Ako riešiť konflikt kvôli alkoholu s priateľom?

25. máj 2024

Chcem len váš názor lebo ja som už zúfalá... Nemôžem piť alkohol zo zdravotných dôvodov. Mám priateľa, obaja máme 21. Ten však veľmi s obľubou vyhľadáva chaty, žúrky a oslavy typu "v liehu 24/7". Ja nerada chodím na také aktivity keďže mi nerobí dobre že som jediná v spoločnosti ktorá nepije a každý je na mol a mne ostáva vždy úloha mamičky. Priateľa som prosila že ak už na také aktivity chce chodiť, aby aspoň si len vypil do nálady 3-4 panaky, nie sa zložil aj on ... Veľmi však protestuje lebo mu beriem "zábavu"... In sa správa veľmi podrazdene, agresivnejsie a povysenecky keď ma vypite... Nechápe však ze mne nerobí dobre taká spoločnosť. Jeho riešenie je aby som ja nechodila ale sú to naši spolocni kamaráti a ja nemám lepru. Chcela by som aby bral na mňa ohľad aj na moje pocity v takej spoločnosti ako čierna ovca. Ja sa chcem stretávať s ostatnými tiež. Nemyslite si že teraz mu zakazujem piť, to nie. Ale chcem aby bral ohľad na mňa ešte keď viem že najväčší problém po alkohole z celej partie má asi on.... Ako mu to vysvetliť a čo žiadať?

simona92101
26. máj 2024

Tak jedno pivo/2 panaky a 24/7 v liehu je pekny rozdiel.a toboz ked je potom agresivny.od takeho ruky prec ked nepozna mieru

koniarova
26. máj 2024

Pochopíš to rokmi, keď ty budeš sedieť doma pri dieťati a partner, lebo pochybujem že si ťa zoberie bude žúrovať každý víkend po chatách a šenkoch.

ankare
26. máj 2024

Ako často mávate takéto akcie?

chrumka333
26. máj 2024

Ono aj my sme boli mladí a alkohol tiekol potokom ale teda nebolo to 24/7 a agresivita žiadna, skôr útlm a spánok. Veď sama píšeš, že už so ho prosila až toľko nepije a trt z toho. Myslím, že nemôžeme v tvojom prípade hovoriť o láske z jeho strany. Zidi z kratšej cesty

kleopatra114
26. máj 2024

Zlatko , mas 21 . Teraz je to pre vás naramna zábava . O 5 rokov neskôr prides na to , ze si s človekom , ktorý má problém s chlastom a navyše je pootm z nejako aj agresívne hovado . Toto nebude materiál na zakladanie rodiny .

vev82
26. máj 2024

Mas 2 moznosti.
1, Nechodit tam. Najst si ine altivity, ist von s kamoskami. Relaxovat doma. Citat knihu. Robit cokolvek bez ozranov.
2, rozist sa s priatelom. Lebo proste ste mladi a mate diametralne rozdielny styl zabavy. A jemu momentalne v zivote len o zabavu. Co znamena byt ozraty a bavit sa s kamosmi.
Ina rada nie je 😉. V kazdom pripade by si sa mala vysrat na tlupu ozranov

alenka58
26. máj 2024

ste mladí, tam sa dá alkohol do určitej miery ospravedlniť ale nie agresivita

marianarem
26. máj 2024

Zeny ti tu pisu o alkoholizme, lebo to zrejme poznaju, videli nejake pripady z okolia. Ked niekomu nestacia 3-4 panaky, ale potrebuje sa zlozit, inak to prenho nie je zabava, tak tam proste ten potencial k chlastaniu je, hoci teraz este alkoholikom byt nemusi. Ja by som na tvojom mieste bola obozretna a vsimala si kolko a ako casto pije. Lebo potom tu byvaju rozne pribehy. Napr. zena na materskej, chlap.robi a zena by sa aspon cez vikend rada dospala. Ale piatky a soboty vecer sa chlap potrebuje ist zabavit = ozrat sa az do kolien. Potom samozrejme spi do 11 a este pol dna triezvie.
Ak chces velmi.na tie chaty chodit, tak ja by som sla len na nejaky cas, kym je partner este pouzitelny a je to.zabava aj pre teba. Potom by som.isla domov.

simca06022011
26. máj 2024

Bud ideš a nepijes alebo nejdeš a ide sám. Žiadny problém. Ak nemáte ine spolcne záujmy a jeho zivot su chatovacky, tak sa to rozpadne samé. Ak máte, vynahradiť si to inde.
Mladý sa chce bavit jeho spôsobom, ty iným. Bud naozaj to nebudeš riešiť a stavať sa do pozície mamičky ( ja napr takmer nepijem a na chatách nikdy neopatrujem nikoho, ak nerátam mojho psa/dceru) alebo sa budes zbytočne trápiť, pripadne si nájdeš iného- nepijuceho.
Ta agresivita by ma trápila viac... proste tam aj opitý by na mňa raz dačo skúsil tak by videl... to je dosť vazna vec...
A problematiku alkohol ako taký tu zbytočne budeš vysvetľovať, jedným uchom dnu a druhým von ( resp. Okom). Sú proste ľudia čo alkohol nepijem. Neznášajú. Odsudzujú. Alkoholici sú všetci. Tak sa s tým vôbec nestracaj čas.

olimuc
26. máj 2024

Mas iba 21 … on asi nebude o vela starsi. Neberie ohlad pretoze nie si na prvom mieste zatial a mozno este x rokov nebudes, mozno nikdy. . Nechod na chaty a najdi si niekoho u koho budes 1tka a budete mat spolocne zaujmy bez ozierania … to ze sa sprava povysenecky a agresivne je red flag, pride cas, ked sa tak bude spravat aj bez alkoholu … naozaj by som si rozmyslela, ci sa oplati stracat cas alebo ci neist o dum dal

minenkak
26. máj 2024

Výmena priateľa,to je najlepší nápad

danica2711
26. máj 2024

je jedno, či už je alkoholik alebo nie (každopádne má tým smerom slušne našliapnuté) alebo je len taký mladý a hlúpy, že ani len piť nevie. Ani v jednom prípade to nie je partner snov, tak ho prestaň tak plamenne obhajovať, ako to robíš po tom, čo si naňho v úvode nakydala a začni rozmýšľať o tom, prečo si napísala ten úvodný príspevok. Lebo tam asi bola podstata problému, ktorý ti správne vadí

rorino
26. máj 2024

Alkoholik nie je len ten čo pije sám doma,a sama si napísala,že rád vyhľadáva akcie "v liehu 24/7.A ak je potom agresívny tak to je ešte horšie.Lenze pokiaľ sám nebude chcieť,tak s tým neprestane a ani to neobmedzi,pretože on problém vidí len v Tom,že ty nepijes Keď ťa už teraz nechce tolerovať,čo bude ďalej?

autor
26. máj 2024

@diewcatqoo problém PO alkohole som mala na mysli ráno, že viem že práve jemu budem robiť opateru.

zmrzlinka2021
26. máj 2024

@dadis
To ze sa nieco vyskytuje v danom veku pomerne casto neznamena, ze je to aj spravne a prospesne. V spolocnosti vacsina ludi funguje naprincipe, ze ak nieco robi vela ludí, stava sa to normou alebo niecim akceptovatelnym, napr. v prípade slovenska sú to rozne formy alkoholizmu, co ma za nasledok rozvrat velmi vela rodín, nehovoriac o vplyve na zdravie a priemernu dlzku zivota daneho naroda.

Ja, ani manzel sme sa nikdy neopijali, nikdy sme nemali potrebu byt "naliati" aby sme sa vedeli uvolnit. Aj sme sa pohybovali v spolocnosti ludí, ktorí obdobne uvazovali. A to nemame problem si niekde von dat pivo, alebo pohar vina. Zivot sme si uzivali a aj teraz uzivame 🙂 ale pre nas uzivanie urcite nie je chlast.

Castokrat je tu vela tem, kde ked uz su deti, chlap zije vselijako, aj si vypije, aj ma kamosov, ale aj v tejto teme vidno, ze taky clovek bol vacsinou aj pred zalozenim si rodiny. Vzdy je vsak aj ina moznost. Vzdy su aj muzi, ktori to maju v zivote a v hlave upratane.

zmrzlinka2021
26. máj 2024

Autorka,

vyhovuje ti taky priatel?

dadis
26. máj 2024

@zmrzlinka2021 Suhlasim, zaroven mam nazor, ze taketo spravanie mladych nie je automaticky alkoholizmus.

maminkadeticiek
26. máj 2024

Nie nezmeni sa a ma problem.A budes mat aj ty ak ostanes s chlapom,s ktorym ste tak velmi nekompatibilni.

autor
26. máj 2024

@dadis nieje to alkoholizmus, a prosím chcela som odpoveď na moju otázku, nepotrebovala som poúčať o tom ako vyzerá alkoholizmus ja to viem verte. Moja otázka znela- akým spôsobom by som vysvetlila niekomu prečo by som chcela aby na oslave píl malo? Neviem to vysvetliť ani sama sebe, proste sa necítim komfortne keď vidím že všetci okolo mňa sú mimo. Len som chcela spôsob to je všetko nie poúčať

rorino
26. máj 2024

A prečo mu robíš opateru?Na to aby sa ozval ťa nepotrebuje,tak nech si poradí aj po opici Nechaj ho tak,nech si to vyzerie sám.

dadis
26. máj 2024

Nerozumies? Rozhodnut mozes iba za seba.

silvike
26. máj 2024

Prepaana a naco mas takeho frajera ? Sak ty mas asi trosku inak nastavene hodnoty, nepotrebujes k zivotu alkohol, kdezto on zrejme ano. Naco si s nim ? Si ho vies predstavit v buducnosti ako otca vasich deti ? Naco ti je taky typek ?

thoughtfulweirdo
26. máj 2024

V 21 rokoch nevedieť, kde mám hranicu, je dosť trapas. V 21 rokoch tú hranicu opakovane NASCHVÁL prekračovať, to je ultra mega trapas. Tvoj problém nie je "ako mu to vysvetliť". Ak má viac než tri mozgové bunky, veľmi dobre vie, čo mu hovoríš. Jemu je proste ožieračka prednejšia.

pimpa12
26. máj 2024

Mne by uuuuuplne stačilo, že je keď pije agresívny a že na teba neberie ohľad. Toto sa nedá zmeniť ani vychovať ak on sám nechce. Rokmi sa to bude len zhoršovať. Pošli ho do kelu a nájdi si niekoho kto uprednostní teba pred ozran párty.

trema
26. máj 2024

Ked si ty este pila, tiez si bola po party mimo a pripadalo ti to normalne? Lebo potom ano, kazis priatelovi zabavu, mysli si, ze ked sa ty neopijas, nemoze sa ani on - vnima to ako nejaky trest a jasne, ze s tym nesuhlasi. Takze jedine riesenie je aby si ty nechodila na ozran party a neotravovala ich tam

silvike
26. máj 2024

Ale ved to sa neda vysvetlit ! Si myslis ze ked priatelovi laskavo predostries vsetky argumenty tak co ? Zmeni sa ? No sotva. On to uz ma uplne zazite v sebe. Zmena musi prist z neho sameho, z jeho vnutorneho presvedcenia, nie ze ty mu budes dohovarat. A zvlast ked sa jedna o take opijase s kamosmi. By som zvysoka kaslala na takeho frajera.

trema
26. máj 2024

A ak si ty nikdy nepila a toto mu stale tolerovala, tak stale plati, co som napisala, "netrestaj" ho za to, ze ty nemozes pit

minenkak
26. máj 2024

Inak ,ja som sa úplne prestala stretávať v súkromí s ľuďmi, čo fajčia a pijú alkohol,mne to neskutočne vadí,možno skús poriešiť aj takto

zzuunnaa
26. máj 2024

ste mladi, takéto chaty k veku patria a rovnako asi aj kvantum alkoholu, takze alkoholikom by som ho zatiaľ nenazvala. Ale to, že sa správa hlupo keď si vypije, to by som spozornela, lebo take veci sa väčšinou vekom len horšia a nezlepšia :/ A čo sa týka tvojho problému, priatel je mladý, ešte nechápem dosť veci 😀 Asi Ti neostane nič len chodiť “na triezvo” ale mamičku by som im isto nerobila.. Kašlať na nich, pripadne ak máš možnosť chod tam na pár hodín a keď sú už teľce chod domov 🙂

minenkak
26. máj 2024

Naozaj patria kvantá alkoholu k mladosti?Ja si to teda nepamätám a ani pri mojom decku som to nezažila