icon

Neviem sa zmieriť so stratou súrodenca

22. jún 2025

Pred mesiacom som stratila brata. Žil v zahraničí, bol mladší odo mňa... mal len 31 rokov. Zrazu len prišlo info, že je chorý a za mesiac ho nebolo. Zistilo sa, že mal cirhozu..potajomky pil. Určite tam boli nejaké problémy, ktoré to spustili, to sa ale asi už nedozvieme. Neviem sa s tym zmieriť. Bol mladý, chcel žiť, chcel mat rodinu..zavislost bola ale asi silnejšia.. Viem, že sa hovori, že to chce čas..ale aktuálne je to naozaj hrozne. Je to zmeska bolesti, nechapania, hnevu, výčitiek. Naozaj tá bolesť bude časom menšia?
Ďakujem za prečítanie.

marca12
22. jún 2025

Cas otupi bolest a ostane smutok. Ale chce to vela casu a snazit sa prijat smrt. Neutapat sa v myslienkach,co by bolo keby. Smrt blizkeho je obrovska bolest,ale cas ozaj hoji rany.

pink_lady
22. jún 2025

Je to ťažké zmieriť sa so smrťou niekoho kto ti bol nejakým spôsobom blízky. U súrodencov je to ešte ťažšie ako keď ťa spaja3z dotyčným "len" dieťa - synovi náhle umrel bio otec3v novembri...a teda syn to ešte nespracoval a veru ani ja. Síce sme spolu nežili ja už mám 2.dieta s manželom ale hrabať sa teraz v jeho veciach a nachádzať tam aj svoje fotky, vracajú sa spomienky... strašne mi to ovplyvnilo život prežívanie (odhliadnuc od problémov ktoré nám to vyrobilo a musíme riešiť). Ale v poslednej dobe mi pomáha veta z nejakého seriálu: zaoberať sa živými, nie mŕtvymi...a neumarat sa myšlienkami...ale žiť svoj život na plno užívať si každú minútu...lebo aj my raz "tam" pojdeme a nevieme či to bude dnes či o XX rokov

balerina2025
22. jún 2025

napis mi, presla som si tym pred polrokom :((((((((((((((

balerina2025
22. jún 2025
@pink_lady

Je to ťažké zmieriť sa so smrťou niekoho kto ti bol nejakým spôsobom blízky. U súrodencov je to ešte ťažšie ako keď ťa spaja3z dotyčným "len" dieťa - synovi náhle umrel bio otec3v novembri...a teda syn to ešte nespracoval a veru ani ja. Síce sme spolu nežili ja už mám 2.dieta s manželom ale hrabať sa teraz v jeho veciach a nachádzať tam aj svoje fotky, vracajú sa spomienky... strašne mi to ovplyvnilo život prežívanie (odhliadnuc od problémov ktoré nám to vyrobilo a musíme riešiť). Ale v poslednej dobe mi pomáha veta z nejakého seriálu: zaoberať sa živými, nie mŕtvymi...a neumarat sa myšlienkami...ale žiť svoj život na plno užívať si každú minútu...lebo aj my raz "tam" pojdeme a nevieme či to bude dnes či o XX rokov

@pink_lady ked vidim ze ludia riesia banality alebo ma daco naserie, si poviem, ze mozem byt rada ze som vobec nazive
ludia su velmi sprosti, pokladaju zivot za samozrejmost, a pirtom zo dna na den, sa ti zivot moze obratit o 180st. ludia si mnohi nevazia ze ziju a riesia debiliny.
ja placem kazdy den, kazdy vecer kazdy noc ale musim dalej zit pretoze si zivot ovela viac vazim nez predtym pretoze ked umrie 80 r clovek si povie ok, staroba ale ked umrie 40r clovek co ma zvot este prd sebou , hlavne ked z mesiaca na mesiacoddide a nestihnes ani spracovat ze niekto ma rakovinu nieto este ze za 2 mesiace ze zomrie.
clovek ma fazy smutku,. fazky prijatia choroby a nie to za 2 mesiace zspracovat rakocinu a este aj smrt.
a lekarka ti len povie ze take veci sa stavaju
nie taketo veci by sa nemali stat !

vanilkovazmrzka
22. jún 2025

Je mi to luto. Mas to o to tazsie, ze ste boli od seba, ze si nevedela o jeho problemoch a ze mas v sebe velmu kopu nezodpovedanych otazok. Je jedine, co ti 100% pomoze a to je cas. Len nikto ti nepovie, ze kolko presne toho casu budes potrebovat.
A mozno by ti pomohlo nakontaktovat sa na ludi, s ktorymi si bol blizky tam kde zil. Mozno by si nasla niektore odpovede a bolo by to znesitelnejsie sa s tou stratou vyrovnat

balerina2025
22. jún 2025
@vanilkovazmrzka

Je mi to luto. Mas to o to tazsie, ze ste boli od seba, ze si nevedela o jeho problemoch a ze mas v sebe velmu kopu nezodpovedanych otazok. Je jedine, co ti 100% pomoze a to je cas. Len nikto ti nepovie, ze kolko presne toho casu budes potrebovat.
A mozno by ti pomohlo nakontaktovat sa na ludi, s ktorymi si bol blizky tam kde zil. Mozno by si nasla niektore odpovede a bolo by to znesitelnejsie sa s tou stratou vyrovnat

@vanilkovazmrzka

vies co je este horsie? ked mas cloveka ''pri sebe'' a nevies o jeho trapeni, lebo ti ani nepovie :((((( nez mat cloveka na mile vzdialeneho. aj ked strata vzdy boli, bez ohľadu na diaľku.
to je slabá barlička ale je, že nežili pri sebe, ze praveze nevedela o jeho problemoch. lebo tazko dakomu pomoct, ked ho nevidime ako a kde zije. tazko. ked zije daleko od nas. ako pomoct, len slovom. takze autorka si naoaj nema a nemoze nic vycitat. nemoze za to ze brat sa rozhodol zit v zahranici.

ale ked mas pri sebe cloveka co ti ani nepovie ze ho daco trapi a potom uz ma rakovinu v poslednom stadiu, to je zle. to je kur.a zle :(

podla mna najhoršie je ked ludia ostanu zit sami. nemaju nikoho kto by videl ich denne starosti. proste dakoho, kto sa bude starat kazdy den a kebyze vidi problem, tak zakroci.

ja som bola skoro v dennom pisomnom kontakte a aj napriek tomu som riadne nevedela co sa deje a teraz som to ja, co mala vycitky svedomia, preco som sa vioac nestarala anezuajimala , vies ake to je zit s takym pocitom?

velmi tazke velmi. a pritom sme sa snazili pomoct, zlepist jeho styl zivota, no zial nebolo v nasich silach ho do dacoho nutit a sledovat kazdy jeho krok.

autor
22. jún 2025
@balerina2025

@vanilkovazmrzka

vies co je este horsie? ked mas cloveka ''pri sebe'' a nevies o jeho trapeni, lebo ti ani nepovie :((((( nez mat cloveka na mile vzdialeneho. aj ked strata vzdy boli, bez ohľadu na diaľku.
to je slabá barlička ale je, že nežili pri sebe, ze praveze nevedela o jeho problemoch. lebo tazko dakomu pomoct, ked ho nevidime ako a kde zije. tazko. ked zije daleko od nas. ako pomoct, len slovom. takze autorka si naoaj nema a nemoze nic vycitat. nemoze za to ze brat sa rozhodol zit v zahranici.

ale ked mas pri sebe cloveka co ti ani nepovie ze ho daco trapi a potom uz ma rakovinu v poslednom stadiu, to je zle. to je kur.a zle :(

podla mna najhoršie je ked ludia ostanu zit sami. nemaju nikoho kto by videl ich denne starosti. proste dakoho, kto sa bude starat kazdy den a kebyze vidi problem, tak zakroci.

ja som bola skoro v dennom pisomnom kontakte a aj napriek tomu som riadne nevedela co sa deje a teraz som to ja, co mala vycitky svedomia, preco som sa vioac nestarala anezuajimala , vies ake to je zit s takym pocitom?

velmi tazke velmi. a pritom sme sa snazili pomoct, zlepist jeho styl zivota, no zial nebolo v nasich silach ho do dacoho nutit a sledovat kazdy jeho krok.

@balerina2025 bracho mal aj partnerku, ale tak všetko skrýval že ani ona na nič neprišla..mne vždy tvrdil že je všetko ok..strašne výčitky mám, že som tam nechodila častejšie, že som o tom nevedela..je to strašne :(

balerina2025
22. jún 2025

prepac ale ake? ved mal partnerku, nezil sam. ak jeho zena nezistila ze sa nieco deje..cirhoza nepride z mesiaca na mesiace, to museli byt roky pitia :(
a ked nie alkohol, mozno dake lieky ci vyzivove doplnky, ktovie. su aj nealkoholicke cirhozy...

balerina2025
22. jún 2025

co mam vraviet ja, ked som ho mala 15min byvajuc odo mna, co mam potom hovorit ja :(((((

xsuzannex
22. jún 2025

Kludne mi napis, presla som si tiez stratou brata. V marci velka oslava jeho 50.narodenin, nikto nic netusil, par dni po oslave siel na urgent, vzapati diagnostikovana rakovina, v juli zomrel.. teraz to bude rok a stale mi to hlava nespracovala. Stale mam pocit, ze to je len zly sen..

autor
22. jún 2025
@balerina2025

co mam vraviet ja, ked som ho mala 15min byvajuc odo mna, co mam potom hovorit ja :(((((

@balerina2025 to ma mrzí :(

cukroska
Autor odpoveď zmazal
cukroska
Autor odpoveď zmazal
autor
23. jún 2025
@cukroska
Odpoveď bola zmazaná

@cukroska bohužiaľ v pripade môjho brata bola potvrdená alkoholova cirhoza..ale máte pravdu, každé Telo je ine..suseda, tiež 30tnicka začala pit a byvalym, aj keď sa rozišli pokračovala a vydržala 5 rokov..už tu nie je

balerina2025
23. jún 2025
@cukroska
Odpoveď bola zmazaná

@cukroska aj ja poznam, co piju desiatky rokov a su tu. naozaj je to zahada ze im ta pecen tak drzi no nikomu neprajem nic zle

balerina2025
23. jún 2025

strasne, ja to inac nechapem, ved pilo sa vzdy, zase netreba klamat, zeny aj muzi po veceroch ale ti ludia umierali na staroby ludovo povedane,
asi naozaj davame v dnesnej modernej dobe do seba kopec chemie navyse.
spracovane potraviny, maly pohyb...fakt neviem.

cukroska
23. jún 2025

Je mi to veľmi ľúto. Je to strašné a obrovský šok 😪😪😪 A úplne Vám rozumiem, aj keď sivto zaorícinia sami,,tá strata veľmi boli..💔 Žiaľ aj u nás v rodine kvôli alkoholu sme predčasne prišli o blízku osobu.

cukroska
23. jún 2025
@balerina2025

@cukroska aj ja poznam, co piju desiatky rokov a su tu. naozaj je to zahada ze im ta pecen tak drzi no nikomu neprajem nic zle

@balerina2025 Veď presne..po dedinách sú naozaj hrozný alkoholici (aj v mestách) a pijú desiatky rokov...naozaj je ten organizmus u každého iný, ale každý si žiaľ dobrovoľne kope svoj hrob.

autor
23. jún 2025
@cukroska

Je mi to veľmi ľúto. Je to strašné a obrovský šok 😪😪😪 A úplne Vám rozumiem, aj keď sivto zaorícinia sami,,tá strata veľmi boli..💔 Žiaľ aj u nás v rodine kvôli alkoholu sme predčasne prišli o blízku osobu.

@cukroska je to strašne ťažké..hľadám odpovede na otazky prečo, ako, prečo začal pit prečo nepožiadal o pomoc…aj keď viem, že odpovedi sa nedočkám..je to moc cerstve

balerina2025
23. jún 2025
@cukroska

@balerina2025 Veď presne..po dedinách sú naozaj hrozný alkoholici (aj v mestách) a pijú desiatky rokov...naozaj je ten organizmus u každého iný, ale každý si žiaľ dobrovoľne kope svoj hrob.

@cukroska ano.
ale to je ako kamoska co v zivote riadne nepila nefajcila je zeleninu a aj tak chytila R....
to proste je vsetko naozaj asi potom o nahode. osud mame kazdy mozno uz dako predurceny, celkom verim v reinkarnaciu

balerina2025
23. jún 2025

ja ta uplne chapem'
toboz nezil sam, mal priatelku,
v mnohom ludia piju su nestatsni ostali sami alebo piju ked ich nieco dlho trapi
je tak strasne vela otazok, co by sme obe chceli vediet, ze preco
a preco nic ne[povedali?
ved vedeli ze ich lubime :(
nechapem

cukroska
23. jún 2025
@balerina2025

@cukroska ano.
ale to je ako kamoska co v zivote riadne nepila nefajcila je zeleninu a aj tak chytila R....
to proste je vsetko naozaj asi potom o nahode. osud mame kazdy mozno uz dako predurceny, celkom verim v reinkarnaciu

@balerina2025 Tak veru osud má každý predurčený..

balerina2025
23. jún 2025
@cukroska

@balerina2025 Tak veru osud má každý predurčený..

@cukroska tiez si myslim. :( pretoze mnohi ludia ani nedostanu sancu ten zivot zit. a zmenit,proste osud je nam dany :(