icon

Nezáujem starých rodičov o vnúčatá

27. aug 2025

ahojte, chcem sa asi len vyzalovat alebo najst pochopenie, ci mate podobne vztahy v rodine aj vy. Vacsinou si vsimam, ze nezaujem starych rodicov je vacsinou z jednej alebo z druhej strany, my ho mame pre istotu z oboch stran. Ked sa mala narodila, chodili vkuse, potom to z nich rychlo opadlo a uz sa im prestalo chciet a pokial neprideme my, oni su schopni neprist aj 2-3 mesiace, pritom pri kazdej nasej navsteve budu malej rozpravat ako im chyba, kedy pride a ako ju lubia. Stari rodicia su mobilni a relativne zdravi na svoj vek, maju nieco cez 60. Moj otec je dochodca a dobrovolne chodi do prace lebo by sa doma nudil, mama este pracuje, svokor ma flexibilnu pracu a stiha rozlicne sportove aktivity, svokra robi u neho vo firme a robi z domu, vie si najst cas na rozne aktivity.
Nepride mi, ze by ju nemali radi, ale ze sa im vrcholne nechce a su lenivi za nou prist a vztah so starymi rodicmi jej tvorime ja a muz a im je to jedno a mne sa to uz dakedy robit nechce. Nema si nahodou dospely vytvarat tento vztah s dietatom? Keby sa my nesnazime, oni nemaju ziaden vztah a mna to fakt uz nebavi.
Ako to vnimate vy, ktori ste v podobnej situacii? Vykaslali ste sa na to alebo ste v sebe nasli kus sebazaprenia a zmenili sa tieto vztahy po rokoch alebo len marne dufam v zaujem z ich strany, ktory sa mozno objavi s jej pribudajucim vekom? Alebo to bude stale tak, ze ich musi prist navstivit mala?
Byvame vsetci v rovnakom meste, cize nie je problem vzdialenost a tiez ako som nacrtla vyssie, nemaju vazne zdravotne problemy.

Strana
z3
biba_18
27. aug 2025

oni neboli 3 mesiace a vy ste boli koľkokrát?
ale nerieš ...
ja vidím v tom to, že prídu, budú u vás - a potom cesta domov - čím som staršia tým menej ma bavia také cestovačky po meste ...

nyusika
27. aug 2025

k nam stari rodicia chodili tiez malo - my sme chodili k nim.
ani moj otec nechodi za vnucatami - chodia oni za nim.

proste su tak zvyknuti

zaklad je - ked nieco chcem, ja sa o to postaram. nebudem cakat, kym niekomu napadne, ako si predstavujem, ze sda ma spravat 🙂

nyusika
27. aug 2025

Mozete sa dohodnut aj na nejakom spolocnom vylete, vikende.

gribka1
27. aug 2025

Vykašľala by som sa na to. Riešila stretnutia kvôli nejakým sviatkom a stačí. A už vôbec nevytvárala vzťahy ich s deťmi. Aké budú také budú. Čo máte všetci s tými vzťahmi so starými rodičmi. Rozprávka starej matere toto. Je to ľuďoch všetko. Veď nech si žijú podľa seba a vy podľa seba. Deťom nič nebude, ak nebudú mať so starými rodičmi. Vy ste dôležitý.

la_dolce_vita
27. aug 2025

Starsi ludia to maju tak, ze radsej privitaju navstevu, ako by sami mali niekam ist. Ak chces budovat vztahy a zalezi ti na tom, chodte vy k nim.

biba_18
27. aug 2025

@gribka1 aj starí rodičia sú dôležití. ty si nemala babky a dedkov?

autor
27. aug 2025

Chodime k nim kazdy vikend, jeden den k jednym, druhy den k druhym, na cele poobedie, priebezne aj cez tyzden v niektore dni.
Ja sama mam vztah so starymi rodicmi viacmenej nijaky, lebo tiez sme k nim chodili len my, nebrali nas na nijake vylety, nemali sme u nich prazdniny, prespavacky, nic. Teraz ako dospela nemam nejaku extra potrebu k nim chodit, preto si kladiem tuto otazku, ci by dospely stary rodic nemal vybakladat aktivitu na budovanie si vztahu s vnukmi a vnuckami a neocakavat, ze to rodicia dietata urobia za neho. Lebo nam ked sa prestane chciet, asi ten vztah zanikne. A mne sa nie vzdy chce a chcem mat aj volny den a tiez by ma potesilo keby vidim realny zaujem z ich strany.
Nebyvame vo velkom meste, napr bratislava ze nam jedna cesta na navstevu trva 45 min. Mame to necelych 10 minut k nim a teda aj oni k nam a ako som spomenila, nie su nevladni, maju auta, nie je to daleko. Ja musim pobalit malej vsetky veci ked k nim ideme a mne sa tiez nechce toto robit kazdy vikend, oni pen nasadnu do auta a pridu.

autor
27. aug 2025
@gribka1

Vykašľala by som sa na to. Riešila stretnutia kvôli nejakým sviatkom a stačí. A už vôbec nevytvárala vzťahy ich s deťmi. Aké budú také budú. Čo máte všetci s tými vzťahmi so starými rodičmi. Rozprávka starej matere toto. Je to ľuďoch všetko. Veď nech si žijú podľa seba a vy podľa seba. Deťom nič nebude, ak nebudú mať so starými rodičmi. Vy ste dôležitý.

@gribka1 ved presne takto to prehodnocujem. Ved ied nebude mat vztah, to nie je moj problem a moja starost ked to oni nechcu. Teraz si uveodmuje veci okolo seba ale casom to vsetko zabudne a spatne nebude mat spomienky na to ze sme ju k nim ako 2rocnu nosili. Proste ten vztah akoby nikdy nemala a co clovek nepozna, to mu nechyba

autor
27. aug 2025
@biba_18

@biba_18 tak ked su doleziti, mozu aj oni urobit krok

mane01
27. aug 2025

@anonym_autor k nam nechodia velmi ani jedni ani druhi, my chodime k nim, aj to nie extra casto. A kazdemu to vyhovuje, ja to nepovazujem za problem, ani to neberiem, ze kaslu na vnucata. Akoze ked budem raz v dochodku, tiez neplanujem chodit neveste za zadkom, lebo dieta.

gribka1
27. aug 2025
@biba_18

@biba_18 Mala, ale nie rozprávkových. Pokiaľ neberiem, že sa tak nejak automaticky deti presúvali na prázdniny, aj to taký samoživot na dedine. Netvrdím, že nie sú dôležití, ale dnes je iná doba, iní starí rodičia a treba sa to prispôsobiť. Ľudia sa prestávajú správať tak, ako sa "patrí" a preto sa tento model rúca z rôznych dôvodov.

autor
27. aug 2025
@mane01

@anonym_autor k nam nechodia velmi ani jedni ani druhi, my chodime k nim, aj to nie extra casto. A kazdemu to vyhovuje, ja to nepovazujem za problem, ani to neberiem, ze kaslu na vnucata. Akoze ked budem raz v dochodku, tiez neplanujem chodit neveste za zadkom, lebo dieta.

@mane01 vsak za zadkom mi nechodia, ale nepridu vobec a to iste ani moji rodicia. To je cisto jednostranny vhtah kde my vyvijame zaujem. Mne to pride smutne, lebo keby sa teraz prestaneme snazit, ten vztah by prestal existovat. Mne sa to uz nechce udrziavat. To iste bolo aj kym sme dieta nemali, chodili sme k nim my, oni sa u nas zastavili vynimocne na sviatky.

gribka1
27. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 ved presne takto to prehodnocujem. Ved ied nebude mat vztah, to nie je moj problem a moja starost ked to oni nechcu. Teraz si uveodmuje veci okolo seba ale casom to vsetko zabudne a spatne nebude mat spomienky na to ze sme ju k nim ako 2rocnu nosili. Proste ten vztah akoby nikdy nemala a co clovek nepozna, to mu nechyba

@anonym_autor Veď toto, vzťah má byť krásny, prirodzený, aj keby sa často nevideli. Toto nebude ono, ak sa to umelo vytvára.

autor
27. aug 2025
@gribka1

@anonym_autor Veď toto, vzťah má byť krásny, prirodzený, aj keby sa často nevideli. Toto nebude ono, ak sa to umelo vytvára.

@gribka1 presnee! Pride mi to umele a tie reci voci malej ako ta my lubime, ako nam chybas a kedy prides su take pro forma. Vzdy im povieme, ze mozete aj vy prist, preco nepridete, pridite, my chodime stale, ale skonci to mlcanim alebo len povedia, no jasne, ved aj my mozeme prist, ale uz nepridu.

pribinak
27. aug 2025

Však ste u nich pečeni varení, tak načo by chodili k vám?
Ja že doeta nevidia ako je tok dlhy a vy ste tam pravidelne nasackovani

autor
27. aug 2025
@pribinak

Však ste u nich pečeni varení, tak načo by chodili k vám?
Ja že doeta nevidia ako je tok dlhy a vy ste tam pravidelne nasackovani

@pribinak ale oni nas volaju. Uz sme to urobili tak, ze sme k nim nechodili zhruba dva mesiace a neprisli ani raz. Boli na nas urazeni, lebo sme neprisli.

gribka1
27. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak ale oni nas volaju. Uz sme to urobili tak, ze sme k nim nechodili zhruba dva mesiace a neprisli ani raz. Boli na nas urazeni, lebo sme neprisli.

@anonym_autor Ináč ja by som víkendy využívala na rodinné výlety, pobyty. Myslím tú vašu mikro. Mňa by tam nikto nedostal, pravidelne zabiť víkend u niekoho. Zážitok jak sv... Sa vraví 😂.

pribinak
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor však jasne že je jednoduchšie ak prídete vy ako by mali chodiť oni
Jaj a že neprídu ? Však di ich naučila že chodíte vy tsk čo sa cudujes

Toto sú take umele hry

autor
27. aug 2025
@gribka1

@anonym_autor Ináč ja by som víkendy využívala na rodinné výlety, pobyty. Myslím tú vašu mikro. Mňa by tam nikto nedostal, pravidelne zabiť víkend u niekoho. Zážitok jak sv... Sa vraví 😂.

@gribka1 ved uz mi to ide hore krkom, keby vidim ze to je nejaka striedacka alebo take cosi, ze pridu aj oni a nejaky vikend nam daju vydychnut, ale oni do nas vkuse hucia a ked neprideme co i len jeden vikend tak su zduti, nie ze mesiac a pol ako sme sa uz na to vykaslali

autor
27. aug 2025
@pribinak

@anonym_autor však jasne že je jednoduchšie ak prídete vy ako by mali chodiť oni
Jaj a že neprídu ? Však di ich naučila že chodíte vy tsk čo sa cudujes

Toto sú take umele hry

@pribinak takze tu nejde o vztah s vnuckou, ale o hru. Dobre vediet, zariadime sa inak

13uzivatelka11
27. aug 2025

Tak podľa mňa kebyže nemajú záujem tak vás ani nevolajú.. veď ste s nimi stále.. a možno áno, sú len leniví ísť k vám alebo sa proste cítia lepšie keď ste u nich a sú u seba doma.. 🤷‍♀️ k nám tiež svokrovci chodia minimálne, lebo my tiež radšej ideme k nim, nemusím nič chystať, upratovať a čakať kedy dorazia 🤷‍♀️

gribka1
27. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 ved uz mi to ide hore krkom, keby vidim ze to je nejaka striedacka alebo take cosi, ze pridu aj oni a nejaky vikend nam daju vydychnut, ale oni do nas vkuse hucia a ked neprideme co i len jeden vikend tak su zduti, nie ze mesiac a pol ako sme sa uz na to vykaslali

@anonym_autor Nech sa zdujú. Išla by som tam, len keď narodeniny, meniny a ich tiež vtedy zavolali k nám. A to by úplne malo postačovať.

3petka
27. aug 2025

@anonym_autor Naši tiež nechodia. Mužovi už na dôchodku a moja mama ešte robí.
Ak niečo chcem donesiem im deti, kde tu sa stavíme aj my.
Osobne toho máme veľa robota, dom, deti a podobne. Tiež by som uvítala keby chodili oni k nám. Oni majú byt my dom. Nemusia nič robiť, len kde tu zabaviť deti a užívať si ako keby boli na svojej záhradke, ktorú už nemajú.
Nám sa do bytu moc nechce lebo čo tam s detmi.
Keď som bola mala proste ma rodičia doniesli k starým rodičom a tam som bola aj celé prázdniny, naši starý rodičia staršieho vezmú tak na 2 týždne a menšieho nechcú lebo čo ak nebude jesť čo ak toto a tamto.

colsami
27. aug 2025

Toto nie je nezaujem. Ste spolu velmi casto, no a predpokladam ze ked uz tam nabalena prides, tak sa malej aj venuju. Ci? Ignoruju vas? Nenakrmia? Nepohraju sa? Asi ano, to by ste tam nechodili.

(Inak cudujem sa ze naozaj cely vikend stravite chodenim po navstevach rodiny, a netravite aj vy ako rodina niekedy cas po vyletoch atd)

Ja by som sa kludne pobalila s celou pereputou a isla k starkym (z manzelovej strany) co byvaju od nas 10minut lenze ti nas ani nevolaju a ani nepridu, ani nemaju zaujem.
Toto co Ty hovoris je dost prehnane a nafuknute z Tvojej strany.

A dolezita vec: ake stare je dieta? To je dost podstatne. Pretoze s naozaj malym zas az tolko extra vela aktivit nenavymyslas, zeby naozaj museli nonstop chodit a riesit. Ved to sa prirodzene vyvija aj casom, ked dieta rastie a je schopnejsie, aktivnejsie, samostatnejsie...

autor
27. aug 2025
@13uzivatelka11

Tak podľa mňa kebyže nemajú záujem tak vás ani nevolajú.. veď ste s nimi stále.. a možno áno, sú len leniví ísť k vám alebo sa proste cítia lepšie keď ste u nich a sú u seba doma.. 🤷‍♀️ k nám tiež svokrovci chodia minimálne, lebo my tiež radšej ideme k nim, nemusím nič chystať, upratovať a čakať kedy dorazia 🤷‍♀️

@13uzivatelka11 uz sme to urobili ze sme k nim mesiac a pol neprisli, len co boli zduti a povedali sme im ze mozu prist, ze nechodia, nejak to s nimi nehlo. Tie reci okolo su len hry aby nemuseli oni chodit, ved zs ten cas sa to preukazalo.

ivik4
27. aug 2025

Pockat co ? Vy ste tam nasackovany stale a Tebe vadi ze nechodia ? 😀
Ani moji rodicia ani svokrovci k nam nechodia , chodime vzdy my
Vztahy maju super a ani ma nenapadlo to riesit

autor
27. aug 2025
@colsami

Toto nie je nezaujem. Ste spolu velmi casto, no a predpokladam ze ked uz tam nabalena prides, tak sa malej aj venuju. Ci? Ignoruju vas? Nenakrmia? Nepohraju sa? Asi ano, to by ste tam nechodili.

(Inak cudujem sa ze naozaj cely vikend stravite chodenim po navstevach rodiny, a netravite aj vy ako rodina niekedy cas po vyletoch atd)

Ja by som sa kludne pobalila s celou pereputou a isla k starkym (z manzelovej strany) co byvaju od nas 10minut lenze ti nas ani nevolaju a ani nepridu, ani nemaju zaujem.

A dolezita vec: ake stare je dieta? To je dost podstatne. Pretoze s naozaj malym zas az tolko extra vela aktivit nenavymyslas, zeby naozaj museli nonstop chodit a riesit. Ved to sa prirodzene vyvija aj casom, ked dieta rastie a je schopnejsie, aktivnejsie, samostatnejsie...

@colsami dost dlhu dobu som jej veci nosila ja a potom som sa na to vykaslala, nemala co jest, nemali navarene nic. Oni nezvyknu mat nikdy navarene a nosim ja. Bud sa naje doma alebo zoberiem. Ze by sa sli potrhat s tym aby jej dali najest alebo cosi to nie a to iste venovanie sa. Vacsinou my s muzom za nou behame lebo oni sa pozabudnu alebo pozeraju telku - muzovi a moji si robia na zahrade ked je leto napr

autor
27. aug 2025
@ivik4

Pockat co ? Vy ste tam nasackovany stale a Tebe vadi ze nechodia ? 😀
Ani moji rodicia ani svokrovci k nam nechodia , chodime vzdy my
Vztahy maju super a ani ma nenapadlo to riesit

@ivik4 my sa nesackujeme lebo nemame co robit, ale ideme tam preto lebo do nas hucia cely tyzden kedy prideme a nech prideme a preco neprideme. A ked neprideme tak su ofucani ale oni nepridu

ivik4
27. aug 2025
@anonym_autor

@ivik4 my sa nesackujeme lebo nemame co robit, ale ideme tam preto lebo do nas hucia cely tyzden kedy prideme a nech prideme a preco neprideme. A ked neprideme tak su ofucani ale oni nepridu

@anonym_autor no vsak ? Aky nezaujem ked Vas stale volaju

autor
27. aug 2025
@colsami

@colsami ano, sme spolu casto, kvoli nasej aktivite, ale ked sa raz za cas poriadne nastveme a prestaneme chodit tak oni ani nevedia ze maju vnucku a su zduti. Kym chodime pravidlene tak cez tyzden sa pytaju potom neprideme jeden vikend, druhy a uz je peklo na zemi. Ale ze by ich trklo ze ahaaa aj my mozeme prist, to nie.

Strana
z3