Ničia sociálne siete reálne vzťahy?
Mám pocit, že sociálne siete úplne menia to, ako medzi sebou fungujeme... a nie som si istá, či k lepšiemu.
Pamätám si časy, keď sme si volali alebo sa len tak stretli vonku. Dnes? Každý na mobile, prezerá reels, scrolluje a keď mu napíšete, odpovie o tri hodiny... alebo vôbec. Priznám sa, niekedy mám pocit, že reálne vzťahy akoby išli bokom.
Je fajn mať možnosť byť v kontakte aj s ľuďmi, ktorí sú ďaleko, ale zároveň mi chýba tá skutočná blízkosť. Nevidíme emócie, často si zle vyložíme správy a koľkokrát riešime v správach aj vážne veci, ktoré by si zaslúžili osobný rozhovor. A pritom sa vieme celé dni len "lajkovať" a tváriť sa, že to stačí.
Mám pocit, že čím viac sme online, tým viac sme offline v bežnom živote. Čo vy? Máte to tiež tak alebo to vidím len ja až príliš čierno?
Povedzte úprimne — ničia podľa vás sociálne siete naše vzťahy alebo je to len o tom, ako ich používame?
Podla mna je to skor tym, ako ich pouzivame a v akom okruhu ludi sa pohybujeme.
Uprimne, moj spolocensky zivot viacej zasiahla pandemia a obmedzenia, ako socialne siete, ktore tu boli aj predtym. Ja mam skor pocit, ze po tych vsetkych lockdownoch, ktore sme mali, sa ludia vo vseobecnosti maju nejako menej potrebu socializovat a radsej vsetko riesia online...🫤 A mozno je to iba moj pocit 🤷.
Podľa mňa nie. Nikto nikoho nenúti tráviť čas na sociálnych sietiach, je to len výhovorka.
Jasné, že je to tak. Od 2009 ako uzrel FB svetlo sveta to išlo dolu vodou. Posledných 10 rokov je to čistá katastrofa. Sociálne siete = buldozér ľudských vzťahov. Žijeme obalovú dobu, nech všetko vyzerá dokonale. Presne ako na tých sieťach. Len pod tým povrchom je častokrát jedno obrovské 💩.
Keby sa spravne vyuzivali, tak by nenicili vztahy, ale boli by skor prospesne.
Keby sa spravne vyuzivali, tak by nenicili vztahy, ale boli by skor prospesne.
@domkakvet presne. Lenže niektorí žijú soc. Sieťami a potom na ne kydaju, že im zničili vzťah atď.. Pričom keby sa využívajú správne (inšpirácia atď) tak by tu takýto príspevok ani nemusel byť. Vsekto je to len o tom človeku, nie sieťach.
Modry konik zacal tvorit diskusie? Mam pocit, ze skoro kazdu temu, co otvorim, je pisana tymto stylom, ze autor sa ani neozve, len tu zacne diskusia
FB nemam a na socialnych sietach vela casu netravim. Skor sa venujem konickom.
Ja, ako introvert, nepocitujem silny impulz nejako extra sa socializovat, chodit po baroch ci kade tade. Za mlada sme chodili casto, to ano, ale vekom uz chce mat clovek aj nejaky svoj pokoj klud a aj tak mi to pride, ze kazdy je nejak zahlteny svojimi vlastnymi starostami.
Pandemia to urcite zhorsila, ale myslim si, ze na toto viac doplacaju extroverti a social butterflies.
Kamosi maju tiez povinnosti ci vlastne rodiny takze je to prirodzena sucast zivota ze ti ludia casom travia menej a menej casu spolu.
Modry konik zacal tvorit diskusie? Mam pocit, ze skoro kazdu temu, co otvorim, je pisana tymto stylom, ze autor sa ani neozve, len tu zacne diskusia
@hederamonstera áno, aj ja som si to všimla.
Ja sa držím toho, že sociálne siete sú dobrý sluha, ale zlý pán. Ak ich niekto používa na bezbrehé scrollovanie, sledovanie účtov, ktoré mu nič nedávajú v tom zmysle, že by človeka niečo nové naučili alebo inšpirovali, tak v tom prípade je lepšie ich nemať. Ja napríklad z tohto dôvodu nemám instagram a ani nerozumiem, prečo ľudia na tom tak fičia. Na druhej strane som rada za možnosť sa spojiť takýmto spôsobom s ľuďmi, ktorých som dlho nevidela, alebo od nich niečo potrebujem. Tiež je pravda, že mnohí to veľmi preháňajú a mám rovnakú skúsenosť ako autorka, že väčšinou tí, čo visia na mobile skoro stále, mi odpíšu tak o niekoľko hodín/dní a niekedy sa ani neunúvajú odpísať 🤣 no a používanie telefónu počas rozhovoru s niekým je podľa mňa vrchol neúcty, nehovoriac o tom, že najlepšie zážitky mám s ľuďmi také, kedy sme odložili mobily a venovali sa len jeden druhému.
Vďaka nim som zistil koľko dementov máme na Slovensku.

Je to tak😔preto maju moje deti internet obmedzeny. A ja vela casu travim s nimi vonku, mimo dom. Hoc len park, zmrzka, botanicka. Aby sme boli spolu bez techniky🩵