icon

Odchod od manžela

23. mar 2023

ahojte, potrebujem sa vyrozprávať, povzbudiť a hlavne uistiť, že som sa rozhodla správne. Zajtra odchádzam aj s deťmi od manžela. Posledný rok vypije každý deň liter vína alebo 2 litre piva. Sám, doma v pivnici. Do krčmy nechodí. Klame, že on nepije. Chľast prelieva do fliaš od džúsu a prázdne fľaše chodí v noci vyhadzovať. Už rok a pol je bez práce, z poslednej ho vyhodili kvôli alkoholu počas pracovnej doby - aj to ma oklamal, že ho prepustili, lebo rušili miesto-vtedy bola korona a veľa sa prepúšťalo. Ďalej som zistila, že chodí do stávkovej kancelárie tipovať-každý deň, niekedy aj 2 -krát, je tam aj 2 hodiny.Samozrejme klame, že nestávkuje a tikety čo som našla, nie sú jeho..Vôbec sa so mnou nebaví, stále len hučí po mne aj deťoch, nadáva nám a bolo už aj fyzické násilie. Odmieta akúkoľvek pomoc aj rozhovory, stále som na vine len ja a podľa neho on nemá žiadny problém. Na nový rok sa tak strašne ožral, že ležal do rána ožratý na zemi a vtedy som mu povedala, že ak s tým nezačne niečo robiť, tak odchádzam aj s deťmi. Na to mi povedal, že to by som nikdy neurobila, že na to nemám dosť síl, lebo som chudera.
Prešli tri mesiace, podala som návrh na rozvod, našla som si podnájom v inom meste, deťom som zmenila školu, dala som výpoveď v práci a a zajtra je ten D, kedy by sme sa mali definitívne odsťahovať. Lenže on o ničom netuší. On si ďalej myslí, že je všetko OK, veselo si pije a stávkuje každý deň a ja som teraz dostala strach, čo bude. Ako bude reagovať, keď zistí, že sme odišli, že sa už nevrátime. Bojím sa, ako si deti zvyknú na novú školu, mesto, byt, ja sa bojím, či si nájdem dobrú prácu, či to všetko zvládnem..Teraz pochybujem, či som sa neunáhlila a či sa nedalo riešiť menej radikálne.
Neľutovali ste odchod od manžela? Zvládli ste to samé s deťmi?Nebolo ešte väčšie peklo po rozvode ako predtým? Ďakujem za názory.

autor
31. mar 2023

@zooeynka Ona by si syna zastávala, aj keby niekoho zabil. Jej synovia boli vždy na prvom mieste a nikdy na nich nevidela žiadnu chybu..

autor
31. mar 2023

@11mirka22 Písala som hneď v pondelok, ale tak zjavne nestačí..

apolka77
31. mar 2023

No viem že si chcela dať deťom čas ale aspoň už v stredu - štvrtok si ich už mohla zaniesť do školy, ten týždeň je dosť keď im nie je ..ale už je to jedno teraz , však napíš písomne ospravedlnenku prípadne sa vyhovor že sa necítili dobre ....a že ho Musia informovať, však áno nech ho informujú že deti sú s matkou...a viac nevedia...tak ma mrzí že teraz z toho robia vedú aké treba komunikovať..bude to dobré

autor
31. mar 2023

@apolka77 Myslela som, že budú mať pečiatku od lekárky, ale stará lekárka im nechcela dať, lebo "nechce mať problémy" a nová lekárka im tiež nedá, lebo k nej budeme patriť až od apríla..no na nervy, neviem, čo urobím...

lukbe
31. mar 2023

Zjavne sa problémov bojí aj tá riaditeľka, veď rodič môže tých 5dní ospravedlniť,tak nechápem. Už to s ňou nerieš,ja by som jej už len doporučene poslala ospravedlnenie,prípadne tam napísala svoje vyjadrenie,len také nevyhnutné veci,aby si to mala zdokumentované. Ešte aj to musíš zase riešiť,keď už si to s ňou riešila,to je na nervy.

cacianka
31. mar 2023

Prečítaj si školský poriadok danej školy (starej), najme paragraf o ospravedlnení. Keď môžeš podľa neho ty ako rodič ospravedlniť 5 dní, tak do školy napíš vyjadrenie kde to budeš citovať, že si už neprítomnosť deti v škole konzultovala vopred tak nechápeš kde zlyhala komunikácia, a potom napíš že deti chýbali z vážnych rodinných dôvodov, ich zdravotný a psychicky stav bol kvôli tým dôvodom narušený a veľmi nepriaznivý, preto si po zrelej úvahe v záujme zdravia ponechala v domácej starostlivosti.
Mrzí ťa nedorozumenie, ale v domnení že ste si vopred problém odkonzultovali (riaditeľka,triedna a ty) si podnikla takéto opatrenie.
Nezufaj, len napíš zreteľne a asertivne , nie ustráchane.
Ak by si potrebovala v tomto poradiť, alebo hocičo, tak sem pis. Poradíme.
Joo aj doktorke to vysvetlí - že ešte stále bolí v jej evidencii do 31.3., že deti boli na pokraji psychického kolapsu, zrútenia, a či by miesto teba prebrala zodpovednosť keby sa deti zrutili a do školy by nemohli chodiť mesiac, trauma ako hrom, a tá aj tak nejaká v podvedomí stále je.

hedviga2
31. mar 2023

Prepana jana. To je krava

stormie
31. mar 2023

Na tvojom mieste by som sa este poradila s pravnikom (aj tu na mk je skupina kde pravnici radia) ci mozes ako matka zobrat deti a tajit pred otcom kde ste, takisto zmena skoly a dr ci je vporiadku ak to spravi len jeden rodic bez vedomosti druheho …

ema22270
31. mar 2023

@cacianka toto si dobre napisala a poradila, presne tak...

dzonik
31. mar 2023

napíš do školy, že z rodinných dôvodov - že sa sťahujete. ako rodič máš nárok ospravedlniť na 5 dní. Aj tak by asi bolo lepšie obrátiť sa na upsvar, žiadať o úpravu styku detí s otcom atd. nech to máš v poriadku a neposudzujú to ako únos. Ak pôjde na sociálku prvý on, môžeš mať z toho problém

cacianka
31. mar 2023

@stormie zobrať a odsťahovať sa môže, aj na opačný koniec republiky, nejde o rodičovský únos, o to by išlo ak by zdrhli za hranice bez súhlasu otca.
Ona v podstate netají kde sú, ale nezverejňuje to otcovi a jeho rodine, ak by si čítala s porozumením, tak má doklady a dôkazy o bitkách a alkohole. Takže deti presťahovala v ich záujme do bezpečia.
@dzonik

cacianka
31. mar 2023

Ak netušiš kedy bude termín pojednávania rozvodu ( o mesiac, 8 mesiacov) je dobré zvážiť neodkladne opatrenie, do termínu riadneho pojednávania, vo veci zverenie maloletých detí do tvojej opateri, určenie styku deti s otcom a výšku výživného

stormie
31. mar 2023

@cacianka ty si pravnik alebo mas aspon o tejto problematike vedomosti? Citala som celu diskusiu, viem ze ma dokazy ale nie som si ista ci ju to opravnuje len tak zbalit deti a odist, zmenit skolu a dr bez vedomosti otca. Nema ich zverene do svojej starostlivosti, nebolo vydane predbezne opatrenie, nebolo rozhodnute o starostlivosti deti do rozvodu … ja len aby si viac neuskodila, jedna otazka v skupine na mk a odpoved od pravnika nie je extra namaha …

cacianka
31. mar 2023

@stormie ak neveríš mne, prečítaj si ty zadania v skupine právne poradenstvo, hneď v úvode je kompletny príspevok o tejto problematike, a na vyše 650 stranach je toho popísané dosť. Podotýkam právne rady, smeti sú zmazané.
MM predbežné opatrenie je zastaraný vyraz

stormie
31. mar 2023

@cacianka si pravnik? Lebo v menovanej skupine vidim ze si si sama pytala pravne rady … autorke radim spytat sa pravnika a nespoliehat sa na ochotnu mamicku z ml ktora si precitala nieco v skupine, moze jej to viac uskodit ako pomoct ….

janage
Autor odpoveď zmazal
autor
31. mar 2023

@stormie
@cacianka
@dzonik Takže pre upresnenie -deti mám do rozvodu dočasne zverené do mojej starostlivosti a zo súdu mám uznesenie o neodkladnom opatrení- kde sa zakazuje styk otca s deťmi a tiež mám papier o utajení bydliska, takže v škole nesmú poskytnúť žiadne informácie. Tiež mám určené výživné, to mi prišlo akurát dnes..Mám právnika, všetko riešim s ním..

autor
31. mar 2023

@cacianka So školou som už komunikovala, vedia o mojej situácii, ale všetci sú dokakaní..V pondelok to snáď doriešim s tou ospravedlnenkou.

dzonik
31. mar 2023

super, tak máš všetko "na poriadku" držím veľmi palce

autor
31. mar 2023

@dzonik Ďakujem❤

cacianka
31. mar 2023

Výborne👍, si žena činu a opatrení, nedaj sa rozhodiť čo tu pichaju ako osy.
A v škole zvys hlas, či im dôkazy - doklady zo súdu nestačia a potrebujú si honit ego ?!
Lebo kopať do obetí je fakt úbohé, a že pedagógovia ....
Ja som raz tiež musela " riešiť " pani riaditeľku ostrejším vyjadrením v písomnej forme, lebo mala svoje hemungy, veru to pomohlo aby si upratala hlavu

cacianka
31. mar 2023

@stormie zvládla si pátrať sama alebo si si najala detektíva ?! Keby si namiesto toho poradila ty, alebo zostala ticho, urobila by si lepšie. Je dosť úbohé lustrovať prispievatelky... Autorka to má poriesené takže nemaj obavy že som poradila zle, čítam totiž s porozumením a viem že to už riešila a má to ošetrené.
PS. Moje otázky mohli byť zadané na plochu skupiny na prosbu niekoho iného....pre istotu.....

autor
31. mar 2023

@cacianka Tak snažila som sa myslieť na všetko dopredu, veď som sa na to aj dosť dlho pripravovala. Rozhodiť sa určite nenechám, len ma z tej školy zaskočili, že zrazu to chcú riešiť takto. Ale určite aj to vybavím, keď som už toho toľko vybavila..A ty sa tiež nedaj rozhodiť, niektoré ženy si musia rypnúť v každej téme. Preto radšej nikde neprispievam, aby mi to o 10 rokov niekto nevyhodil na oči🙂

hedviga2
31. mar 2023

Si neskutočná. Veľmi dobre rozbehnuté to máš. Teším sa o to viacej.

stormie
31. mar 2023

@cacianka ked neviem poradit tak aspon upozornim na mozne problemy, aj to moze pomoct ale vidim ze autorka to ma vsetko premyslene a pripravene dopredu

pehavcek
31. mar 2023

Ja si myslim, ze v tej starej skole zdvihol hlas tak sa zlakli. Zvladnes to. A deti tiez.Este vas caka boj ale to najdolezitejsie ste spravili. A nic ine sa od takychto chrapunov neda cakat len hadzanie viny na teba a manipulacia cez deti.Vsetky spravy si odkladaj.Mozu sa ti zist.

apolka77
31. mar 2023

Keď tebe prišlo dnes koľko ti má platiť výživné tak zrejme aj jemu to už muselo prísť.
Pevne dúfam, že je to slušná suma.
A snáď mu skoro prídu aj rozvodové papiere.
A to sa teda určite z toho poserie, že ani nevie akú silnú ženu pri sebe mal.
List škole napíš presne ako ti radi
@cacianka tiež nerozumiem čo teraz riešia., Keďže máš všetky potrebné papiere dokonca je tam zákaz styku otca s deťmi...inak to opatrenie zákazu styku s deťmi museli aj jemu poslať ? Nie?
Si veľká šikula že si všetky papiere vybavila bez toho aby čo len tušil...

maryetta
31. mar 2023

Nechapem. Ved tych 5dni mozes stale ospravedlnit. A uz duplom nechapem co dr? Ved deti su tiez v tazkej situacii.
Mala sa sama ponuknut ze ak budes potrebovat oficialne ospravedlnenie od lekara ze ti to da.
Stara lekarka urcite moze/musi.
Nova jasne ze nie. Kedze oficialne k nej k tomu datumu nepatria.

Pripadne aspon dohodnut ze 2dni(rodinne dovody-stahovanie) ospravedlnis ty a potom 3dni dr.

pbra40
31. mar 2023

Gratulujem k tym dokumentom. A obdivujem, ako si to vsetko dopredu pripravila a zorganizovala ❤️
Tie dokumenty prisli aj nemu, vsak?

cacianka
31. mar 2023

Presne takto zvyknem radiť ženám, že ak nemôžu odísť hneď , nech sa pripravujú s rozvahou, myslia na všetky súvislosti a potom v pravú chvíľu konajú.
Hmm, to si už tá pani neprečítala ako viem poradiť aj v takýchto veciach aby som aspoň trochu podporila ženu v strese, ale že pýtam rady ja,to zvládla vypátrať.🤦
Tieto tvoje kroky by si mali prečítať aj iné ženy, že sa to dá a ako veľmi to pomôže. Ver mi, obdivujem ťa ako si to vymakala a verím že ten tvoj ochlasta dostane obrazne po chrape.aj tá jeho megera mater, (že päsťou ťa drbla - zaslúžila by si hnátu dolamat, že si ani posratu riť si neutrie )