icon

Opakujúce sa rady pre osamelých ľudí

23. nov 2025

Ahojte, nedá sa mi nevšimnúť trend na MK, kde radíte osamelým mužom a ženám v zásade tri veci dookola.

1. Domáce zviera ( pes, mačka apd.)
Verte či nie, ale existuje kopec ľudí, ktorí mať domáce zviera v byte nemôžu alebo nechcú. Mnoho ľudí je alergikov a nie, rada kúp si psa s vlasmi nie je pre nich riešením... ...lebo alergia sa netýka len srsti, ale aj kože, slín, lupín a celkovej mikrobiológie zvieraťa, ktorá sa v byte jednoducho nedá odfiltrovať. A potom je tu skupina ľudí, ktorí majú radi poriadok, potrebujú ticho, často cestujú alebo pracujú dlhé hodiny a vedeli by, že by zvieraťu nevedeli dať to, čo potrebuje.

2. Šport
Sú ľudia, ktorí nie sú športovci.…alebo z nejakých dôvodov jednoducho nemôžu žiť aktívne. Niekto má zdravotné obmedzenia, niekto má za sebou úraz, niekto má slabú kondíciu, niekto je introvert a nechce cvičiť medzi ľuďmi. A sú aj takí, čo celý deň robia fyzicky alebo v strese a predstava, že by po práci mali ešte naháňať pohyb, ich skôr dorazí než povzbudí.

Nie je to len o vôli alebo lenivosti. Každý má iné telo, iný rytmus, inú psychiku a iné priority. Pre niekoho je forma oddychu kniha, hudba alebo tichá prechádzka, nie tridsaťminútový beh. A úplne stačí, keď si človek nájde svoju mieru tak, aby bol spokojný a cítil sa dobre.

3. Dobrovoľníctvo
.... naozaj nie je pre každého, a je úplne prirodzené, že niektorí ľudia v tom nenájdu to, čo iní. Vyžaduje to čas, energiu, citlivosť a určitú vnútornú stabilitu, lebo človek sa často stretne s realitou, ktorá nie je jednoduchá. Niekto má plnú hlavu svojich starostí, niekto sa nevie emocionálne odosobniť a niekto jednoducho nemá kapacitu venovať sa ďalším ľuďom, aj keby chcel. Dobrovoľníctvo má zmysel vtedy, keď niekto cíti, že má priestor a chuť niečo dať. Nie keď sa do toho tlačí alebo sa snaží splniť nejaký ideál. A je v poriadku, keď to tak človek necíti. Každý má svoju cestu a svoju mieru, a nie všetko je pre všetkých.

Strana
z3
anonym_1925e1
23. nov 2025

A zmysel príspevku je aky? Tak daj lepšiu radu ty ked sa ti rady iných nepáčia 😉

zmrzlinka2021
23. nov 2025

@anonym_autor

To si napísala dôvody prečo sa to nedá ale zabudla si na spôsoby ako to ide.

Byť single neznamená byť osamelá.

Veľa ľudí s rodinami sú žiaľ osamelí

viestta
23. nov 2025

@anonym_autor a co teda osamelym ludom odporucas ty, ked tie tri rady su o nicom. Pouc ma, budem to potom radit aj ja, aby som neradila nezmysly

autor
23. nov 2025
@viestta

@anonym_autor a co teda osamelym ludom odporucas ty, ked tie tri rady su o nicom. Pouc ma, budem to potom radit aj ja, aby som neradila nezmysly

@viestta Ak chceš dať osamelému mužovi radu, ktorá neznie ako tri ošúchané slogany typu adoptuj si psa, športuj alebo choď dobrovoľničiť, dá sa to uchopiť omnoho realistickejšie, Najviac pomáha, keď sa človek nesnaží osamelosť prebiť náhradou, ale ju pochopiť ako stav, ktorý sa dá krok za krokom zjemniť. Často je dôležité začať od úplne malých vecí, ktoré nemenia celý život. Muž, ktorý je osamelý, nepotrebuje byť tlačený do výkonu, ale skôr nasmerovaný k tomu, čo je pre neho prirodzené a zvládnuteľné. Osamelému mužovi prospieva, keď má počas týždňa niečo pravidelné, čo ho vytiahne z bytu, ale zároveň ho nepreťaží. Nemusí to byť šport, stačí pravidelná káva v tej istej kaviarni, večerná prechádzka po rovnakom parku alebo stretnutie s jedným človekom, ktorému dôveruje. Druhá je jemný sociálny kontakt bez tlaku. Muži, ktorí sa cítia sami, často nezvládajú veľké skupiny, ale dobre im robia malé interakcie, ktoré sú krátke a bezpečné. Dôležité je, aby to nebolo zahlcujúce, ale aby mal pocit, že niekam patrí aspoň na chvíľu. Tretia je vnútorná výživa. Osamelosť sa často zmierni, keď má človek niečo, čo mu rozjasní deň, či už je to hudba, ktorú si púšťa večer, kniha, ktorá mu otvorí iný svet, malý projekt doma, ktorý môže dokončiť, alebo cieľ, ktorý je len jeho. Ak to budeš odporúčať takto, nebudeš mu dávať univerzálne recepty, ale nástroje, ktoré môže používať podľa seba. A to funguje vždy lepšie než tri rýchle rady, ktoré znejú pekne, ale realitu nepokrývajú.

anonym_53fe22
23. nov 2025

@anonym_autor kto chce hľadá spôsoby kto nechce (ako ty) hľadá dôvody
PS ostatní sa aspoň snažia a čo ty?

anonym_ff933e
23. nov 2025

toto su absolutne standardne rady pre osamelych ludi

to ze ma s nimi niekto problem poukazuje na to ze ten problem je v nom a potrebuje odbornika

MK nenahradza psychoterapie a liecbu.
Zdravy intaktny clovek si z rad vyberie co sa hodi na jeho situaciu a skusi.

zuzanita1609
23. nov 2025

A čo iné by si poradil ty? Najlepší liek na samotu je príroda, ísť do spoločnosti a zamestnať hlavu tým,čo ťa baví. Ak človek nevie byť chvíľu sám,nevie byť ani s niekým. Či najlepší liek je utápať sa v nej a ľutovať sa?

tundra
23. nov 2025

Opakujuce sa temy, o nicom....vcera snezilo,dnes mrzne.Zajtra, bude mozno slnecno....

autor
23. nov 2025
@zuzanita1609

A čo iné by si poradil ty? Najlepší liek na samotu je príroda, ísť do spoločnosti a zamestnať hlavu tým,čo ťa baví. Ak človek nevie byť chvíľu sám,nevie byť ani s niekým. Či najlepší liek je utápať sa v nej a ľutovať sa?

@zuzanita1609 to, čo by som osamelému človeku poradila ja, píšem vyššie. Určite som mala aj ja obdobia, keď som sa cítila osamelo, čiže sa viem vžiť do kože týchto ľudí. Je najlepšie, keď radí niekto, kto nemá o tom ani páru, ale zjedol všetku múdrosť sveta.

anonym_468164
23. nov 2025

Mne na osamelost pomohlo to, ze som sa snazila necitit osamela a skusala byt spokojna sama so sebou. Cize po praci som si dala hodinku relax, potom kniznica a citala som, prechadzka aj sama na vzduchu, raz tyzdenne som si dala vybavovaci den v meste, soboty som si dala skupinove cvicenie kde sa zislo asi 8 ludi a zoznamili sme sa. Potom som sa snazila nieco doma upratat, pozriet si film a planovala som si den dopredu co idem robit...Az postupne som zacala byt spokojna sama so sebou.

zuzanita1609
23. nov 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 to, čo by som osamelému človeku poradila ja, píšem vyššie. Určite som mala aj ja obdobia, keď som sa cítila osamelo, čiže sa viem vžiť do kože týchto ľudí. Je najlepšie, keď radí niekto, kto nemá o tom ani páru, ale zjedol všetku múdrosť sveta.

@anonym_autor ja som bola sama 6rokov ale necítila som sa nikdy osamelá. Ja ti teda poradím,zastri si okná,pusti songy od Sama Smitha a plač do vankúša celé dni a noci. Byť sám ešte neznamená koniec sveta,ale tak asi podľa teba sebaľútosť a ľútosť okolia je zaručený liek.

biba_18
23. nov 2025

bože, to sú tliachanice…

zmrzlinka2021
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a niekto ti tu vyčíta tvoje rady? Či ty si oficiálna a jediná poradkyňa?

slovakboy
23. nov 2025
@anonym_autor

@viestta Ak chceš dať osamelému mužovi radu, ktorá neznie ako tri ošúchané slogany typu adoptuj si psa, športuj alebo choď dobrovoľničiť, dá sa to uchopiť omnoho realistickejšie, Najviac pomáha, keď sa človek nesnaží osamelosť prebiť náhradou, ale ju pochopiť ako stav, ktorý sa dá krok za krokom zjemniť. Často je dôležité začať od úplne malých vecí, ktoré nemenia celý život. Muž, ktorý je osamelý, nepotrebuje byť tlačený do výkonu, ale skôr nasmerovaný k tomu, čo je pre neho prirodzené a zvládnuteľné. Osamelému mužovi prospieva, keď má počas týždňa niečo pravidelné, čo ho vytiahne z bytu, ale zároveň ho nepreťaží. Nemusí to byť šport, stačí pravidelná káva v tej istej kaviarni, večerná prechádzka po rovnakom parku alebo stretnutie s jedným človekom, ktorému dôveruje. Druhá je jemný sociálny kontakt bez tlaku. Muži, ktorí sa cítia sami, často nezvládajú veľké skupiny, ale dobre im robia malé interakcie, ktoré sú krátke a bezpečné. Dôležité je, aby to nebolo zahlcujúce, ale aby mal pocit, že niekam patrí aspoň na chvíľu. Tretia je vnútorná výživa. Osamelosť sa často zmierni, keď má človek niečo, čo mu rozjasní deň, či už je to hudba, ktorú si púšťa večer, kniha, ktorá mu otvorí iný svet, malý projekt doma, ktorý môže dokončiť, alebo cieľ, ktorý je len jeho. Ak to budeš odporúčať takto, nebudeš mu dávať univerzálne recepty, ale nástroje, ktoré môže používať podľa seba. A to funguje vždy lepšie než tri rýchle rady, ktoré znejú pekne, ale realitu nepokrývajú.

@anonym_autor veľmi pekné. 👏

anonym_4bdabf
23. nov 2025
@biba_18

bože, to sú tliachanice…

@biba_18 ako tvoje príspevky v diskusiách

anonym_7834b7
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor možno, ale nie veľa mužov je kávičkárov, [osamelých] prechádzkarov po parkoch, tanečníkov (ako žien) a pravdepodobne ani vášnivých čitateľov beletrie, či poslucháčov cielenej (žánrovej) hudby. Každé radenie, zovšeobecnenie (aj toto, čo píšem v "negatívnom zmysle"), je len súborom možností, z ktorých niečo môže dotyčného osloviť, inšpirovať. A keďže radia mnohí, rád je viac a áno, mnohé sa budú opakovať.

biba_18
23. nov 2025

@anonym_4bdabf aha ho, odvážny anonym…

autor
23. nov 2025

Neviem, či ste boli v živote niekedy tak, že ste nemali nikoho, naozaj nikoho. Ani rodiča, ani partnera, ani deti, ani kamarátov, ani súrodencov. Ja som v takom životnom období bola. Trvalo to 2r. Čo mi pomohlo.

1. Práca - priviedla ma na iné myšlienky, zamestnala ma a dávala mi zmysel.
2. Príroda - prechádzky, sama, vyvetrať si hlavu, popremýšľať, posedieť si na lavičke, pozorovať ľudí, okolie.
3. Aktivita doma - pravidelnosť - ja som si doma cvičila pilates (sama) a okrem toho som písala, bola to moja druhá práca - keď mi bolo najhoršie, volala som na Linku dôvery a rozprávala som sa. Natrafila som tam na podporu. Neskôr som si našla terapeuta, kde som chodila 2x do mesiaca, len sa vyrozprávať vlastne.
4. Pokec - iba písanie - išla som na pokec. A písala som si. Niekedy človek len potrebuje na druhej strane niekoho, s kým môže porozprávať. Našla som si na pokeci jednu super kamošku z môjho mesta, sme kamošky už dlhé roky. Plus som tam našla dvoch veľmi dobrých kamošov. Nebola z toho láska, ale priateľstvá.
5. Zoznamka - v mojom prípade zabrala jedna - Partner na úrovni. Stretla som tam môjho manžela. Veľmi sme si sadli písaním, názormi, telefonátmi a neskôr osobným stretnutím. Bol to ten click na prvú.

Nie, nebol to pes, nie nebol to šport a nie nevarila som obed pre bezdomovcov v útulku, nerobila som buddyho dieťatu v domove. Len som si krok po kroku, postupne skladala naspäť svoj život dokopy.

biba_18
23. nov 2025

a keď niekto nebol nikdy osamelý - asi robí niečo dobre. či?

tykat
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a pomohlo ti to?

Ono osamely clovek je osamely lebo to ma svoj dovod. A vacsinou je to prave spravanim a signalmi ktore vysiela okoliu. Ked zmeni svoj pristup ku kazdodennemu zivotu tak sa zmenia aj signaly ktore vysiela. Ano, moze namiesto psa pestovat kaktusy, namiesto sportu vonku robit doma brusaky a namiesto dobrovolnictva nastavit trvaly prikaz niektorej charite. Ale toto ho blizsie do spolocnosti a zorneho pola inych ludi neposunie.

anonym_db9e73
23. nov 2025

@anonym_autor súhlasím s tebou. Žiadne tieto rady ktoré opisujes nie sú relevantné pre osamelých ľudí. Radia to len ti, ktorí samotu nezažili.

sssss123
23. nov 2025

Som síce sama, ale osamelo sa necítim, mám sa s kým porozprávať v práci, a sem tam vybehneme niekam aj po práci, na skupinové cvičenia chodím lebo si aj zacvičím, resp. zatancujem a býva tam aj veselo, pokecáme chvílu aj po hodine, a to nie je som nejaký veľký extrovert, mám rada aj svoj klud doma, ale vždy potrebujem nejaký sociálny kontakt, nakuknúť na FB alebo sem nestačí, zoznamky som zavrhla, nebaví ma dookola čítať dobré ráno, dobrý deň, pekný víkend, keď z toho nemám ako rozvinúť konverzáciu
A domáce zviera nemám, podľa mňa mať mačku alebo psa v byte je týranie zvieraťa.

Takže platí čo si písala v úvodnom príspevku Každý má svoju cestu a svoju mieru, a nie všetko je pre všetkých.

A k príspevku o 16.05, zrejme niečo nie je v poriadku, keď sa v tom potrebuješ hrabať.

autor
23. nov 2025
@tykat

Ono osamely clovek je osamely lebo to ma svoj dovod. A vacsinou je to prave spravanim a signalmi ktore vysiela okoliu. Ked zmeni svoj pristup ku kazdodennemu zivotu tak sa zmenia aj signaly ktore vysiela. Ano, moze namiesto psa pestovat kaktusy, namiesto sportu vonku robit doma brusaky a namiesto dobrovolnictva nastavit trvaly prikaz niektorej charite. Ale toto ho blizsie do spolocnosti a zorneho pola inych ludi neposunie.

@tykat mne či to pomohlo? No ja som bola sirota, nemala som mamu ani otca, ani súrodencov. O priateľa som žiaľ prišla, čiže bola to obrovská rana pre mňa. S odchodom priateľa som prišla aj o veľkú časť kamarátov, ktorých sme mali spoločných. A jediná moja kamarátka sa odsťahovala v tom čase so UK. Čiže ja som musela zažívať úplne od znova. Od piky. Ale išlo to, pomaly. Ale keby mi niekto radil psa alebo fitko, tak ho niekam pošlem raz dva.. on nikdy totiž nebol naozaj osamelý, naozaj...

autor
23. nov 2025
@anonym_db9e73

@anonym_autor súhlasím s tebou. Žiadne tieto rady ktoré opisujes nie sú relevantné pre osamelých ľudí. Radia to len ti, ktorí samotu nezažili.

@anonym_db9e73 presne tak, rodina, deti, rodičia, kamoši, zdravie, práca a idú hovoriť ľuďom, ktorí sú na absolútnom dne. Nemajú ani páru, ako sa cítia. Lebo sa nevedia do nich vcítiť, nezažili to. Tak idú ba prvú - pes, fitko, turistika, dobrovoľníctvo. To je recept na všetko.

zuzanita1609
23. nov 2025
@tykat

@tykat presne. To čo vysielaš,aj dostávaš. Keď mi bolo ťažko a chýbal mi kontakt s ľuďmi,šla som do obchodáku, občas sa mi prihovorila úplne cudzia osoba a prehodili sme pár príjemných, vtipných viet. Keď som potrebovala vyčistiť hlavu,šla som do prírody so psami a tí ma veľakrát tak rozosmiali,až mi slzy tiekli. Keď som sa potrebovala vynervovať, vybiť zlú náladu,sadla som na bike a šla až kým som sa zastavila v inom okrese,alebo vytiahla bratove vrece a rukavice a bila do mechu,až kým som nežmýkala tričko 😁. Keď som chcela kľud,otvorila som knihu,pustila si dobrý film a aj zabudla,že som sama. A vravím,ak nežiješ niekde na opustenom ostrove,nikdy nie si sama.

viestta
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takze tebe poradili s cim si sa nestotoznil. Kazda rada ma jednu obrovsku vyhodu pre toho komu radia. Nie je to prikaz, direktiva a ani nariadenie. Sam si z nej moze zobrat to co mu vyhovuje, moze je aj uplne odignorovat, ked sa s nou nestotozni. Ked si niekto nevie rady so sebou, je dobre, ze sa pyta co by mu ini poradili, ale tak ci tak je na nom co si z tych rad vyberie alebo aj nevyberie. Ak by vedel co so sebou nepytal by si rady. Ak mu tie rady pridu uplne od veci, aj to je uplne v poriadku. Bude si musiet poradit nejak inac. A aj ked si z tych rad nieco vyberie, tak je iba a len na nom ako to zrealizuje. Nech to beries z akejkolvek strany, kazdy sa musi zariadit sam, bez ohladu na to co mu kto poradi alebo aj neporadi. Takze ak aj po tych radach stale nevie co so sebou, chyba nie je v tych co poradili ale v nom.

anonym_2f65c8
23. nov 2025

@anonym_autor clovek sem príde po radu, ale každú dobre mienenu radu odvrhuje a hľadá výhovorky. Nevyhovies🤣

anonym_a8ca47
23. nov 2025
@anonym_autor

Neviem, či ste boli v živote niekedy tak, že ste nemali nikoho, naozaj nikoho. Ani rodiča, ani partnera, ani deti, ani kamarátov, ani súrodencov. Ja som v takom životnom období bola. Trvalo to 2r. Čo mi pomohlo.

1. Práca - priviedla ma na iné myšlienky, zamestnala ma a dávala mi zmysel.
2. Príroda - prechádzky, sama, vyvetrať si hlavu, popremýšľať, posedieť si na lavičke, pozorovať ľudí, okolie.
3. Aktivita doma - pravidelnosť - ja som si doma cvičila pilates (sama) a okrem toho som písala, bola to moja druhá práca - keď mi bolo najhoršie, volala som na Linku dôvery a rozprávala som sa. Natrafila som tam na podporu. Neskôr som si našla terapeuta, kde som chodila 2x do mesiaca, len sa vyrozprávať vlastne.
4. Pokec - iba písanie - išla som na pokec. A písala som si. Niekedy človek len potrebuje na druhej strane niekoho, s kým môže porozprávať. Našla som si na pokeci jednu super kamošku z môjho mesta, sme kamošky už dlhé roky. Plus som tam našla dvoch veľmi dobrých kamošov. Nebola z toho láska, ale priateľstvá.
5. Zoznamka - v mojom prípade zabrala jedna - Partner na úrovni. Stretla som tam môjho manžela. Veľmi sme si sadli písaním, názormi, telefonátmi a neskôr osobným stretnutím. Bol to ten click na prvú.

Nie, nebol to pes, nie nebol to šport a nie nevarila som obed pre bezdomovcov v útulku, nerobila som buddyho dieťatu v domove. Len som si krok po kroku, postupne skladala naspäť svoj život dokopy.

@anonym_autor prechádzky v prírode a aktivity ako pilates doma ľudia väčšinou radia pod šport... a teda u mňa je to vec, ktorá mi extrémne pomáha v rôznych náročných životných situáciach a ak to dám niekomu ako radu, tak to myslím úprimne zo svojej skúsenosti, proste "zničiť" sa fyzicky je pre mňa veľkou psychickou úľavou... chápem, že to tak nemusí mať každý, no o autorovi takýchto príspevkov vieme zväčša málo a tak jasné, že rady nebudú uštié na mieru a je na ňom čo si z nich vezme a ktoré chce/dokáže aplikovať...

autor
23. nov 2025
@anonym_a8ca47

@anonym_autor prechádzky v prírode a aktivity ako pilates doma ľudia väčšinou radia pod šport... a teda u mňa je to vec, ktorá mi extrémne pomáha v rôznych náročných životných situáciach a ak to dám niekomu ako radu, tak to myslím úprimne zo svojej skúsenosti, proste "zničiť" sa fyzicky je pre mňa veľkou psychickou úľavou... chápem, že to tak nemusí mať každý, no o autorovi takýchto príspevkov vieme zväčša málo a tak jasné, že rady nebudú uštié na mieru a je na ňom čo si z nich vezme a ktoré chce/dokáže aplikovať...

@anonym_a8ca47 ja sa len snazim vzdy vzit do pozicie toho cloveka. Kedze sama som mala obdobie absolutnej osamelosti, kedy som sviatky, narodeniny, Vianoce slavila sama. Viem presne, cim si ten clovek prechadza. Ak by bol extrovert, tak by uz davno bol niekde v kruhu diania. Ak ma rad sport, tak chodi cvicit niekde do fitka alebo behat aj tak. Keby bol psickar a mohol mat psa, tak ho urcite ma. Treba sa pozriet a poradit, idealne z vlastnych skusenosti. Nie je potrebne radit vzdy, lebo je to nejaka nutnost na MK. Ked je tema, ku ktorej sa neviem vyjadrit, lebo som si to nezazila, preskocim to. Ak je to tema, s ktorou mam priamu skusenost, poradim rada. Lebo to mam odzite ...

anonym_a8ca47
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_a8ca47 ja sa len snazim vzdy vzit do pozicie toho cloveka. Kedze sama som mala obdobie absolutnej osamelosti, kedy som sviatky, narodeniny, Vianoce slavila sama. Viem presne, cim si ten clovek prechadza. Ak by bol extrovert, tak by uz davno bol niekde v kruhu diania. Ak ma rad sport, tak chodi cvicit niekde do fitka alebo behat aj tak. Keby bol psickar a mohol mat psa, tak ho urcite ma. Treba sa pozriet a poradit, idealne z vlastnych skusenosti. Nie je potrebne radit vzdy, lebo je to nejaka nutnost na MK. Ked je tema, ku ktorej sa neviem vyjadrit, lebo som si to nezazila, preskocim to. Ak je to tema, s ktorou mam priamu skusenost, poradim rada. Lebo to mam odzite ...

@anonym_autor no ako vravím, tiež to je zo skúsenosti... keď som odišla sama žiť do iného štátu, samota ma dobehla veľmi, s rodinou vzťahy nič moc, partnera som nemala, kamarátsva upadli a šport ma vtedy udržal nad vodou, pred tým som športovec nebola, našla som si ku tomu vzťah postupne... takže nie, nehovorím to len ako nacvičenú formulku, iba máme inú skúsenosť a nie je jedna rada lepšia ako druhá, každý sa môže nájsť v niečom inom

Strana
z3