Oslava narodenín plná dramatických okamihov: Čo robiť?
Ahojte prosím o nestranný názor. Mám sestru, ktorá má dve deti (4r. a 1r.). Ja mám tiež dve deti (3r., 1,5r.). Boli sme na oslave prvých narodenín. Staršie dieťa mojej sestry je nesmierne agresívne a podľa mňa nevychované. Celý čas s ním bol problém. Kopanie, kusanie, skrtenie, facky, päste, vyjadrovanie ako sviňa, zabijem ťa, drž hubu a podobne. Mohla by som písať do nekonečna. Fyzicky aj slovne atakoval moje deti a keď som ho napomenula aj mňa. Sestra je nešťastná, priznáva si chybu nezvláda ho. Jej manžel však ten názor nemá. Podľa neho je to normálne správanie chlapca, chráni si vraj svoje teritórium a podobne. Poobede som už situáciu nezvládla, zbalila deti a odišli sme domov. Doma som si našla správu od môjho otca, že mám byť tolerantná. Vraj nemôžu byť všetky deti také dokonalé ako moja dcéra a mám viac tolerovať jeho povahu. Vraj tak, ako sa mi moje dieťa narodilo poslušné tak im sa narodilo živé a netreba z toho robiť vedu. Mňa po prečítaní skoro porazilo. Môj manžel rázne zastáva názor, že treba spoločne stretávania ukončiť. Čo si myslíte vy?
Im sa NARODILO ZIVE ?????
Ako si ho vychovali tak ho maju.
Kazde dieta skusa,kolko si moze dovolit.
A kazde dieta potrebuje hranice.
A ano,niektore su pokojnejsie...
Ale ked vidim,ze moje dieta ublizuje inym ludom,musim ho to oducit,vysvetlit preco to nesmie robit.....podla porekadla
",ohybaj ma mamko,pokym som ja Janko.Bo ked budem Jano,neohnes ma,mamo!"
Poznas?
A k tym slovnym vyjadreniam- aj s tym sa dieta NARODILO?
Niekde sa to muselo pekne priucit.
Nestrpela by som,aby moje deti fackovalo ci hryzlo ine dieta....
Aka tolerancia?
Skus ho vziat k sebe akoze na prazdniny a skus ho trochu prevychovat...mozno by mu to prospelo...
Chodi do skolky?
Aj tam je taky?
Ci len pri rodicoch,ktory mu kryju chrbat?
Ak jeho otec povie,ze to je ok a normalne u chlapca,tak je to riadny hlupak.
Potom sa cudujeme,ze deti ked vyrastu ,aj rodicov zbiju....takto sa vychovavaju "chlapi-teroristi".
A mozno ma chlapcek nejaky zdravotny problem-,asperger,adhd......to ale by musel posudit niekto,kto sa tomu rozumie...
Chlapec cíti že ocko dovolí tak robí. Spýtala by som sa či mu teda môžeš vrátiť každý fyzický útok, že ty si bránia svoje deti. Máš byť tolerantná ale kto je tolerantný k tvojim dvom malým deťom ktorým on ubližuje ? By som sa spýtala otca či mu na vnucatach nezáleži len na tom jednom.
Toto na mna prave vyskocilo na fb.
Kopirujem.
Nie je to ojedinele...zial..
Dobrý deň.
Učím v škôlke. Nie, nehrám sa tam s deťmi. Učím. Ale o to teraz nejde. Ide o niečo oveľa vážnejšie. A Je to stále horšie. Nie, nejdem tu točiť o platoch, či papierovačkách pri ktorých trávim viac času ako pri deťoch a hlavne, svojho voľného času (aj tak to nikoho nezaujíma).
Ide mi o deti. Vždy išlo. Napíšem vám teda čo vidím. Bez toho, aby som sa chcela niekoho dotknúť. Prečítajte, porozmýšľajte a robte pre svoje dieťa to najlepšie čo viete. Lebo to je vaše poslanie, milí rodičia.
- vidím deti, ktoré nepoznajú žiadne pravidlá
- deti, ktoré nepoznajú slovo NIE (lebo po ňom nasleduje niečo, s čím si neviete dať rady)
- deti, ktoré nikto nevedie k slušnému správaniu (pekne pozdraviť, poďakovať, poprosiť, neskákať do reči...)
- deti, ktoré nerešpektujú nikoho, nič (kamarátov, učiteľku... ale ani vlastných rodičov)... a nie sú k tomu vedené.
- vidím deti, ktoré neovládajú ZÁKLADNÉ SEBAOBSLUŽNÉ ČINNOSTI (a nie sú k nim vedené). Rodičia im pomáhajú s činnosťami, ktoré by ich deti dávno ovládali, ak by to za ne neustále nerobili. V zhone, v strese... Deti sú obliekané, kŕmené, nosené (ale samozrejme je to pre rodiča pohodlnejšie a rýchlejšie, hlavne ak zase dobiehate do škôlky na poslednú chvíľu).
Deti potrebujú hlavne VEDENIE, ruka v ruke s láskavou a pokojnou prísnosťou. Rodiča, ktorý stojí pevne na zemi a chce so svojho dieťaťa vychovať silnú, pevnú, spravodlivú a rovnako láskavú bytosť. Nevyrábajte u svojich detí neexistujúci hendikep. Majú ruky, nohy, schopnosti o ktorých netušíte...
Pracujte na ich výchove, spolupracujte s človekom, ktorý je s vašim dieťaťom celý deň a väčšinou to s ním myslí naozaj dobre 😉 Dám ruku do ohňa za seba, ale aj niektore mnohé kolegyne, ktoré sú vysoko kvalifikované a zatiaľ ich drží nasadenie robiť svoju prácu najlepšie ako vedia.... Zatiaľ.
Vážte si, ak sa tá vaša pani učiteľka v škôlke ešte rozčuľuje a niektoré veci jej vadia. Ak príde aj do tohto povolania apatia, skončili sme všetci 😕
Milí rodičia, buďte so svojimi deťmi, rozprávajte sa s nimi (kým o to stoja), dajte im čas (kým ho máte), vytvárajte si priestor na spoločné zážitky (a nemusia to byť prevratné akcie, deti sú najšťastnejšie, keď s vami SÚ a počúvate ich chvíľu), spomaľte...
Len vy sami si tvoríte svoj život. Žiadna "doba."
A otcovi by som napísala, nech to nechá medzi tebou a sestrou. A so sestrou by som sa porozprávala, nech to začne riešiť s odborníkmi. A keď uvidíš úprimnú snahu, tak by som sa naďalej stretávala. Ak to nechajú tak, tak sa rozhodni, či ti niečo takéto stretnutia prinesú, okrem nervov a zlej nálady.
Je rozdiel živé a dieťa, ktoré nemá určené hranice. Nehovoriac o slovníku, niekde tie slová počuť muselo. Neviem si predstavit predstaviť, ako ho zvládajú
v škôlke. Mala som živé dieťa, oči na stopkách pri ňom😊. V dvoch išlo do škôlky a zvládlo sa samé najesť, už vtedy mi bolo divné, keď ho učiteľky chválili, že niektoré ani 4 ročné to nezvládnu. Vždy som však bola autorita a to isté platilo aj v škôlke, neskôr v škole.
Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale to čo v poslednej dobe vidím a počúvam, ako rodičia deťom" fúkajú" do zadku, nie je výchova. Áno chodili sme na výlety, áno kúpili sme mu občas hračku mimo sviatku, ale slovíčko NIE vždy znamenalo nie. A potom si v 18 tke nedokážu ani párky zohriať, lebo čakajú kým ich mamička obslúži. Áno príde puberta a odvravanie a na všetko budú mať čas, no to čo im dáme do života od malička sa s nimi bude niesť celý život. A myslím si, že je to s časti aj tým, že rodičia riešia svoju kariéru, svoje koníčky a večne sú nespokojní. Manželstvo už stráca hodnotu. V prvom rade sa majú rodičia dohodnúť na výchove. Ja by som obmedzila návštevy na minimum.
Taketo slovne aj fyzicke prejavy normalne nie su. Evidentne ma na to velky podiel jej manzel. Mam 2 deti chodili do skolok a do koly a s tymto sa nikdy nestretli. Mali sme jedneho problemoveho chlapca, ktory vsak utocil len slovne a zdaleka nie az tak ako opisujes.....skoncil u psychologa a chodi do specialnej skoly. Same ucitelky odporucili v skolke psychologa rodicom. To dieta nema ziadne mantinely. Tiez by som odisla. Je rozdiel byt zivy a agresivny. Povazovala by som ho dokocna ze nebezpecne, ze tvojim detom ublizi a prerusila kontakty. Stvorrocny nadava ako kocis? Len zasnem
Dobre si urobila aj ja by som odišla a otcovi napísala jedno je ze je dieta živé, a niečo iné je keď je agrasivne takým spôsobom.
A áno pokiaľ si ho ešte otec zástava tak by som návštevy obmedzila na maximum
Dokonca ma viac este sokuju tie slovne prejavy "zabijem ta" ci "drz hubu" ako fyzicke. Pri napomenuti atakuje aj teba? V 4 rokoch? To dieta bude velky problem. Zachovala si sa spravne, ine riesenie nebolo. Reakciu tvojho otca nechapem tiez. jednoducho mu povedz, ze si odisla nakolko fyzicky aj slovne napadal tvoje deti a to nema s tym, ze je zivy nic spolocne. Ze to jednoducho tolerovat nemozes.
Ale tak ono pravda sa ukaze....
So sestrou som sa už rozprávala. Navrhla som jej psychológa. Tvárila sa, akoby som jej povedala že jej dieťa je z inej planéty. Takáto alternatíva u nich nepripadá do úvahy. Dieťa chodí od septembra do škôlky, resp. dokopy tam bolo možno dva týždne. Údajne je tam chlapec, ktorý má naňho zlý vplyv tak je od októbra doma. Sestra sa snaží neustále pred nami a mojimi rodičmi zakrývať realitu a vždy keď nastane situácia ako včera, rozplače sa ako ho nezvláda. Ja už ani neviem či to myslí úprimne lebo mám pocit, že sa nesnaží situáciu riešiť. Stále len tvrdí, že sa doma kvôli tomu hádajú ale to správanie sa len stupňuje. Nesmierne ma táto situácia mrzí, mám rada sestru aj mojich rodičov ale musím myslieť v prvom rade na moje deti. Keď sme všetci spolu neviem sa uvoľniť, len chodím ako policajt a striehnem aby neublížil mojim deťom, tie na jeho ataky nevedia reagovať. Len stoja ako zamrznuté a vidím im strach v očiach.
@mircalla keď som ho napomenula, rozbehol sa za mnou so zdvihnutou rukou, keď som mu chytila ruky aby ma neudrel, kopol ma (mala som ho držať ďalej od tela ale priznám sa nie som zvyknutá na takúto situáciu)
Neznasam rodicov ako tvoj svagor. To su presne ti, ktorych deti ucitelka v skole ci v skolke opravnene upozorni a uz su v skole ci v skolke s pravnikmi s trestnym oznamenim na ucitelku. Strasne.
Po precitani posledneho prispevku mi je jasne, ze chyba je aj v sestre. Moj nazor je, ze sestra je totalne ovladana manzelom bez vlastneho nazoru. To sa inak da chodit ze cely polrok do skolky len 2 tyzdne? Vsak blokuje miesto inemu dietatu. Uz to mali davno riesit a po dohode ho vylucit. Skutocne obmedzit kontakty na nevyhnute mimimum. Akonahle bude opat v skolke ci v skole, tento problem bude obrovsky.
Je rozdiel živé a drzé lebo je nevychovane, nehovoriac o tom, že je agresívny, to by sa mu nemalo tolerovať absolútne. Máš smolu, že tvoja rodina to takto zlahcuje. Predpokladám, že keby bola sestra na tvojom mieste, tiež by sa jej nepáčilo, keby tvoje dieťa otlkalo a napádalo tomu jej. Úplne ukončiť stretávanie so sestrou je zase extrém. Nebolo by ti to ľúto? Mali by ste si spolu sadnúť a vážne sa porozprávať, toto nemá riešiť celá rodina. Otec by sa do toho nemal starať, je to medzi vami. Ale keď sa situácia nezlepsi, chápem ze chceš chránit svoje deti a budete sa od sestry a jej rodiny separovať...
Vôbec takéto správanie dieťaťa nie je vporiadku tak ako názor otca dieťaťa a jeho starého otca.
Áno dieťa môže byť živé....behať, kričať, revať, pútať pozornosť a podobné veci.
Ale určite nie je vporiadku že fyzicky napadá iných a hlavne akým spôsobom (musel takéto správanie vidieť). Áno stane sa že jedno dieťa "facne" druhé, kusne ale každý normálny rodič sa zdvihne a zasiahne (vysvetlí dieťaťu že sa to nerobí). Áno aj sa stane že dieťa povie nadávku (toto ale nie sú nadávky čo používa tento chlapec ale skôr prejav agresie), počulo to tak zopakuje ale zase každý normálny rodič svoje dieťa usmerní.
Škrtenie, facky, päste k tomu vyjadrovanie ako zabijem ťa, sviňa a podobne? To je už dávno za hranou normálneho správania.
Ja by som sa tiež nestretávala, neviem si predstaviť že by sa k môjmu dieťaťu niekto správal takto a už vôbec by som nechcela aby moje dieťa takéto správanie odkukalo. Ale teda ja by som malému agresorovi vysvetlila riadne že takto sa nesprávna a už vôbec sa nebude takto správať k môjmu dieťaťu.
@mircalla či je tam stále prihlásený neviem, viem len že tam nechodí. Aj ja mám ten pocit, že čo u nich povie švagor to je sväté. Veľmi ma to trápi a neviem čo mám robiť ale obávam sa, že komu niet rady tomu niet pomoci. Sklamaná som aj s reakcie otca. Ten sa na mňa teraz hnevá.
@nikpa Tak uz sa rozpravali a vidis, kam to viedlo....Odmieta riesit. Docasne ozaj obmedzit kontakty. V nablizsej dobe sa nic nevyriesi. Stari rodicia zlahcuju, ziadne ine impulzy ze dieta je problem nie su - tie pridu okamzite, ako dieta bude v skolke ci v skole a budu sa na neho stazovat....pripadne niekde ine vyroby problem....Stazovat sa na neho budu na 100 percent, pokial bude takyto.
Nema sa preco hnevat. Hnevat by si sa mala ty, ze otec toleruje ublizovanie tvojim detom. To, co opisujes, je extrem. Inak ma napadlo k tej skolke, asi mal problem aj tam. Nieco s chlapcom, co ma na neho zly vplyv mi znie ako dobra vyhovorka....na to prisli uz za 2 tyzdne, ze daky chlapec ma na neho zly vplyv? Neverim
Spýtala by som sa sestry či jej manžel po nej vrieska že ju zabíje a pod
Chlapec to počul určite od otca
Musia mať riadne talianske manzelstvo
Jedna vec je mať živé dieťa a druha vec je mat dieťa agresívne ktore ostatné deti šikanuje... nie je to správne, čo robí dieťa a už vobec nie, co robia ostatní, jedine matka je frustrovaná, otcovi to nevadi, a podla deda to mas respektovat? Ani jeden mi nepride v poriadku.
Nechodila by som takým ľuďom, čo mi tam druhe decko bez ospravedlnenia ublizuje tomu mojmu, bohuzial...no v skolke to s nim budu mat tazke, mozno az tam pochopia ako sa sprava ich dieťa, ak sa iní rodičia budu sťažovať
To nie je živé dieťa, to je nevychované a hlavne nevychovávané. Nemá hranice, nikto mu ich nedal. Tvoj otec sa nemá dôvod hnevať na teba, tak jeho vnukom ubližujú a on sa hnevá, že tebe sa to nepáči, nonsens toto.
@krasolienka1 Je to vysoko pravdepodobne
Švagor je blbec a veľmi škaredo sa mu táto výchova vráti. Pokiaľ sestra nerieši, resp. rieši plačom, obmedzila by som návštevy. Tiež som zažila niečo podobné u kamarátky. Syn sa nevedel vpratať do kože. Moja dcéra sa len pozerala, ako na blázna a sedela pri mne. Nehrala sa s ním. Možno na nevyhnutné návštevy ísť a dohodnúť sa, že ho budete ignorovať. Tvoje 3-ročné to už zvládne.
Inak vsak dava aj hrozny priklad tvojim detom....dalsi dovod, preco obmedzit kontakty
@martinka13 Sestra neriesi ci riesi s placom, nakolko sa boji manzela...Podla mna si je problemu vedoma, asi ale bude co poslucha manzela na 100%
No tvojmu tolerantnemu otcovi dat nabuduce toho 4 rocneho na starost a uvidime, ci ho zvladne.
A voči vlastnému otcovi, mame sa chalan tiež takto správa? A voči mladšiemu súrodencovi? Ci tam si nedovolí?
Je mi luto tvojej sestry, lebo evidentne ma za manzela blba, kt toto spravanie este podporuje. Neda sa vychovavat dieta tak, ze rodicia budu nejednotni.
Moja tolerancia inych ludi konci presne tam, kde zacina ublizovanie mojej rodine. Takze ak by sa na olsave dialo to co opisujes, tak ano odisla by som s detmi prec.
Aj pre toho chlapca to bolo narocne, surodenec maly, jeho oslava, vsetci prisli kvoli mladsiemu, ale nemoze sa takto spravat, rodicia musia s nim pracovat. Ja mam cca rovnaky vekovy rozdiel a teda neviem si predstavit, ze moje 4 rocne dieta by hulakalo po niekom, ze je svina a kopalo ho 🙈 asi s taninkom pozeraju take filmy alebo co.
Tvojmu otcovi by som napisala, ze nie nenarodilo sa mi poslusne a dokonale dieta, ale spolu s manzelom sme ho vychovali a ze si nenechas otlkat a nadavat svojim detom.
Že "chráni si svoje teritórium" . No dovidenia, keď toto povie jeden otec o svojom dieťati. Teritórium si môže strážiť/chrániť Dunčo a Murko. Dieťa treba vychovávať. Hoc je živé, akčné, hoc nie je pokojnej povahy, stále je to dieťa. Nie nadarmo " ohýbaj ma mamko, pokým som ja Janko, keď ja budem Jano, neohneš ma mamo. Výchova je na rodičoch a dieťa treba formovať a práve s ohľadom na temperament, lebo im prerastie cez hlavy.
Neurobila si nič zlé. Odísť bola zrejme jediná možnosť. A ak to rodina nevníma a obhajuje je to smutné. Áno je to dieťa, ale je škoda, ho takto zanedbať.
Manzel ma pravdu...nie su normalni

Jedna vec je živé dieťa, to človek neovplyvní, ale druhá vec je kusanie, skrtenie, facky, päste a vyrážky. Toto už značí problém. A pokiaľ sestra nebude tento problém riešiť, tak z toho bude ešte väčší problém...