icon

Osobné hranice u starých rodičov

31. máj 2025

Ani neviem, ako nazvať túto diskusiu. Ide o to, že moje dve deti bývajú u starých rodičov cez týždeň. Moji rodičia sú samostatní, dôchodci, inú výchovu mali. No a uvediem príklady, majú psa a chcú, aby deti s ním chodili na prechádzku a dávali mu žrať. Deti to nechcú, nemajú k nemu žiaden vzťah. Mama vravi, žeby sa naučili aspoň zodpovednosti, otec kričí, že to je jeho dom a budú platiť jeho pravidlá. Deti s kľudom povedia, nie nechceme so psom chodiť. Mne to príde, že majú svoju hranicu, rodičom nie. Takýchto veci je veľa. Jasné, že pomôžu, pokosia, urobía čo treba....ale teda ako to je, keď bývajú pod ich strechou?

Strana
z3
petulda333
1. jún 2025
@viestta

@petulda333 nie, psa nestaci pustit na dvor aj ked niektori si myslia, ze staci

@viestta tak to pocujem prvykrat,ale dobre no

orisker
1. jún 2025

Ak sú povahy starých rodičov a vnúčat opísané pravdivo a ak sú všetky tie udalosti, ktoré tu popísala autorka pravdou, tak potom je treba z celého príbehu vypichnúť jednu skutočnosť. Dve prispievateľky ju už tu spomenuli: slovko *kričať*.
Ak sú tie vzťahy medzi starými rodičmi a vnúčatami natoľko napäté, že sa povinnosti nedajú stanoviť už pokojnou komunikáciou a musí sa kričať, tak tam niečo zlyhalo.
Môj (subjektívny!) názor že v takej domácnosti by som ja (svoje) deti nenechával.

prasiatko30
1. jún 2025
@cacianka

@darmasiswa 🤦 deti v tej ich časti v podstate iba trávia podvečer po príchode zo školy, krúžkov, stretnutí s kamošmi a po nejakom voľnom programe. Raňajky doma zhltnú, obedy v škole, po príchode pomôžu starkym, napr. ťažšie práce alebo kde sa viac nachodi, aby ich odbremenili, pomohli. A načo preboha by mali každý deň umývať drhnut to čo píšeš ?! Veď si tam nena.serú preboha.
Takže kľudne môže dedko dať svojmu psovi nažrať, prevetrať ho vonku, ale len kľudne sa s deťmi dohodnúť, kto kedy , čo.

@cacianka aj ked travaia vacsinu cas von bordel dokazu spravit akokeby boli doma 24/7. a trochu si protirecis ake tazsie prace stihnu starkym pomoct ked su v skole? Vysypat smeti a dufajme umyt si riad za sebou a udrzovat svoju kuchynu v poriadku - to by som uz povazovala za uspech. V piatok sa predpokladam zbalia a idu domov, akokeby boli na intraku. Takze ano, chyba nam aj nazor starych rodicov aby sme vedeli co sa vlastne deje a ako sa deje. 🤷‍♀️ fakt ak tie deti pridu zo skoly a kruzkov a este gruntuju aj po starych rodicoch tak maju moj hlboky obdiv a nech prijmu moju omluvu.

A tiez je pravda, ze stari rodicia dudru, a ak boli prisni a pozadovali aj od autorky urcite veci aby boli spravene tak v starobe sa im taketo spravanie zazracne nezmeni.

klotildabazarik
1. jún 2025

Co by sa im stalo keby toho psa vyvencili? To su 24hodin denne zamestany alebo co sak tam byvaju

bielasovicka
1. jún 2025

Píšeš, že sú prváci na strednej, tak ako môžu mať 17 rokov?

bielasovicka
1. jún 2025

A ze nevieš kto im bude pomáhať, keď tam už deti nebudú,? Ved ty, kto iný. Ty si ich dcéra, ty im máš pomáhať v starobe, nie tvoje deti.

dory11
1. jún 2025
@heni79

@autorka Ako môže mať prvák na strednej 17 rokov? 🤔 Zaujal ma tento detail.

@heni79 normálne aj ja som mala 17 v prvom na strednej .
Nastupovala som ako 16 ročná k septembru ale v marci ešte v prvacku na strednej som mala 17 rokov

maya_hi
3. jún 2025
@mandzula

@maya_hi su dochodcovia, su cely den doma... Fakt si myslis, ze kazdy dochodca je cely den doma a cumi na telku?

@mandzula tak dobre, možno ešte obidvaja pracujú. Ale psík je ich. Je to hlavne ich povinnosť. Prečo to prenášajú na vnúčatá. Prečo im nedajú nejakú domácu prácu?

mandzula
3. jún 2025
@maya_hi

@mandzula tak dobre, možno ešte obidvaja pracujú. Ale psík je ich. Je to hlavne ich povinnosť. Prečo to prenášajú na vnúčatá. Prečo im nedajú nejakú domácu prácu?

@maya_hi aj ked dochodca nepracuje, neznamena to, ze sedi doma na gauci, ja mam rodicov na dochodku, obaja po 70, a zastihnut ich doma je umenie. Len to som tym chcela povedat, ze je mylna predstava dochodca = gauc.

maya_hi
3. jún 2025
@mandzula

@maya_hi aj ked dochodca nepracuje, neznamena to, ze sedi doma na gauci, ja mam rodicov na dochodku, obaja po 70, a zastihnut ich doma je umenie. Len to som tym chcela povedat, ze je mylna predstava dochodca = gauc.

@mandzula ak je problém ich doma zastihnúť, znamená to, že majú čas sa niečomu venovať. Podstatou ostáva, že psa si zadovážili z nejakého dôvodu. Nemali to robiť ak na neho nemajú čas. A áno, myslím že väčšina dôchodcov ak nepracuje sedí pred telkou. Rovnako ako väčšina pracujúcich. Výnimky sú samozrejme v oboch táboroch 😏

andrea2667
3. jún 2025

Si normálna? Rešpektujúca výchova neznamená, že deti robia len to čo chcú robiť, ale že robia čo je správne. A v tvojom prípade, že nepodrývaš autoritu starých rodičov, najmä keď oni na úkor vlastného pohodlia pomáhajú vám všetkým.

darmasiswa
4. jún 2025
@maya_hi

@maya_hi psik (sliepky, zajace, zahrada, dom, byt.........) je sucastou domacnosti, a ak su sucastou domacnosti aj tieto deti, tak by sa mali spolupodielat na vsetkom, ak by boli oficialne podnajomnici, tak vtedy so psom nemaju nic spolocne, to je ten rozdiel, ak budes mat rodinu a sucasne budete mat andulky, tak nebudete zapajat do starostlivosti o ne svoje deti? lebo sa im nebude chciet, a andulky ste si zadovazili ty s muzom? cely prispevok autorky je dost zmatocny, na jednej strane sa zda, ze rodicia sa jej staraju kazdy cely pracovny tyzden o jej deti, na druhej strane sa autorka vymedzuje, ze jej deti su tam akoby v podnajme, tak teda aky je tam vzajomny vztah? obchodny? alebo rodinny? to, ze autorka prispeje na stravu, to vnimam ako pridavky pre deti, ktore kazdy rodic dostava, a kedze autorka deti cez tyzden nema, tak tie pridavky idu tam, kde su deti, sucasne, kto prebera zodpovednost za tieto deti????? tie deti este nie su plnolete. A A ako funguje cela domacnost u starych rodicov? autorka napisala, ze deti pomahaju starym rodicom s tazsimi vecami, ale nedozvedela som sa, s akymi vecami. Co su to tie tazsie veci? Je medzi nimi vztah stari rodicia a vnucata? alebo sa k sebe spravaju ako cudzi, a to, ze tam deti byvaju je len vychodisko, ze nemaju kde inde byvat? ............

maya_hi
7. jún 2025
@darmasiswa

@maya_hi psik (sliepky, zajace, zahrada, dom, byt.........) je sucastou domacnosti, a ak su sucastou domacnosti aj tieto deti, tak by sa mali spolupodielat na vsetkom, ak by boli oficialne podnajomnici, tak vtedy so psom nemaju nic spolocne, to je ten rozdiel, ak budes mat rodinu a sucasne budete mat andulky, tak nebudete zapajat do starostlivosti o ne svoje deti? lebo sa im nebude chciet, a andulky ste si zadovazili ty s muzom? cely prispevok autorky je dost zmatocny, na jednej strane sa zda, ze rodicia sa jej staraju kazdy cely pracovny tyzden o jej deti, na druhej strane sa autorka vymedzuje, ze jej deti su tam akoby v podnajme, tak teda aky je tam vzajomny vztah? obchodny? alebo rodinny? to, ze autorka prispeje na stravu, to vnimam ako pridavky pre deti, ktore kazdy rodic dostava, a kedze autorka deti cez tyzden nema, tak tie pridavky idu tam, kde su deti, sucasne, kto prebera zodpovednost za tieto deti????? tie deti este nie su plnolete. A A ako funguje cela domacnost u starych rodicov? autorka napisala, ze deti pomahaju starym rodicom s tazsimi vecami, ale nedozvedela som sa, s akymi vecami. Co su to tie tazsie veci? Je medzi nimi vztah stari rodicia a vnucata? alebo sa k sebe spravaju ako cudzi, a to, ze tam deti byvaju je len vychodisko, ze nemaju kde inde byvat? ............

@darmasiswa deti áno, pri vnúčatách by som to obmedzila

tiika
7. jún 2025
@andrea2667

Si normálna? Rešpektujúca výchova neznamená, že deti robia len to čo chcú robiť, ale že robia čo je správne. A v tvojom prípade, že nepodrývaš autoritu starých rodičov, najmä keď oni na úkor vlastného pohodlia pomáhajú vám všetkým.

@andrea2667 respektujuca výchova ani neznamena, že niekto bude robiť do bodky to, čo ten druhy prikaze (môj dom, moje pravidla), ale si navzajom uznaju svoje potreby a dokazu sa dohodnúť na spoločnom riešení (ako si starostlivosť o domacnost podelia)

autor
7. jún 2025

No,dakujem všetkým za názory. Len doplním hromadne, lebo ste sa viaceré pýtali. Deti sa vracajú zo školy okolo 16. Teda v pondelok tam prídu a v štvrtok ráno odchádzajú. Písala som, že robia ťažšie práce - vzhľadom pre rodičov. Každý deň im čistili krb a piecku v zime, nachystali drevo, paticky, záhradu mali na starosti - kosenie, na jar celú rylovali. Tak zase,.cez týždeň toho veľa nestihnú. Stravujú sa sami. Rodicia si zvládajú domácnosť sami. A na väčšie práce - ako upratať rodičom, okná umyť to som zase chodila ja cez víkend.

Niektoré tu píšete, že ak je v dome napr. Andulka, iny domáci miláčik, iné zviera ...ak v domácnosti,.kde.zijem a vidím, že je iba na ostaru, sadnem si predsa ako rodina a sa dohodneme či ho chceme alebo nie. Ja nevidím zmysel, niekoho nútiť sa starať o žiadne zviera. Z akého dôvodu? Deti sú už veľké, tak si vieme predsa sadnúť a porozprávať sa. Domácnosť za mňa, musí fungovať a všetci členovia domácnosti sa tam musia cítiť dobre. A čo sa týka napr.hospodarskych zvierat, kľudne. Ak to finančne potrebuješ...lenže, ja to finančne nepotrebujem. Tak predsa nebudem tomu venovať čas ani energiu. Viem ju využiť lepšie.

darmasiswa
7. jún 2025

mne sa zda, ze privelmi obhajujes svoj postoj a svoje deti. Mne vychadza, ze deti tam ziju, a mali by sa spolupodielat ako rodina na fungovani domacnosti. Ty mas iny chod domacnosti ako tvoji rodicia, co je v poriadku, ale Nechapem, preco si svoje deti nastahovala k niekomu, kto ma uplne iny postoj k vedeniu a staraniu sa o domacnost ako ty. S pubertakmi maju dost starosti aj vlastni rodicia, takze myslim, aj ked ty tvrdis, ze mas idealne deti, ze na seba narazaju. Deti si vezmi domov, alebo ich posli na intak a nemusis riesit trenice. No najviac ma udivuje, ze neriesis, kto prebera zodpovednost za tvoje deti? Nie su dospeli, su neplnoleti, aj na internate zodpoveda za ubytovanych personal - vychovavatelia.

Strana
z3