icon

Partner nedokáže zvládnuť vrtochy detí. Ako je to u vás?

18. máj 2025

Ahojte, som vo vážnej životnej situácii a potrebujem počuť ako to funguje v iných rodinách. Mm je na AD liekoch ale aj napriek tomu ho všetko rozčuľuje, aj také veci na ktorých druhí len mávnu rukou alebo sa pousmejú. Momentálne máme tichú domácnosť ktorej predchádzali slzy, výčitky, hnev a asi všetky možné emócie. Povie, že to nedokáže povzniesť sa a že aj jeho to mrzí. Že je nenormálny a že si nevie so sebou rady. Potom ho to mrzí. Je to už po stý krát a už ma to fakt nebaví, dookola to isté. Túžim len po tom, aby som mohla v manželovi nájsť oporu a tešiť sa z detí. A nie stále riešiť situácie ktoré sú pri malých deťoch normálne len on ich nevie zvládať a netuším ani či sa to vôbec dá naučiť. Ďakujem za Vaše odpovede.

colsami
18. máj 2025

Tak ja myslim ze ak je Tvoj manzel psychiatricky pacient a je na AD tak je to uplne ina situacia ako hocijaka ina bezna situacia v nasich domacnostiach (aj u nas, ktori tiez mame lahko rozculitelnych manzelov). Takze asi by som to nejak neporovnavala. Myslim, ze Tvoj chlap sa v prvom rade musi "dat dokopy" od zakladu, a potom mozes riesit jeho reakcie tu ci tam...

deti95060810
18. máj 2025

niekedy začne vrieskať že ho počuť do tretích susedov... vybehne na terasu a ukľudňuje sa pri cigaretách. magnézium sa u nás berie vo veľkom..😉

deti95060810
18. máj 2025

tvoj manž. má asi zle nastavenú liečbu keď robí tartas aj s ad...
pri správnom nastavení je vyrovnaný a a nejaký krik detí mu je ukradnutý.

autor
18. máj 2025
@colsami

Tak ja myslim ze ak je Tvoj manzel psychiatricky pacient a je na AD tak je to uplne ina situacia ako hocijaka ina bezna situacia v nasich domacnostiach (aj u nas, ktori tiez mame lahko rozculitelnych manzelov). Takze asi by som to nejak neporovnavala. Myslim, ze Tvoj chlap sa v prvom rade musi "dat dokopy" od zakladu, a potom mozes riesit jeho reakcie tu ci tam...

@colsami ano, chapem. Len to dávanie dokopy mu nejak nejde a ja už idem z posledných síl. Ubíja ma to lebo neviem sa zariadiť. Na jednej strane keď sa mihne nejaký lepší deň, svitne mi nádej že to nejak zvládneme a bude to super no vzápätí zas kvôli nejakej sprostosti ide všetko do 💩 a tých dobrých dní a chvíľ je čoraz menej. Viem že sa snaží ale je narcis a má veľké ego ktoré ho nepustí. Neviem si ani len predstaviť že by toto celé skončilo a deti by boli bez otca v rodine no takto sa trápiť tiež nebudem vedieť dlho..

cukroska
18. máj 2025

Podľa mňa skúsiť ešte zájsť za jeho psychiatričkou a zmeniť liečbu. Alebo aj zmeniť psychiatra.
Tak on má diagnózu a žiť s psychicky chorým je veľmi náročné. Ale ak sa nastaví dobre liečba mohli by ste fungovať aj normálne. Úplne ti rozumiem máš to veľmi ťažké a chce to veľmi veľa trpezlivosti,pevné nervy a manžel veľa podpory.Drzim palce a určite to riešte.

colsami
18. máj 2025

Tak ale ak sa stav zhorsuje napriek liecbe, treba to v prvom rade aktivne konzultovat a riesit s doktorom.

marianarem
18. máj 2025

A chodi aj na psychoterapiu? Ak ma poruchu osobnosti, tak to AD nevyriesia.

bolarazjedna
18. máj 2025

Ja tiež odporúčam psychoterapiu. Neviem aké staré sú deti, ale zvládať vzdorujuce deti dá zabrať aj ľuďom, ktorý netrpia na depresie a veľakrát veľa ľudí reaguje pchko, krikom atd a stráca nervy. Ano, dá sa naučiť reagovať inak, ale vyžaduje to veľa úsilia z jeho strany a pre písanie starých naučených vzorcov. Je to veľký kus práce a keď je narcis, tak neviem, či to pôjde. . On vzdy sa bude vidieť ako dokonalý a vždy ti druhí budú ti, ktorí môžu za všetko (ty a deti)

autor
18. máj 2025
@bolarazjedna

Ja tiež odporúčam psychoterapiu. Neviem aké staré sú deti, ale zvládať vzdorujuce deti dá zabrať aj ľuďom, ktorý netrpia na depresie a veľakrát veľa ľudí reaguje pchko, krikom atd a stráca nervy. Ano, dá sa naučiť reagovať inak, ale vyžaduje to veľa úsilia z jeho strany a pre písanie starých naučených vzorcov. Je to veľký kus práce a keď je narcis, tak neviem, či to pôjde. . On vzdy sa bude vidieť ako dokonalý a vždy ti druhí budú ti, ktorí môžu za všetko (ty a deti)

@bolarazjedna presne toho sa bojim ci je to v jeho silach a voli zmenit sa. Neviem posudit hranicu kedy sa snazit o zachranu niecoho a nadalej sa trapit a kedy ist vlastnou cestou. Ja som uz dala maximum do tohto vztahu. On stale vravi ako aj on tuzi byt v poriadku a ze si ani neviem predstavit ako sa on trapi, ale to su len slova...

autor
18. máj 2025
@bolarazjedna

@bolarazjedna 3,5r a rocne

autor
18. máj 2025
@colsami

Tak ale ak sa stav zhorsuje napriek liecbe, treba to v prvom rade aktivne konzultovat a riesit s doktorom.

@colsami budeme to riesit, vdaka

bolarazjedna
18. máj 2025

No ak odmieta psychologa, ešte stále by som zvažila, že k tomu psychológovi budem chodiť ja, aby som vedela, ako sa k situácii postaviť, a aby som zistila, či mi to stojí za tu námahu.
Vieš, ja som tiež nebola nadšená z vela manželovych reakcií na dieťa, a cítila som sa bezmocne, ale postupne časom sa to zlepšilo - obaja sme sa menili, ja chodím k psychologovi a on tiež veľa pracoval na sebe. No môj manžel nie je narcis a nemá psychiatricku diagnózu. A záleží mu na mne a na rodine, tak pracoval na sebe. Ak z jeho strany nie je skutočný záujem, tak potom je to boj odsúdený na prehru.

peknyvladko
19. máj 2025

Nie su to len slova. Zdravy clovek si nikdy nedokaze predstavit co preziva. Viem ze je to aj pre teba velmi tazke, ale skus mu byt oporou. Potrebuje to.