Partner odmieta pomôcť s domácimi prácami po narodení dieťaťa?
Ahojte ženy aj vaši partneri po narodení dieťaťa tak spohodlneli? Kým sme boli obaja v práci tak som to tak nevnímala s robotou od pondelka do piatku, v sobotu sa vždy niečo porobilo nebol priestor sa tak nad tým zamýšľať.
Ale ako som už druhý rok na materskej tak vidím ako si muž na to zvykol ze je upratane,navarene,nákup spravený, večeru ma naservirovanu pod nosom keď príde.
Robí dva dni v práci dva dni voľna ale ako ho požiadam o nieco aby spravil hneď je ofucany a dotknutý a sam od seba ze by niečo spravil?to už skončilo.
Strašne mi to lezie na nervy ze všetko musí prejst mne rukami, všetky práce ma tu počkajú.
Neviem ci sa to da.vobec ešte nejako zmeniť. Poupratovať musím keďže som doma tak sa tu chcem aj cítiť dobre, ale ten jeho nezáujem o celkový chod domácnosti ma vytáča. Hlavne ta "výhovorka" ze ale on chodí do práce.
Ahoj, môj ani nie. Upratujem ja, nakupuje on, varíme na striedačku, a zvyšok nejak tak kto si všimne.
Ako si ho " naucila" tak to máš.Papier a pero a spísať co kto bude doma robiť.Služky vymreli,už len stačí si to uvedomiť.
Keď príde domov tiež už nič nerob však si robila celý deň, možno mu dôjde ale zrejme nie.
Ano tiez som to tak mala az som vyhorela. Kazdym rokom to bolo horsie a od 50+ uz furt pospaval na gauci 🙄Urcite by som si druhy krat na taketo typy dala pozor. Mladost pochabost 😬
@januska12323 na toto poznám jeden vtip, bohužiaľ je dosť dlhý - ale v skratke - muž príde domov z práce, všade bordel, záhrada rozrytá, malé dieťa v kuchyni medzi panvicami, všade psie capky, staršie dieťa s misou čipsov pred telkou a on zhrozene kde je mama? hore. príde hore, mamička v spálni vyložené nohy, v ruke pohár vína a číta si. preboha, čo sa tu stalo? a ona kľudne: nič. iba som dnes celý deň robila to čo hovoríš že robím inokedy 😂
@biba_18 ten poznám 😁 väčšina žien by si mala brať príklad 🤭
@biba_18 keď nonstop sa len doprosovat,keď to aj spraví tak tisíc reči okolo toho, proste ako vychovávať ďalšie dieťa. Vždy som si hovorila ze nechcem byť ako chlapova druhá matka a cepovat ho za všetko 👀
chápem, ale nič iné nepomôže, ak nechceš skončiť ako slúžka. normálne mu povedz že ty si sa nevydávala preto aby si mu skákala okolo zadku!
Milá autorka, u nás je to veľmi podobné, všetko na mne, (okrem nákupov, a teda nehovorím, to dosť pomôže), nič nespraví sám od seba, ešte k tomu je muž o 10 rokov starší, má ťažšiu fyzickú prácu, celý deň v zime, reálne je viac ako dosť unavený, takže okrem toho že je pohodlný tak ešte aj fakt unavený, aj vyšší vek :D tiež často rozmýšlam nad tým, ako to bude ked sa narodí druhé, ako budem stíhať uspávať dve deti, už teraz po večeroch upratujem až po uspatí... stále prádlo, veľa sa presúvame, stále nejaké tašky vybalovať... Ked ideme na vodolenku, týždeň do muža hučím aby si svoju tašku potom vybalil... čo kde položí tam to leží týždne.
Ale u nás je realita taká, že muž mi absolútne nič nevyčíta a ani nič odo mňa nečaká. Ja sa viac menej starám o mňa a o dieťa, mužovi v podstate nevarím, lebo je strašne prieberčivý, väčšinou nezje to čo varím nám, najradšej by pizzu, rebrá a pečené koleno dokola :D takže ho nečakám s večerou, bohužial musí sa postarať, ja odmietam variť dva krát denne alebo dve jedlá, nemôže ocakávať že keď nepohne doma prstom tak ja budem ešte okolo neho skákať. a kedže je naucený sám dlho žiť, tak to ani nečaká... Ty ked mu prestanes skakať okolo zadku tak si to možno všimne :D
@lonely66 no lebo aj ja musim jest nie?🙂 navarim veceru sebe/jemu aj dietatu. Resp my zjeme nieco na obed a jemu odlozim porciu ked pride z prace a ja napriklad aspon tie hrnce z toho spracem nenechavam ich v chladnicke kvoli jednej porcii.
Ja by som to nenazvala ze skacem okolo neho. Ja skacem okolo domacnosti. napriklad dnes vstaneme,obaja mame oci vidime ze treba co ja viem riad spratat, on to neurobi kym ho o to nepoziadam.
@amelie22 hej chapem co myslis, len mne skor ide o take ze ja navarim tak by bilo fajn keby on umyje riad/nalozi mycku alebo naopak. Vidi ze pradlo uschlo tak ho zlozi. A nie ze ja musim chodit a sa vlastne doprosovat ze urobis toto?urobis tamto?
Chcem tak moc ked chcem aby sa spolupodielal na tom chode domacnosti bez toho ze mu ja musim zadavat ulohy? 🙏🏻🥹
nie, chlapi takto nefunguju - vidi ze uschlo pradlo, tak ho zlozi.. nezlozi a uz vobec nie, ak si to vlastne doteraz robila len ty.
chlapovi nemozes naznacovat - treba jasne zrozumitelne vecne instrukcie: zloz prosim ta to pradlo zo susiaka, ponozky si hod do pracieho kosa, prosim ta vezmi smetie ked pojdes rano do roboty, cestou ho tu dole vyhod atd….
Chápem, se chceš aby zložil prádlo, alebo sám od seba vypratal umyvacku,.ale bohužiaľ ani u nás to takto nefunguje. 100x mu poviem keď.doje aby špinavý tanier dal do umývačky keď vidí ze je cela.kuchuna upratana, sti krát to dá do dresu. Kúpi si plechovky koly, nechá ich na zemi v kuchyni a odchádzame ich týždeň, musí mu to oci vyhovieť ale šere na to. Takze áno, myslím ze chceš veľa keď už raz funguje takto 😅 budeš mu musieť pripomínať stále asi... nerobila by som si ilúzie ze zrazu začne niečo robiť sam od seba
Keby si nezvykol, že všetko urobíš ty a keď ho poprosis o pomoc a neurobí to, potom to za neho urobíš ty,tak by tak nespohodlnel. U nás to je presne naopak, odkedy mame dcérku, pomáha 2x toľko, stačí poprosiť,ale aj sam od seba. A to nielen co sa týka domácnosti, ale všeobecne, prebali, prezlecie, nakrmi malú, dá grgnut, uspi, v preklade,keď ma voľno,ja si ráno pekne dlho pospim a on sa postará o malú. Ale zase ja nie som typ,ktorý by také niečo ako je u vás toleroval. Detto jeho mama , nemal mama hotel, musel niečo aj robiť. Pokiaľ mu ty nepovieš co ocakavas a ze potrebuješ pomoc a máš už toho dosť, len tak sa jej asi bohužiaľ nedockas, keď to doteraz nemusel :/
Môj je taký istý. Len výhovorky prečo sa to a takto nedá. A reči typu že ako si si vychovala tak máš je trápna otrepana fráza. To takto ich vychovali matku svokry. A toto prevýchovat buď nejde alebo len veľmi veľmi ťažko. Ja to skúšam už pár rokov a mám pocit že to je len horšie. Po dobrom po zlom, nechať bordel, poprosiť, požiadať, vyhrážky, ultimata nič. To si proste zle vychovaní muži. Starého psa novým kúskom nenaučis.
Ale čo máme na výber? Buď sas tým naučiť žiť alebo odísť. Neviem či existuje ešte aj iná možnosť

bohužiaľ nie si sama čo tak dopadla ☹ čo k tomu? no, proste nerob všetko sama, jednoducho to od neho vyžaduj ...