icon

Platový rozdiel vo vzťahu

2. aug 2025

Väčšinou sa hovorí, že muž by mal zarábať viac a postarať sa o rodinu. Čo však, ak máte partnera, ktorý zarobí menej? Oveľa menej? Máte to aj vy doma tak, že vy zarobíte viac?
Keď som sa zoznámila s manželom, bola som tesne po VŠ, zarábala som na súčasné eur asi 500 eur brutto,, on mal 700 brutto. Postupom času sme spolu chodili, ja som si urobila vodičák, on nie, dostala som sa do novej práce, a z nej ďalej do novej. Až na manažérsku pozíciu na ktorej som od roku 2010 v dvoch rôznych firmách. Príjem môjho manžela je 890 eur v čistom. Môj čistý príjem je 2400 eur, ale mám ešte príjem z činnosti mimo PP, čiže mám dohromady 3.000 eur. Príjem som mala oveľa vyšší, cca. 3500 _ 38000 čistom, ale zmenila som prostredie po MD a išla som do menej hektického prostredia. Väčšinu vecí v domácnosti ťahám ja. Samozrejme, alikvótne príjmu, aj starostlivosť o dieťa, aj o domácnosť, dovolenky apd. Má to ešte niekto doma podobne? Necíti sa manžel menejcenný?

Strana
z6
gribka1
2. aug 2025

Necíti sa tvoj manžel menejcenný? To by si mala vedieť ty. Záleží iba na vás dvoch, či vám to vyhovuje. Tebe?

autor
2. aug 2025
@gribka1

Necíti sa tvoj manžel menejcenný? To by si mala vedieť ty. Záleží iba na vás dvoch, či vám to vyhovuje. Tebe?

@gribka1 ja sa pýtam ľudí, ktorí to majú takto podobne, ako to majú u nich. Zaujíma ma aj podiel manžela na nákladoch domácnosti. Ja to beriem tak, že sú to spoločné peniaze, spoločný rozpočet. Dohromady máme 3890 eur na život.

tenerifka
2. aug 2025

Odhliadnuc od toho, kto zarobi menej ci viac, domacnost aj starostlivost o dieta ma ist napolovicu.

anonym_9abc45
2. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 ja sa pýtam ľudí, ktorí to majú takto podobne, ako to majú u nich. Zaujíma ma aj podiel manžela na nákladoch domácnosti. Ja to beriem tak, že sú to spoločné peniaze, spoločný rozpočet. Dohromady máme 3890 eur na život.

@anonym_autor A účet máte spoločný alebo rozdelené?

tenerifka
2. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor myslim, ze nie je na Sk az tak vela manzelstiev, kde je az takyto markantny rozdiel v prijmoch. Ja to vnimam ako velke minus rovnako ak tak malicko zarobi zena ako aj muz, lebo tam zjavne chyba nieco ako motivacia, chut lepsit sa a napredovat. Ja by som to v pripade nemoznosti zmeny prace riesila este nejakou brigadou, alebo dalsou pracou na polovicny uvazok

modrahruska
2. aug 2025

Z tvojho podania mam skor pocit, ze to vadi tebe. Poznam par, kde zena zarobi ovela viac ako muz, ale ked sa narodili deti, on zostal na materskej, ona isla do prace, proste riesili prakticky. Teraz normalne pracuju uz obaja, su spolu roky, ocividne im to nevadi.

letfenixa
2. aug 2025

Moji rodičia mali výrazný rozdiel v platoch, mama trávila veľa hodín v práci, otec bol 15.05 doma, nakupoval a varil. Domáce práce boli prioritne na mne. Nikdy si to nevycitali.

mogaa
2. aug 2025

za mňa ak sa majú dvaja vo vzťahu radi, nezáleží na tom kto čo financuje....teda samozrejme ak obaja pracujú a nezneužívajú situáciu....ani jeden z partnerov sa nesmie cítiš ani využívaný ani zneužívaný a vtedy je to jedno kto koľko zarobí....

klotildabazarik
2. aug 2025

Ano citil sa menej ceny, rozisli sme sa, zistila som ze ho vlastnw nepotrebujem a iba mi vadi😂😂

iv007
2. aug 2025

Prijem 890 € je na dnesnu dobu a drahotu naozaj malo, viac zarobia aj studenti brigadnici. Tvoj muz je s tym v pohode? Nema ziadne ambicie? Ja chapem, ze nie kazdy ma na to byt manazer alebo lekar, ale muz zivitel rodiny ktory nema zdravotny problem by mal zarobit aspon 1500. Klobuk dolu pred tebou, si sikovna zena👌

anonym_dd2ebf
2. aug 2025

Bolo by mi úplne jedno ako sa cíti manžel. Považovala by som ho za neschopného a cítila by som sa na rozvod. Aby zdravý chlap v najlepších rokoch, manžel a otec nosil domov minimálnu mzdu nie je normálne. Je proste lenivý a zvykol si, že ty si ťahač. Absolútne nemužné a nemožné zmýšľanie.

gribka1
2. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak mne by to vadilo napr., mala by som pocit, že nemá v sebe drajv niečo dosiahnúť. Nevadilo by to v prípade, že svoju prácu miluje a toto je zárobkový strop. A musel by do domácnosti viac dávať, myslím starostlivosť o domácnosť či deti. Alebo by musel mať iné čaro.

zobaka
2. aug 2025

zrejme je necielavedomy typ, ktory je rad vo svojej komfortnej zone, urcite sa neciti menejcenne ked roky pre posun nerobi nic, my sme zarabali cca rovnako a potom zacal zarabat viac a ja som si ako zena velmi vydychla

anonym_5b098d
2. aug 2025

Ano, mame to tak. Ja mam managersku poziciu (cca 3K v cistom), muz robi, nazvime to vo verejnom zaujme, a ma okolo 1.2k. Robi pracu, ktora ho naplna a je v nej dobry. Zial, v statnej institucii su take platy.
Ale mozeme si to dovolit. Ak by nie, hladal by nieco ine. Mne to vobec nevadi

anonym_c8a886
2. aug 2025

ale Ty tu hľadáš útechu pre manžela? Tvoj sa cíti alebo necíti menejcenne? … ak necíti tak niekde je problem. Mne by to vadilo. Nejaké ťažšie obdobie Ok, to je v poriadku. Ale Tvojmu manželovi to vyhovuje. Nevieme ako je natom časovo, ak tak že je o 14:00 doma, urobi väčšinu okolo domácnosti a deti tak je to o vašom nastavení. Ak robí toľko čo Ty a zarobí skoro minimálnu mzdu a vyhovuje mu to, nieje to v poriadku

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
2. aug 2025

Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.

lenka7477
2. aug 2025

a ako máte v domácnosti podelené povinnosti? Kto býva na očr s dieťaťom ?
Koľko hodín týždenne si v práci ty, a koľko manžel ? Každý to má v rodine nastavené po svojom, my sme sa napríklad často hádali s mužom - ale bolo dávno, že ja sa vždy musím podriaďovať jeho práci , aby som bola ja tá, ktorá bude poobede s deťmi, tá čo ich do škôlky odvedie ráno , a chodí s nimi na krúžky. Potom som si uvedomila, že vždy to treba nejako zvládnuť a jeden z rodičov musí byť ten, čo zarába viac , no zároveň je menej s rodinou . Viem že aj partneri , ktorí sú rovnako vyťažení si vedia veci zorganizovať , no ak majú rôzne vzdelania a plat - tak vždy to bude o dohode a možno porovnávaniach či výčitkách ...
Pochopila som to tak, že tvoj manžel nie je tak ambiciózny ako ty , vyhovuje mu taký život , aký pri tebe má . A je to len na vašom vzťahu , na vašom nažívaní ako dlho to bude takto fungovať .

nikpa
2. aug 2025
@anonym_dd2ebf

Bolo by mi úplne jedno ako sa cíti manžel. Považovala by som ho za neschopného a cítila by som sa na rozvod. Aby zdravý chlap v najlepších rokoch, manžel a otec nosil domov minimálnu mzdu nie je normálne. Je proste lenivý a zvykol si, že ty si ťahač. Absolútne nemužné a nemožné zmýšľanie.

@anonym_dd2ebf presne

nikpa
2. aug 2025
@anonym_autor

Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.

@anonym_autor ak sa snaží ako otec a aj v domácnosti tak dajme tomu. Lebo inak mužskú rolu vo vzťahu zastrešujes ty, čiže keď sa stará o tvoju rolu, aj to sa cení, keď už vás nevie uživiť. Ja by som ale v taktomto vzťahu mala asi problém.

sevrin
2. aug 2025

Ste manželia, všetko ide na polovicu bez ohľadu na to kto koľko zarobí a nemalo by sa to ani riešiť. Toto je ideálny prípad, mentalita na Slovensku je ale taká, že tu sa rieši každý cent navyše.

anonym_c8a886
2. aug 2025

@anonym_autor prepáč ale odhliadnuc od všetkého že Vám to vyhovuje atď ja proste nechápem ako dospelý muž môže nemať vodičak, vedieť používať PC ako dôchodca a neovládať jazyk aspoň na spodnej úrovni … toto sú veci vyriešiteľné za pol roka. Ale evokuje mi to neskutočnú lenivosť/pohodlnosť. Že nemá k tomu vzťah je výhovorka … ale načo to riešiš keď Tebe to vyhovuje? Na kamarátku kašli ..

autor
2. aug 2025
@nikpa

@anonym_autor ak sa snaží ako otec a aj v domácnosti tak dajme tomu. Lebo inak mužskú rolu vo vzťahu zastrešujes ty, čiže keď sa stará o tvoju rolu, aj to sa cení, keď už vás nevie uživiť. Ja by som ale v taktomto vzťahu mala asi problém.

@nikpa on je od začiatku skvelý manžel, najlepší priateľ, otec. Inak by som s ním predsa od začiatku nebola.

autor
2. aug 2025
@anonym_c8a886

@anonym_autor prepáč ale odhliadnuc od všetkého že Vám to vyhovuje atď ja proste nechápem ako dospelý muž môže nemať vodičak, vedieť používať PC ako dôchodca a neovládať jazyk aspoň na spodnej úrovni … toto sú veci vyriešiteľné za pol roka. Ale evokuje mi to neskutočnú lenivosť/pohodlnosť. Že nemá k tomu vzťah je výhovorka … ale načo to riešiš keď Tebe to vyhovuje? Na kamarátku kašli ..

@anonym_c8a886 on ovláda jazyk, ale využijeme ho iba v Maďarsku na nákupoch.

anonym_c8a886
2. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor akože anglicky? tak zrovna ten je na nákupoch v Maďarsku nepoužiteľný … kedze Maďari anglicky skoro nevedia.

anonym_c8a886
2. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aha, že vie len po maďarsky … už chápem. Tak to som tým nemyslela. Považujem angličtinu za úplný základ.

anonym_dd2ebf
2. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Zaujímavé, že ste sa vymenili a on si svoju neschopnosť zarábať peniaze vlastne odpracuje starostlivosťou o deti a domácnosť a Tebe sa to zdá v poriadku. A asi aj iným ženám. Keď je to však naopak - v prípade neschopnej ženy s minimálnou mzdou (a takých tu je veľa) a muž od nej chce, aby to, že poriadne nezarába, kompenzovala prácou v domácnosti a starostlivosťou o deti - vždy sa tu zdvihne vlna odporu a všetky ženy žiadajú "spravodlivú" deľbu domácich prác a starostlivosti o deti.

grof_monte_christo
2. aug 2025

Vadila by mi jeho celková stagnácia v živote, že si ani vodičak nespravil. Ja som z takýchto ťažkých pohoďákov nervózna.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
elz1920
2. aug 2025

Muž, ktorý sa vie postarať o dieťa, domácnosť, baví ho práca, ktorú robí, nie je menejcenný, je to poklad. Čo by mnohé dali za to, aby neboli na domácnosť a deti samy? Kašľať na zárobky, ak si rozumiete. Nedá sa na všetko pozerať cez výšku platu. Pokojný rodinný život je na nezaplatenie.

Je celkom dobre možné, že kamarátka iba závidí.

Strana
z6