Pocit menejcennosti voči súrodencovi
Mám súrodenca. Nech urobi hocičo, je najlepsi na svete. Urobím hocičo ja….. skúste hádať ako reagujú. On ma lepšiu prácu, lepší plat, lepšiu priateľku, ma nehnutelnost. Ja som chudák pre nich. Čo nikdynič nedosiahne. Poväčšine času na ich názory nereagujem 😣 avšak zabolí to….
@anonym_autor a dosiahol si niečo? Škola, práca, bývanie, vzťah. Nie pre rodinu, ale sama pre seba. Rodinu si drž od tela, ak ťa má brať len vtedy, ak máš nehnuteľnosť, dobrú prácu, vzťah, tak ku nepotrebuješ. Dúfam, že bývaš sám, ak nie, najvyšší čas
Mám vs, pracujem, bývame spolu. Platim im za bývanie, kupujem potraviny. Mám priateľku kt nemá vs. Pracuje. Vlastnú nehnutelnost si pochopiteľne ešte neviem dovolit. Ist do podnajmu asi nebude najlepšie riešenie z fin hľadiska
Ja mám tiez pocit, že rodičia majú vždy jedno dieta v obľube a druhé sa môže aj pretrhnúť a nič. Ja som skončila s vyznamenanim ťažkú skolu, brat iba nejakú s odretými usami, a mne mama povedala že “som nič v živote nedokázala”. Nie si v tom sám, zabolí to, ale pre niekoho raz v živote budeš všetkým a vtedy ti na názore rodičov už nebude záležať
@anonym_autor ostrihnut a zit si podla svojho
Ja mám tiez pocit, že rodičia majú vždy jedno dieta v obľube a druhé sa môže aj pretrhnúť a nič. Ja som skončila s vyznamenanim ťažkú skolu, brat iba nejakú s odretými usami, a mne mama povedala že “som nič v živote nedokázala”. Nie si v tom sám, zabolí to, ale pre niekoho raz v živote budeš všetkým a vtedy ti na názore rodičov už nebude záležať
@anonym_36f67d 😏
U mňa rovnako, bratia uprednostňovaní. Sesternica bola vzdy lepšia, krajšia, šikovnejšia a úspešnejšia než ja. Stále ma s ňou porovnávali. Odstrihla som sa, nestretávam sa s nimi. Babka robila tiež rozdiely, hádaj koľkokrát sa mi ozve sama alebo mi napíše k narodeninám? Uhádol si, nikdy.
Mám vs, pracujem, bývame spolu. Platim im za bývanie, kupujem potraviny. Mám priateľku kt nemá vs. Pracuje. Vlastnú nehnutelnost si pochopiteľne ešte neviem dovolit. Ist do podnajmu asi nebude najlepšie riešenie z fin hľadiska
@anonym_autor no ísť do podnájmu najlepšie riešenie v tvojej situácii bude. Budeš si platiť len svoje bývanie a potraviny kupovať len sebe. Nepotrebuješ ani byt, stačí pre začiatok izba v zdieľanom byte. A budeš sa možno diviť, ako sa veci začnú meniť
Asi ta chcu dohnat uz konecne k samostatnosti.Ja uplne chapem,ze v dnesnej dobe je to tazke,tiez nechame syna v detskej izbe az kym si sam nenasetri aspon na nejaky zaklad.Auto ma,vodicak si robi tento zaklad dostane,teda uz dostal.Ma priatelku,co tiez povie mama musim jej kupit toto a tamto,ja to chapem.Nechodi na brigady takze,ked povie kupim.No po skole ak nepojde na vysku,tak do prace a setrit,nieco minut na zabavu ale aj nam bude prispievat s tym,ze sa mu to bude odkladat k jeho zakladu.Uz ale vcera povedal,ze ako nahle kamoska bude mat 18r pride k nemu do detskej.Chodi na intrak,tak ten vikend tiez neni problem.
Momentalne vykrmujeme synovho kamosa,ide do 2r na strednej,jeho rodicia normalne vyhodili z domu.Tak mi je toho chlapca luto,potuluje sa dedinou.Sam zavolal policiu na rodicov,a co urobili???dohovorili im aj jemu a ako odisli,vyhodili ho znova.Aj jemu by som nemala problem,ze nech u nas prespi ale zase jeho sestra nemala problem nas okradnut o 20eur.Takze,clovek sa boji si takych pustit do domu,ked ma hoci kde polozene peniaze.Ale jest,alebo ze mu syn kupi nieco na jedenie,problem neni.Socialku chuda volat nechce,vie ze by ho zobrali.Ze on je takto zvyknuty.
Ja naozaj nerozumiem niektorym rodicom ako mozu toto robit svojim detom.
@anonym_bb2e1a tomu chlapcovi poradiť aby to riešil cez kuratelu - a súdne. pokiaľ chodí riadne do školy, sú povinní ho vyživovať…
áno je to žiaľ tak, že rodičia väčšinou uprednostňujú jedného súrodenca pred inými, aj ja mám brata, o ktorom mama v slabej chvíľke prehlásila, že on je jej princ a ostatné deti by najradšej nemala, aj si s ním najlepšie rozumie
hádaj ako často tam chodím na návštevu ja a ako často on, ale čo s tým? nič, odstrihni sa, osamostatni sa a čo najmenej sa s nimi stretávaj, ak ti to tak veľmi ubližuje, uvedom si, že to nie je o tebe aký si ty, ale o nich, akí sú a ako nevedia prijať aj iné deti ako sú oni sami
lebo väčšinou majú radi tie deti, ktoré sú im povahovo či temperamentom blízke
@anonym_autor vydrzat kym si kupis vlastne byvanie.
U mňa rovnako, bratia uprednostňovaní. Sesternica bola vzdy lepšia, krajšia, šikovnejšia a úspešnejšia než ja. Stále ma s ňou porovnávali. Odstrihla som sa, nestretávam sa s nimi. Babka robila tiež rozdiely, hádaj koľkokrát sa mi ozve sama alebo mi napíše k narodeninám? Uhádol si, nikdy.
@anonym_6971a6 smutne 😏
Má ťa to nakopnúť k samostatnosti. Ja by som odišla niekam ďaleko. Prídeš 2x do roka domov a budeš hneď lepší. A keď nie, tak hlavne nech si ty spokojný a nechaj ich žiť.
@anonym_36f67d 😏
@anonym_autor a budeš radšej tiško trpieť než odísť? Odnesie si to tvoje zdravie psychika
@anonym_bb2e1a tomu chlapcovi poradiť aby to riešil cez kuratelu - a súdne. pokiaľ chodí riadne do školy, sú povinní ho vyživovať…
@biba_18 toto vieme,aj on to vie ale nechce to riesit cez socialku,zo synom sa o tom rozprava otvorene.Sam si zavolal policiu a ti len dohovorili a rodicia ho znova vyhodili ako odlisli.Je to taka rodina,on ma ine ho otca,dalsi ich vyhadzzoval sustavne z domu,ma dalsich 4 surodencov,posledne deti 2 su po roku a dalsim muzom.Prerobili si taky malinky domcek,obyvacka tam ten chlapec spaval na gauci a ostatni v 1 izbe.Tak ,,akoze,,,v tom to smere mal strechu nad hlavou aspon,akoze.No synovi som povedala,nech mu dohovori ako kamarat,nech zavola na socialku,hoci aj cez jeho tel,lebo jeho rodicia este aj simku mu zobrali.Ako chore na hlavu.
@anonym_autor chod do podnájmu - zdieľaná izba. Finančne to bude horšie, ale psychicky by sa ti malo uľaviť. Teda - ak chyba naozaj nie je tam, kde ju vidia rodičia. A áno, zabolí to, dôležité je však budovať si vlastnú sebaúctu, nie tú, založenú na úsudku druhých. To sa naučíš postupne. Na začiatok, prestaň u nich bývať. Ak budú náhodou niečo potrebovať, snáď kontaktujú toho "úžasnejšieho" súrodenca. Keby náhodou sa aj ozvali s nejakou žiadosťou, treba sa ich opýtať, či ten "lepší" súrodenec nemôže pomôcť 😉. Ty to predsa určite nezvládneš tak dobre ako on... Ale toto si dobre premyslieť treba, či naozaj nie je ich kritika voči tebe objektívna. Čiže - najskôr odsťahovať a postaviť na vlastné nohy, nech to aj finančne trošku zabolí, no a čo. Neubudne z teba. A s rodičmi by som si sadla, že bolo by fajn, keby sa so mnou jednalo na rovinu, že si želajú, aby som sa osamostatnil a nie aby mi vyhadzovali na oči, ako je Jožo vo všetkom lepší. Ak je teda problém v tomto, že sa mám osamostatniť. Ak nie je, tak v čom je konkrétne problém, čo chcú a prečo ma nenechajú žiť si môj život po svojom, ale mi nanucujú nejaké svoje predstavy o živote a ako tie ich predstavy vyzerajú. Nech sa teda nejako zladíme, ak tam mám bývať aj ďalej a aby nám všetkým bolo znesiteľnejšie. (Lebo oni sú frustrovaní z teba a ty z nich momentálne).
Pre mna je nepochopitelne, preco s nimi byvas, ked mas VS a pracujes. Ved si najdi podnajom a vyeb sa na nich.
@anonym_autor alebo sa budes o nieco snazit a osomostatnis sa alebo budes u mamy doma, aj ked jej platis, tak si len dospele decko, o ktore sa treba starat, na rozdiel od surodenca, ktory sa posunul v samostatnosti na inu uroven.
@biba_18 a my mame sami tiez 5deti,ale toto by som nikdy neurobila ziadnemu z nich.Proste mi je toho chlapca ozaj luto,aj pritelku syna najstarsieho beriem ako moje dieta.Syn by chcel strasne,aby isla s nami uz buduci rok na dovolenku,tak uvidime.Cez dovolenku by uz mala 18tku,tak musim pozistovat ako je to s tym splnomocnenim,ze by mohla ist s nami.
@anonym_6971a6 inak ked pises o sesternici, ja som to zažila v detstve a doteraz to mam v sebe zakódované. Chodila som na prazdniny k tete, kde som mala dve sesternice. Jedna bola moja rovesníčka a ta vzdy bola pre vsetkych (babka, strýkovia, tety, dedko, jej rodina, proste žili v jednej dedine) krajšia, milšia, múdrejšia. Stale ju predomnou chválili a mna nikdy. Dokonca som raz započula, ze som take škaredé káčatko. Neviem, preco ma tam rodičia stale dávali, ci si to nikdy nevšimli. Teraz v dospelosti je uz vsetko inak. A nebavíme sa.
Keď ťa nedržia jak vo väzení a máš možnosť, rovno odísť pracovať mimo a bývať tam niekde a neudržovať kontakt.
@anonym_autor to mi je strasne luto - take rodiny su zial viacere, ale to ozaj nie je tvoj problem. Rodicia maju v sebe nieco nevyriesene a projektuju vsetko na jedno dieta a vsetko negativne na druhe.
V skutocnosti
praveze oni robia zle. Oni ublizuju dietatu - tebe, a teda zlyhavaju, maju obrovsku karmu v minuse.
Ty sa mozes vykaslat na ich hodnotenie, a bud hrdy/hrda na to, ze si nieco pekne urobil(a) dnes pre trpiaceho cloveka, pre trpiace zvieratko, alebo pre seba.
Vsetko co robis v zivote ty je dolezite iba ak ta to robi stastnym.
Ty si najdi pracu,
kde si spokojny, moze byt trebars aj nudna ale tym padom nemas stres a uzivas si volny cas po praci.
Nech sa surodenec zatial niekam zenie, nici zivoty kolegom aby sa prepracoval niekam na vrchol. Ktovie kolkym ludom tvoj surodenec ublizil. Mozno ziadnym, ale to je jedno.
Ty rob to co tebe bavi,
A bud hrdy , ked niekomu pomozes.
Bud hrdy, ak si adoptujes opusteneho psika z utulku.
Bud hrdy, ak sa ti podari naucit sa zahrat na gitare oblubenu piesen, len tak pre seba.
Alebo ak sa ti podari naucit sa trebars na kurze dobre plynule po svedsky, po taliansky...
rodina nech si trepe svoje obmedzene nazory. Rodina zlyhava, nie ty.
(poznas serial The Good Place, kde postava Tahani ma presne tento isty
problem? Cokolvek urobila , jej rodicia stale vychvalovali jej sestru viac
... nakoniec sa ukazalo, ze tym aj ta sestra trpela, lebo
tym prisla o svoju jedinu sestru, nemohli mat dobry vztah)
Síce som to menej obľúbené dieťa, konkrétne tretie zo 4 v obľúbenosti u mamy 😅 a je úplne jedno, že som to dotiahla v živote najďalej, proste som 3. U otca som bola roky No.1, kým si nenašiel priateľku s dcérou v rovnakom veku ako som ja, potom som bola tá najhoršia na svete, vďaka jeho priateľke, lebo jej dcéra musí byť vždy vo všetkom lepšia (neriešim), lebo aj od nej som toho dokázala neporovnateľne viac. Takte jediné čo ti ostáva je neriešiť a držať si odstup 🙂
@anonym_autor tak to chápem možno viac ako si chcem pripustiť .
Ale moji rodičia to tiež robili vždy som bola najhoršie a brat zo sestrou najlepší vo všetkom .
Ale skús robiť veci iba pre seba tak aby si bol šťastný ty a nie iný vieš prosté držať si čo najväčší odstup.
Ale nesmie to dávať závinu tvojmu súrodencovi on to nerobí robia to tvoji rodičia a oni sú vinný nie vy dvaja .
Ja som to pochopila až odstupom času a našla som si cestu späť ku súrodencov a držíme už prvé že spolu .
Skoro v každej rodine to tak je.U nás starší brat pritom nič extra nedosiahol jemu stačí, že existuje.Vzdy to bol mamin miláčik ten typický Oipidov komplex.Aj, keď má ženu čo povie mama to je sväté.Vari sa čo chce brat, sadi sa čo chce brat, deti sú tam na prázdninách.Ked tam prídem ja počúvam čo má nové brat🤣Aj preto som sa rozhodla mať jedno dieťa.
@anonym_autor no ja by som to premyslela s priateľkou, dali by sme všetky peniaze spolu, zobrali hoci len garsónku či 1 izbový byt do prenájmu a žiť svoj život. Zvýšiť si kvalifikáciu, či nájsť časom lepšie platenú prácu aspoň na určitú dobu. Zaslúžiš si viac, nie len byť odsúvany na druhú koľaj. Držím palce do lepšej budúcnosti 👍
@anonym_autor to nie je o tebe, ale o nich. Predstav si, že budeš mať naozaj lepšiu prácu, aj dve nehnuteľnosti, super manželstvo a on všetko stratí... a aj tak budú stáť pri ňom. Lebo tak to býva. Čím skôr sa s tým snaž zmieriť a ži si svoj život tak, aby si bol spokojný ty. Nie oni.
@anonym_autor Tvoja rodina je toxická. Jediné, čo pomôže, je obmedziť kontakt. Viem, že podnájom je drahý. Ale ver mi, že toto je jediná cesta. V niektorých rodinách to býva tak, že jedno dieťa je obľúbené viac a druhé menej. No nie je fér, keď sa k tebe takto správajú a zabíjajú v tebe tvoju hodnotu. Ale ty tu hodnotu máš, bez ohľadu na to, čo hovoria Tvoji rodičia. Máš vysokú školu a prácu, dosiahol si toho už dosť. A po ďalšie, nemusíš to znášať a neustále im niečo dokazovať. Si úžasný tým, čo si dokázal v takom toxickom prostredí. Tak teraz dokáž sebe, že si zaslúžiš lepší život, bez toxických ľudí. Silno Ti držím palce.

@anonym_autor odstrihnut sa