Pocit prázdnoty a samoty vo vzťahu
ahojte mám 13 r vzťah s partnerom mame dcéru čoskoro 6r no už dlhý čas som mala pocit ze som prázdna ze sa neteším ze ma nebaví život. ze sa proste cítim sama a nepochopena od partnera možno trošku aj rodiny. V robote som mala toho veľa, veľa stresov naháňali nás všetko rýchlo, do toho domácnosť, dcéra krúžky skolka , ja som si popri práci robila aj kurz čiže dní keď som mala voľno som pracovala dobrovoľne a zbierala hodiny v centrách s detmi .Blížia sa mi skúšky, partner bol dlho na služobnej ceste v zahraničí bola som sama s dcerou .nejako sme to dali . Lenže posledné dni som bola taka slabá, mala pocity na odpadnutie , začali mi triasky večer a už aj počas dňa, točenie hlavy bolesti hlavy pocity na vracanie . v robote som sa nevedela sústrediť mala som pocit ze z toho zosaliem . Do Toho mi vyskočil aj tlak tep . Doktorka ma dala hneď PN nejaké vyšetrenia srdca a tak som mala všetko okej . ešte ma čaká holter . Ale začínam si uvedomovať ze asi za to môže hlavne aj psychika. mam pocity ze s partnerom sme sa oddialili a ze ma nechápe a sam povedal ze pre neho je ťažké to pochopiť co mi je a ze je ťažké niekedy pri mne stat a podporiť ma . Naposledy ako mi bolo zle som pri ňom sedela a on úplne odtiahnuty pozeral oktagon a ja som tak čakala na objatie až som si ho musela vypýtať sama ..povedal mi ze sa nemám stále spoliehať na druhých a ci mi jeho objatie pomôže a bla bla . tak som mu potom s plačom povedala co cítim a trosku sa snaží byť empatickejsi . ale ja už sama neviem nejak ci sa vieme dat do poriadku my dvaja Sme spolu dlho mam ho rada ale asi už taká láska nejako zmizla .... môže mi psychika spôsobovať takéto fyzické problémy?
áno, môže, dlhodobý stres môže spôsobovať viac fyzických problémov, po skúškach treba oddych, vypnúť a dať sa do pohody - zatiaľ skús vitamíny, antistresové čajíky, skúsiť dostatočne spať, dobre jesť, vždy keď sa dá tak si vyložiť nohy a oddychovať, robiť to čo ti robí radosť (knihy, hudba, telka, prechádzky...)
inak partner má pravdu, musíš sa dať do pohody ty sama, nečakať, že to za teba urobí niekto druhý, nikto iný nás neurobí šťastným ani spokojným (ale trvalo mi dlho, kým som si to aj ja sama uvedomila a už sa nespolieham na nikoho, vieš ako sa hovorí - jediná ruka, ktorá ťa vždy podrží je tá na konci tvojho ramena) veľmi držím palce, sme silné, silnejšie ako si myslíš 🍀
Je to smutne, ked si vo vztahu a partner ta prehliada, alebo mas pocit prazdnoty pri nom. Myslim, ze by bolo dobre najst si psychologicku a porozpravat sa. Potrebujes to dostat von zo seba, nie je dobre to potlacat.
@anonym_autor samozrejme, dlhodobo stres môže spôsobiť takéto problémy, treba ísť k psychologicke, porozprávať sa, uľaví sa ti, kamarátky nemáš? Nie je dobré v tomto spoliehať sa len na partnera, bolo by fajn mať nejakú blízku priateľku, sestru, ktorej sa môžeš zdôveriť. Držím palce. A neber si toho sa seba veľa.
@anonym_autor je to panicky atak. Mala som presne to isté, 2 mesiace PN a antidepresíva. Tak isto partner sa ku tomu staval, veď to nič nie je, je to len psychika, nevymýšľaj. Rozišla som sa s ním, kvôli tomu. Ukázal sa, práve počas choroby som potrebovala podporu a pomoc a tej sa mi nedostalo. Partner je človek, ktorý ťa má v ťažkých časoch podporiť. Ak to necítiš, podľa mňa nie je dôvod s ním zostávať. Na pekne časy mať partnera? A načo? Na pokec a kávu, vychádzky mam kamarátku, ale objať ťa v noci ked ti je na odpadnutie môže len partner. A keď to nerobí, nie je dôvod sa ho držať. Nechcem byť zlá, ale je možné, že to máš z neho, celú psychiku, a tie kecy, že sa má človek spoliehať len na seba? Veď sa začni spoliehať a zistíš, že ho ani nepotrebuješ, len chce taký človek svoje potreby vo vzťahu uspokojovať a partnerove sú mu v ...
Jasne, to je zo stresu. Ja som mala nieco podobne, bolieval ma hrudnik a cela prava strana, bola som aj na EGK aj pod a nakoniec mi bola diagnostikovana depresia a predpisane lieky. Bolo to ked som sa rozvadzala, tiez babo, skola, praca, proste bolo toho na mna vela.. po cca roku som sa pozbierala, lieky vyhodila, zacala cvicit yogu a od vtedy mi je dobre! To ako sa citis, je len a len tvoja zodpovednost, nikto okolo Teba by nemal mat taky vplyv na Teba, ze mas z neho depky. Pokial je to stress celkovo, spomal, daj si vikend uplny break, nic nerobit.
A nemáš tu pošramotenú psychiku z tvojho frajera? Tie odpovede, čo ti dáva, nie su moc empatické.On by ti mal byt oporou v ťažkostiach, objať, pohladiť, pritúliť sám od seba! aby si cítila oporu, že nie si v tom sama ale ako sa zdá, on sa odťahuje. A práve v takych časoch spoznas skutočného partnera, ktorý stojí pri tebe v dobrom ALE i zlom.Vypocuje, poradí, pohladí.Nikdy mi muz tak nepovedal, keď mi bolo ťažko na duši
@anonym_autor keby mi partner povedal, že sa mám spoliehať na seba a nie na druhých ( myslel tým, nespoliehaj sa na mňa, otravuješ má, nemám chuť na tvoje choroby a kecy), vtedy, keď mi je najhoršie, tak by som sa zbavila partnera. Nie je pravda, že sa nemáš spoliehať na partnera. Načo tu je? Sama chodiš do školy, do práce, staráš sa o domácnosť a dieťa. Potrebuješ len podporu počas choroby. Potrebuješ naozaj len minimum od neho a aj tak toho sebec nie je schopný. Ked mám partnera, tak mi jeho zdravie a psychika je na prvom mieste. Neviem si predstaviť, keď partnerovi je zle v noci na odpadnutie, alebo dačo, že sa otočím a spím ďalej. Veď tým ti vraví, nezaujímaš ma ale, že vôbec.
áno, môže, dlhodobý stres môže spôsobovať viac fyzických problémov, po skúškach treba oddych, vypnúť a dať sa do pohody - zatiaľ skús vitamíny, antistresové čajíky, skúsiť dostatočne spať, dobre jesť, vždy keď sa dá tak si vyložiť nohy a oddychovať, robiť to čo ti robí radosť (knihy, hudba, telka, prechádzky...)
inak partner má pravdu, musíš sa dať do pohody ty sama, nečakať, že to za teba urobí niekto druhý, nikto iný nás neurobí šťastným ani spokojným (ale trvalo mi dlho, kým som si to aj ja sama uvedomila a už sa nespolieham na nikoho, vieš ako sa hovorí - jediná ruka, ktorá ťa vždy podrží je tá na konci tvojho ramena) veľmi držím palce, sme silné, silnejšie ako si myslíš 🍀
@anonym_8d48da ďakujem krásne, pokúsim sa , bojujem . mam teraz priestor na to . viem ze nie je zlý a chce mi dobre .
@anonym_autor samozrejme, dlhodobo stres môže spôsobiť takéto problémy, treba ísť k psychologicke, porozprávať sa, uľaví sa ti, kamarátky nemáš? Nie je dobré v tomto spoliehať sa len na partnera, bolo by fajn mať nejakú blízku priateľku, sestru, ktorej sa môžeš zdôveriť. Držím palce. A neber si toho sa seba veľa.
@janickacrazy mam pocit ze nemám nikoho. ..mam mamu brata ale neviem no s nimi to rozoberať. s maminou je to posledný čas nejaké divne medzi nami..aj dnes tu bola ale podstate nemala čas rýchlo utiekla . ja chápem aj ona je unavená a tak .aji som jej nestihla povedať nič... tak mam pocit ze som nejak sama
Dlhodoby stres vzťah v ktorom ťa nikto nepodrzi starosti sposobuju takéto problémy vyhádzala si sa celkom z energie a telo ti to takto dalo vedieť že potrebuješ zmenu a zastaviť sa. Možno ak sa nemáš komu vyžadovať mohla by si skúsiť psychologicku. Na debatu posťažovať sa zistiť čo by ťa nakoplo každý potrebuje s niekým zdieľať svoje prežívanie. Nečakať to tam kde to nie je možné ale skúsiť niekoho takého si nájsť. Nie každá rodina vie byť oporou a ani tvoj partner nie je veľmi empatický tak keď nemáš kamošku skúsiť terapie
@anonym_autor keby mi partner povedal, že sa mám spoliehať na seba a nie na druhých ( myslel tým, nespoliehaj sa na mňa, otravuješ má, nemám chuť na tvoje choroby a kecy), vtedy, keď mi je najhoršie, tak by som sa zbavila partnera. Nie je pravda, že sa nemáš spoliehať na partnera. Načo tu je? Sama chodiš do školy, do práce, staráš sa o domácnosť a dieťa. Potrebuješ len podporu počas choroby. Potrebuješ naozaj len minimum od neho a aj tak toho sebec nie je schopný. Ked mám partnera, tak mi jeho zdravie a psychika je na prvom mieste. Neviem si predstaviť, keď partnerovi je zle v noci na odpadnutie, alebo dačo, že sa otočím a spím ďalej. Veď tým ti vraví, nezaujímaš ma ale, že vôbec.
@anonym_5b167b taký vzťah je nanič keď je v ňom žena sama a chlapovi staci servis a pestúnka pre dieťa
Partner a ty by ste mali tvoriť celok rodinu. Ak sa naháňas vonku vzťah by mal byť útočisko kde si dobijes baterky. Ak vyhoris z roboty aj zo vzťahu kde naberies energiu? Partner by mal byť ten na koho sa môžeš aspoň v čase ťažkosti a choroby spoľahnúť a nemal by ti hovoriť že sa máš spoliehať iba sama na seba. To môžeš keby si žila sama s dieťaťom. Ak ste spolu roky a ty len dávaš nahanas sa v robote a len dávaš aj tam nie je nič divné že si sa dostala az do stavu že si úplne vyčerpaná. Keď si už vyslovene musíš pytat objatie a partner ťa ani nevníma ani tvoje potreby je toto zdravý vztah? Ženy robia chybu v tom že keď nieco nefunguje myslia si že musia ešte vydržať a ešte sa snažiť až sa zrútia. Teraz je čas aby si zacala myslieť na seba partner ti jasne povedal že s ním rátať nemôžeš a si vlastne zadaná slobodná matka
@anonym_autor nechaoem zeny v tychto veciach. Mate problem , treba riesit. Vztahove veci s manzelom, psichicke so psichologom . Necakajte ze manzel si vsimne co potrebujete, nie je ani odbornik, ani nevjdi vam do hlavy. Ked daco potrebujem poviem, nie cakam ci sa samo nestane.
Fyzické prejavy spojené so psychikou, sú viac než isté. Mávam to tiež. Keď mám ťažké obdobie, mám neuveriteľné tlaky v hlave, na hrudi, pocity, že už naozaj zomieram. U lekára som žiadne vyšetrenia neriešila, nakoľko dobre viem z čoho to pramení. Pocit samoty som tiež intenzívne zažívala. Nemám už nikoho zo svojej rodiny, len svojho manžela a dve deti. Manžel nevie, ako má na moje stavy reagovať a preto ma v tom nechával vždy samú. A myslím, že to bolo dobré v konečnom dôsledku. Musela som si tým prejsť sama, aby som znovu trochu "narástla". Pred trištvrte rokom som sa rozhodla situáciu riešiť u psychológa. Navštevujem ho ešte stále, pravidelne každé dva týždne. Veľa, veľmi veľa vecí sa vynára na povrch a každé spracovanie ma o kúsoček posunie. A tým, ako sa mením ja, mení sa aj správanie manžela. Nie je mi vzdialený, ako vtedy keď nevedel, čo sa so mnou deje. Nevedela som to ani ja. Naozaj, snaž sa pomôcť si sama. Požiadať o pomoc odborníkov (mne sedenia z veľkej časti hradí zdravotná poisťovňa, nakoľko ma postihlo aj vyhorenie v práci. PN som nečerpala.) Držím silno palce.
vyhorenie

Myslím, že po tak dlhom čase je bežné, keď má človek pocit, že sa to najkrajšie zo vzťahu vytratilo...Treba na tom pracovať spoločne.