Pocit viny po odchode zo zneužívajúceho vzťahu
Ahojte, chcela by som sa opýtať o Váš názor, prípadne radu.
Opustila som človeka, ktorý ma zneužíval a niekoľkokrát na to som ho kontaktovala.
Prvotne som mohla dosiahnuť akési uvedomenie si vlastnej zodpovednosti, čo sa posledným kontaktom absolútne akoby zmazalo. Odísť ,, v dobrom," mi uľavil na duší, pretože som prežívala mesiace v neistote toho, že by som tomu človeku mohla krivdiť, že som vlastne bola ako on sám. Teraz ,, v dobrom," však očistil svoje meno, dostal to pod kontrolu a mňa zas trápi pocit viny, že ďalší človek bude pri ňom trpieť a bez žiadneho uvedomnia si vlastnej zodpovednosti. Pocit viny ma trápi, tak či onak.
Rozhodla som sa to všetko pustiť, lebo ani tak ani onak sa necítim oveľa lepšie, nakoľko som tomu sama dopomohla tým, že som trvalo neprerušila kontakt.
Ide len o to, že som asi jediná jeho bývalá, ktorá odišla ,, v dobrom, " a vôbec neviem, či to bude pre tú budúce dobre. Ja som bola traumatizovaná z detstva, po celý život som žila tak aby som bola prijímaná a aby som sa vyhla bolesti z odmietnutia. Ani teraz neviem, kto vlastne som ani to, čo bude ďalej. Možno aj preto som odišla, lebo som sa nevedela postaviť za seba. Takýto stav Vás môže priviesť až na pokraj Vašich síl a Vy uvažujete, že to ukončíte. Tá druhá strana si to však nie je schopná uvedomiť. Nikdy jej to nebude známe. Ja len dúfam, že preto že moja osobnosť neznesie aby sa niekto na ňu hneval, neublíži niekomu ďalšiemu, tým že ona sa rozhodla odpustiť, ale opustiť.
wow, akoby si pisala moj pribeh. tiez som to najprv skoncila s jednym manipulatorom "v dobrom", lebo som nezniesla byt za tu zlu... ale potom ma stvalo, ze vlastne on nevie, ze ja viem co je zac a zacalo mi vadit, ze asi si mysli, ako so mnou elegantne vydrbal... tak som nanovo vyvolala kontakt a cele to nakoniec otocila tak, ze dufam, ze este dlho sa bude trapit nad tym, ze niekto ho porazil jeho vlastnou spinavou hrou...
Ty máš proste problém akceptovať to, čo si. Tvoja racionalizácia celého toho je kontraproduktívna a k ničomu nevedie. Si dobrá osoba, a aj tie občas spravia niečo, čo môže zlej osobe ublížiť. Prestaň už celé to racionalizovať a uvedom si, že ty si to, čo si. Nič viac a nič menej. Tak si užívaj to, čo si – to je celé. Ty nie si zodpovedná za reakcie iných, to sú ich reakcie, nie tvoje. Tak si to uvedom. Toto nech je tvoje nové ja (má to len štyri minúty): https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/
Nemozes zachranit cely svet, ale mozes zachranit aspon jedneho cloveka. Seba. Tak sa zachranuj a nezozieraj sa vinou za to co ovplyvnit nevies. Nevies zmenit ani toho byvaleho, nevies zmenit ani inu babu. Jedine co mozes zmenit si ty. Tak sa zmen.
Ty máš proste problém akceptovať to, čo si. Tvoja racionalizácia celého toho je kontraproduktívna a k ničomu nevedie. Si dobrá osoba, a aj tie občas spravia niečo, čo môže zlej osobe ublížiť. Prestaň už celé to racionalizovať a uvedom si, že ty si to, čo si. Nič viac a nič menej. Tak si užívaj to, čo si – to je celé. Ty nie si zodpovedná za reakcie iných, to sú ich reakcie, nie tvoje. Tak si to uvedom. Toto nech je tvoje nové ja (má to len štyri minúty): https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/
@bystrozraky ♥
@bystrozraky To video je super, iba by ma zaujímalo ako sa máme pozerať napr. na niekoho, kto je sériový vrah. 😀 Nie preto, že chcem tú myšlienku spochybniť, ale nejde ma hlava pustiť cez celé video od kedy mi to napadlo.
@bystrozraky To video je super, iba by ma zaujímalo ako sa máme pozerať napr. na niekoho, kto je sériový vrah. 😀 Nie preto, že chcem tú myšlienku spochybniť, ale nejde ma hlava pustiť cez celé video od kedy mi to napadlo.
@dunajranger To je veľmi dobrá otázka a rád to objasním. Celá podstata toho nie je pozerať sa na niekoho nejakým spôsobom. Je to presne naopak. Je to len o tebe, nie o iných. Podstata je, že ty budeš so sebou spokojná a tým dovolíš aj ostatným byť s tebou spokojní. Ako môžeš očakávať, že je niekto s tebou spokojný, ak nie si so sebou spokojná ani ty sama alebo sa trápiš. Je to o pochopení toho, čo si. Prijať sa taká, aká si. Je jedno, či vyhráš alebo prehráš. Ide o to, vždy spraviť maximum a byť spokojná s výsledkom. Lebo lepšie ako maximum to predsa nejde. Chyby robíš a budeš robiť, a prečo by si sa tým mala trápiť. Načo sa trápiť tvojimi chybami, ktoré si spravila, keď môžeš vzhliadať k budúcim chybám, ktoré ešte určite spravíš. Však v budúcnosti to pokazíš určite ešte oveľa grandióznejším spôsobom. Naše chyby z nás tvoria jedinečnú osobnosť, ktorou si. Ak by sme nemali chyby, tak sme všetci rovnakí ako roboti. Preto si dovoľ byť na seba hrdá a tým to dovolíš aj ostatným. Ver mi, ak budeš držať v sebe to, čo tam hovorí, a len prídeš do miestnosti, ľudia ťa budú brať inak, bez toho, aby si musela povedať čo i len jedno slovo. Ale v tom 4-minútovom videu je toho tak strašne veľa, že ak by som to chcel rozobrať do detailu, tak je to na pár strán. 🙂 Už som to raz spravil v minulosti tu v nejakom príspevku, ale pochybujem, že to vôbec niekto čítal – také dlhé. 🙂 Hehe.
Odputaj sa , dovol si odist bez toho aby si tomu este venovala co len sekundu. Uzavri to v sebe. Pokial nad tym budes nadalej rozmyslat , tak ta ten clovek ovlada. Proste uz sa myslienkou ani nevracaj.
Si dobry clovek, drzim place nech sa ti dari.
Odputaj sa , dovol si odist bez toho aby si tomu este venovala co len sekundu. Uzavri to v sebe. Pokial nad tym budes nadalej rozmyslat , tak ta ten clovek ovlada. Proste uz sa myslienkou ani nevracaj.
Si dobry clovek, drzim place nech sa ti dari.
@efka77 Ďakujem krásne. Len ma trápi, že som všetko ospravedlnila, tak ako som sa naučila v detstve, každé zneužívanie a tým pádom ten človek nikdy nebude mať zo seba blbý pocit. Zneužívať bude ďalej, verím, že už tak zdevastovanú osobu, akou som bola ja nestretne. Paradoxne, keby som ho nestretla, nikdy by som si to neuvedomila a nechala by som sa zneužiť pravdepodobne niekým iným. Ospravedlňovanie slúži ako obrana pred tým, že sa k Vám správa niekto zneužívajúcim spôsobom a Vy to nedokážete z nejakého dôvodu vidieť. Nedokážete uveriť, že niekto koho máte rád a kto by Vás mal chrániť - otec, matka, partner,...Vás zneužíva. Popriete to. No a na to som prišla vlastne len včera.
Ďakujem krásne ešte raz.
Milá zlatá, okrem toho že si veľmi dobrá, citlivá a láskavá osôbka, si aj spoluzávislá. Doporučujem pozrieť edukačné videá na YouTube od výbornej psychologičky Antonie Morgan. Pomôže nielen rozpoznať vzorce správania, ale aj cesty oslobodenia. Nie si v tom sama.
Milá zlatá, okrem toho že si veľmi dobrá, citlivá a láskavá osôbka, si aj spoluzávislá. Doporučujem pozrieť edukačné videá na YouTube od výbornej psychologičky Antonie Morgan. Pomôže nielen rozpoznať vzorce správania, ale aj cesty oslobodenia. Nie si v tom sama.
@andrea2667 ❤️ ďakujem.

Hm? Ako má ďalšej pomôcť alebo ublížiť ako si odišla? Tá zistí sama aký je.