Pomohli by ste partnerovi v najťažšom období?
Predstavte si, že máte partnera,alebo partnerku, ktorý/ ktorá zo zásady, z vlastného presvedčenia odmieta chodiť na preventívne prehliadky a aj k lekárom celkovo. Nedôveruje im a nevyhľadá pomoc ani vtedy, keď je jeho zdravotný stav veľmi zlý. Snaží sa liečiť sám, a do určitej miery sa mu to aj darí.. Vy ako jeho partnerka ste však úplný opak. Lekárov navštevujete pravidelne, nič nezanedbávate a starostlivosť o zdravie považujete za dôležitú.. Vzťah sa časom rozpadne. Rozídete sa nie práve v dobrom. Nezhody vznikali na oboch stranách, spočiatku z maličkostí, ktoré sa postupne nabaľovali, až prerástli do niečoho väčšieho.. Nešlo však o nič zásadného, žiadnu veľkú zradu či vážny konflikty..
Po čase sa dozviete, že váš expartner dopadol veľmi zle zdravotne.. Práve v dôsledku dlhodobej nedôvery k lekárom a odmietania odbornej pomoci sa jeho zdravotný stav výrazne zhoršil... Ocitol sa v ťažkej situácii a zostal na to úplne sám. Vy ste tiež momentálne sama resp. máte iba nezáväzný vztah...Dokázali by ste prekonať staré nezhody, sklamanie či dokonca nenávisť a skúsiť mu pomôcť? Byť pri ňomv najťažšom období?
ja áno, bola by som pri ňom
Nie
On by to pre teba spravil?
Ja nie. Mám povahu že po konci pálim mosty.
Zo začiatku znesiem veľa, ale potom sa niečo vo mne vzprieči a je koniec. Navždy. Stratím o človeka úplný záujem. Nič zlé mu neprajem, ale s mojou pomocou už počítať nemôže.
Prípad z môjho okolia, lekárov aj prehliadky ignoroval, neskôr mu asi preplo s manželkou sa rozviedol keď už mali 2 dospelé deti. Neskôr si našiel priateľku s ktorou žil.
Sanitku zavolali cudzí a ho zobrala z ulice, z nemocnice chcel odísť na reverz ale nevládal stáť na nohách, upadol do kómy a zomrel v 52 rokoch.
Akoze vratit sa k nemu? "Len" preto ze je chory? Ci ako to myslis? Ved kamoska a podporovatelka byt mozes.
@anonym_autor Ja nie.
V tomto prípade nie.
@anonym_autor Jedine, ak má nejaký majetok, napríklad byt a prepísal by ho za mňa. Vtedy by som ho doopatrovala, zadarmo nie.
@anonym_autor Jedine, ak má nejaký majetok, napríklad byt a prepísal by ho za mňa. Vtedy by som ho doopatrovala, zadarmo nie.
@anonym_a0dca6 🙂
Nie
nie.
mala som frajera. bola som mladá a ľúbila ho ako koňa. to, že ma vlastne zneužíval, využíval som zistila až po rokoch, keď mi dozrel mozog🤣
celý život si neplatil zdravotné odvody, nič.
neskôr dostal cukrovku, ktorú neliecil. keď zomrel ani to so mnou nehlo. a to bol predtým môj celý svet.
takže nie, nestarala by som sa.
Ani ja lekárom nedôverujem a som radšej, keď tam ísť nemusím a vyhýbam sa tomu, zase viem zhodnotiť, keď je to nevyhnutné
Na tú otázku poznáš odpoveď len ty… ja by som sa objavila v jeho blízkosti a priamo by som sa nenúkala, sledovala by som ho, ak by o mňa stál - o moju pomoc- a dal to najavo… jedine tak. Mužom je on, on má pomoc žiadať a on ju má aj žene ponúknuť… nikdy sa mi neoplatilo byť vo vzťahu tou iniciatívnou, beriem čo muž ponúka a má sa snažiť, aby to stačilo
nie, preco by som to mala robit? nerozumiem tomu
ako bolo by mi to luto ale nase cesty sa rozisli. ak by poziadal, tak v ramci moznosti ale urcite by som sa nepretrhla a neskakala okolo neho
@anonym_autor áno, pomohla by som mu, nenechala by som ho samého
nie.
mala som frajera. bola som mladá a ľúbila ho ako koňa. to, že ma vlastne zneužíval, využíval som zistila až po rokoch, keď mi dozrel mozog🤣
celý život si neplatil zdravotné odvody, nič.
neskôr dostal cukrovku, ktorú neliecil. keď zomrel ani to so mnou nehlo. a to bol predtým môj celý svet.
takže nie, nestarala by som sa.
@anonym_e24c4e presne tak , neoplatí sa byť Matkou Terezou.
opatrovať jedine rodičov, blízku rodinu ....
@anonym_autor píšeš, že ste sa nerozhodli v zlom, nič vážne v Tom nebolo. Pomohla by som, keby som na to mala kapacitu, nijak by to neohrozilo môj súčasný život. Nevrátila by som sa k nemu, ani by som sa s ním nestretávala. Pomohla by som mu možno podhodiť kontakt na nejakého lekára, dala nejakú radu, keby o to stál. Peniaze ani vzťah by som mu neponúkla
Nie.
Samozrejme, ze ano.
@anonym_autor mate spolu deti? kto koho nechal? aj ste nejako v kontakte? Ci ako? Ides sa hrat na samaritanku? Co ta vlastne taha k nemu? Nemas dost vlastnych starosti?
Nechapem naco by som.sa vobec starala do zivota nejakemu ex kebyze sa teraz odniekial dozviem ze zle dopadol a je na to sam.
Viem si v tomto prípade predstaviť, že by som za ním občas zašla, občas by sme si napísali, pomohla mu s nákupom alebo návštevou lekára.
Sám si môže za svoj stav a ak ťa neprosí o pomoc nechaj ho tak. Pomohla by som mu jedine pri vybavovaní lekárov ak o to stojí, inak nie.
@anonym_autor Nepíšem áno -nie, ale v krátkosti: Manžel,aj keď sme neboli rozvedení žil roky v zahraničí u milenky/s milenkou.Zrazu po rokoch prišiel s tým,ze sa chce vrátiť domov.Nepresiel ani rok po jeho návrate a zrazu ťažká diagnóza..Po menej ako roku po stanovení diagnózy som ho pochovala.Opatrovala som ho počas choroby až do jeho odchodu.Nepisem to preto,aby som sa chválila,ale preto, že život bez výčitiek s čistým svedomím a odpustením je ľahší, než vrátiť zlo a povedať chorému, že má ísť tam,kde bol vtedy, keď bol zdravý.
@anonym_autor ja áno. Kludne aj susedovi by som pomohla. Samozrejme v ramci svojich moznosti. Zase by som nenechala prácu aby som mu robila opatrovatelku. Ale kludne po lekaroch, navariť, upratať, podporiť, vybaviť úrady, zariadenie, hospic....
@anonym_autor nie, je to expartner, čiže za mňa už cudzí človek… snáď ma nejakú rodinu, nie?
Záleží na tom, ako dlho ste boli spolu a tiež, boli ste aj po rozchode v kontakte?
ako by si mu mohla pomôcť? Či len z ľútosti s ak nemu vrátiť? NO nie,,
Pozri chce on od teba pomoc? Alebo chceš pomôcť len ty? Ak ju nechce nechaj ho, keby chcel opýta si ju
@anonym_autor a on o tvoju pomoc stojí? Alebo len ty máš nejaké chute byť pri ňom?

Opýtam sa takto. Je to nejaké finálne a terminálne štádium? Alebo to bude dlhodobý chronický stav a s tým môže žiť aj 20r? Myslíš, že keď mu pomôžeš a zastabilizuješ ho, že sa to bude mať tendenciu zlepšovať? Miluješ ho? Alebo to urobíš z nostalgie ku spoločnej minulosti?