icon

Požičiavanie peňazí partnerovi: Je to správne rozhodnutie?

8. aug 2026

Ahojte, potrebujem názor nejakej inej nezainteresovanej strany. Mám priateľa, sme obaja zrelší ľudia, v povedzme asi už strednom veku po 40tke. Obaja pracujeme, bývame samostatne, máme svoje záväzky. Priateľ je skromný muž, nevyhadzuje na seba peniaze, nekupuje si žiadne drahé veci, dokonca aj je veľmi skromne by som povedala, teda žiadne donášky, varí si väčšinou sám, je tak striedmejšie. Nepije, negambluje. Jedinou jeho slabinou sú cigarety. Kým predtým mu škatuľka stačila aj na dva dni, dnes mu nestačí škatuľka ani na deň. Akékoľvek moje snahy o to, aby prešiel aspoň na icos sa nestretli s odozvou. Ja zarábam niekoľkokrát viac ako on, toto mi neprekáža. Nemám problém zaplatiť kávu, obed apd. Ale jemu v takomto čase na začiatku mesiaca nestačia peniaze a nemá.. Ja som mala narodeniny, kúpil mi darček, a požičal si 2t po tom odo mňa 100 eur, lebo to nejako neustriehol. Dnes opäť už nemá peniaze na cigy a tak som mu dala 20 eur. Je mi to veľmi ľúto, lebo keby nefajčil, tak by tie peniaze mal. Alebo stačí, keby fajčil menej. Na druhej strane ja sama viem, že toto je jediná vec, ktorá mu robí radosť (z iných svetských pôžitkov), on neje ani sladkosti. Nemám srdce mu nedať peniaze. On mi ich vráti po výplate, ale na vždy takto o mesiac si odo mňa požičia zase... toto ma netrápi, kým mám, dám... ale tie cigy ma trápia veľmi (mimochodom som žena, ktorá viac ako 20r fajčila a skončia som s tým zo dňa na deň).

Strana
z3
anonym_fc5693
8. aug 2026

No cudujem sa Ti, ak si samostatna zrela zena po 40tke, ze sa tahas s nim co zije ako nezrely nezodpovedny 20tnik, co si musi poziciavat na cigarety. Ake mas ocakavania od tohto frajera do buducna?
Plus ospravedlnenie, ze chudacik, jedine cigarety mu robia radost v zivote. Za mna partner na pohladanie.

crazy_cat_lady
8. aug 2026

Suhlasim.. toto ti pride ako partner do buducna, ktory si musi poziciavat na cigy???

anonym_c124bf
8. aug 2026

Ak chlap po 40-tke nemá peniaze (nemyslím nejaké veľké peniaze, ale bežné sumy), tak je troska. Sorry 🙂
Toto je teória ktorú razím dlhodobo, lebo 40-tka je vek kde už sa má bilancovať, niečo mať a nie byť na finančnom začiatku ako nejaký 20-tnik. Ak s takýmto 40-ročným tragédom chodíš čo nemá ani smiešnych 100 eur, je to smutné. Aj pre teba....

anonym_7e3d35
8. aug 2026
@anonym_c124bf

Ak chlap po 40-tke nemá peniaze (nemyslím nejaké veľké peniaze, ale bežné sumy), tak je troska. Sorry 🙂
Toto je teória ktorú razím dlhodobo, lebo 40-tka je vek kde už sa má bilancovať, niečo mať a nie byť na finančnom začiatku ako nejaký 20-tnik. Ak s takýmto 40-ročným tragédom chodíš čo nemá ani smiešnych 100 eur, je to smutné. Aj pre teba....

@anonym_c124bf tak píše, že obaja majú svoje záväzky. Tak kludne môže platiť vysoké alimenty

anonym_482b15
8. aug 2026

@anonym_autor frajer plati alimenty na 4 deti, ked je s peniazmi tak natesno?

anonym_73c085
8. aug 2026

Priatel bud velmi malo zaraba, alebo je financne negramotny, ked si nevie zadelit peniaze tak aby si nemusel na konci kazdeho mesiaca poziciavat. A ja som dost potvora, poziciam peniaze na jedlo, ked vidim, ze je to nutne, ale na panske huncutstva by som nepozicala.
A este si nenapisala, ci to pozicane hned po vyplate aj vrati, lebo ak nie, tak toto by bola konecna a nedala by som ani na to jedlo.

cyberk
8. aug 2026

Ak niekto fajci a nema na konci mesiaca peniaze, moze byt neviem aky dobrak, je to socka v mojich ociach. Vzdy, ked ma niekto zastavi na ulici, s tym ci nemam “cigu” poviem, ze taka bohata nie som. 🙄🫠 a ty utekaj, nebud taka zufala, clovek po 40tke musi byt uz zabezpeceny a nie si tu poziciavat na cigy €.

autor
8. aug 2026
@anonym_73c085

Priatel bud velmi malo zaraba, alebo je financne negramotny, ked si nevie zadelit peniaze tak aby si nemusel na konci kazdeho mesiaca poziciavat. A ja som dost potvora, poziciam peniaze na jedlo, ked vidim, ze je to nutne, ale na panske huncutstva by som nepozicala.
A este si nenapisala, ci to pozicane hned po vyplate aj vrati, lebo ak nie, tak toto by bola konecna a nedala by som ani na to jedlo.

@anonym_73c085 samozrejme, vždy mi vráti peniaze, bez problémov. Len keď má nejaké väčšie výdavky - narodeniny deti, mama, vianoce, moje narodeniny, tak vtedy je natesno.

autor
8. aug 2026
@anonym_482b15

@anonym_autor frajer plati alimenty na 4 deti, ked je s peniazmi tak natesno?

@anonym_482b15 má dve deti a platí 300 eur na jedno dieťa. Plus samozrejme deti keď sú s ním tak zoo, pizza, potraviny, hračky, jump aréna, výlety, čokoľvek čo je potrebné. 500 eur hypo + 250 eur náklady na byt + 600 eur výživné + 100 eur benzín. To sú iba povinné mesačné výdaje.

anonym_73c085
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_73c085 samozrejme, vždy mi vráti peniaze, bez problémov. Len keď má nejaké väčšie výdavky - narodeniny deti, mama, vianoce, moje narodeniny, tak vtedy je natesno.

@anonym_autor tak potom je financne negramotny, lebo vie kedy budu Vianoce aj kedy maju pribuzni narodeniny, tak si ma odkladat vtedy ked ziadne darceky kupovat nemusi. Tak ako to robime vsetci. Ak ti na nom zalezi, tak ho dovzdelaj, asi je nauceny cely zivot zit z ruky do huby, ale aspon sa nezadlzuje, co je velke plus.

anonym_701774
8. aug 2026

Tu nie su problem cigarety ale financna gramotnost. Ja by som jednoducho nepozicala ako raz sa kazdemu moze stat, ze potrebuje kvoli necakanemu vydavku napr musi kupit spotrebic, auto dat do opravy, nejake platene lekarske vysetrenie atd. Ale pravidelne a este k tomu na cigarety by u mna nepreslo. Ak mate ovaja po 40 tak financnu zodpovednost by uz mal davno ovladat, na jednej strane ty ako priatelka ho nemas to ucit na druhej strane s tymto pristupom minimalne pri tebe sa ju nenauci nikdy. A co sa tyka icos tak si o tom zisti viac, pluca nicia ovela drastickejsie ako "tradicne" cigarety.

anonym_91f2bc
8. aug 2026

Takýto chlap by už ani frajerom nebol. Žena maj účtu voči sebe a nechaj toho chlapa ísť

anonym_482b15
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_482b15 má dve deti a platí 300 eur na jedno dieťa. Plus samozrejme deti keď sú s ním tak zoo, pizza, potraviny, hračky, jump aréna, výlety, čokoľvek čo je potrebné. 500 eur hypo + 250 eur náklady na byt + 600 eur výživné + 100 eur benzín. To sú iba povinné mesačné výdaje.

@anonym_autor no tak povinne vydavky ma dost vysoke, na tvojom mieste by som ho motivovala najst si lepsie platenu pracu, ak je to v tvojich silach. Pre chlapa by mala byt toto prijatelnejsia cesta ako pytat si od priatelky na cigy

anonym_c3dc29
8. aug 2026

Detom platí on fajcí.....on si NEODTRHNE OD HUBY ALE TEBA VYUZIVA AKO TRUP..U ZE POZICAJ MI???????SI okej? Velmi mi to je luto ale nema charakter....to co je za charakter nema chrbtovu kost on sa citi trapne keby neda detom...ale PRED TEBOU LEBO TA MA.ZA NIC. Sa trapne neciti lebo nemas.hodnotu ale deti maju. Takto mi to dojde. On by mal platit tebe este...... nechaj ho najde si iný zdroj na penaze a milovanie. Vlastna skusenost. Naozaj. A som mladsia.... strasne je to blbé ale nemaju niektorí charakter keď u nich nemáš hodnotu...... aj ja ako trupka som sa citila. Zato ti skusam moj nazor napísať.Musela som napisat svoj kriticky nazor, je to len moj nazor......... velmi som sa vytocila naneho prepac. :/

saraxyz
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor koľko zarába?

domkakvet
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor 250 eur naklady na byt je na jedneho velmi vela.

anonym_f7d02a
8. aug 2026
@anonym_7e3d35

@anonym_c124bf tak píše, že obaja majú svoje záväzky. Tak kludne môže platiť vysoké alimenty

@anonym_7e3d35 to skor vyzera na nedoplatky na zdravotke a nejake dlhy ked 40r chlap zdravy zamestnany co zije ako mnich si nevie zarobit na cigy.
Si predstavujem tu zenu ktora zaraba niekolkokrat viac ako partner, tj. ma aspon 3x viac lebo keby mala dvakrat tolko tak nepise niekolkokrat.
Tak dajme tomu ze ma 3000 v cistom tak ten chlap ma 1000? Setri na sebe a nema na cigarety lebo fajci viac ako krabicku denne? A ma ine zavazky? A ta zena s nim je? Preco?
Alebo je to zena co ma ledva 900€ a chlap nieco solicha za 300€ mesacne a zivori. Pre mna divne. Aj prvy aj druhy pripad.

anonym_0a13bc
8. aug 2026

@anonym_autor bože tie cigarety 🤦 neviem či mám tých ľudí čo fajčia a potom nemajú peniaze ľutovať alebo čo... Z toho čo som si všimla tak jedna krabička teraz ide po 6€? Podľa mňa to je veľa keď to niekomu vydrží ledva na jeden deň. To sú tak neskutočne vyhodené peniaze do vzduchu. Samozrejme kto na to má, nech fajčí. Ale nerozumiem tým ľuďom čo žijú od výplaty k výplate že ešte do tohto "investujú" a potom pýtajú. Ja by som nedala. Nech prestane fajčiť 🤷. Ja mám také ťažké srdce,hlavne na svojho otca ktorý je tuhý fajčiar, že mi v detstve boli niektoré veci odopreté lebo vraj neboli financie ale papuľu vypaľoval vo veľkom. To isté aj mama , ale menej.

anonym_f7d02a
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor cize ked dobre pocitam on zaraba cez 2000€ a ty potom nejakych 6000€ hej? 😃

januska12323
8. aug 2026

@anonym_autor nechceš aby fajčil a pritom mu to financuješ?

ekologickadama
8. aug 2026

@anonym_autor verím, že Ti to ke blbé, ale je to milé, že ho ľúbiš aj napriek nedokonalostiam. Bavili ste sa o tom? Tak ke to asi tak, že žiadny svetský pôžitok mu tu úľavu od fajčenia nenahradí. Poznám an ja ľudí, ktorí prestali zo dňa na deň a patrí im môj obdiv. Ja fajčím. Aj môj, už manžel, tiež fajčí. A nie je nič, čo by mi vedelo nahradiť tú úľavu, ten pôžitok z fajčenia . A fajčím 25 rokov určite. Občas celý deň ani jednu. Ale väčšinou musí byť, ráno, naobed , večer. Fajčí veľa aj podľa mňa, ale môžeš mu to povedať, ale nie donekonečna, lebo to by už vadilo aj mne. Dobre že nemá iné neduhy. Žiadny vzťah nie je bezproblémový. Držím palce, má v Tebe vzor, možno keby prestal môj partner, by som mala motiváciu, ale rozhodnutie je na ňom.

zuzinka888
8. aug 2026

Toto je taky obrovsky redflag- ze dovidenia. Ty si slepa. 40 rocny co nevie uzivit sam seba, 🙈🙈🙈. Nestracaj cas a svoju hrdost.

anonym_fcbd99
8. aug 2026
@zuzinka888

Toto je taky obrovsky redflag- ze dovidenia. Ty si slepa. 40 rocny co nevie uzivit sam seba, 🙈🙈🙈. Nestracaj cas a svoju hrdost.

@zuzinka888 presne; ze je autorke, este v jej veku toto zapotreby...

autor
8. aug 2026
@anonym_f7d02a

@anonym_autor cize ked dobre pocitam on zaraba cez 2000€ a ty potom nejakych 6000€ hej? 😃

@anonym_f7d02a on zarobí cca. 1900 eur v čisto, ja mám 3800 eur v čistom.

anonym_9c57d6
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_f7d02a on zarobí cca. 1900 eur v čisto, ja mám 3800 eur v čistom.

@anonym_autor on si s platom 1900e v cistom potrebuje poziciavat? Preboha. Taky nadherny plat a on nevychadza?

autor
8. aug 2026
@anonym_9c57d6

@anonym_autor on si s platom 1900e v cistom potrebuje poziciavat? Preboha. Taky nadherny plat a on nevychadza?

@anonym_9c57d6 tak skúsme počítať:

500 eur hypotéka
600 eur výživné deti
250 eur byt (správca, energie, TV, internet)
100 eur benzín + mobil
200 eur jedlo + drogéria
200 eur cigarety
100 eur ( s deťmi pizza, nejaké aktivity, zoo, výlety apd)
dohromady 1950

a v tom nemá žiadne špeci náklady (zubár, dentálna hygiena, poistky, narodeniny, meniny, vianoce, bunda, topánky, lieky, oprava auta, oprava hocičoho v domácnosti apd.)

anonym_9c57d6
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_9c57d6 tak skúsme počítať:

500 eur hypotéka
600 eur výživné deti
250 eur byt (správca, energie, TV, internet)
100 eur benzín + mobil
200 eur jedlo + drogéria
200 eur cigarety
100 eur ( s deťmi pizza, nejaké aktivity, zoo, výlety apd)
dohromady 1950

a v tom nemá žiadne špeci náklady (zubár, dentálna hygiena, poistky, narodeniny, meniny, vianoce, bunda, topánky, lieky, oprava auta, oprava hocičoho v domácnosti apd.)

@anonym_autor 200e na cigy zrusit a ma krasnu rezervu. Ked niekto minie na skodlive fajcenie 200e, ktore nema, to nie je ok. 200e je mega polozka.
To je rocne 2400e=2 dovolenky.

autor
8. aug 2026
@anonym_9c57d6

@anonym_autor 200e na cigy zrusit a ma krasnu rezervu. Ked niekto minie na skodlive fajcenie 200e, ktore nema, to nie je ok. 200e je mega polozka.
To je rocne 2400e=2 dovolenky.

@anonym_9c57d6 neprestane fajčiť. .. jedny cigy stoja 6,40, teraz mu už nevystačí ani krabička denne. Jednoducho má toho dosť a je nervózny. Fajčí veľa.

anonym_d9b19b
8. aug 2026

Ten byt je strasne vela za energie. Aj vyzivne ma dosť vysoke. Celkovo hypoteka tiez vysoká, preco? Niekde musí utiahnuť, má vysoké náklady.

anonym_bd2627
8. aug 2026

Ozaj túto socku potrebuješ do zivota v tvojom veku? Trápne by mi bolo od frajerky pýtať na cigy.Vyuziva ta.Ze mu nieje hanba.
Nech prestane fajčiť alebo nech si hlada este jednu robotu keď chce fajčiť …
Niektore zeny berú všetko, hlavne, že je nejaky chlap 🤦🏻‍♀️

Strana
z3