icon

Poznáte všetky rodinné označenia a ich významy?

14. apr 2025

Ahojte poznate všetky označenia vrámci rodinných vzťahov? Ja som napríklad doteraz netušila ze aj manželia/manželky súrodencov môjho muža sa označujú ako švagor/švagriná.....myslela som ze toto označenie plati čisto len na muzovych súrodencov....jedine co my v rodine pozivame je klasika mama, otec, starí rodiacia, teta a ujo (súrodenci mojich rodicov), brat sestra a snáď nič iné ani nie, aké ďalšie označenia pouzivate u vas v rodine?

viestta
14. apr 2025

Dokonca aj manzelia tvojich sestier su tvoji svagrovia a manzelky tvojich bratov su tvoje svagrine. Ich deti su tvoje netere a synovci, to iste plati aj pre deti manzelovych surodencov. Vies kto su tvoji bratranci a sesternice?

lelelienka
14. apr 2025

Myslim ze poznam vsetky, alebo aspon prevaznu vacsinu, samozrejme vsetko co pises a okrem toho svagor, svagrina, sesternice, bratranci, svat, svatka, neter, synovec, svokor, svokra, zat, nevesta, vnucata…proste vsetky tieto bezne, urcite aj ty mas v rodine len si asi zabudla

rozculena
14. apr 2025

no napr.u nás sa nepoužíva slovo ujčiná.....lebo mama nemala brata...ani stryná a strýko sa nepoužíva....
Všetci sú ujo a teta,prípadne krstná a krstný,lebo u nás sú krstnými otcova sestra a jej muž

abbey1
14. apr 2025

Veď toto sa učia už deti v škole. Úplne bežné označenia blízkych príbuzných.

abbey1
14. apr 2025

Ako hovoríš ostatným členom rodiny, napr deťom súrodencov teba či manžela?

danica2711
14. apr 2025

a doteraz si švagrinú označovala ako švagrovu manželku, či čo?

lukbe
14. apr 2025

To fakt toto?

nelca84
14. apr 2025

Fuu, tak to ta asi prekvapi, ze tebe su muzovi rodicia svokrovci, ale tvoji rodicia su pre muza test a testina... aj ked sa to malo pouziva.

autor
14. apr 2025

@lelelienka jasne tieto základné sa mi nechcelo vypisovať všetky ale napríklad ako napísala
@nelca84 to test a testina čítam prvýkrát...alebo aj svat svatka ujcina takéto tieto divne archaizmy som myslela...
@danica2711 veru ze hej svagrova manželka 🫣 ale zas my sa oslovujeme krstnými menami na 90% , napríklad stretla som našu Lenku aj s malou hancou a kubom v parku...atď 😃

autor
14. apr 2025

@lukbe ano mam chuť si pokecat len tak odreagovať sa , zasmiať sa, tak luskam koníka a napadla mi takáto tema

kvetinka_2
14. apr 2025

Dokonca sú aj stryná a ujčiná. Sesternica z tretieho a štvrtého kolená. Svat a svatká. Ja to mám tiež, niekedy problém rozlišovať, že kto mi je čo.🤷Autorka úplne v kľude.

vroni
15. apr 2025

U nás sa bežne používajú aj tí svatovci. A kedysi dávno, keď boli neterky este malé, meditoval švagor (manžel druhej sestry), či im je vlastne ujo či strýko. Na jeho smolu, v prítomnosti neteriek. Hádam do 25 rokov ho oslovovali ujo strýko. Ale inak sa oslovujeme menami, teda mimo rodičov a starých rodičov. A nejako automaticky sme dávali pozor, aby sa mena v rodine podľa možnosti neopakovali.

zuzinka888
15. apr 2025

Ja nepouzivam slovicko ujčina- nie preto ze nemam - ale preti ze mi to pride hrozne oslovenie ako nadavka. A velmi nelichotivo znie aj macocha - doslova vulgarne.

cacianka
16. apr 2025

Poznáme a používame, nič nové pod slnkom. Všeobecné vedomosti.