Poznáte všetky rodinné označenia a ich významy?
Ahojte poznate všetky označenia vrámci rodinných vzťahov? Ja som napríklad doteraz netušila ze aj manželia/manželky súrodencov môjho muža sa označujú ako švagor/švagriná.....myslela som ze toto označenie plati čisto len na muzovych súrodencov....jedine co my v rodine pozivame je klasika mama, otec, starí rodiacia, teta a ujo (súrodenci mojich rodicov), brat sestra a snáď nič iné ani nie, aké ďalšie označenia pouzivate u vas v rodine?
Myslim ze poznam vsetky, alebo aspon prevaznu vacsinu, samozrejme vsetko co pises a okrem toho svagor, svagrina, sesternice, bratranci, svat, svatka, neter, synovec, svokor, svokra, zat, nevesta, vnucata…proste vsetky tieto bezne, urcite aj ty mas v rodine len si asi zabudla
no napr.u nás sa nepoužíva slovo ujčiná.....lebo mama nemala brata...ani stryná a strýko sa nepoužíva....
Všetci sú ujo a teta,prípadne krstná a krstný,lebo u nás sú krstnými otcova sestra a jej muž
Fuu, tak to ta asi prekvapi, ze tebe su muzovi rodicia svokrovci, ale tvoji rodicia su pre muza test a testina... aj ked sa to malo pouziva.
@lelelienka jasne tieto základné sa mi nechcelo vypisovať všetky ale napríklad ako napísala
@nelca84 to test a testina čítam prvýkrát...alebo aj svat svatka ujcina takéto tieto divne archaizmy som myslela...
@danica2711 veru ze hej svagrova manželka 🫣 ale zas my sa oslovujeme krstnými menami na 90% , napríklad stretla som našu Lenku aj s malou hancou a kubom v parku...atď 😃
@lukbe ano mam chuť si pokecat len tak odreagovať sa , zasmiať sa, tak luskam koníka a napadla mi takáto tema
Dokonca sú aj stryná a ujčiná. Sesternica z tretieho a štvrtého kolená. Svat a svatká. Ja to mám tiež, niekedy problém rozlišovať, že kto mi je čo.🤷Autorka úplne v kľude.
U nás sa bežne používajú aj tí svatovci. A kedysi dávno, keď boli neterky este malé, meditoval švagor (manžel druhej sestry), či im je vlastne ujo či strýko. Na jeho smolu, v prítomnosti neteriek. Hádam do 25 rokov ho oslovovali ujo strýko. Ale inak sa oslovujeme menami, teda mimo rodičov a starých rodičov. A nejako automaticky sme dávali pozor, aby sa mena v rodine podľa možnosti neopakovali.
Ja nepouzivam slovicko ujčina- nie preto ze nemam - ale preti ze mi to pride hrozne oslovenie ako nadavka. A velmi nelichotivo znie aj macocha - doslova vulgarne.

Dokonca aj manzelia tvojich sestier su tvoji svagrovia a manzelky tvojich bratov su tvoje svagrine. Ich deti su tvoje netere a synovci, to iste plati aj pre deti manzelovych surodencov. Vies kto su tvoji bratranci a sesternice?