icon

Prázdny manželský vzťah

10. aug 2025

Prosim, poraďte. Sme manzelia viac ako 20 rokov, mame dve skolopovinne deti. Vždy sme si rozumeli, všetko bolo v poriadku, hádali sme sa len zriedka a pre nič zásadné. Ani pri výchove sme nemali problémy, manzel sa venoval deťom, aj mne, aj sebe. V poslednej dobe, a to už dlhšej dobe, som si uvedomila, že žijeme vedľa seba, nie spolu. Príde domov neskoro večer, pozdraví sa s deťmi, opýta sa ako sa mali a ľahne si do spálne s mobilom. Keď deti idú spat, sme už spolu, ale nerozpravame sa, teda ja mam snahu, ale on nič, povie, že celý deň pracoval a co mal na obed. Ze co mi ma povedať. Tak pozeráme telku a ide spať. Mam pocit, ze sme ako cudzí ľudia. Nevie o mne už vlastne nič, myslím ako o človeku, čo by som chcela, ake mam plány, sny, ako sa mam ako osoba, vnútorne. Deti to isté, nevie o nich nič, aké majú triedne, spolužiakov, kamarátov, písomky, problémy, čo ich trápi, čo by chceli. Urobil by pre nich všetko, má ich rád, to je druhá vec, co potrebujú, to bez slova zabezpečí, takisto aj pre mňa, je zodpovedný na 100 %. Ale mam pocit, ako by bol radšej sam, len ta zodpovednosť mu to nedovolí, ze už si raz založil rodinu, tak už musí fungovať. Plus trávenie spoločného času. Už neznášam víkendy. Ty povedz kam pôjdeme, ja som len šofér, pôjdeme kam povieš.

Strana
z4
janinah
10. aug 2025

Na dovolenke sa sprava ako?

autor
10. aug 2025

@anonym_autor pokračovanie
Áno, ide, ale celý čas je zachmureny, pripadne ma poznámky, ze mi znechuti cele poobedie, proste cítiť, že je to nasilu. Prírodu neznáša, tura neprichádza do uvahy, nad každou aktivitou ohrna nosom. Keď mu poviem, ved navrhni ty niečo a dohodneme sa, nech sme všetci spokojní. Jeho reakcia: nie, ved pôjdeme tam, kam povieš. A potom je tam zduty... jeho prijateľná predstava trávenia času je ísť sa najesť do reštaurácie, ešte pripadne nejaké hody, jarmok a pod, zjeme ram nejakú placku, trdelnik a ideme... ja nemám nič proti, ale len chodiť jest do reštaurácie je teda už len program. Mam pocit, že už nemáme nič spoločné, nič spolu nezdielame, nemáme spoločne plány, ciele, na ktoré by sme sa tešili, že už má berie len ako nejakú pani, záväzok, ktorý kvôli pocitu zodpovednosti a vychovaniu akceptuje. Povedala som mu to už veľakrát, on problém nevidí. Ale ja nechcem takto žiť ďalších možno 30 rokov. Nechcem sa rozvádzať, podla mňa by to bola škoda, vzdy sme si rozumeli a mali sme si co povedať, len neviem co s tým, ako to dat do poriadku a trochu ho prebudiť. Prosím, ak mal niekto podobne problémy, uvítam kazdu radu.

autor
10. aug 2025
@janinah

Na dovolenke sa sprava ako?

@janinah tiež žiadna sláva, prvy deň je na nevydržanie, asi nové prostredie, neviem, potom tak striedavo, ale zvykne byt nervoznejsi, ak je to all inclusive, na výlet ani nahodou, ak je to iná dovolenka, planujem ju ja komplet a musím ju plánovať veľmi citlivo, ak sa nechcem hádať ako pes kazdu chvíľu, všetko je preňho strašná tura, pripadne trápne. Áno, môžem ísť aj sama, ale práve o to mi ide, nechcem ísť sama, keď mam pol svojho života manžela

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@janinah tiež žiadna sláva, prvy deň je na nevydržanie, asi nové prostredie, neviem, potom tak striedavo, ale zvykne byt nervoznejsi, ak je to all inclusive, na výlet ani nahodou, ak je to iná dovolenka, planujem ju ja komplet a musím ju plánovať veľmi citlivo, ak sa nechcem hádať ako pes kazdu chvíľu, všetko je preňho strašná tura, pripadne trápne. Áno, môžem ísť aj sama, ale práve o to mi ide, nechcem ísť sama, keď mam pol svojho života manžela

@anonym_autor koĺko má rokov ?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
10. aug 2025
@subartic

@anonym_autor koĺko má rokov ?

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sme doma. Už je v andropauze, klesá testosterón a jednoducho pohodlnie . Toto je taký problematický vek u mnohých mužov.

autor
10. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub drive, no, mam pocit, že je aj v kríze, ma na to aj vek, spomína, že je vyhoreny, ze mal toho dosiahnuť oveľa viac a pod, ale tento stav odcudzenia trvá už oveľa, oveľa dlhšie. Kľudne prelezi celu nedeľu s mobilom v ruke, toto keď vidím, až sa mi protivi v tej chvíli... aj sobotu by prelezal úplne v kľude, deťom sa tiež dvakrát nechce, tak potom sa ich ja stále snažím aspoň niekam vytiahnuť a niečo vymyslieť a som potom preto za panovacnu harpiu, ktorá si presadzuje svoje...

autor
10. aug 2025
@subartic

@anonym_autor sme doma. Už je v andropauze, klesá testosterón a jednoducho pohodlnie . Toto je taký problematický vek u mnohých mužov.

@subartic to by som ešte prežila, ze sa mu nechce chodiť neviem kde, ale ta nekomunikacia, toto je pre mňa oveľa horšie, sme ako cudzí, vôbec sa neusmeje, nepohladi ma, neobjime, to je pre mňa úplne hrozné

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@mirokub drive, no, mam pocit, že je aj v kríze, ma na to aj vek, spomína, že je vyhoreny, ze mal toho dosiahnuť oveľa viac a pod, ale tento stav odcudzenia trvá už oveľa, oveľa dlhšie. Kľudne prelezi celu nedeľu s mobilom v ruke, toto keď vidím, až sa mi protivi v tej chvíli... aj sobotu by prelezal úplne v kľude, deťom sa tiež dvakrát nechce, tak potom sa ich ja stále snažím aspoň niekam vytiahnuť a niečo vymyslieť a som potom preto za panovacnu harpiu, ktorá si presadzuje svoje...

@anonym_autor mužom klesá testosteron už podstatne po 45 tke. Tak ich neťahaj a choď sama . Na welnes ,celý víkend niekde do hotela , ja chodí občas do Permonu keď už ma fakt všetci štvú , nechaj mu deti a hotovo . On to prestáva potrebovať , poklesom tohto hormónu a ak je značný stráca záujem celkovo o ženy . ja mám 50 a niektorí moji rovesníci sú ako dedovia , teda mnohí , usadlí , nič sa im nechce len doma a telka .

autor
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor idem ho objat, počkaj, ved vidíš, že niečo idem robiť, je toho veľa, neda sa to takto naraz vysvetliť

autor
10. aug 2025
@subartic

@anonym_autor mužom klesá testosteron už podstatne po 45 tke. Tak ich neťahaj a choď sama . Na welnes ,celý víkend niekde do hotela , ja chodí občas do Permonu keď už ma fakt všetci štvú , nechaj mu deti a hotovo . On to prestáva potrebovať , poklesom tohto hormónu a ak je značný stráca záujem celkovo o ženy . ja mám 50 a niektorí moji rovesníci sú ako dedovia , teda mnohí , usadlí , nič sa im nechce len doma a telka .

@subartic hm, tak ďakujem veľmi pekne... to budem ešte vo väčšej depke, sama na víkend, paráda. Ale čo mi to rieši, jeden víkend sa niekde sama potlkat, mňa zaujíma, ci neexistuje iné riešenie, ak niekto mal taky problém

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor idem ho objat, počkaj, ved vidíš, že niečo idem robiť, je toho veľa, neda sa to takto naraz vysvetliť

@anonym_autor z moje strany je na toto jediná rada , zbaľ sa chod niekde sama , oddýchni si a hotovo . Deti už asi nie sú batoľatá , zrejme sú v puberte a to je tiež osobitná kapitola sama o sebe.

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@subartic hm, tak ďakujem veľmi pekne... to budem ešte vo väčšej depke, sama na víkend, paráda. Ale čo mi to rieši, jeden víkend sa niekde sama potlkat, mňa zaujíma, ci neexistuje iné riešenie, ak niekto mal taky problém

@anonym_autor počúvaj nie sama sa potĺkať , byť sama so sebou , dať si welnws, masáž ,, kozmetiku atď.

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak čakáš že mu budeš vysvetľovať aj tak všetko ostane po starom , tak ako on má pocítit že niečo nie je v poriadku ?Niečo mu rozprávaš ale aj tak si tam stále . Čo by on menil , on ťa podľa mňa už ani nepočúva.

autor
10. aug 2025
@subartic

@anonym_autor z moje strany je na toto jediná rada , zbaľ sa chod niekde sama , oddýchni si a hotovo . Deti už asi nie sú batoľatá , zrejme sú v puberte a to je tiež osobitná kapitola sama o sebe.

@subartic dakujem a chapem, ze to myslis dobre, ale ok, oddýchnem si a potom co? Vrátim sa domov a tam ma čaká manzel bez úsmevu a bez slova... chcem riešiť príčinu, nie svoj oddych

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@subartic dakujem a chapem, ze to myslis dobre, ale ok, oddýchnem si a potom co? Vrátim sa domov a tam ma čaká manzel bez úsmevu a bez slova... chcem riešiť príčinu, nie svoj oddych

@anonym_autor príčinou si ty. Zmeň seba a svoj prístup.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
10. aug 2025
@subartic

@anonym_autor príčinou si ty. Zmeň seba a svoj prístup.

@subartic aha, ďakujem za bleskové vyhodnotenie a odsúdenie, si milá naozaj

autor
10. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ďakujem veľmi pekne za info, pozriem sa na to

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@subartic aha, ďakujem za bleskové vyhodnotenie a odsúdenie, si milá naozaj

@anonym_autor nie príčinou si naozaj ty, lebo zotrvávaš vo svojom móde a nič nemeníš, nevystavíš ho diskomfortu , zmene . A stavím sa že mu budeš dohovárať a dohovárať a snažiť sa komunikovať a aj tak sa nič nezmení . Plus do toho ten testosterón . On je stále v pohod e, on ani neregistruje že je nejaký problém a pokiaľ sa ho priamo nedotkne , tak nič nikdy nebude riešiť.

reanda
10. aug 2025

a predtym, ked ste si podla teba rozumeli, ste sa bavili o com? vtedy sa zaujimal o teba, tvoj vnutorny zivot, tvoje sny, plany? resp. co je obsahom tvojho vnutorneho zivota? okrem toho, ako travit volny cas a kam ist, aby sa nelezalo s mobilom doma? ty sa akym sposobom zaujimas o jeho vnutorny zivot?

autor
10. aug 2025
@subartic

@anonym_autor nie príčinou si naozaj ty, lebo zotrvávaš vo svojom móde a nič nemeníš, nevystavíš ho diskomfortu , zmene . A stavím sa že mu budeš dohovárať a dohovárať a snažiť sa komunikovať a aj tak sa nič nezmení . Plus do toho ten testosterón . On je stále v pohod e, on ani neregistruje že je nejaký problém a pokiaľ sa ho priamo nedotkne , tak nič nikdy nebude riešiť.

@subartic ok, ale čo sa zmeni tým, že pôjdem na víkend niekam sama? Bude spokojný, ze ma klud, môže si celý víkend pozerať mobil a nemusí ísť na nejaký otravný výlet. Ja chcem riešiť tu príčinu prečo je to tak a neviem, ci ho až tak nabudim jedným víkendom.

sasesoe
10. aug 2025

Porozpravat sa otvorene a spolocne navrhnut pravidla na pouzivanie mobilu doma pre vsetkych - travit cas bez mobilu, telky a pod. A hoci by ste si kazdy cital knizku vedla seba na gauci, je to lepsie ako s mobilom v ruke

victoriab
10. aug 2025
@anonym_autor

@subartic ok, ale čo sa zmeni tým, že pôjdem na víkend niekam sama? Bude spokojný, ze ma klud, môže si celý víkend pozerať mobil a nemusí ísť na nejaký otravný výlet. Ja chcem riešiť tu príčinu prečo je to tak a neviem, ci ho až tak nabudim jedným víkendom.

@anonym_autor zmení sa to, že dáš na prvé miesto seba. svoj život. svoje šťastie a naplnenie. pretože vzťah so sebou je ten najdlhšie trvajúci, čo kedy bdueš mať. nikoho na svete nemôžeš zmeniť, iba seba. ak vás to vzdiali a on sa nespamätá, hold, ty nie si people pleaser, aby boli šťastní všetci naokolo. si tu aj ty.a si sakra dôležitá. a anjmä - šťastnou sa musíš urobiť sama a nečakať, že to spraví niekto druhý. naše šťastie od druhého nezávisí. neočakávaj. ži. tam nič iné radiť sa nedá.

subartic
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no ale nepôjdeš na jeden welnes , pôdješ s kamarátkou na víno , pôjdeš cvičiť , jednoducho nebudeš doma a k dispozícii vždy a za každých okolností . Ty si pre neho inventár v tej domácnosti ,kde nemá žiadne pochybnosti že by ťa mohol stratiť. Veď aj ty musíš žiť , tak keď nechce, tak začni podľa seba tak aby tebe bolo hlavne dobre, máš vek na to aby si myslela hlavne na seba a bola zdravo egoistická .

subartic
10. aug 2025
@victoriab

@anonym_autor zmení sa to, že dáš na prvé miesto seba. svoj život. svoje šťastie a naplnenie. pretože vzťah so sebou je ten najdlhšie trvajúci, čo kedy bdueš mať. nikoho na svete nemôžeš zmeniť, iba seba. ak vás to vzdiali a on sa nespamätá, hold, ty nie si people pleaser, aby boli šťastní všetci naokolo. si tu aj ty.a si sakra dôležitá. a anjmä - šťastnou sa musíš urobiť sama a nečakať, že to spraví niekto druhý. naše šťastie od druhého nezávisí. neočakávaj. ži. tam nič iné radiť sa nedá.

@victoriab presne tak , myslieť už na seba.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
10. aug 2025
@reanda

a predtym, ked ste si podla teba rozumeli, ste sa bavili o com? vtedy sa zaujimal o teba, tvoj vnutorny zivot, tvoje sny, plany? resp. co je obsahom tvojho vnutorneho zivota? okrem toho, ako travit volny cas a kam ist, aby sa nelezalo s mobilom doma? ty sa akym sposobom zaujimas o jeho vnutorny zivot?

@reanda rozprávali sme sa úplne prirodzene o všetkom možnom, ako keď sa rozprávaš, ja neviem, na ilustráciu, s dobrou kamoškou, nemusíš rozmýšľať o com sa budete rozprávať alebo zadávať témy a prirodzene ta zaujíma ako sa ma a čím žije. Z mojej strany je zaujem, on nemá potrebu, zaujimaju ho len technické veci, co treba zabezpečiť, preto si pripadám, ze sme uz len ako tri záväzky, ktoré ma povinnosť obriadit a ak by mohol vrátiť čas, možno by sa aj rozhodol ich nemať

reanda
10. aug 2025

@subartic @victoriab dievcence, ale nie kazda zena si svoje stastie predstavuje na vine s kamoskami, ci sama vo wellnesse.. ona mysli na seba a svoje stastie, lenze svoje stastie si predstavuje vo fungujucej rodine po boku milujuceho partnera, co sa o nu zaujima.. bohuzial, toto ale nie je tak lahko dosiahnut, ako ist na vino s kamoskou.. hlavne, ked ten partner uz nie je milujuci.. tam nepomoze ani testosteron, bohuzial

Strana
z4