Prečo je považované za normálne, aby si partneri delili náklady?
Mali by si partneri automaticky deliť náklady na polovicu?
Bývam u priateľa a neplatím mu nič aj keď mam fajn plat. Mne to príde úplne prirodzené, že to chce potiahnuť on, ukázať že je muž.
Čo ma ale prekvapuje, sú reakcie okolia – veľa ľudí to vníma ako niečo „divné“, nespravodlivé alebo nepochopiteľné. Akoby vo vzťahu muselo byť všetko presne rozrátané na euro.
Zaujíma ma, prečo to tak je. Je to o výchove? O zlých skúsenostiach?
Kto si ako zariadi tak ma,my mame 1ucet,2karty.5teho tam pridu obe vyplaty,10teho vsetko odide,a zbytok mesiaca hospodarime spolu,spolocne.Ini si zase vsetko do centu rozdelia,ini zase maju 10uctov,10poplatkov a 1 spolocny kam posielaju obaja rovnaku ciastku.
- mne osobne by vadilo keby mal všetko platiť muž. Prečo? Lebo sa považujem za dostatočne šikovnú a sebestačnú ženu na to, aby som sa nechala vlastne živiť. Lebo tak ako vyžadujem tímovú férovú prácu inde (starostlivosť o domácnosť, bla bla), tak ju dávam aj vo financiách. A lebo to nepovažujem za "ukázanie, že je muž".
- ale všetkých naokolo do toho prd, to na margo tých reakcií tvojho okolia. Ak to tebe aj jemu vyhovuje tak ako to máte nastavené, tak je to ok a je to len vaša vec.
Zalezi na dohode, ale vzhladom na to, ze zeny uz nechcu robit doma sluzky, ale chcu, aby sa aj muzi rovnako podielali na domacnosti, pripada mi rozdelenie nakladov na zivot medzi x dospelych zarabajucich ludi zijucich v jednej domacnosti spravodlive. Podiel nech si dohodnu ako chcu.
Ak ma niekto iny system, ze jeden prinasa peniaze a druhy sa stara o domacnost, nech sa paci. Mne by taky zivot nevyhovoval, muzov, co si nedokazu oprat a natriet rozok s maslom povazujem len za prerastene deti.
U niekoho aj o pocite sebeucty a sebestacnosti. Ten niekto by sa nenechal vydrziavat ako stredoveka metressa.
Predpokladam,ze platis jedlo,drogeriu a pod,lebo ak nic,tak ti to pride spravodlive? Mna by hanba fackovala a verim,ze môj syn si nenajde podobnu expertku,ktorá ho bude fin.využivať,lebo on je muž. Mne vobec nepride prirodzene a spravne,ze jeden si spori a druhy ho živí.
Ty ako ukazuješ že si žena, aké úlohy máš v domácnosti?
možeš okakať okolie predsa 😏 mňa skôr zaujíma - prečo o tom tvoje okolie vie?
No pýtajú sa ma kamarátky , rodina že ako to mame rozdelené , ja sa nepytam ale mám okolie čo sa opýta že ako žijeme a podobne. Aj som sa čudovala ale zas som nedávno začala dospelý samostatny život tak asi preto sa pýtajú.
@biba_18
Kazdy z nas to mame nastavene inak. Ja som za delenie nakladov v tom pripade ze sa delia rovnakym dielom aj domace prace, starostlivost o deti a o vsetko ostatne.
No pýtajú sa ma kamarátky , rodina že ako to mame rozdelené , ja sa nepytam ale mám okolie čo sa opýta že ako žijeme a podobne. Aj som sa čudovala ale zas som nedávno začala dospelý samostatny život tak asi preto sa pýtajú.
@biba_18
@anonym_autor keď nie ste manželia, je to z tvojej strany riadna sedlačina.
A nie je to kktno samej pred sebou?
Zalezi na dohode, ale vzhladom na to, ze zeny uz nechcu robit doma sluzky, ale chcu, aby sa aj muzi rovnako podielali na domacnosti, pripada mi rozdelenie nakladov na zivot medzi x dospelych zarabajucich ludi zijucich v jednej domacnosti spravodlive. Podiel nech si dohodnu ako chcu.
Ak ma niekto iny system, ze jeden prinasa peniaze a druhy sa stara o domacnost, nech sa paci. Mne by taky zivot nevyhovoval, muzov, co si nedokazu oprat a natriet rozok s maslom povazujem len za prerastene deti.
@maranta_leuconeura to ani mne by sa nepáčilo keby muž nič nerobil doma. Ale našťastie moj je úplne super, perieme komu kedy sa chce, spolu varíme, všetko spolu robíme, nie je to tak že by som ja mala riešiť domácnosť. Obaja pracujeme, ja mám fajn plat, dobrý odbor som si vybrala našťastie. Ale on ma ešte lepší tak chce nech môj plat mám iba pre seba a on sa o naše bežne životne náklady postará sam.
@anonym_autor nie vo vztahu nemusi byt vsetko 50/50, existuje x modelov, ktore ludia maju, ak to vam takto vyhovuje...tak vam to vyhovuje.
U nas som ja ta co trva na sharovani nakladov ale aj domacnosti a starostlivosti o dieta. A mali sme to tak odjakziva a moj manzel nie je o nic mensi chlap 🙂. Ja by som sa osobne citila velmi zle, ak by vsetko tahal partner. Obzvlast kym som byvala v jeho byte a boli sme len partneri. Ale takto to mam ja...
@anonym_autor vieš čo, keď sme spolu s mužom začali žiť spolu bývali u mojej mamy,(.lebo sme kupovali vlastne ale muselo sa prerabať, lebo sme to mali obaja na krok do práce atď.) poviem ti mama ani odo mňa ani od neho nechcela.zobrať peniaze, robili sme aspoň nákupy. ALE nikdy som to nikomu nehovorila, lebo mne samej to bolo nepríjemné. Fakt nechápem
Tak sa pýtam na kýho volá to vešias kadekomu na nos?
nepises vek, ak si lolita a nechavas sa vydrziavat starsim, tak takych je vas viac. Ak mate podobny vek, tak asi len tvoj partner vie, preco si ta vydrziava a tiez je vas takych viac.
Mňa učili, že nikdy nič nie je naozaj zadarmo a ukázalo sa mi to aj v živote... osobne by mi takýto spôsob nevyhovoval, zaváňa to zlatou klietkou a cítila by som sa byť vydržiavaná a pod tlakom, že stále niekomu niečo dlžím... navyše nepovažujem za nijak extra dôkaz mužnosti, keď chlap platí, to by som potom mohla byť mužom aj ja, gentlemanstvo za mňa spočíva v iných veciach...nikdy sme sa nerozratávali presne na €, nebolo to ani 50:50, o niečo viac ťahal partner, kým sme neboli manželia a neťahali sme spolu, ale 0:100 je zas niečo iné... no každý ako jemu vyhovuje... keď sa ťa pýtajú, úplne stačí povedať, že "podelili sme si to tak, ako to nám vyhovuje"
@anonym_autor ja by som sa cítila dlzna, keby som žila na náklady niekoho iného, ja som si za seba vždy všetko platila sama, pripadalo by mi to, akoby si ma vydržiaval. Ale ak to tebe vyhovuje, nestaraj sa o názory iných.
Sranda ako tu väčšina žien moralizuje, ze ake to je zle a ako by sa zle cítili...skôr by som povedala, že ti závidia, že si si našla takého chlapa. Takých chlapov je totiž ako šafránu.
Ja som to mala tak, že pokym som mala len frajerov, niekde na rande som si vždy platila sama za seba, nechcela som byť cudziemu chlapovi nič dlžná, lebo potom by si mohol myslieť, že mu to mám vrátiť nejak inak.
Akonáhle som stretla svojho už dlhoročného manžela, s ktorým som dlhodobo plánovala budúcnosť, tak ho nechám nech platí všetky náklady našej domácnosti a rodiny. On zarába oveľa viac ako ja, tak si môžeme dovoliť takto fungovať. Chvalabohu, nie som typ ženy čo míňa veľa na seba či na sprostosti, čo on vie. Takto nám to obom vyhovuje.
Sranda ako tu väčšina žien moralizuje, ze ake to je zle a ako by sa zle cítili...skôr by som povedala, že ti závidia, že si si našla takého chlapa. Takých chlapov je totiž ako šafránu.
Ja som to mala tak, že pokym som mala len frajerov, niekde na rande som si vždy platila sama za seba, nechcela som byť cudziemu chlapovi nič dlžná, lebo potom by si mohol myslieť, že mu to mám vrátiť nejak inak.
Akonáhle som stretla svojho už dlhoročného manžela, s ktorým som dlhodobo plánovala budúcnosť, tak ho nechám nech platí všetky náklady našej domácnosti a rodiny. On zarába oveľa viac ako ja, tak si môžeme dovoliť takto fungovať. Chvalabohu, nie som typ ženy čo míňa veľa na seba či na sprostosti, čo on vie. Takto nám to obom vyhovuje.
@anonym_0b351f mne zas príde zaujímavé ako si ľudia (zväčša ženy) automaticky (asi projekciou?) myslia, že za každým nesúhlasom je závisť 🤔
@anonym_autor netreba deliť na polovice a trvať na rozdelení pomoci doma, ale určite by si mala na niečo prispievať.Aspon zaplatiť výlet, dovolenku, niečo kúpiť hodnotnejšie.
@anonym_autor Ja by som umrela od hanby ,keby ma mal živiť muž a nič by som neprispievala.A čo ,že je muž? A ty zasa žena.. Ale tak som bola vychovaná a musela aj chcela automaticky prispievať aj mame. A naše detí tiež. Síce symbolicky, ale to je základ naučiť sa zodpovednosti.
Nič v živote nie je zadarmo .A nepríde mi fér ani voči mužovi. Ja mám celú výplatu a on všetko vyhádže na účty ,poplatky, domácnosť..my máme spoločnú kasu. Ak nemá jeden nemá nik ako sa povie. Teda jeden potiahne druhého keď treba. Ake každá to má inak.
@anonym_0b351f ty si len typ zeny,ktorá sa nechá živiť manželom...to by som kludne mohla aj ja a predsa to nerobim,nemínam svoju vyplatu len na seba,skus hadat prečo asi...
A nie,nik ti nezavidi,len sa čudujeme tvojmu zmyšľaniu
- mne osobne by vadilo keby mal všetko platiť muž. Prečo? Lebo sa považujem za dostatočne šikovnú a sebestačnú ženu na to, aby som sa nechala vlastne živiť. Lebo tak ako vyžadujem tímovú férovú prácu inde (starostlivosť o domácnosť, bla bla), tak ju dávam aj vo financiách. A lebo to nepovažujem za "ukázanie, že je muž".
- ale všetkých naokolo do toho prd, to na margo tých reakcií tvojho okolia. Ak to tebe aj jemu vyhovuje tak ako to máte nastavené, tak je to ok a je to len vaša vec.
@wolf_ Súhlas! A on má rovnaké právo potom povedať "moja milá ty so žena ty budeš mať na,starosti všetko. Celú domácnosť, deti, všetko...ved ja ťa tu roky živím. A vôbec by sim3sa nečudovala.
@anonym_autor
@anonym_autor Veď ja som sa na materskej cítila mizernr,že mám menej a oveľa aonako.A zvykla som si počas jeho voľna privyrobiť. Aspoň trochu aj keď som nemusela, lebo skm mala pocit,že ideme na dovolenku a s mojej materskej by sme nemohli ani k jazeru.
Ja som môjmu partnerovi dovolila nasťahovať sa do môjho domu, ktorý som celý kúpila za moje peniaze a financovala som aj jeho rekonštrukciu. Nepýtam od neho žiadne nájomné, ale požadujem, aby mi po celú dobu, čo bude bývať v mojom dome, platil stravu a 100 eur/mes. za elektrinu /50 e/mes. za elektrinu platím ja/ a aby ma vozil jeho autom všade, kde potrebujem. Myslím, že je to fér.
No mne by bolo zo seba asi divne, keby nechám vsetko na partnerovi niesom prizivnik. Rozideye sa ty budeš mať pekný budget a kn nic lebo ta živil.
@anonym_autor Veď ja som sa na materskej cítila mizernr,že mám menej a oveľa aonako.A zvykla som si počas jeho voľna privyrobiť. Aspoň trochu aj keď som nemusela, lebo skm mala pocit,že ideme na dovolenku a s mojej materskej by sme nemohli ani k jazeru.
@anonym_f9b162 ja takéto zle pocity nemám našťastie, ja som spokojná s tým ako to funguje u nás.
No mne by bolo zo seba asi divne, keby nechám vsetko na partnerovi niesom prizivnik. Rozideye sa ty budeš mať pekný budget a kn nic lebo ta živil.
@anonym_39a27c to nehrozí, on ma veľmi slušný plat, s nadhľadom utiahne nás oboch a aj mu veľká vacsina platu ostane.
Ja som môjmu partnerovi dovolila nasťahovať sa do môjho domu, ktorý som celý kúpila za moje peniaze a financovala som aj jeho rekonštrukciu. Nepýtam od neho žiadne nájomné, ale požadujem, aby mi po celú dobu, čo bude bývať v mojom dome, platil stravu a 100 eur/mes. za elektrinu /50 e/mes. za elektrinu platím ja/ a aby ma vozil jeho autom všade, kde potrebujem. Myslím, že je to fér.
@anonym_a541b8 "partnerovi som dovolila nasťahovať sa ku mne...", "aby ma vozil všade, kam potrebujem..." No pre mňa je aj toto úplne divné

možeš okakať okolie predsa 😏 mňa skôr zaujíma - prečo o tom tvoje okolie vie?