Prečo ľudia často kritizujú a hodnotia deti?
Odkedy sa pohybujem v kolektíve rodičov doslova žasnem koľkému hodnoteniu a kritike sú deti vystavované. Ani sa nenarodia a už z každej strany - aké malé, aký obor, aké vlasaté, ako škúli no hruza. Potom z každej strany len otázky či už sedí, chudí, rozpráva. V škôlke sú priveľmi kostnaté, pupkaté, nesamostatné, drzé, pomalé, neposedné, rozmaznané, majú hrozne riedke vlasy na svoj vek, sú príliš detinské na svoj vek, no a o škole už ani nehovorím. Ani si nespomeniem na všetky tie skvostné komentáre, ktoré som už počula na adresu detí. Ľudia asi potrebujú komentovať hlúposti aby sa nenudili, ale takto rozprávajú o deťoch pred deťmi. Dospelému človeku asi nepovie cudzia pani v čakárni, že má … a že je … prečo pri deťoch to je inak? Uvažujem aký vplyv to môže mať na deti, keď od narodenia počúvajú od každého aké sú a aké nie sú.
Autorka, a ty si teraz co urobila? Okomentovala spravanie a vyjadrovanie inych ludi. Urobila si to iste co oni. A ze je to anonymne na veci nic nemeni. Ludstvo to ma v povahe este od jaskyne. Netreba byt taka netykavka.
@beata_k ale okomentovať správanie a jeho vhodnosť pripadne nevhodnosť alebo nesúhlas s určitým správaním, je niečí úplne iné než povedať niekomu že si … a si … taká osoba
Ono to je útok akoby na to konkrétne dieťa, keď je takto komentované. A ja tu nehodnotim nikoho, toto je diskusia a diskutujeme.
V com je rozdiel? Ale hodnotis.
@beata_k No keď hodnotíš človeka a keď hodnotíš jeho správanie to je sakra rozdiel. Vyjadriť nesúhlas so správaním je spôsob komunikácie, ale treba na to ísť slušne a vhodným spôsobom. A hodnotiť človeka ( jeho vzhľad, povahu, schopnosti a ešte na to použiť prívlastky ako zlý, neschopný, kostnatý, spomalený, mľandravý je cez čiaru a mimo všetkých noriem slušnosti. Slúži to čisto na zhadzovanie toho človeka, lebo neviem si predstaviť, aký osoh môže mať dieťa z toho, keď mu niekto povie, že je zlé alebo nevychované. Neviem ako ti vysvetliť ten rozdiel ak ho tam sama necítiš, ale skúsim uviesť príklad, čisto vymyslený. Dieťa zaostáva v šatni, lebo sa mu nedarí si poriadne zaviazať šnúrky a niekto ho nazve slimákom a snílkom, aký zmysel to malo? Druha verzia je zhodnotiť, že mu viazanie šnúrok ide pomalšie, na čom je možné popracovať a zlepšiť to. Stále tam nevidíš rozdiel ?
@beata_k napríklad ty si ma nazvala v predošlom komentári netykavkou, aký to malo mať zmysel ?
Uplne hanlive vyrazy by sa samozrejme pouzivat nemali. To mas pravdu. Ale aby som sa pschycky rucala z toho, ze si viaze snurky ako slimak? To uz trochu prehanas. A potom o 20 rokov neskor moze dychat do vrecuska lebo tetanicky zachvat a ide sa zo vsetkeho rucat. Svet nie je ruzovkasty, svet je drsny. Teraz nechcem povedat, ze mame deti bit a sprosto im nadavat, ale fakt ich netreba chranit pred kazdou poznamkou.
Malo to zmysel v tom, ze bolo pomenovane tvoje spravanie ako prehnane a z mojho pohladu zbytocne precitlivene. Prihoda s kocikom a ruzovou farbou. Sama pises, ze komentovat spravanie je v poriadku. Tak som okomentovala....zase sme pri tom, ze ty komentovat mozes tebou vybranymi slovami,ale ja to urobit nemozem lebo na mna ukazujes prstom.
To bude asi tým, že deti neberieš ako ľudí s nejakou povahou, ale ako ružový obláčik ktorý si nezaslúži pochopiť následky svojho konania alebo počuť niečo negatívne.
Keď vyrastú tak kto bude prihliadať na ich nálady? Absolútne nikto.Deti sa majú pripravovať na skutočný život kde nebudú pupok sveta a fakt im neuškodí ak im niekto povie, že nie toaleťák ani hovno sa na stenu nelepí, nie kamarátom sa nehádže lopta do hlavy atď.
A nie nebude to niekto neustále tolerovať, že zopár jedincov sa denno denne nevie spratať do kože.Pretože tí ostaní ktorí sa niečo naučiť chcú vždy doplatia na tých ktorí prišli len vystrájať.
Mňa majú deti v obľube a ja ich tiež, ale keď už sa niekoľko ľudí vyjadrí na niektoré deti, že s nimi mali problémy tak nie nie je problém v iných ľuďoch.
@beata_k tak v tom prípade aj keď povieš, že je niekto pupkatý, a mlandravý iba pomenúvaš jeho vlastnosti a je to vlastne v poriadku? Teda nemá dôvod cítiť sa nepríjemne. Lebo veď ty si len opísala čo vidíš?
Kym neboli socialne siete....nebolo sa nad cim virtualne rozculovat ze?😂 zeny boli vytazene, neboli automaticke pracky, roboty na vsetko, online nakupy, jednorazove plienky, riad.....a teraz sa na nete riesia same somariny, nepodstatne veci, rozculovat sa nad inymi, nad zbytocnostami, ktore neviem zmenit/ovplyvnit? Nieco, co tu je odjakziva? Co si pamatam babky - tetky na dedine, tak debatne kruzky klebetnic prebrali 4 generacie rodin, aj take co nepoznali. Ako dieta som to len zacula, zasmiala sa a hrala sa dalej. V podstate to vzdy bolo len konverzacne mam.pocit. mne co sa nepaci nerobim a podla toho si vyberam aj ludi okolo seba. Ale citajuc MK.....mam.pocit, ze kazdy nadobuda pocit, ze ma.patent na vyriesenie problemov sveta, klimatickej krizy, napatie a hroziace konflikty vo svete, majstrovstva sveta v hokeji a pod🤦♀️😂
Nechces sa zapajat - ignoruj. A treba zacat od seba, od svojich deti blizkych....nedat sancu. A bude vsetko ok
Nie, ale treba sa naucit (aj deti) ze su ludia rozni a treba aby sa naucili trochu tej psychickej odolnosti. Netreba sa rucat z toho, ze ti dieta nazvu chlapcom len preto, ze ma ruzove saty.
@ddaassuullaa ty prečo neperieš teraz prádlo v rieke a píšeš sem? Ja mám teraz čas a priestor a bola som zvedavá na odpovede, preto je tu táto téma.
A este k tej farbe. Stalo sa mi na vlas rovnake. Syn komplet v modrom a pani, ze ake krasne dievca. Tak sa jej pytam preco si mysli, ze je dievca. No lebo ma tak krasne velke oci. Podla teba by som sa ma rucat lebo ho okomentovala ako dievca a nik sa jej nepytal na nazor😱. A nakoniec to skoncilo ako nieco mile. A ano syn stal pri mne.
Lebo😉 moja oblubena univerzalna odpoved na ....otazky😂
Ak chces fungovanie ludi podla seba, zavri sa do bubliny. Nikdy nic nebude ako ty chces. Ludia su, boli a budu rozni. A ked sa nudia, vymyslaju blbiny. Nesmrtelnost chrusta
@jana_eyre_2 Tak to áno, ale tomu sa dieťa nevyhne.S týmto sa nestretneš len u detí.
Či keď už nebude dieťa už sa jej nikto nepýta čo to maš s vlasmi, neschudla si? To bude počúvať celý život.Neviem prečo to ľudia robia aj som bola vždy raz veľmi chudá, potom zas pribratá, taká hentaká.Ja sa toto deti nepýtam nikdy prečo sú take a onaké.
Ja nekomentujem vzhľad detí alebo ich schopnosti takto: ja ich pochválim aj za malý úspech a aj keď sa mi dievčatko nevedelo obliecť tak som ju nenazvala neschopnou, slimákom.Pekne som sa jej opýtala, že či sa v škôlke oblieka sama, odpovedala áno tak som sa jej pekne opýtala, že prečo sa teda neoblieka? Nastalo ticho, šudrila ponožky, 20 minút prešlo posledná bola.Tak čo si pomyslíš keď to to dieťa robí vždy pri každom, a vždy sa tvári, že nepočuje keď jej niečo niekto hovorí.Nie je hlúpa je vybabraná a evidetne naučená, že keď nepočúvne tak sa nič nestane.
Obliekla som ju nech už konečne ideme.Nikdy deti nekomentujem aj keby mi už nervy prasknúť mali som nikdy hlas na deti nezvýšila ani som nepoužila prirovnanie si ako...
Len nech rodičia nečakajú zázraky lebo s takými deťmi to je fakt len o účasti.Nič sa nenaučia, sú naučené robit si čo chcú a čakať kým ich niekto obslúži
@ddaassuullaa nemôžem sa zatvoriť do bubliny, veď musím najskôr zachrániť svet touto diskusiou na MK.
@jana_eyre_2 Komentovanie ľudí tu bude vždy.
To, že som tehotná som počula už asi 10krát lebo mám pleť takú, onakú, hentakú.Už aj pohlavie všetci vedia len lekár a ja nie.
Ani raz to pravda nebola.
Potom počúvam, aké to budem mať s dieťaťom lebo všetci vedia najlepšie.
Čo som tak schudla, čo toľko jem, čo nič nejem.
Ako dieťa som počúvala, že či mi nedávajú jesť.Bola som chudá.Jedlo som šrotovala len som nepriberala.
A som tu, žijem.Som totálne odolná na blbé keci, prekrútim očami a idem ďalej.Tiež som bola dieťa, takže aj ostatné to určite prežijú a naučia sa to selektovať.
@medda_beda no lenže na svete je 8miliard ľudi a každého sa rôzne veci rôzne dotýkajú.. nie, večne komentovanie ostatných nie je liek na nejakú všeobecnú odolnosť..
a každý (čiže príspevok pre všetkých) kto kritizuje to, čo tu autorka rozoberá by sa mal zamyslieť či sa ho fakt nikdy nedotkla nemiestna poznámka od cudzieho človeka a či zrovna toto tiché počúvanie niečoho čo sa mi nepáči máme učit svoje deti.. ja ich radšej učím slušnej asertivite a učím sa jej aj sama.. lebo si nemyslím že si k nám moze niekto chovať tak aby ma to urážalo a ja to mám len ticho strpieť.. a áno, niektorých detí sa dotkne ak o sebe večne počúvajú komenty.. a nie je ich málo.. keď sa človek začne zamýšľať a patrat z čoho jeho vlastné komplexy pochádzajú, príde na to že pochádzajú z detstva a z toho ako k nemu pristupovalo okolie..
@medda_beda a prečo by mali cudzí ľudia hodnotiť moje deti?Ja im tiež narovinu nepoviem že ste zle oblečená,mate skreklavy hlas ,prísny pohľad a podobne je to neslušné a neslušné je aj 3kd ľudia hodnotia male deti ktoré sa ani brániť nevedia,začína to už narodením aké bqculate,aké fabriky a podobne.
@jana_eyre_2 Lenže títo ľudia sa nezmenia.
Tak isto mi nebolo príjemné počúvať, že som pribrala pritom som nikdy tučná nebola a keď som chudá tak zase je problém, že som chudá.
Ľudí nezmeníme, môžeme im max dohovoriť, zastať sa samých seba a určiť hranice.
Ja presne viem o čom píšeš, neznášala som ako dieťa otázky od cudzích tiet a nejaké porovnávania, ale už viem že jediné čo pomôže je tých ľudí buď upozoriť alebo ich ignorovať.Oni sa nikdy nezmenia.
Takže súhlasím s tvojím názorom ich komentovanie nie je správne, ale ich správanie nezmeníme.
@ktochytavzite Ja nikde nepíšem, že ich správanie je správne a nikdy takto deti nehodnotím aj keď sa mi niečo nepáči.Ja nechcem deťom spôsobiť celoživotnú traumu, ale zase na druhej strane mne nemá dieťa problém povedať, fuj aká si škaredá, aké máš obočie a kto upozorní tie deti na vhodnosť ich správania? Vtedy sa na tom každý len smeje.
Všetko je to o ľuďoch ako sú naučení správať sa.
Ja mám napríklad názor na kojenie 4+ ročných detí a nedovolím si prísť za matkou a kritizovať ju.
Každý hodnotí ľudí okolo seba len treba poznať hranice a niektoré myšlienky nevyslovovať nahlas.
@ktochytavzite Neviem kde presne vznikla nejaká norma ako má človek vyzerať, mne je to úplne jedno či je niekto tučný, chudý, neviem aký hlavne nech sa neporovnáva a nezaťažuje so svojím komplexom okolie.
Ľudia ktorí komentujú každého okolo seba nie sú spokojní sami so sebou.
Ja si skôr všímam správanie detí než ich výzor, tak isto niekomu to správanie vadiť nemusí.
Každý človek je pre niekoho krásny, jedinečný.
Nikdy sa nezhodneme v správaní ľudí, s výzorom.
@medda_beda áno, nezmenia a áno, treba ich upozorniť.. len mne je potom dosť ľúto, že ak tu niekto chce rozoberať túto tému, je označený za precitlivenoho a že rieši malichernosti, pritom taketo chovanie k deťom vôbec malicherny problem nie je..
a ak sa aspoň jedna osoba do budúcna zamysli vdaka tejto diskusii a svojmu vnucatu už nabudúce nebude klopať na bruško že "no čo aká si bacuľka" tak je to na niečo dobré.. veľmi ma zaráža, že sa tu úplne akceptujú rôzne témy, ale čo sa týka psychiky našich detí, ktoru ovplyvňuje takéto správanie, nemáme to riešiť a tvária sa tu ženy, že to nie je nič dôležité..
Ľudia sa veľmi radi rozprávajú o druhom, pretože vedia, že keby hovorili o sebe, tak to nikoho nezaujíma…..
@jana_eyre_2
Bohužiaľ títo ľudia si neuvedomujú, že tým ničia sebavedomie detí.
Ale zase no pohoršovať sa nad tým nebudem.Človek sa s tým bude stretávať celý život, že ho niekto bude komentovať aj jeho rozhodnutia.A títo ľudia si väčšinou ajtak neuvedomia, že to čo rozprávajú vie ublížiť.
@medda_beda tak deti sú v tomto úžasné ze co myslia povedia narovinu Q nemyslia to väčšinou kritocky,zajerne sú úprimne,ldezto dospelí poväčšine majú nevhodné narážky kvôli ich pocitu uspokojenia asi.
@ktochytavzite Tak neviem či je práve najuprímnejšie komentovanie môjho vzhľadu zakaždým keď ma to dieťa vidí.Ja nie som nejaká neupravená špata :D, ale beriem to tak, že chlapci majú zvláštne prejavy aj k rovesníčkam.
Ja som si toto všimla skôr u staršej generácie svokry a podobne keď komentujú deti, vnúčatá.Zhovadia pred deťmi aj rodičov.Prečo to robia, netuším.Ani neviem preço ich vôbec trápia nejaké deti keď nie sú ich.
@medda_beda záleží aj od veku,či.me sie,tým uprimnejyie v určitom veku už treba deťom vysvetľovať a tie slušne sa aj tak správajú,mne dnes dcéra doniesla zo školy slovné hodnotenie na vysvedčení že ma zmysel pre spravodlivost ť a nevysmieva sa😉

@medda_beda okrem toho celú tému som pochopila úplne inak ako ty..
Dám fiktívny príklad pre predstavu ako to zrejme autorka myslela: moja dcéra je slušné dievča, ktoré sa hanbí, nemá rada pozornost.. dajme tomu má 5rokov.. prídeme na oslavu, všetky tety ktoré vidí prvý krát sa okolo nás zgrupia.. všetky začnú rozprávať a pretekať sa ktorá moju dcéru zaujme.. dcéra tíško pozdraví, ale je pre ňu fakt problém odpovedať na otázky úplne cudzím ľuďom, ktorých vidí prvý krát v živote.. jedna teta sa jej pýta, no čo už sa tešis do školy? Ďalšia teta, čo ti to tvoja maminka spravila, prečo máš také krátke vlasy? Ona ticho stojí, ani nevie čo povedať, hanbí sa jednoducho ako to býva úplne prirodzené v Tom veku a aj neskorsom.. (keď pracuješ s deťmi snáď uznas že také deti existujú) na to sa chytí ďalšia teta "joooj, čo si taká tichá?!" "Keď nebudeš nikdy odpovedať, nikto nebude vedieť čo chces!" Ďalšia pridá, "fíha ale ty si nejaká chudunka, mala by si trocha jesť!"
Ale fy ako to veľmi často u pedagógov pozorujem si si stiahla celé situácie na seba a problémové vzťahy v triede.. ktoré by sa možno tiež dali v niektorých prípadoch zlepšiť lepšou komunikáciou a nie prednasratostou.. (súdim podľa tvojich reakcií voči autorke)