icon

Prečo ľudia nie sú milší?

skolara
5. mar 2025

Začínam si všímať, že ľudia na Slovensku nie sú milí.
Komunikujú otrasne. Dnes sme navštívili očnú ambulanciu. Dcére sa zhoršili dioptrie a o dosť. Lekárka na nás ledva pozrela. Vôbec sa nedokázala vcítiť do kože dieťaťa, alebo mňa ako matky. Žiadna útecha, žiadne návrhy na alternatívnu liečbu, alebo doplnky stravy. Keď sa niečo pýtam, pozerá na mňa ako na ufóna, že čo chcem. Zhora až pohŕdavo. Mám niekedy pocit, že tu ľudia idú extra míľu, aby znepríjemnili niekomu život. Nieže pomôcť, priam uškodiť a znechutiť. Žila som skoro dekádu v zahraničí a nech mi nikto nehovorí, že všade sú umelo milí. Oni proste milí sú. Tu sú mnohí ľudia priam nepríjemní. Je to môj výlev prepáčte mi. Slovensko milujem, ale ľudia tu nevedia komunikovať slušne. Možno je to len môj postreh, možno zveličujem alebo možno to je presne tak. Váš názor?

Strana
z2
gribka1
5. mar 2025

Že málo kedy sa mi to stáva, väčšinou vzájomná komunikácia milá.

skolara
autor
5. mar 2025

@gribka1 ja sa s tým osobne stretávam pri ľuďoch, ktorý si myslia, že zjedli všetku múdrosť sveta. A pritom im chýba to základné a tým je EQ. Ale jasné, sú tu aj milí ľudia, ale je ich dosť málo. Ja som neskutočný people pleaser a idem extra míľu, aby bol každý spokojný, ale pri niektorým jedincom nerozumiem. Prečo musia byť takí nepríjemní a neprístupní....

gribka1
5. mar 2025

@skolara No neviem, poznám to len z počutia. Ja by som asi okamžite na takéhoto človeka reagovala po svojom.

0silvia0
5. mar 2025

@skolara ja mam taku milu ocnu lekarku, ze sa na navstevu az tesim. Vobec nemam ten pocit ako ty.

lindous
5. mar 2025

Možno by som mala zaklopať, ale ja som nedávno potrebovala obehať viac rôznych oddelení, kancelárií, úradov a na záver som zhodnotila, že aj keď to bola otrava, čakanie a hlúpa byrokracia, všetci boli naozaj milí a nápomocní... minimálne býva komunikácia neutrálna, vyslovene nepríjemných zážitkov mám minimum... a možno to tak nejak filtrujem, nepripúšťam si k srdcu, neberiem osobne, neriešim... v situácii, ktorú si konkrétne opísala by mne osobne ani nenapadlo čakať nejaké veľké utešovanie či návrhy na alternatívnu liečbu napríklad, čím to nechcem teraz vôbec znevážiť, len že to vnímanie určite ovplyvňujú aj očakávania....

nika11103
5. mar 2025

Ahoj , ja úplne s tebou súhlasím , tiež sa mi zdá , že zmizla nejaká milosť dobrost z ľudí . Ja to vidím napríklad keď som v obchode a pani pokladničky sa niečo slušne spýtam , napríklad včera v Kauflande , nepočula som pipnutie kartičky tak sa pýtam , či môžem naskenovať , len mi strašne nemilo odvrkla sak už ju máte čo nevidíte …. Ale majú toho veľa sak ja tiež sama som robila za kasou . A na margo toho lekára , neber si to prosím tak , pre lekárov je to práca , očná vidí zhoršenie dioptrii tak proste pridá , ona tam ma tých pacientov milión , takisto ako onkológ odvetí zostávajú vám tri mesiace, dovidenia ďalší … pre nich je to proste práca a keby sa mali nad každým pozastavovať a “súcitit”, tak to nezvládnu , zničí ich to psychicky … a vies tá očná , asi tá nejaká alternatívna liečba ani nie je v jej kompetencii , ale naozaj tá chápem a súhlasím , že tá ľudskosť z ľudí odchádza 🥺

skolara
autor
5. mar 2025

Ja som učiteľka 1-4. Ja keby som si povedala, že jej to len moja práca a jedna päťka hore dole, zničila by som veľa detských životov. Snažím sa byť k ľuďom úctivá.
@lindous ja som sa jej pýtala otázky a ona: Prepáčte rušíte ma. 😲 Akože fakt? Nehľadala som útechu, skôr som chcela odborný názor a možno nejakú pokrokovosť. To fakt mám hľadať súkromnú kliniku alebo rady na nete? Koho sa pýtať odborné otázky, keď nie odborníčky?

skolara
autor
5. mar 2025

@0silvia0 tak to sa teším. Ja mám zase skvelú pediatričku. Vďaka bohu za ňu.

andreatytler
5. mar 2025

@skolara To je Slovenske zdravotnictvo, povestne svojou aroganciou v porovnani so zdravotnictvom v zahranici. Z toho by som nerobila zavery na celu spolocnost. Ale chapem ze to velmi zamrzi.

lindous
5. mar 2025

@skolara Tak to áno, keď takto vyslovene odignorovala otázky a nekomunikovala, to je naozaj smutné... z toho prvého príspevku som mala pocit, že sa len nejak nepríjemne tvárila (čo viem pochopiť, že nie je každý vysmiaty od ucha k uchu neustále), nie že ťa takto úplne zrušila a ani odborne nepomohla... to chápem úplne, že zamrzelo... po lekároch našťastie behám minimálne, takže odtiaľ veľa skúseností nemám

deti95060810
5. mar 2025

tiež poznám takú arog. lekárku a tiež je zrovna očná lekárka... žeby sme chodili ku tej istej? mňa minule tak vytočila že som myslela že napíšem na dámu sťažnosť....
a to je prosím pekne na súkromnej klinike...

miriamzba
5. mar 2025

Máš pravdu a je to vidno aj tu na MK. Nechapem to a tiež si vravim, čím to je, čím to je? 😆

dobryden
6. mar 2025

@skolara mozno si mala klásť otazky ked skoncila s písaním alebo vyšetrovaním,nie?Ze otazky na záver.

katkati
6. mar 2025

Autorka, máš pravdu.

alica110
6. mar 2025

Tiež si to hovorím, že čo sa deje so svetom.

rozculena
6. mar 2025

@skolara mňa by veľmi zaujímalo,ako sa dá zhoršenie zraku riešiť alternatívne.To akože namiesto okuliarov chceš čo?

rozculena
6. mar 2025

za svoj dosť dlhý život som bola v rôznych očných ambulanciách a môžem povedať,že vyslovene s nejakou neochotou a aroganciou som sa stretla iba u jednej lekárky,ešte dávno pred revolúciou,čo som dokonca riešila cez Ministerstvo zdravotníctva.
Bola som aj na veľkej klinike,aj na malej aj u "obyčajnej" očnej v malej ordinácii a vždy mi bolo všetko vysvetlené a všetky otázky mi boli zodpovedané.všetky vyšetrenia boli cez poisťovňu,nikde som neplatila.

skolara
autor
6. mar 2025

@rozculena nevravím, že odmietam okuliare ale existuje aj očna gymnastika, okuliare s dierkami na cvicenie oci a Batsova metoda - serie cvikov.

lenkakravcova
6. mar 2025

@skolara asi pri tom množstve pacientov už nemá na nich nervy.. vyhorenie ako všade inde.
Nabudúce choďte asi radšej na súkromnú kliniku. Tam je menej pacientov, kedze sa platí.. a tým pádom je tam iný prístup. V štátnom zdravotníctve ide o masy ľudí, nie každý lekár to zvláda psychicky

hiro
6. mar 2025

@skolara Heh, ked citam ze ta metoda sa spomina na "Akadémia pozitívneho života" a lekar inde pise: "Dobrý deň prajem, táto metóda nie je účinná a z môjho pohľadu je nebezpečná, pretože zavádza pacientov, a to nielen dospelých, ale aj detských. Práve u detí sa tak môže stratiť drahocenný čas a zhoršený zrak môže ostať natrvalo.
Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.
S úctou,
Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO"
tak to asi moc vyhra nebude. A ak by sa zrak dal zlepsit nejakym doplnkom stravy tak by toho doplnku stravy boli plne drogerie, hypermarkety ;) Neverim ze by si niekto nechcel zlepsit zrak len tym ze zje nejaky prasok.

skolara
autor
6. mar 2025

@lenkakravcova máš pravdu žiaľ.

skolara
autor
6. mar 2025

@hiro Batesova metoda je metoda stara 100 rokov a ty si mi dal názor jedneho človeka. Ale aj tak dakujem. Ja som sa stretla aj s nazormi, ze ľuďom pomohla.

rozculena
6. mar 2025

@skolara tak keď to poznáš,tak to používaj a cvič

skolara
autor
6. mar 2025

@rozculena cvičim.😁🙈

tiezjedna
6. mar 2025

@skolara ja myslím, že zdravotníctvo je na Slovensku obzvlášť výživná kapitola.

rozculena
6. mar 2025

@skolara tak je potom všetko v poriadku,či?
nosím okuliare 55 rokov a v živote som o batesovej metóde nepočula od žiadneho lekára,asi už chápem,prečo:
Napriek stúpajúcej popularite Batesovej metódy však neexistuje jednoznačný vedecký dôkaz o jej účinnosti. Podľa porovnávacej štúdie z roku 2018 publikovanej na PubMed Central „nie sú nefarmakologické prístupy, ako je Batesove očné cvičenie a Trataka Yoga Kriya pri liečbe krátkozrakosti významné.“

„Cvičenie podľa Batesovej metódy zahŕňa niekoľko konkrétnych cvičení, ktoré sa zameriavajú na udržanie prirodzene zdravého zraku. Avšak buďte veľmi opatrní. Tieto cviky nedokážu ovplyvniť a zmenšiť dioptrickú vadu oka, liečiť krátkozrakosť či ďalekozrakosť, dokážu len posilniť očné svalstvo. Pomáhajú napríklad zmierniť únavu očí. Preto by sa Batesova metóda nemala používať ako základná liečebná metóda ale iba ako doplnková forma liečby,“ upozorňuje MUDr. Silvia Chýtilová, skúsená detská oftalmologička z očnej kliniky VESELY.

skolara
autor
6. mar 2025

@rozculena ja to pouzivam ako doplnkovu liecbu.

s1s4
6. mar 2025

@skolara mne pani doktorka povedala nech si nevymyslam, ze vidim dobre a zbytocne jej minam cas, podotykam, mala som asi 10 rokov 😃

jozef11111111
6. mar 2025

Mne známy povedal že treba byť trošku dravejší ale asi to je celé vysvetlenie toho systému na Slovensku a svetovo

17alexis
6. mar 2025

@skolara akože na zlepšenie zraku alternatívnu liečbu....no neviem, ak jej tam príde denne ďalších 15 pacientov s podobnými otázkami, tak sa ani nečudujem, ale inak áno, komunikovať sa dá aj inak, no ľudia sú akosi frustrovaní zo života. Podľa mňa skôr z nudy, keďže sa máme až príliš dobre. Keď bude zle, aj ľudia sa k sebe zas začnú správať normálne.

Strana
z2