icon

Prečo niektorí závidia ženám, ktoré získajú vyššiu podporu?

3. máj 2024

Je az smiesne ako zavidite najvyssiu podporu sikovnym zienkam, ktore si ju vedia vybavit. A mozu byt o pol roka dlhsie so svojim dietatkom doma v laske a podporou okolo 1300 eur mesacne. A mozete puknut aj od zlosti ide sa tato podpora zvysit a uz bude okolo 1400 eur mesacne. Ja vam sikovne zeny fandim, aj ja som taka sikovna bola a uzila si dietatko o pol roka dlhsie doma. Zavist nie je pekna vlastnost zeny.

diewcatqoo
3. máj 2024

Nezavidim nikomu nic. Z mojich dani to, nastastie, platene nie je a nebudu na taketo sprostosti pouzite ani moje peniaze z toho, co setrim v banke a co si odkladam do dochodku (vid vyjadrenia urcitych vladnych cinitelov o zruseni druheho piliera a siahnutie na vklady v bankach)
Ale pokladat toto za sikovnost? Toto je pre mna uplne k smiechu - vyciciavat socialny system a pokladat to za sikovnost. Takto presne zmyslaju Ficovolici - ja, ja, ja a po mne potopa 🙂

gaja78
3. máj 2024

Nezávidím. Kto si ako zariadi, tak má.

slatinka27
3. máj 2024

Tiež som mala pol roka vysokú podporu, ale žeby som skákala od radosti, ako som vyd*bala so systémom, to zrovna nie. Mne nezobrali dcéru do škôlky, takže som nebola schopná naspäť do práce nastúpiť a ukončili sme prac.pomer dohodou. Obdobie do septembra som vykryla podporou, ale prácu hľadala s tým, že ak nájdem 100% Home Office, nastupujem ihneď. Našla som o mesiac skôr, ako mi ako mi skončila podpora. Pre mňa je dôležitejšia istota, že prácu mať budem. Momentálne som na pozícii, kde tú istotu mám a som za to vďačná.

aurora33
3. máj 2024

Medzi šikovnosťou a vychcanosťou je sakra rozdiel.

jajanka31
3. máj 2024

@lilinka88 ano kazdy ma narok kto splna podmienky. Nikto nic zadarmo nedostane. Kazdy dostane len tolko kolko si platil odvody a este si ich musel platit aj urcity cas.. to nie je ze dnes sa zobudim a zajtra mam maximalnu matersku.. ja skor nerozumiem preco si vsetci ostatni pracujuci myslia ze to z nasich penazi sa ti plati.. to vobec nie je pravda. Plati sa to z poistneho ake si ten clovek platil. Ukaz mi mamu alebo otca na materskej ktory nikdy nebol zamestnani neplatil odvody min. 270 dni a ma matersku. Nemal by ziadnu matersku. tiez odvody z 2500 eur maximalneho vymeriavacieho zakladu pre maximalnu napriklad matersku nie su 5 korun.. mnohym chlapom sa ani ta materska neoplati. Ako mojmu bratrancovi ale co mal robit doma 2 rocne dieta a dalsie 2 sa narodili.. proste tej mame manzelke musel pomoct. Ale hned je kazdy podvodnik.. zneuziva stat a vsetci ostatni sa mu skladaju na to aby doma lezal doma s vylozenymi nohami. Hlavne ze on 15 rokov v odbore IT s nadstandardnou mzdou zaplatil na odvodoch a daniach tolko ze tych 8000 co dostal na max materskej by zarobil ani za 2 mesiace..

wolf_
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
3. máj 2024

@jajanka31 ty si tak tupá, ze aj ta hrdzavá pílka v sope je oproti tebe ostra ako ta britva 👌
Z akých peňazí sa to platí? Co to tu trepes? Všetky davky sa platia z odvodov, ktoré zaplatia pracujúci ľudia, tak sa už konečne preber a nepíš tu hovadiny! Ty v sociálke nemáš žiadny vlastný účet ako v banke, kde si sporis a potom si to akoze vyberieš. Keby ano, tak mas na dôchodku 💩, lebo všetko si vecerpas cez rodicaky a matrerske. Si to spocitaj laskavo. Ekonómovia vyrátali, ze 1 dieta stojí tento stat cca. 30.000€! Keď máš 2, 3 deti, kde ty zaplatis na odvodoch takmer 100.000€!!!
Ty v živote toľko nezaplatis do SP, kolko z nej budeš čerpať, tak sa už laslavo preber.

lilinka88
3. máj 2024

@jajanka31 áno, ten čo zarobí aspoň 3000€ a viac, tomu sa materská neoplatí, ale takých je málo. A ten kto tolko zarába niekoľko rokov a potom ju využije napr z OL lebo prišiel o prácu, tomu ju doprajem. Ale ten čo zarába 800-1000€ a potom zrazu na 3 mesiace má nové zamestnanie, ktoré ešte aj ukončí po materskej a popri materskej ma ešte iné zamestnanie, tak áno, ten využíva medzery v zákone. Nárok samozrejme má, ale keby nevyužil medzeru, ktorí štát ponúka, nikdy by takú výšku nedosiahol. A tie odvody za 90 dní z maxima, ktoré do toho vloží, sa mu vrátia hneď na začiatku materskej...
Rovnako tak dávka v nezamestnanosti - nárok samozrejmé ma, ale keďže sa ráta aj obdobie MD a RD, vôbec nemusí reálne odrobiť ani tie dva roky a potom miesto 50% zo svojho reálneho platu pred materskou dostane opäť využitím medzery v zákone, práve tu maximálnu dávku, na ktorú odvody ten dotyčný nikdy neodviedol v takej výške. Takže prepáč, ale skladáme sa im na to všetci. Právny nárok samozrejme majú, ten im nikto neberie, preto sa im tie dávky v takej výške aj vyplácajú a pokiaľ sú takto postavene zákony, SP s tým ani nič neurobí. Iné je už morálny nárok ... Ale v konečnom dôsledku zadlžujú aj tie svoje deti, s ktorými si vďaka svojej "šikovnosti" v láske ten pol rok užijú....

jajanka31
3. máj 2024

@lienka.7 tvoje vyjadrovanie a spravanie k druhym hovori za vsetko. Faktim je ze uz som do socialnej ppistovne na odvodoch zaplatila omnoho viac za cely moj pracovny aktivny zivot nez som od socialnej poistovne dostala. A moj manzel tiez.. viac ti nemam co lebo teba rodicia nenaucili spravat sa slusne. A evidentne nemas ani vzdelanie v odbore.

doriiis
3. máj 2024

@jajanka31 ....Takže podľa tvojej logiky odvody za 9 mesiacov pokryjú materskú dovolenku 7 mesiacov a rodičovskú do troch rokov dieťaťa?
Lebo na to,aby ti bola priznaná materská dovolenka ti stačí mať odvedené nemocenské poistenie za posledné dva roky iba 270 dni čo sa rovná 9 tim mesiacom.No tak toto mi vyrátaj ty múdra.Vies koľko odchádzaš nemocenské poistenie mesačne.Par desiatok €.
Asi si ďalšia zo žien,čo vyhlasujú,že si si na materskú zarobila.

lienka.7
3. máj 2024

@jajanka31 hlavne ze ho máš ty a tvoj muz, ze? 👌 inak by si tu netrepala to co tu trepes. Normalne by som ti dala nobelovu cenu🤣👍

jajanka31
3. máj 2024

@lilinka88 ono vies aj ty mozes ochoriet a byt doma pol roka, mozno aj na invalidnom alebo mozes prist o pracu a poberat davku a tiez by ti nepadlo vhod pocuvat ze zneuzivqs system a vsetci sa ti skladaju na par eur mesacne ked si cely zivot pred tym pracovala. A toto sa stava casto. A ked si povies ze sakra co ja viem 15 rokov platim poistovni odvody vo vyske 48% svojej CCP tak nech mi teraz ten stat pomoze ked mam problem. Je to prirodzene ludske spravanie. Komu sa nepaci su vo svete staty kde nie je socialny system odvody sa neplatia a stat ani nic nezabezpecuje. Moze hocikto ist tam.

doriiis
3. máj 2024

@jajanka31 .....áno aj ja som min rok v jeden mesiac dane skoro 2000 €.Prosim ťa,vieš mi povedat,na ktorom svojom ,,sporiacom účte " v SP ich nájdem? Lebo ja na materskú nepôjdem.Nezamestnana som v živote nebola a nevyzerá to na to,že by som v blízkej budúcnosti bola.Tak by som si ich chcela vyčerpať😂😂😂

jajanka31
3. máj 2024

@doriiis ja som pisala rigoroznu pracu na temu Socialna pomoc pri narodeni dietata a tiez dlhodobo pracujem v odbore. Podialam sa na mnohych projektoch.. mame nastudovanu problematiku z kazdej strany a vieme o vsetkych moznych pravnych kluckach lebo je nasou pracou ich riesit.. je smiesne ako na modrom konikovi sa zeny idu byt do hrude ake su cestne a poctive a nic od statu nechcu len platit odvody zo svojich 2000 miezd. Ale dennodenne dostavame desiatky otazok od zien zijucich v tom istom state. Ako si pomoct.

lenkasarka
3. máj 2024

@doriiis no na tom strome ich nájdeš o ktorom tu už bolo písané😏

doriiis
3. máj 2024

@jajanka31 ....tak sa ťa pýtam,či odvody nemocenského poistenia jednej pracujúcej ženy za 9 mesiacov pokryjú 100% jej materskej a potom rodičovskej dovolenky?

lenkasarka
3. máj 2024

@jajanka31 keď si o tom písala rigoróznu prácu tak tu nemôžeš tvrdiť,že každý má len toľko koľko si zaslúži,lebo sama dobre vieš,že to nieje pravda. Tie diery v zákone sú vyuzivane na 100%

jajanka31
3. máj 2024

@doriiis tonze existuje nejaky ucet v Socialnej poistovni tvdis ty. Nie ja... tak ked o nom vies tak sa po nom.chod pytat kompetentnych.. zakpn je jasne napisany a podmienky su jasne dane. Splnas podmie ky mas. Nesplnas nemas. O nicom inom to nie je. Ak sa niekomu podmienky nepacia moze vynalozit usilie o ich zmenu. Socialna poistovna ma tiez moznosti kontrol. Zalob. Exekucii. Trestnych oznameni.. existuje aj subvencny podvod o ktory sa moze opriet a neriesi.. ked je nieco protizakonne je povinna to riesit. Tak nech riesi. Ked neriesi tak asi je vsetko s tym ok.

doriiis
3. máj 2024

@lenkasarka ....teraz normálne rozmýšľam ako si ich uplatniť.Kurna😂

lenkasarka
3. máj 2024

@doriiis pôjdem ich spolu s tebou pozbierať.

doriiis
3. máj 2024

@jajanka31 ....ja sa ťa nepýtam na to,kto a prečo má a nemá nárok!
Ešte raz sa opýtam.Na priznanie materskej ti stačí mať odvedene nemocenské poistenie za 9 mesiacov za posledné dva roky.Ty ideš tvrdiť,že tie odvody za tých 9 mesiacov pokryjú 100% sumu,ktorú následne žena dostane na 7 mesačnej materskej a zvyšný čas na rodičovskej?

lenkasarka
3. máj 2024

@jajanka31 myslím,že choroba je úplne niečo iné ako zalozena tema. Bavme sa o reálnej chorobe aj tu písala onkologická pacientka,ktorá pracuje a ktorej držím veľmi palce a prajem mnoho zdravia. Chorí ľudia to v tomto štáte majú ťažké. Hlavne tie malé deti ktoré majú život pred sebou a ktorým sa mnohokrát skladáme na rôzne pomôcky,lieky,rehabilitácie atd.. toto by som ja naozaj neporovnávala s tým ako využiť dieru v systéme.

jajanka31
3. máj 2024

@doriiis podla toho aku ma mzdu.. a tiez si treba uvedomit ze materska dovolenka je 34 tyzdnov a vyplaca sa z nemocenskeho poistenia cize z odvodou... rodicovsky prispevok ktory je do 3 roku zivota a pridavky na dieta sa nevyplacaju od socialnej poistovne ani z platenych odvodov.. vyplaca ich urad prace socialnych veci a rodiny.. mame stanovisko ze z dovodu lebo mame socialnu politiku, lebo je to urad rodiny a prace a hlavne preto lebo nie su zariadenia kde tieto deti do 3 rokov umoestnit. Darmo stat chce populaciu lebo bez ludi neexistuje stat. Chce aby sa ludia mnozili ale nevie toto zabezpecit. Tak dava matkam takuto utechu. A tie peniaze aj tak skoncia v obehu. Nik ich neusetri lebo je to malo. A v konecnom dosledku ak by ich aj nasetril a ma potom by musel platit sukromnu skolku lebo mu 3 rocne/ 4 rocne dieta nezoberu do skolky tak moze na to dat cely rodicak lebo sukromne su este drahsie nez je vyska rodicaku

simca06022011
3. máj 2024

pre mna by si bola sikovna vtedy, keby si sa ty a manzel dokazala postarat o svoje dieta a seba za svoje zarobene peniaze a nie davky. To je pre mna sikovna zena/muz. A nie tahat podpory a pod. Ja som doma kolko chcem, popri tom aj zarobim dobre a aj chlap a nikdy som nemusela tahat peniaze od nikoho.. dokonca dani a odvodov kopec platim, cize su financie aj na "statky verejne" z nasej domacnosti :D
Nezavidim nikomu:D ale pride mi to bohovsky nespravodlive, ak si ma zdrava schopna zena doma valat sunky a ini jej to maju platit :DDD a este to oznaci ako sikovnost a uzivanie si + pol roka dietata, bezurazky.. ved ked si chces dietatko uzivat, uziiiivaj.. za svoje a mangelove peniazteky. Ja som si ista ze pride obdobie, ked sa aj kvoli stavu verejnych financii, vacsina davok a takychto "sponzorskych darov" okrese na minimum a zrusi.

mladena
3. máj 2024

Áno, mám 39, deti som sa rozhodla nemať, ale pomáhala som mužovi so starostlivosťou o jeho dieťa z minulého vzťahu, ktoré už je dospelé a musím povedať, že občas sa cítim diskriminovane, pracujem non stop a vlastne odvody teda idú stále, ale nikdy žiadna výhoda, žiaden prídavok navyše, žiaden bonus, neskôr odchod na dôchodok. Dnes som dokonca začula niečo o rokovaní kvôli tomu, že títo ľudia nemajú v prípade potreby nárok na vdovský tak ako s deťmi..... K tomuto nesmierne arogantnému príspevku sa ani nevyjadrujem a naozaj by ma potešilo keby sa niekto pozrel bližšie na ľudí, ktorí nadávajú na systém a na druhej strane ho radi využívajú.

jajanka31
3. máj 2024

@doriiis 34 tyzdnov materskej ano , moze sa kludne rovnat vyske zaplatenych odvodov kedze odvody sa platia 9 mesiacov a materska je 8 a pol mesiacov ...rodicak je nieco uplne ine co vyplaca ina institucia.. nie je to narok na zaklade platenia odvodov do socialnej ppistovne..

lilinka88
3. máj 2024

@jajanka31 ale ty tu pleties dve rôzne pohľady. Každému sa môže stať,že ostane PN, očr, nezamestnaný, stane sa úraz, príde choroba a bude potrebovať aj invalidný dôchodok. To je úplne ok. Ale nech má každý toľko, koľko mu reálne patrí podľa jeho doterajších príjmov a z toho sa odvíjajúcich odvodov. A nie,že sa tu ešte chváli,že využil medzery v zákone a dostal maximum, ktoré by za normálnych okolností nedostal. Nikto tu nikomu nezávisí to, čo mu patrí. Ale keď človek vidí kam smeruje tento štát, tak je do plaču, keď čítaš denne ako každý odrbáva a využíva rôzne kľučky.
Dám ti príklad - keď je žena po štúdiu napr nezamestnaná, následne tehotná a zaplatí si jeden deň dobrovoľne poistenie v maximálnej výške a z neho dostane cca 6 mesiacov PN vo výške okolo 350€/mesačne, následne 8 mesiacov maximálnu materskú cca 1800€, popri tom samozrejme tehotenské 5 mesiacov po 250€/mesačne. Následne po materskej opäť ročná PN, tentokrát už v maximálnej výške okolo 1200€ mesačne a popri tom ešte RP takmer 500€ do 3 rokov dieťaťa, je to úplne ok, veď má na to nárok?
Alebo ak žena roky robí na dohodu 80€ v hrubom, lebo ostatné dostáva na ruku. Záhadné 90 dní pred nástupom na materskú dostane zmluvu kde zarobí 2600€ mesačne a z toho dostáva max. materskú a následne do 3 rokov opäť ďalšiu materskú, ktorá bude ešte vyššia, lebo zamestnávateľ jej navýši VZ. A keď si vyčerpá tieto dve max. materské, na ktoré si ani náhodou neodviedla toľko, čo dostala, využije ešte aj max. podporu, to je tiež ok? Všetci sa tu bavíme o takýchto prípadoch. Nie o Tom,že nikto nevie kedy sa mu čo môže stať a že tiež bude odkázaný na dávku a dostane ju v takej výške, aké mal reálne odvody...
Ako sa podľa Teba čítajú takéto témy tým matkám, ktoré majú doma choré deti, o ktoré sa starajú 24/7 a horko ťažko dostanú aspoň opatrovateľský príspevok a na rehabilitácie sa im skladáme zbieraním stuplikov a podobnými zbierkami. Ako im asi je, keď píšu svoj príbeh na ľudia ľuďom,lebo im neostava na lieky pre seba, keď zaplatia všetko svojim chorým deťom? Alebo ľudia napr s odrezanou nohou, keď im SP neprizná ani polovičný invalidný, lebo tabuľkovo má málo % a môže ísť robiť?

lenkasarka
3. máj 2024

@mladena toto je další prípad. Ty nemáš nárok na žiadny príspevok,ty máš nárok len pracovať do smrti a to je asi všetko. Ani sa ti nedivím že sa cítiš diskriminovaná.

jajanka31
3. máj 2024

@mladena to je dan za to ze si sa rozhodla nemat deti. Tak to je lebo tak ako si ty myslis ze teraz robis na ine deti a na materske tak potom tie ine deti budu robit na tvoj dochodok... to je nazor mnohych ludi... bohuzial keby sa kazdy rozhodol ze deti nechce stat by vymrel a to stat nechce bez ludi neexistuje stat. Preto mat dieta stat podporuje.