icon

Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?

13. dec 2024

Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.

sense
13. dec 2024

Lebo každý to má inak....a oni to majú tak a vy inak...
My to máme úplne inak ako ty či tvoja švagriná a je to v poriadku.

h2
13. dec 2024

@huxy Pýta sa, či to tak máme aj my a prečo, lebo oni to tak nemajú. Za to si zaslúži také odsúdenie, akého sa jej tu dostalo? Že nechce tráviť Vianoce s rodinou (hoci prvý aj druhý sviatok vianočný trávia u rodičov), že nemá tie správne hodnoty, že majú určite zlé vzťahy v rodine... A pritom sa len pýta na niečo, čo oni tak nemajú zaužívané, nikoho nenúti, aby to tak nerobil. Ale teraz každá jedna, čo rodičov po večeri navšetvuje, lebo má tú možnosť (lebo to mnohí ľudia nemajú, už len z logistických dôvodov), má pocit, že je na ňu útočené a stavia sa do radikálneho protiútoku.
@marhulka13
@annm81

la_dolce_vita
13. dec 2024

Nemusime vsetkemu rozumiet...

domka222
13. dec 2024

Tak ako ty nechápeš ich,možno oni nechápu teba. Každá jedna rodina nech si robí ako chce. Čo ak napríklad je ten starý rodič sám a nechce prísť na večeru k rodine? A práve na toto čaká najviac,aby k nemu po večeri prišli aspoň na chvíľu.

huxy
13. dec 2024

@h2 pýta sa či to nie je čudné, píše že je to nevhodné... Nechápe to. A to píše v úvodnom príspevku, tak sa nemá čudovať reakciám.

annm81
13. dec 2024

@h2 nie celkom, je totiž rozdiel položiť otázku a položiť otázku v ktorej je obsiahnutý hodnotiaci úsudok. A je rozdiel položiť otázku jednými slovami a tónom a inými slovami a tónom.

ali12377
13. dec 2024

Neviem, co chces pocut, asi to, ze ty si oproti druhym lepsia, a mas jedine ty lepsie zvyky, ale sklamem ta, vsetci sme si rovni! Apropo. Keby sa kazdy staral sam o seba, bolo by o vsetkych postarane!

martinka13
13. dec 2024

A otázka je....? Sú to ich zvyky a ich vec. Nerieš.

h2
13. dec 2024

@annm81 Ja v jej príspevku útočný podtón nevnímam. Ale ktovie, ako by to na mňa pôsobilo, ak by som tiež po večeri chodievala po návštevách.

x_mery_x
13. dec 2024

Neviem, preco, ale ja som to mala rada ako dieta, aspon bolo viac darcekov :D pred vecerou sme isli my a po vecery oni k nam, alebo naopak. :D :D

frflos_nespokojny
13. dec 2024

napriklad u nas doma sme podla mna mali krasne vianoce a vsetko co k tomu patri,
ale pri svokrovcoch to bolo uplne ine.
teraz je to zase ine. stary rodicia su prec, ale zatial niektore tradicie este ostali

ninusa221
13. dec 2024

Mne býva Starka vedľa v paneláku takže buď je u nás alebo u tety a potom ideme všetci ku nej. A ešte zvykneme ísť k tete a ešte aj susedovci pred večerou ku nám 😂. Na druhý deň ideme k druhej starkej a po kamarátoch plus ku nám príde teta ako kedy. Vždy je to super..ja si zas neviem predstaviť že sme len doma.😅

annm81
13. dec 2024

@h2 ja ho tam jasne čítam a vôbec to nie je osobné. Buď sme na Vianoce doma, alebo u jedných starých rodičov, alebo u druhých - kvôli diaľke to nie je možné kombinovať nieže v jeden deň, ale ani v rámci celých sviatkov.

i_v_a_n_a
13. dec 2024

Nie, nerobíme to. Užívame si, presne ako si povedala, Vianoce a návštevy riešime ďalšie dni. Starých rodičov máme ale ďaleko na večerné cestovanie.
Ale... poviem ti pohľad dieťaťa, ktoré to takto roky malo. Milovala som túto štedrovečernú návštevu. Ak sme chceli, darček sme si vzali so sebou. Vždy sme po ceste obzerali stromčeky, svetielka. Všade bol taký kľud. A potom si užili stromček a pohostenie aj u starkej, a výnimočne zostávali všetci aj na noc. Doma sme kvôli tomu večerali trochu skôr. Ale vždy to malo také čaro 🙂 pamätám si, že sme vynechali jeden rok - keď sme mali doma môjho novorodeného súrodenca. A veľmi smutno mi bolo...
Takže síce tak nefungujeme, ale úplne rozumiem všetkým, ktorí tieto štedrovečerné návštevy absolvujú 🙂

luccija
13. dec 2024

Poznám viac ľudí čo dokonca cestujú dosť ďaleko k starým rodičom v ten deň po večeri a jedia skôr.Niekto ide na polnocnu, druhý na cintorín, pred večerou ďalší už o 22 spí veď každý má svoje zvyky

basulaak
13. dec 2024

Mozno chcu ist ako velka rodina na polnocnu. My sme ako deti 24.12. s rodicmi vzdy chodievali najprv pozriet babku s dedkom a potom od nich sme sli domov jest stedrovecernu veceru. Vzdy sme sa dole v aute cakajuc hnevali, ze to mame dlho trva a v obyvacke sa dlho svieti, ze co tam tolko robi…🤭

huxy
13. dec 2024

@h2 ja osobne na štedrý deň/večer nikam nechodím (s výnimkou minulého roka, keď dcéra bola u svojho otca, šla som k rodičom). A tiež cítim z úvodného príspevku "útočný" či dokonca "pohŕdavý" podtón autorky

sara07
13. dec 2024

pretože to babka tak chce , a nemám srdce ani enegiu sa natahovat
takže nakoniec sme skončili tak že namiesto večere máme obed , potom darčeky a večer sa ide k nej ale už len kolače tam jeme
a nejak nam to aj ostane na neskôr, nie sme zvyknuty tak vela a tažšie jest na večer
ak máš babku v tom istom meste nevyhneš sa tomu proste
žiadne omše ani obdobne veci v tom nie su

lenkakamen
13. dec 2024

Očividne milá autorka si už dlho na materskej dovolenke a už nám prepína z toho, pravda? Mať tvoje problémy tak som najšťastnejší človek tejto planéty 😁

h2
13. dec 2024

@annm81
@huxy Neviem, no, dievčatá, ja tam útok nevidím, ale nejdem vám brať, keď vy áno.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
huxy
13. dec 2024

@h2 takže to že autorka píše že je to nevhodné, nerozumie tomu, je to čudné podľa nej atď , je podľa teba len otázka ano? 🤔🤦‍♀️

h2
13. dec 2024

@huxy Píše, že je to PRE ŇU nepochopiteľné a PODĽA NEJ nevhodné. Píše svoj názor, zo svojho pohľadu.

jazzy03
13. dec 2024

@h2 my tiez nikde nechodime 24. a tiez podla mna vyryva😃. Az sa cudujem, ze ju tolko obhajujes. Mne sa uz celkovo povacsine zda, ze to brigadnici z MK taketo veci vypisuju.

jana_eyre_2
13. dec 2024

My chodíme k babke vždy 25teho, aj keď som bola dieťa vždy to tak bolo.. ale napríklad moje švagrine idú k mame s deťmi hned po večeri.. my nie.. nevidím na Tom nič divné, ja som rada že vďaka sestrám môjho muža svokra nie je na štedrý deň sama a my tam nemusíme íst.. (švagrine sú tam často aj cez rok, my nie)

kp7333
13. dec 2024

Mozno preto, ze chcu trochu tej detskej radosti a veselosti priniest aj k starym rodicom, z ktorych mnohi su na stedri den osameli. A mozno sa len potrebuju prejst na cerstvom vzduchu, aby im vytravilo.

jazzy03
13. dec 2024

@h2 citacia s negativnym hodnotenim: “ Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu.”

h2
13. dec 2024

@jazzy03 Ja už sa tiež čudujem, že ju obhajujem. 😀 A ona sa tu ani neukáže.
Ja som len reagovala na niektoré komentáre, ktoré na mňa pôsobia vyslovene zle, útočne.

h2
13. dec 2024

@jazzy03 Ale stále je tam to "Mne to príde nevhodné", čiže prezentuje jej subjektívny názor.

beronsche
13. dec 2024

Asi preto, že pre týchto ľudi patria do úzkeho kruhu rodiny aj starý rodičia. A bez ich návštevy by to nebol nádherný vianočný večer.
Naozaj ti to príde také nepochopiteľné?