icon

Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?

13. dec 2024

Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.

Strana
z9
anika
15. dec 2024

Alebo idu pred darcekmi, a az po navsteve si ich deti najdu? Logicke, ze! My sme tak chodili pozriet moju tetu.;)))

any_soj
15. dec 2024

@h2 "Mne to príde nevhodné". To je hodnotenie toho, ako to majú druhí. Nie opis a otázka, že prečo, ale hodnotenie, že to považuje za nevhodné.
Ale - ty si trochu precitlivelo čítala v komentároch to, čo tam nebolo. Niekto napísal "niekto natáča videá, niekto ide k rodine, je to o hodnotach, aké máme" - v tvojom komente z toho bolo, že na ňu ženy útočia, že má zlé hodnoty - ale to jej nenapísali.
Celkovo táto téma - naozaj nech každý si urobí ako chce. My zas nepozeráme televíziu, začíname omšou okolo 16 (pre rodiny s malými deťmi, o pár rokov to zmeníme na polnočnú), potom večera bez tých zvykov, ktoré nám osobne nedávajú zmysel - namiesto toho máme domácu liturgiu pri stedrovecernom stole. Nejaké spoločné hry, hľadanie skrytých postáv betlehema, spievame koledy... A keď sme doma, tak darčeky až ráno, namiesto toho máme večer narodeninovú tortu a celkovo to máme poňaté ako Ježišovu narodeninovú oslavu. Posledné 2 roky sme boli u otca, tam to bolo zas trochu iné. Ak budeme doma tento rok, tak asi zbehneme ku svokrovcom po večeri 🙂
Čítam túto tému, lebo sa mi páči inšpirovať sa detailami z toho, ako Vianoce slávia iní. Napríklad veľmi sa mi páčilo v jednom komentári, že si pamätá z detstva na sánkach ku starým rodičom po večeri. To je riadne krásne 🙂

misiak7777
15. dec 2024

@autorka ja si tiež predstavujem Vianoce doma, chodenie po rodine až na druhý deň. Nechápem čo tu niektoré tak zavzdušnilo, však si dala len svoj pohľad a mohla to byť pekná diskusia o rôznych zvykoch...

jeennyv
15. dec 2024

Absolutne ma nezaujima, kto a ako travi sviatky, kazdy ma svoje zvyky…a je to jeho sukromna zalezitost, plus vyvoj sviatkov zalezi aj na zivotnej situacii..pomoze niekomu, ze my sme nase sviatky nieze museli, ale chceli prisposobit tomu, ze dedko ostal sam a babka min rok pred vianocami zomrela….robime ich inak pre radost kazdemu❤️

any_soj
15. dec 2024

Poočuj autorka, ono naozaj ale že vôbec nejde o to, že to niekto robí zle, alebo že je divný. Ty si začala diskusiu s vnútorným nastavením, že tí druhí tí prídu, že to robia nevhodne a myslím, že si to vnímala tak, že sú divní - myslím si to preto, lebo v komentároch píšeš "zisťujem, že teda asi som divná ja" a prechádzaš do ironického "áno som divná ja". Akoby bolo treba tú nálepku divnosti za každú cenu na niekoho, na nejaký spôsob slávenia, nalepiť. Ale skús možno prijať, že akokoľvek to niekto má - konkrétne v tomto, či už je 24.doma, alebo je 24.inde, alebo ide inde po večeri a vráti sa potom domov, alebo ide inde po večeri a zostane tam spať - ani jedna z týchto situácii nie je divná. Môj spovednik ma veľmi oslobodil raz jednou vetou - keďže som mala sklon obviňovať sa za všetko možné. "Nie každá situácia má vinníka." Čiže to nie je o tom, že buď určim za vinníka druhého, alebo seba a inej cesty niet. Nie, proste sú situácie, ktoré sú možno zranujuce a podobne, ale reálne z toho nemožno obviniť nikoho. A toto tvoje je podobné, len nejde o otázku viny, ale o otázku divnosti. Nie každá situácia, kde sa stretajú rôznorodé spôsoby žitia, má svojho "divníka" (od slova divný). Skôr by som povedala, že väčšina situacii bežného života, kde sú možnosti vybrať si, ako danú vec žiť, nemá svojho divníka, teda ani jedna strana nie je divná. Ale môže mať svojho diviteľa. Teda niekoho, kto sa diví, že ako je možné, že je to inde inak a že je to tiež v pohode.

Inak - píšeš, že ti príde nevhodné brať deti potme na návštevy. Len čisto z praktického hľadiska - pre nás by bolo nemožné nebrať deti potme na návštevy. Od 16:15 je u nás aspoň mesiac v roku tma a to je čas, kedy najstarší končí krúžky, a potom ideme buď ku kamošom, alebo k starkym, a podobne, aj 2-3x týždenne. To len k tomu "potme". Že pre nás je bežné fungovať potme aj vonku, na návštevách, ...

autor
15. dec 2024

@any_soj ďakujem, prijímam.🤗

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ivik4
15. dec 2024

Ja som stale nedostala odpoved preco jedavas nejake bobalky a chodis na cinter pred vecerou. Pripadne preco tancujete.
No lebo chcete vsak 🙃🤡🤡
Fakt musim zalozit na to tiez diskusiu ...

ivik4
15. dec 2024

@1ryba presne 😁

majulino
15. dec 2024

Keď sme boli so súrodencami malé deti naše Vianoce boli plné stresu a strachu z oca alkoholika. My, deti, sme s mamou celý deň (týždeň pred) upratovali, chystali, varili, čistili, piekli atď ... Oco ležal na posteli a pozeral rozprávky ... Večera bola tichá, ponúka, plná strachu, čo mu bude a nebude chutiť, či mu nesadne niečo na nos, alebo či si nezmysli, že lyžica mala byť na opačnej strane.... Našťastie večere boli krátke, zvyk z ukrajinsko-ruskej strany, každý musel z kazdeho druhu (12) jedál ochutnať po jednej lyžici, oco sfukol sviečku a potom si už každý nabral koľko a čoho chcel. ...
Pod stromčekom takmer nikdy nič. Jediný darček, ktorý si pamätám, bolo pero,, nezabalene, v tvare bieleho obdĺžnika s červeným lemom. Dostala som ho keď som mala 6 rokov ....
Nikam sme nechodili. Ani k jednej babke a to obe bývali do 30m od nás. Dokonca aj dalsi5 súrodenci mojej mami bývali blízko nás....

Teraz som rada, že máme doma kľud, manžel vari kapustnicu, pečie rybu, ja s ním večer predtým pripravím šalát.. viacej jedál nerobíme. Spolu s deťmi prestierame, večera je kľudná, plná radosti a smiechu, aj keď spočiatku som trvala na tom, že pri večeri musíme byť ticho a iba jesť...
Potom si deti rozbalila darčeky. Ak je svokor doma ideme k nemu. K mojim rodičom nechodím. Hlavné nie na žiadne sviatky

h2
15. dec 2024

@any_soj Ja už som k tejto téme napísala toho toľko, že už sa mi naozaj nechce viac. Ide o to, že ja za autorkiným úvodným príspevkom nevidím zlý úmysel. Lebo nehľadám za všetkým hneď niečo zlé, automaticky predpokladám, že ľudia niečo skôr myslia dobre a len sa nešťastne vyjadrili, než že by mali zlý úmysel. Ale zjavne som tu s týmto názorom vo výraznej menšine. Bohužiaľ.

summerfeeling
15. dec 2024

My sme na Vianoce doma, okolo 17 máme štedrú večeru, potom rozbaľujeme darčeky a pozeráme rozprávky. Nikam už nejdeme. Ale prečo sa vy staráte do toho, ako to majú ostatný. Je to váš život? Ovplyvňuje vás to nejako? Určite nie, tak by ste do toho nemali pchať nos.

whitebubble
15. dec 2024

My doma sme takto nechodili . Ale keď som s priateľom pár krát sme išli na štedrý deň aj k jeho babke . Vezmi si to z tej strany keď ty budeš babka . Bola by si rada aby ta tvoje deti alebo vnuci prišli pozriet na štedrý deň?

any_soj
15. dec 2024

♥️

autor
15. dec 2024

@any_soj ❤️

autor
15. dec 2024

@h2 dakujem❤️

h2
15. dec 2024

Nemáš za čo. 😊

masinka
15. dec 2024

U nas sa chodilo vzdy 25. na obed k mojim starym rodicom z otcovej strany a 26. z maminej, kde prisli aj tety, ujovia,sesternice,bratranci..... Ked som sa vydala a mala deti, tak bolo zrazu potrebne postihat za 3 dni aj manzelovu stranu. Takze vianoce sme cele roky riesili tak, ze sme isli na veceru k jeho rodicom, tam bola aj jeho babka, potom sme sa presunuli k mojej mame. Tam sme prespali a 25. a 26. sme isli uz klasicky k mojim starym rodicom. Bolo to obcas divoke, niekedy sme si tiez vraveli ze naco, preco neostaneme radsej doma v papuciach pozerat telku. Ale stari rodicia postupne pomreli (aj ked sa poniektori dozili takmer 100 rokov), rodicia tu tiez uz nie su vsetci, tak teraz oslavujeme vianoce doma a uz len nostalgicky spominame na tie super casy s pribuznymi.

dzulik_
15. dec 2024

Kým som bola slobodná, trávili sme štedrý večer cca rovnako ako ty s rodinou, autorka. Po svadbe sme si s manželom zaviedli zvyk ísť k jeho i mojim rodičom s darčekmi. Ale keď pribudli deti, boli tieto návštevy pre mňa stresujúce a neznášala som to. Obmedzili sme to len na návštevu svokrovcov, ktorí bývajú blízko, ale stále s tým nie som stotožnená, radšej by som ostala doma a prežívala štedrý večer po svojom. Ale keď si pomyslím, že by som bola na mieste starých rodičov a na štedrý deň ku mne nikto nepríde alebo ostanem sama, tak mi je smutno. A taktiež, nik z nás tu nebude večne, nevieme, ktoré Vianoce sú naše alebo našich blízkych posledné..

janamoto78
15. dec 2024

Pre mňa tiež nepochopiteľné až detinské utekať k rodičom.

lucka1222
15. dec 2024

A my sa zase stretávame 24.12. celá rodina u našich rodičov - všetky deti, vnúčatá s rodinami, aj babky ... žiadny rok nikto nechýba ☺ A stretávame sa nie preto, že musíme, ale chceme, už to je rodinná tradícia ☺ A vždy sa veľmi tešíme, kedže polka z nás býva kade-tade v zahraničí ... Máme veľkú rodinnú večeru, darčeky, všetko, čo k Vianociam patrí. Ale hlavne sme spolu ☺ Každý má tráviť Vianoce tak, ako je jemu príjemné ... Pekné Vianoce, dievčatá ☺

nika_16
15. dec 2024

@any_soj Veľmi pekný príspevok ❤

nika_16
15. dec 2024

@any_soj "Ježišova narodeninová oslava" - krásne poňaté 🙂

ouwecka
15. dec 2024

Chodime az na dalsie dni samozrejme

lenkaaa25
16. dec 2024

My večeriame skôr, aby sme stihli ísť k mojim rodičom nachvíľku. Máme to tak odvtedy, ako máme deti. A prečo? Pretože deti babinku zbožňujú, veľmi ju ľúbia a chcú byť aspoň chviličku na Štedrý deň s ňou 😍❤️

janicast
16. dec 2024

Mne nepríde zvláštne nič..kazdý nech si urobí ako mu vyhovuje...Ja riadim sa heslom..Ži a nechaj žiť...mne príde zvláštne skôr písať tento príspevok.. pre mňa je úplne zbytočný..prepáč

6mia6
20. dec 2024

@aurora33 hlavne, že ty vieš, každý v tom texte hľadá co chce. Tu je to len o tom ako človeka zajazdiť. Bohužiaľ tak je nastavená spoločnosť.

Strana
z9