icon

Prečo sa alfa muži vyhýbajú alfa ženám?

31. júl 2024

Bola som cez vikend na stretavke z gympla. A uplne ma tam vytocil byvaly spoluziak. Je uspesny po vsetkych strankach. My viaceri sme taki, ze sme sa dost dobre uchytili na trhu prace, mame za sebou skoly atd. Mem 34 rokov. A ked sme co to popili, prisla tema na partnerstva. Som sa postazovala, ze to s muzmi nemam moc ok. A hned zacal s tym, ze proste uspesni musi nepotrebuju mat doma tak isto uspesnu zenu. Ze jendoducho ich muzstvo potrebuje mat doma hlavne pokojnu manzelku, ktora sa pekne postara o chod domacnosti a nie dalsiu karieristku, s ktorou sa obchadzaju vo dverach a neustale narazat na dominanciu. A asi sa ma to dotklo aj kvoli tomu, ze ma mozno aj pravdu. Mam za sebou 2 nevydarene vztahy a obaja chlapi boli skor beta jedinci. Ja som musela vsetko vymyslat, zariadzovat vo vztahu. Je pravda, ze som prirodzene autoritativny typ a mam najradsej, ked je po mojom. Tento spoluziak mi este povedal, ze tazko so zenou, ktora sa nechce prisposobit v nicom a spavi si vsetko sama. Ze bud viac v sebe prebudim tu princeznovsku stranku alebo budem mat vedla seba len slabochov. Nakoniec sme sa dohadali, ale zacala som nad tym tak premyslat, že ci to fakt nebude pravda. On vedie pokojny zivot. Doma ma peknu manzelku, taka jemna kvetinka mi pride a vyzeraju spokojne. Co si o tom myslite? Tie, co ste dominatnejsie, mate doma tiez takych chlapov alebo ste v jednej casti dominnatne, ale pri chlapovi nechavate stafetu na nom?

beronsche
31. júl 2024

Zaujímavé, ako je vnimane "byť jemná, ženská".. to sa akože vylučuje s úspechom?
Mám kamošku, to je tá najnežnejšia kvetinka akú poznám. Drobné blonďavé žieňa, z ktorého nežnosť a ženskosť len tak srší. Je to podľa mna niečo, s čím sa človek musí narodiť.
A ona vám je mega úspešná v práci.
Tak neviem, asi chyba v matrixe.. 🤪

luccija
31. júl 2024

Keď sa zamyslím, tak v mojom je to tiež tak ako opisuje spolužiak.Ale vyzerá to tak len naoko tie ženy sú hybnou silou domácnosti, vzťahu, výchovy iba to vyzerá, že sú cipky, ktoré si nevedia dupnúť.
Ja som mala vždy partnerov submisivnejsich a nemyslím si, že som nejaká domina, ale mám názor, vždy som si išla svoje a nenechám si dirigovať, ale to je aj tým, že moja mama si vedela vždy povedať a nemala tendenciu ako chlap povie, tak bude..Iba jeden priatel bol iný a to bolo čisté trápenie stále kto z koho všetko vybojovať.
Asi preto sa ta to dotklo, lebo zaťal do živého.

beronsche
31. júl 2024

Inak v tejto téme je toľko stereotypov a predsudkov, že sa to až ťažko číta..
Ako rozumiem, že osobná skúsenosť s konkrétnou osobou nás ovplyvňuje, ale naozaj by to chcelo omnoho, omnoho menej zovšeobecňovania a skatulkovania.

canany
31. júl 2024

Ja by som sa aj oznacila za alfa samicu, vlcicu co vychovava 2 vlcata, samostatnu, sebestacnu, financne nezavislu a suhlasim s autorkou, mam problem najst si normalneho schopneho chlapa. A kludne by som bola aj domaca kvetinka, keby mi pomohol s organizovanim, planovanim a ha som sa mohla uvolnit a zrelaxovat.
Ale taki alfa samci sa ma boja. A uz odmietam mat doma tretie dieta v podobe beta samca, o ktoreho sa treba starat a nevie, kde je sever.

stvura
31. júl 2024

Spoluziak mal pravdu, aj ked nechapem o com je tema nakolko pises ze "dost dobre ste sa uchytili" - to znamena ze nie si generalna riaditelka, vlastnicka siete obchodov alebo top manazerka vo veducej pozicii ale tak mozno stredny manazment, ci?
34r, tak tu sa uz budes musiet zamysliet ktorym smerom sa vydat, ci pracovne alebo rodinne, drzim palec 🙂

autor
31. júl 2024

@stvura no praveze mam pod sebou 150 ludi ;)

lonely66
Odpoveď bola odstránená
subartic
31. júl 2024

ja si myslím že tvoj spolužiak má pravdu a to som pracovne zameraná , vydatá a s vyšším počtom detí . Skutočne úspešní muži buď preferujú mať manželku doma alebo ženu , ktorá nie je tak karierne zameraná , jemnú bez muskulatívnych znakov zameraných na výkon ( a tým nemyslím osvalenie ). Vzorce správania, myslenia sa vykoreniť nedajú , sú geneticky zakódované a aj keď sa doba vyvíja priaznivo k emancipácii , stále to tam je . Žiadny chlap nechce mať doma ženu s mužskými prvkami správania a v tom je aj orientácia na vrcholový výkon . Preto mnohé veľmi úspešné ženy nemôžu nájsť schopného muža ale lepia sa na nich iba beta chlapi , ktorí veľmi radi prenechajú vedenie žene.

jamimo
31. júl 2024

názory sa tu rôznia... Ja osobne nemám doma alfa samca, ani ja nie som alfa žena. Nebavil by ma vzťah, kde je jeden z páru v podriadenej pozícii. Je to ponižujúce a nedôstojné.
Asi si niekto potrebuje masírovať úbohé ego, ventilivať pasívnu agresiu, alebo má veľmi malý úd 😄 My sme doma zohratý team, vyrovnaný jedinci, dve kocky Lega, ktoré si klikli na prvý x, spriaznené duše, najlepší priatelia.
Moja sestra mala všetky vzťahy také, ona Adolf v sukni, chlapi len takí paholkovia, tajtrlíci... Rozkazovala im ako generál, upravovala ako malé dieťa špinavé od piesku a čokolády. Vyvršovala sa na nich, priam až agresívne, aj pred rodinou. Keď ju každý paholok omrzel nastal rozchod, našla si ďalšiu obeť ako modlivka. A dnes? Vek po 40, plače sama doma do vankúša. 🤷‍♀️Nikdy si nepriznala svoju hnusnú povahu....
Kamarát má ženu Xantipu tiež, no veru šťastné manželstvo a život to nie je zďaleka 😵‍💫
Osobitnou kategóriou sú tiež chlapi, ktorí sa cítia byť niečo viac bo vzťahu, lebo....
Takíto ľudia sú duševní chudáci. A je úplne jedno či žena, alebo muž.

mclissa
31. júl 2024

@stvura a tak zas v tejto dobe pokial je zena “dobre uchytena” tak sa daju oba smery podporit. Nemusi sa vyberat. Lenze tiez najst rovnomernost medzi karierou a rodinnym zivotom treba dvoch, a vzajomne sa podporovat.

autor
31. júl 2024

@beronsche ale ty spominas stale len muzov, ktori su domonannti stylom, ze ta zena je ticha myska, ktora skace, ako jej prikaze. Ja stale pisem o tom, ze ich poznam dlhe roky, ona proste taka nie je. Je to proste obyčajná zena s obycajnou pracou, ktora nikdy nebola karierne zatazena a jednoducho on je z nej paf. Oni neziju stylom, ze je to nejaka chuderka, ktora tisko trpi. To na tej zene vidis, ze je stastna, vyrovnana a sebavedoma. Oni majubstastne.manzelstvo a preto mi je z toho smutno, ze ja som nemala nikdy pri sebe chlapa, ktory by tajal mna, nie ja jeho. To vidno, ze on ju podporuje vo vsetkom. Zmyslela si naprikald, ze bude jazdit na koni a proste hned jej vsetko zariadil a chvapi sa, aka je uzasna, pritom mne to prislo take, ze obycajne. Toto mne chyba, byt taka zranktelna pri tom Chlapovi. Lebo mi to ziaden zatiao nefovolil, nakolko skor ja som och ofukovala

lonely66
Odpoveď bola odstránená
mclissa
31. júl 2024

Autorka, takto ti poviem. Nikdy nevies co sa deje za zavretymi dverami.
A ktomu, ze je obycajna? Tak asi vynika uplne niecim inym to co ty na nej nevidis. A on je paf.
A to, ze jej vsetko plni, mi pride chyba v nom nie v jej obycajnosti Potrebuje si nieco dokazovat, mozno? Ty vidis len to na povrchu manzelstva, nie do vnutra.

alazala
31. júl 2024

@lonely66 vdaka, úplne sa stotožňujem s tvojimi komentármi. Veď ide o partnerstvo, nie o nejaké súperenie. Ja mám takého manžela, pre ktorého nie som puťka a ani on nie je žiaden submisívny ťuťmák. Obaja máme zaujímavú kariéru, máme deti, máme sa radi ❤️

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jamimo
31. júl 2024

@autorka...prečo ťa trápi, že on ju podporuje v jazde na koni?
Tebe chýba byť zraniteľná vo vzťahu? Zaujímavé, lebo rola obete nie je v živote žiadna výhra. 🤷‍♀️
Nona ak túžiš po nekonečnom ofukovaní, nájdi si sugar daddyho, posadí si ťa na kolienka a bude ti hladkať vlásky 🤔
Zjavne máš problém so sebavedomím, sebahodnotou. Zdravý, vyrovnaný jedinec nepotrebuje riešiť, prečo niekto podporuje manželku a tá je šťastná 🤷‍♀️ Nežiješ s nimi, nevieš aké silné puto a kvality ich spájajú. (možno mu bola oporou v chorobe, možno mu darovala obličku, možno varí najlepší segedínsky guláš v okrese, možno mu splní najtajnejšie túžby v réžii filmov pre dospelých so šťastným koncom 😉)
Prajem všetko dobré.

raffaella
31. júl 2024

@jamimo tiež poznám také ženy a hoci majú materiálne dostatok alebo aj nadbytok, na podstatnú časť ich života je smutný pohľad.

banderaska29
31. júl 2024

Toto sú len žvásty. Nejde o to kto, je beta a alfa samec či samica. Ide o to, ako si rozumiete, ako sa rešpektujete, podporujete a milujete. A hlavne - ako milujete a vážite si samého seba...ak si s partnerom v pokoji a chille, nemusíš riešiť ziarlenie, klamstvá, tak si to vyhrala a on tiež.

subartic
31. júl 2024

@jamimo to ale nie je v tom čo píšeš. Byť " offukovaná , je možné preložiť " ten druhý problém prevezme a vyrieši ." Ja fajn byť silnou ženou ale ešte viac je byt fajn je keď si silná žena môže dovoliť byť slabá pri silnom mužovi .

angeli121212
31. júl 2024

Ja neviem autorka mne sú všetky tieto teórie také... Nie úplne kompletné... Človek či muž či žena má veľmi veľa rovín je extrémne komplexný nerada ich menovkujem ako napr alfajedinec.. neviem aj tá predstava alfasamca úspešného po všetkých stránkach je taká zradná.. za mňa je predstava top muža skôr sčítaného roZvážneho a múdreho a takýto muž nemá problém s napr úspešnou ženou.. taktiež úspešná žena je aká? Za mňa môže byť žena rovnako úspešná keď je karieristka aj keď viac orientovaná prorodinne.. najlepšie je na všetky teórie sa vyprdnúť a proste žiť svoj život ako najlepšie vieme a tak si aj hľadať polovičku

subartic
31. júl 2024

@banderaska29 a ak príde nie chille chvíle a nastane ťažká životná situácia , beta samec nie je žiadna výhra.

bludna
31. júl 2024

Mam aj karieru a aj muza, ktory ju tiez ma. Z mojej skusenosti si submisivne zeny hladaju prave muzi, ktori nie su vyrovnani sami so sebou, resp maju nejaky problem. Dvaja ludia s karierou spolu vobec nemusia superit. Prave naopak, ked su mentalne zdravi a neriesia si vo vztahu svoje ego, vedia sa navzajom velmi pekne podporovat! 🙂

medda_beda
31. júl 2024

Ja si myslím, že keď každý je alfa v tom svojom smere tak je to fajn a hlavne ak sa ani jeden z partnerov nehanbí toho druhého požiadať o pomoc.Vtedy sa cítia obaja v niečom dobrí a zároveň nápomocní tomu druhému.

naneta258
31. júl 2024

Pripnem sa.

majlo1234
31. júl 2024

Pretoze ťzatial co zeny za poslednych x desiatok rokov presli dlhu cestu, co sa tyka emancipacie a prace na sebe, chlapi ostali rovnaki. Ich ego casto trpi, ak je partnerka karierne uspesnejsia, kedze sa to roky husti do nich

majlo1234
31. júl 2024

@subartic presne tak som to aj ja pochopila a takeho muza som chcela. A do urcitej miery ho aj mam😂

angeli121212
31. júl 2024

Inak autorka mne je ten tvoj spolužiak nezávisle od toho, že je úspešný celkom nesympatický... Nechcela by som niekoho, kto mi radí aby som sa doma hrala na kvetinku a celkovo tie jeho vyjadrenia no...

terry658
31. júl 2024

Poznám zopár takých echt alfa samcov, ktorí sú veľmi úspešní a veru majú doma ženy, čo ani nepracujú. Ich jedinou prácou sú deti, domácnosť a vyzerať dobre. Podľa slov tých mužov majú sex každý večer. Manželstvá sú to harmonické.
Ja by som takto žiť nevedela.

dskjhfdlkdjhl
31. júl 2024

Autorka: ja este k tomu mojmu prvemu prispevku pridam taku kratku veticku: Mudry chlap vie, ze len mudra zena ho moze poriadne ocenit😉

beronsche
31. júl 2024

Autorka - nuž ďalšia možnosť je, že spolužiak len tak tára do vetra o tom, ako má žena doma čakať muža a prebúdzať svoju princeznovsku stranku.. A svoju ženu by miloval aj keby bola mega úspešná generálna riaditeľka...
A v jednom má pravdu - ťažko so ženou, ktorá sa nechce prispôsobiť v nicom. Rovnako ťažko s takým mužom.
Partnerstvo je aj o kompromisoch, rešpekte..

Jedno ti verím - že sa ťažko hľadá vyrovnaný, mentálne zrelý partner. Ale to platí vo všeobecnosti.