Prečo sú vzťahy založené na majetkoch?
Ahojte,
preco je spolocnost nastavena tak, ze chlap ma mat vlastne byvanie, auto, atd. Nasledne si najde priatelku, ktora nema ani byvanie ani auto, lebo proste na to nema. Nastahuje sa k nemu, neprispieva mu na hypoteku ale na bezny chod domacnosti ano. Nieco tam aj nakupi (nabytok, dekoraciu) a snazi sa jeho nehnutelnost zutulnit. Okolie jej da pociti, ze je nieco menej, lebo prisla k nemu s dvoma taskami. Ked o tom napise na Modry Konik, tak jej vsetci radia, aby si kupila nieco vlastne. Ale preco su teraz tie vztahy nastavene takto? Nie je pre obidvoch jednoduchsie - ak teda chcu spolocnu buducnost - kupit si nieco spolocne a budovat si to spolu?
vôbec by som nepočúvala reči iných ľudí, kt. s tebou a ani s ním nebývajú spolu v domácnosti
všetko je to na vzájomnej dohode
ja mám napríklad majetok spred manželstva a nechcem aby môj muž doň zasahoval. je to len moje a hotovo. čo koho do toho?
spoločné už máme bývanie ako sme sa vzali a o to sa máme obaja spolu starať s deťmi ako rodina a aj sa o to staráme...
Nemyslím, že spoločnosť je všeobecne takto nastavená. A hlavne, nie je dôvod riešiť názory iných. Dvom ľuďom má vyhovovať to, na čom sa dohodnú oni dvaja, názory iných sú irelevantné.
Čo som ale odsledovala tu na mk, veľká časť pléna je názoru, že muž má mať bývanie a po sobáši má polovicu prepísať na ženu. Ale ak má majetok spred vzťahu žena, rozhodne nemá byť sprostá a po sobáši niečo prepísať na muža. Taký klasický mk dvojaký meter. 😀
Áno, pre nás to jednoduchšie bolo, dali sme sa dokopy ako rovesníci, mladí študenti, obaja sme išli z 0, vybudovali a kúpili spolu... ale mnohokrát, hlavne keď sa dajú dokopy už o niečo starší ľudia s rozbehnutou kariérou a zázemím, prípadne s väčším vekovým rozdielom, jeden už niečo má a ten druhý to v dnešnej dobe už tak ľahko nedorovná a teda aj tá "spoločná" kúpa by bola vo veľkom nepomere, z čoho maju niečo kúpiť spolu, ak jeden z nich na to nemá?... jednoducho tie situácie sú veľmi rôzne a vyhovovať to má tým dvom, ktorí spolu žijú, nie všetkým okolo a "spoločnosti"... a zámerne nehovorím, ktorý z nich je muž a ktorý žena, lebo ja mám vo svojom okolí aj úplne opačné príklady ako si ty pomenovala
@anonym_autor tak a nie je to pravda? Ja si myslim, ze ludia by do manzelstva mali vstupovat s priblizne rovnakym zazemim - bud obaja spolu zacnu od nuly, alebo kazdy bude mat svoje uz pred manzelstvom, usetri to starosti v pripade problemov. Zena nemala moznost si za rovnaky cas zarobit, nasetrit? Alebo by konecne aj v tejto krajine mal fungovat institut predmanzelskej zmluvy, to by sa videlo, o kolko by klesol pocet svadieb “z lasky”. Nepride mi fer, ze zena sa nastahuje s dvoma igelitkami, porodi tri deti, 9 rokov sedi na rodicaku, chlap ma dve roboty aby utiahol hypo a rodinu a madam sa 10.rok zdvihne ze ju to nebavi a chlap jej musi zaplatit polovicu z toho co uz zaplatil a este vyzivne na tri deti najblizsich 20 rokov, pripadne sa ona bude citit opravnena v dome zostat, ved ma tri deti.
Ale tak nie je podstatne, co si mysli okolie, ale ako sa dohodnu ti dvaja a aby to ani jeden z nich neskor nelutoval.
@anonym_autor sak ano nech si to kupia spolu, co ma co ona chodit k nemu s holu ritu😉 a "zutulnovat" jeho nehnutelnost cele na hlavu🙄
@anonym_autor a ako si majú kúpiť niečo spoločné, keď jeden už svoje má a druhy na to nemá, ako si už hore písala? Či predstavuješ si to tak, že ten ktorý už má, predá a kúpi si niečo spoločné, aj keď nie sú manželmi? Aj ten muž aj ta žena majú slobodnú voľbu toho, koho chcú a ako chcú naložiť so svojím majetkom a životom.
Nikde nezaručuje, že keď budú mať niečo spoločné, budú aj v očiach spoločnosti na rovnakej úrovni.
@anonym_autor nevšimla som si, že by tal spoločnosť bola nastavená, že by muž mal mat byť a auto. A nevidím dôvod, prečo by mu mala žena prispievať na hypo, keď nie je na LV. Môžu si samozrejme vziať hypo spolu, len majetkové vyrovnanie po rozvode moze trvať roky a je pohodlnejšie sa odsťahovať hneď, keď je to potrebné. Nikto sa nesobáši s tým, že sa rozvedie, ale štatistiky sú neúprosne, je to okolo 50%. V prípade rozvodu žena väčšinou ťahá za kratší koniec. Ak majú s mužom aj deti a on si vlaci domov svoj nový objav, alebo pije, psychicky, fyzicky ženu týra, je pre ňu výhodné, ak má kam ísť. Som myslela, že toto si každý dokáže uvedomiť, že netreba o tom zakladať tému, stačí si prečítať zopár smutnych príbehov na MK. A dnes sa stále viac a viac párov berie vo veku okolo 30 rokov, takže väčšina z nich už nežije u rodičov a bývanie ma. Alebo využíva to, že u rodičov ešte býva a byť prenajíma, ten sa spláca sam
asi nežijeme v rovnakom prostredí alebo sa stretávame z rozličnými typmi ľudí. ja to takto vôbec nevnímam. my sme to napríklad mali tak, že auto som mala ja a môj muž nie. ja som bývala v rodičovskom byte, on v podnájme. spoločne sme potom kúpili byt. ani vtedy ani teraz to nevnímam tak, že mne alebo jemu išlo o majetky.
@anonym_autor kedysi, keď sms začínali my, sa dal kúpiť 3 izbový byt za 15-20 mesačných platov, no dnes...
@anonym_autor tak a nie je to pravda? Ja si myslim, ze ludia by do manzelstva mali vstupovat s priblizne rovnakym zazemim - bud obaja spolu zacnu od nuly, alebo kazdy bude mat svoje uz pred manzelstvom, usetri to starosti v pripade problemov. Zena nemala moznost si za rovnaky cas zarobit, nasetrit? Alebo by konecne aj v tejto krajine mal fungovat institut predmanzelskej zmluvy, to by sa videlo, o kolko by klesol pocet svadieb “z lasky”. Nepride mi fer, ze zena sa nastahuje s dvoma igelitkami, porodi tri deti, 9 rokov sedi na rodicaku, chlap ma dve roboty aby utiahol hypo a rodinu a madam sa 10.rok zdvihne ze ju to nebavi a chlap jej musi zaplatit polovicu z toho co uz zaplatil a este vyzivne na tri deti najblizsich 20 rokov, pripadne sa ona bude citit opravnena v dome zostat, ved ma tri deti.
Ale tak nie je podstatne, co si mysli okolie, ale ako sa dohodnu ti dvaja a aby to ani jeden z nich neskor nelutoval.
@anonym_8adc69 ma to niekoľko háčikov. Žena je väčšinou od muža mladšia. Ak je to o viac ako štyri päť rokov, nenasetri toľko, ako muž, okrem toho, ženy stále majú nižšie platy, ako muži. Ak je žena roky na MD, tak s tým hádam muž súhlasí, či? Pripadne si môže spočítať, ak by od každého dieťaťa išla do prace od 1.roka, koľko by stali jasle a opatrovateľka. Nehovoriac o tom, že na OCR sa muži veľmi nehrnú, takže aj tu je pokles zárobku, lebo pri dvoch, troch deťoch o ne nie je núdza. Takže muž nesplaca zo svojho, ale zo spoločného, bez ohľadu na to, koľko zarobí ona a koľko on. Ona sa stará o deti, ktoré sú aj jeho, splodili ich hádam spolu. A ze jej musí vyplatiť polovicu splátok hypo, ktoré išli počas manželstva zo spoločných financií? To je hádam samozrejme, tak ako je považované za samozrejme, že je na žena väčší kus starostlivosti o deti a domácnosť. A ze musí na deti roky platiť, to fakt môže napísať len primitiv. Nemusí, môže si dat urobiť vazektomiu a nebudú žiadne deti. A ze sa ona cíti oprávnená v dome ostať, píšeš na čo? Žiadny súd jej to predsa neodobri.
@anonym_autor keď som sa dala s mojím mužom dokopy mala som 17, on 24. Veru že ľutujem, že som si v 17tich nekúpila vlastný byt , pri tých aktuálnych cenách by som sa v peniazoch topila 😂. Muž mal vtedy svoje bývanie, auto, prácu, všetko platil, ja nikdy nič... Ako pribudli 2 deti, byt predal, kúpili sme väčší, už spoločný - teda papierovo, stále všetko platí muž, ja ani neviem koľko stojí môj paušál, nie to energie v byte. Súčasne on nerieši, čo treba kúpiť deťom a ani to, či je jedlo v chladničke - to je v mojej kompetencií. Za mňa je to o nastavení páru, ich fungovanie a je úplne fuk, čo si myslí spoločnosť a aké je jej nastavenie. Mám susedku, ktorá žije so svojím mužom v jej byte a obom to vyhovuje. Súčasne už zas bude "budovanie spoločnej budúcnosti" - myslím kupovanie nehnuteľnosti dostupné len pre páry, lebo jedna osoba to nedá bez ručiteľa alebo manažérskeho platu. 🙂
Neviem kde žijes ty, v mojom okolí nikto nič také nerieši.
Len pre tvoje info, môjuž nemal byť ani auto, keď sme sa spoznali a bola by som hlavu padnutá ak by som sa nasťahovala k nim. A nikto nič neriešil. Spolu sme si kúpili aj dom aj auto.
@anonym_8adc69 ak ten chlap výdavky neutiahne, nemá robiť 2. či 3. dieťa a potom chudačik nemusí mať dve roboty, manželka sa môže tým skorej vratiť do práce prípadne sa môžu prestriedať.
Ak som sa ja mohla vrátiť do práce od 18mes dieťata,. mohla aj ,,madam,,.
Však to má byť o dohode tých dvoch ľudí, nie?
1. Buď máme každý niečo svoje, a dohodneme sa čo ďalej...
2. Nemáme obidvaja nič, začneme budovať spolu...
3. Ak má iba jeden, ten druhý si má byť po vzájomnej dohode vedomý, že po skončení vzťahu, nebude mať majetkový podiel na partnerovej nehnuteľnosti, a podľa toho nech sa zariadi... Ten čo nemá majetok, nech prispieva na bežné fungovanie bývania a spotrebné veci. Majiteľ nech si financuje vlastné náklady na nehnuteľnosť (hypo). Pripadne ak je bez hypo, tak nejakú symbolický čiastku na amortizáciu nehnuteľnoti.
Ani vlastné bývanie, prenájom by nemal zadarmo. Nie je to žiadna jadrová fyzika.
Žiadna spoločnosť takto nastavená nie je.
Môj manžel má svoju nehnuteľnosť na hypo, kt. síce kupoval kvôli nám (už sme boli spolu, ale nie ako manželia) a so mnou na rodičovskej by to vychádzalo horšie tak to bral sám na seba. Aktuálne bývame v mojom dome, kde si hypo a energie platím sama, ale keďže jeho dom spláca nájomník, tak manžel automaticky platí u nás doma všetko, okrem mojej hypo a energií. Nám to tak príde fér, pretože jeho hypo je výrazne vyššia a tým prenájmom má dosť peňazí k dispozícii (ktoré by ináč dal na splátku hypo).
@anonym_autor môžu si pokojne byt kúpiť spolu a byt na tom fifty-fifty. Ale to ten muž už nechce. Prečo? Lebo mu jednoducho vyhovuje, ze žena je od začiatku v slabšom postaveni oproti nemu. Uplne stačí, keď prídu deti a už to tu potom poznáme z príbehov na MK. Myslím, že netreba nič viac ďalej pisát.
Ja netvrdím, že muž má hneď prepisovať polku bytu na ženu, ale nech potom od nej nežiada, aby mu na neho prispievala nád rámec nákladov, tobôž mu platila časť hypo. Detto sa to týka domácich prác a iných (vyžadovaných) služieb, on považuje za samozrejmosť, len preto ze je zena a ktoré zena aj poskytuje, aby sa nakoniec dozvedela, že je vlastne "iba na navsteve". Neviem ako ostatne, ale ja na návšteve ani nevaríme, neberiem, neupratujem a neposkytujem sexuálne služby.
@anonym_autor môžu si pokojne byt kúpiť spolu a byt na tom fifty-fifty. Ale to ten muž už nechce. Prečo? Lebo mu jednoducho vyhovuje, ze žena je od začiatku v slabšom postaveni oproti nemu. Uplne stačí, keď prídu deti a už to tu potom poznáme z príbehov na MK. Myslím, že netreba nič viac ďalej pisát.
Ja netvrdím, že muž má hneď prepisovať polku bytu na ženu, ale nech potom od nej nežiada, aby mu na neho prispievala nád rámec nákladov, tobôž mu platila časť hypo. Detto sa to týka domácich prác a iných (vyžadovaných) služieb, on považuje za samozrejmosť, len preto ze je zena a ktoré zena aj poskytuje, aby sa nakoniec dozvedela, že je vlastne "iba na navsteve". Neviem ako ostatne, ale ja na návšteve ani nevaríme, neberiem, neupratujem a neposkytujem sexuálne služby.
@lienka.7 no a presne v takej situacii som bola ja a citila som sa ako na navsteve. Jeho rodina sa stale o nas vyjadrovala takym stylom - smerovane k nemu - napr. jeho mama: "prideme k tebe na navstevu, pridem sa pozriet do tvojej chladnicky ci tam nieco nemam, pridem sa pozriet co ti chyba v byte, kde si kupil tuto skrinu, moja sestra sa chce prist pozriet na tvoj byt"
Ako som sa potom mala citit? A tu skrinu som tam kupila ja a aj x inych veci.

Toto je velmi tazka otazka, my sme sa o tom s mazelom bavili, brali sme sa az po par rokoch vztahu a ... muz na mna prepisal polku domu bez pytania kratko po svadbe.... okolie vdaka bohu nikdy nic neriesilo, ale to je asi aj tym, ze sa o tom s nikym moc nevybavujeme... investicne fondy, zivotne poistky, taketo veci uz mame spolocne...