icon

Prekvapujúce zistenie

1. aug 2023

Zdravím všetkých, ktorí prispejú svojim názorom, zistila som, že môj muž, s ktorým sme manželia už 5 rokov, mu darovala jeho rodina pozemok a mne o tom nepovedal až teraz som sa to náhodou dozvedela keď som klikla na jeho meno. Ja tam uvedená ako spoluvlastník resp. bsm nie som. A ešte perlička opäť náhodička má napísanú svoju životnú poistku na svoju mamičku. Čo poviete na to dievčatá?

Strana
z3
a_alexandra_a
1. aug 2023

Ja mám svoju životnú poistku tiež napísanú na mamu, lebo som ju zakladala ešte ako slobodná. Môj muž detto. 😀 Nikdy by mi nenapadlo toto vidieť ako problém.
A pozemok? Bol darovaný už v manželstve alebo pred? Ale teda, mne by ani toto nevadilo, ak sme raz manželia, tak dôvera je na prvom mieste a teda nešpekulujem a nevidím hneď zisk pri delení majetkov. 😉

cocolinka
1. aug 2023

No pokial ste manzelia a taji pred tebou taketo veci tak to podla mna celkom v poriadku nebude, mate deti?ta poistka je nova alebo si ju dal robit, este predtym ako ste sa stali manzelmi?

autor
1. aug 2023

deti máme a poistka je ešte pred manželstvom...

belllinka
1. aug 2023

Že je to jeho vec. A 99 percent žien tu na koni, by v prípade, žeby dostali do daru nehnuteľnosť, nič na muža neprepísali, takže tak. Tu sa "to nosí" iba v opačnom garde, že muž má hneď, pomaly po prvom rande prepisovať barak na ženu a žena si má nehnuteľnosť nechať iba pre seba 🙂

tanyan
1. aug 2023

Nie je to nič nezvyčajné, že rodičia darujú niečo svojmu dieťaťu... Dary nie sú súčasťou BSM.

autor
1. aug 2023

@a_alexandra_a pozemok mal darovaní v čase manželstva ja som svoje darovane veci delila aj pre neho...

autor
1. aug 2023

@tanyan dakujem za názor ale ked na tom pozemku mam makať a platiť aj ja sa mi to fer nevidi

autor
1. aug 2023

@belllinka dakujem za názor ja sa v manželstve delím a úprimne riešim

a_alexandra_a
1. aug 2023

Nedeľ všetko na presnú polovicu len preto, že ste manželia. Ja viem, že v dnešnej dobe stúpajúceho počtu rozvodov treba byť opatrný, ale nie až tak, že striktne všetko musí byť na polovicu tvoje 🙂

a_alexandra_a
1. aug 2023

@belllinka Zlaté slová. To je tak so všetkým tu. Žena si má nechať pre seba čo keby náhodou, ale muž si nemá čo nechávať sám, lebo to už je dôvod na rozvod pomaly. Žena môže mať mužov kamarátov, ale muž nie, lebo určite s nimi spáva... 😀

maranco
1. aug 2023

Do BSM naopak nepatria
veci, ktoré získal niektorý z nich na základe darovacej zmluvy alebo na základe dedičského rozhodnutia, t. j. darom alebo zdedením (napríklad auto, nehnuteľnosť, starožitnosti, umelecké diela a pod.)

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/co-pa... © Podnikajte.sk

belllinka
1. aug 2023

@a_alexandra_a no tak to tu chodí 😉

zooeynka
1. aug 2023

Mas deti - ked darujes pozemok svojmu dietatu tak ho napises aj rovno na jeho manzela/manzelku? Tak to by si bola pekne trafena....cudziemu cloveku darovat polovicu niecoho.

h2
1. aug 2023

Nie je nič divné na tom, že má darovaný pozemok a ak poistku založil pred manželstvom, ani na tom, že je písaná na jeho mamu. Divné je, že ti o tom nepovedal. A o tom, aby prepísal poistku na deti, by ste sa tiež mohli porozprávať, ak sa mu, nedajbože, niečo stane, deti to budú potrebovať viac, než jeho matka.

avonladyba
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
1. aug 2023

Mňa manžel na poistke zmenil ako dediča pred pár mesiacmi. Proste to neriešil, len reevidoval si doklady a zistil že 13 rokov tam má iného člena rodiny a vtedy sme neboli ešte manželia. Vôbec to neberiem ako nieco proti mne.

zmrzlinka2021
1. aug 2023

@h2 veľa ľudí na to vôbec nemysli

h2
1. aug 2023

@zmrzlinka2021 Áno, viem, preto by mu to bolo dobré pripomenúť.

zmrzlinka2021
1. aug 2023

@h2 máš pravdu ale určite netreba u neho hľadať zlý úmysel

cocolinka
1. aug 2023

K tej poistke len tolko, ze jednoducho to neriesil a za tie roky na to zabudol, ale ked je to uz vonku tak by som mu minimalne povedala, ze ked uz mate deti nech to da prepisat na ne, a ten pozemok, k tomu asi len tolko, ze veci, ktore boli darovane tebe a hned si ich pisala aj na neho, by som si vsetky dala iba na svoje meno a vybavene 💁‍♀️

tanyag
1. aug 2023

Náhodou si sa dozvedela, že vlastní pozemok a už máš na ňom makať? 😁 to mi nesedí...

h2
1. aug 2023

@cocolinka To už teraz urobiť nemôže.

nikaeli
1. aug 2023

Aj ja mám poistku a myslím, že aj druhý piliér na rodičov.. zakladala som ich ešte ako slobodná.. manžel vie, že ich mám, aj ja viem o jeho poistkách, nebavili sme sa ale o tom, kto je v nich uvedený v prípade, keby sa nám niečo stalo. Ale ďakujem za príspevok, odkontrolujem si to a pôjdem zmeniť na moje deti. Ako rozvedená matka si na takéto (majetkové) veci už dávam pozor.

tanyan
1. aug 2023

Ak na tom pozemku budeš "makať a platiť," tak si môžeš v prípade rozvodu nárokovať zo zhodnotenia, ktorým si prispela. Ešte stále to nie je žiadny dôvod na to, aby si bola spoluvlastníkom.

hladamematku
1. aug 2023

BOze ☹

luccija
1. aug 2023

V poriadku nie je, že dostal pozemok a nevieš o tom, ale zdá sa mi normálne, že to je dar a je to len jeho.Poistku asi neriešil, zabudol...

sima234
Autor odpoveď zmazal
nika1971
1. aug 2023

@sima234 BSM vzniká momentom vzniku manželstva. Keďže ale dary nie sú predmetom BSM, tieto dary nadobúdajú manželia do osobného vlastníctva. Spravidla je úmyslom darcu obdarovať oboch manželov, a teda darovanú vec manželia nadobudnú do vlastníctva podielového.

zuzana212722
1. aug 2023

Keby bol váš vzťah ok tak o tom vieš určite..ale ty sama vieš ze on kope sám za seba a vieš to uz dlho..mne by toto môj manžel nikdy neurobil ..ale my máme iný vzťah

h2
1. aug 2023

@nika1971 No tak týmto by som si vôbec nebola taká istá, toto je dokonca skôr výnimkou: "Spravidla je úmyslom darcu obdarovať oboch manželov".

Strana
z3