icon

Prekvapujúce zistenie

1. aug 2023

Zdravím všetkých, ktorí prispejú svojim názorom, zistila som, že môj muž, s ktorým sme manželia už 5 rokov, mu darovala jeho rodina pozemok a mne o tom nepovedal až teraz som sa to náhodou dozvedela keď som klikla na jeho meno. Ja tam uvedená ako spoluvlastník resp. bsm nie som. A ešte perlička opäť náhodička má napísanú svoju životnú poistku na svoju mamičku. Čo poviete na to dievčatá?

h2
1. aug 2023

@sima234 Toto rozhodne nie je pravda!

cocolinka
1. aug 2023

@h2 aha, dakujem, za ozrejmenie, nevedela som, ze spatne to nejde

a_alexandra_a
1. aug 2023

Dar adresovaný len jednému z manželov nie je súčasťou BSM, ale je vo výlučnom vlastníctve obdarovaného manžela. Vylúčenie darov z BSM upravuje Občiansky zákonník, ktorý uvádza, že do BSM nepatria:

- veci získané darom
- veci získané dedičstvom (ak niečo zdedí len jeden manžel, nespadá tento zdedený majetok do BSM)
- veci, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov
- veci vydané v rámci reštitúcie manželovi, ktorý mal vec pred manželstvom vo svojom vlastníctve alebo jeho právnemu nástupcovi (napr. dedičovi).

h2
1. aug 2023

@cocolinka Išlo by, ale už len so súhlasom manžela. Alebo v najhoršom prípade súdu.

kate211
1. aug 2023

Okamzite sa rozved a hladaj lepsiu zivotnu cestu - chlapa co poprepisuje na teba vsetko zdedene, darovane a vsetko co nadobudol, ked si ty srala este do plienok. A od stareho chlapa vytrieskaj tucne alimenty na deti, na teba. Nezabudni potom na sude spomenut majetok co ma. Vytrieskas viac.

mandzula
1. aug 2023

@autor co je to za pozemok, preco mas na nom makat?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nika1971
1. aug 2023

@h2 to bolo z netu

tramtada31
1. aug 2023

Aj ja mám druhy pilier na otca, a to tam už mám veľa penazi. Ak sa mi niečo stane, predpokladám, že pohreb a kar budú riesit moji rodičia, lebo muž bude mat čo robit s detmi, tak nech to majú aj zaplatene a nemusia na nicom setrit, ani na pocte ludi, ani na kvalitnom náhrobnom kameni. Rovnako mám osetrene nejaké veci, aby nespadali do BSM a rozmýšľajú tak aj ľudia z môjho okolia. Aj muž sa hneval, keď mukloval na mojom dome (ktorý zdedia raz jeho deti). Vysvetlila som mu, že keď sme manzelia, môže neobmedzene uzivat môj majetok, ale nevidim dôvod, prečo by mal v prípade rozvodu sa obohacovať na ukor môjho majetku, alebo majetku mojich rodicov, co mi podarovali. Ja sa práve veľmi cudujem ludom, najmä bezdetným manzelom, kde dedia aj svokrovci, že sa nechaju nahovorit na prepisovanie majetkov na manzela. Kde si potom nejaká 45-50 rocna žena bude brat stotisicovu hypotéku, aby ich vyplatila.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
thereisabear
1. aug 2023

Blbé je, že ti to nepovedal. Mne darovali rodičia byt, je len môj, manžel o tom vie a nemá s tým problém. Tá poistka tak môže byt už roky, to by som sa ho opýtala, či nechce riešiť inak.

mariska1989
1. aug 2023

No poistku by som neriešila že je na matku ak to bolo pred manželstvom. Kedy sa nevie naporiadok ako sa vzťah ukáže akože môžete sa o tom porozprávať a urobiť zmenu až to dá na teba .ďalšia vec je pozemok to by som sa ho na to opýtala a ak nedá polovičku prepísať na teba tak by som žiadala aby veci ktoré si ty zdedila a dala polovicu na neho aby prepísal nazad na teba a máš po probléme. 😆

petamich
1. aug 2023

jedine, co by som riesila je, preco ti to nepovedal

zuzanka.zuzu
1. aug 2023

ja by som sa tešila, lebo by som predpokladala, že to zdedia naše deti 😀

anita6666
1. aug 2023

Že tvoj muž nie je tvoj majetok.

juliacenc
1. aug 2023

Poustku asi zaklad skor kym ste neboli spolu a clovek na to aj zabufne. Ale s tym pozemkom je to podraz jak svina

sense
1. aug 2023

Toez mam životnú poistku a je napísaná na moju mamu.
Myslím ze až takou náhodou si sa o pozemku nedozvedela keď vieš ze máš na ňom makať.
Keby darujem pozemok alebo nehnuteľnosť dcére určite by som nechcela aby to len tak pre písala polovicu na manžela. Hlavne v čase keď rozvodov Ost je takmer 50perc. A takisto by som to neurobila ja keby niečo dostanem a teda nečakala by som ani od muža aby to urobil. Ale ak by sa počas manželstva daný dar zhodnotil tak v prípade rozvodu by som požadovala polovicu o ktorú sa daný dar počas manželstva zhodnotil
Aj keď to ze ti o tom nepovedal mi príde dosť divne, zjavne nemá voči tebe dôveru.

vladi4444
1. aug 2023

Ahoj, môj ocino mi tiež daroval pozemky, daroval ich mne, ako svojej dcére, tak moc nerozumiem, prečo by do darovacej zmluvy mal zahŕňať aj môjho manžela.
Keby si kúpite a nadobudnete spoločný majetok rozumiem (kupili sme si tak byt), ale na dar od jeho rodiny by som si naozaj nenárokovala. Tak isto, keby ja pozemok prepíšem na svoje dieťa, nezahrniem do darovacej zmluvy aj partnera či partnerku, a co bude robiť s tým pozemkom je už jej/jeho vec. Druhá vec je, že sa o takýchto veciach nerozprávate.

natalka13
1. aug 2023

Ty si svoje nehnutelnosti co si dostala darom rozdelila medzi vas dvoch?
Klobuk dolu.

natalka13
1. aug 2023

A ako mas na tom pozemku makat?
Stavat dom? Pestovat zemiaky?

luccija
1. aug 2023

Ja ho aj chápem pri dnešnej rozvodovosti...ale či majetky sú či nie, vždy je zvada.Bud rada, že máte o starosť menej nie?makať budeš na svojom dome resp čiastke akou prispejes.Ked raz dám niečo dcére tiež to bude iba jej.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ivik4
1. aug 2023

Pockaj ... ty si to zistila az teraz. To znamena ze si bola v tom ze ten pozemok muz kupil alebo ze ho darovali Vam obom ? Lebo pises ze mas na tom pozemku makat a don investovat takze urcite si o nom vediet musela. Chapem ze dostal do daru od rodicov,to je ok. Ale ak mate don vrazat spolocne peniaze ( keby tam mate dom, chatu alebo co),mas byt spoluvlastnik tak chapem aj Teba

luccija
1. aug 2023

@ivik4 prečo?veď bude spoluvlastnik toho čo budu spolocne financovať.Vela ludi je napr má na LV pozemok a dom je písaný na muža ci oboch

sasa1310
1. aug 2023

tak za prvé, čo sa divíš, však keby niečo darovali aj tebe, tak neboj, určite by si podpisovala darovaciu zmluvu. Tak sa nerob, že si o tom nevedela. A za ďalšie darca môže dať dar komukoľvek. Darovaný a dedený majetok počas manželstva nespadá do BSM, ale môže ho vlastniť iba jeden z manželov.

sasa1310
1. aug 2023

@sima234 a túto perličku si kde vyčítala?

renab
1. aug 2023

Ja som dostala pocas manzelstva do daru pozemok o rozlohe cca 1000 m2. Aj keby darca chcel, nemohol ho darovat aj mojmu manzelovi, nakolko ma malu rozlohu na to, aby mohol byt napisany na dve osoby.

renab
1. aug 2023

Zabudla som dodat, ze sa jedna o ornu podu v extravilane obce. A ta sa drobit nemoze. Takze zalezi aj na tom, aky pozemok manzel dostal do daru.

irusa
1. aug 2023

To, že predpokladám, že životnú poistku uzatváral asi pred Vašim manželstvom a darovaná vec nepodlieha BMS...môj muž má tiež životnú poistku napísanú na rodičov a manželmi sme 16 rokov a nikoho to netrápi
😄.. Ale vďaka za pripomenutie už by bolo načase to dať dokopy

erikavesela
1. aug 2023

@natalka13 ja som napr. na vsetky nehnutelnosti, co som zdedila, dostala darom ..dala manzelovi pravo dozitia