icon

Presťahovať sa pre šťastie alebo zostať?

strelkyna1
8. jan 2025

Nie som spokojná s miestom, kde žijem. Mám fajn manžela, dve deti, dom. Všetko klape. Mala by som byť spokojná. Ale už v čase, keď sme brali hypotéku na dom to bol z mojej strany veľký kompromis. Ukecal ma manžel. Je to fajn dom a bol za rozumnú cenu, ale je v meste, ktoré mi nevyhovuje. Ja po maďarsky neviem a cítim sa tu ako cudzinka. Taktiež dochádzanie do Bratislavy nie je úplne ideálne, ale je možné.
Momentálne som na materskej, nemám priateľky, popri deťoch (1rok a 3 roky) nemám ani veľmi čas niekam chodiť. Chýba mi príroda, možnosť niekam vybehnúť. Som sama, ešte aj na detskom ihrisku sa všetci bavia po maďarsky a ja tam len tak stojím bokom, lebo nerozumiem. Šoférovať neviem, že by som aspoň na víkendy išla sa odventilovať niekam a úprimne, pri dvoch malých deťoch, keď si predstavím tú cestu a možnosti, tak ani nemám chuť na nejaké výlety chodiť. Začínam mať depku, ktorú zajedám, takže ešte aj postava nič moc.
Manžel nechce ísť do menšieho domu (chceme aj tretie dieťa a potrebujeme aj pracovňu, keďže manžel robí z domu). Moja dilema je, že asi som svojím frflaním spôsobila, že manžel má pocit viny, ľúbi ma a dal mi na výber. Môžeme ostať kde sme alebo sa presťahovať tam, kde vyberiem, ale s podmienkou, že tam budem šťastná. Kiež by som mu to vedela garantovať ...
Deti vyzerajú, že asi nebudú mať problém začleniť sa tuná (i keď nie som si istá a rada by som ich tejto skúšky ušetrila). Svokru mám na blízku, takže by vedela vypomôcť, keď príde čas vrátiť sa do práce. Finančne by sme mohli mať, ak sa nič nepokazí, do 10 rokov splatenú hypotéku bez nadmerného uskromňovania sa a žiť si v pohode rodinný život. Ak pôjdeme na miesto, ktoré vyberiem ja, finančne by sme si dosť pohoršili. Manžel netúži do dôchodku makať a báť sa straty práce. Nechcem ho vystaviť tomu stresu a nechcem, aby mi raz vyčítal, že som nám pokazila našu pohodu kvôli svojim rozmarom. Aj ochota svokry vypomôcť s deťmi pri mojom návrate do práce by s každým km navyše asi klesala. Ja tiež netúžim pri každom nákupe prerátavať, či si môžem dovoliť kúpiť deťom rybu alebo nové oblečenie. Na výletoch by sme ale zase čosi ušetrili, keby sme bývali na novom mieste. Čo by ste si zvolili? Mám si ísť sebecky za svojím a bývať na mieste, ktoré mňa (možno) urobí šťastnou alebo ostať na mieste, pri ktorom si akosi neviem vytvoriť pocit domova a nemám pocit, že tu patrím, ale mám tu rodinu z manželovej strany a finančnú stabilitu?

Strana
z3
18lucy11
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
8. jan 2025

Maďari vedia slovensky, alebo by mali vedieť, ked sa im prihovoriš po slovensky, oni odpovedia slovensky, ale medzi sebou sa rozpravaju rodnym jazykom ako Ukrajinci napriklad, tak autorka smelo do toho, ja nechapem, čoho sa bojiš
a inak čo sa madarčiny tyka, tak v 19.storoči bola s nemčinou povinnym jazykom na školach, ako potom ruština a teraz angličtina alebo nemčina a je kopec ludi, čo vie nemecky, madarsky ...ja nechapem, jak to može niekoho rozčulovať..

margotka17
9. jan 2025

@strelkyna1 no vidíš, ešte prejde rok dva a ty nám tu napíšeš, ako si sa dobre rozhodla, že si ostala. Určite sa to časom zlepší, keď sa zabyvas, deti si nájdu kamošov.....

findomatej
9. jan 2025

@strelkyna1 ahoj, tiež sme sa sťahovali sem dole na juh. V dedine na konci sveta, bez vodičáku, lebo dobrá cena za dom. A prišiel na psa mráz - po 40-ke mám čerstvý vodičák. Inak sa nedalo. A maďarčina má irituje neskutočne, ale zakaždým slušne poviem - nerozumiem po maďarsky a dotyčný zmení jazyk kvôli mne. Zatiaľ sa mi nestalo, aby ma niekto za 8 rokov odignoroval.
A nemienim sa učiť po maďarsky. Na ihrisku sme sa stretávali prisťahovalci, tak nebol problém s jazykom. Ale keď niekto príde a rozpráva po maďarsky, myslím že nie je problém nadviazať konverzáciu po slovensky. Dá sa to 🙂. A myslím že s tromi deťmi toho veľa po horách nenachodíš, aspoň prvé roky nie. Teda možno nejakí fanatici áno, ale u nás už po chvíľke - nevládzem, nechce sa mi.... (Pritom syn rád bicykluje, hrá futbal, behá o dušu).
A ,,niekto,, na blízku je na nezaplatenie, (aj svokra). Príde čas keď to naozaj oceníš. My tu nemáme totálne nikoho, a je to ťažké. Ale našli sme si známych zo školy a fungujeme, aj si pomáhame.
Nevešaj hlavu 💕, užívaj si🙂, kým deti nenosia choroby zo škôlky.

karolinakr
9. jan 2025

@findomatej tiež si myslím, že automaticky prehadzuju na slovenčinu

maya_hi
9. jan 2025

@strelkyna1 tak ono je to očividne výber medzi pohodou a výzvou, ktorá možno aj posúva 🤷🏻‍♀️ Ja som sa v živote sťahovala niekoľko krát krížom krážom a nemám problém dvihnúť kotvy. Horšie je to uz s deťmi. Potrebujú niekam patriť. Na druhej strane moje deti sú rozhľadené, keďže sme sa každý (manžel, ja aj každé dieťa) narodili v inom kúte Slovenska 😁, okrem dobre zvládnutej geografie, sme myslím tolerantnejší k zvykom, tradíciam, nárečiam... Sme taká kozmopolitná rodina. U nás sa nezosmiešňujú ľudia, ktorí "nejako rozprávajú", "pochádzajú z XYZ, majú takú hentakú pleť... Nemáme tú "pohodu", pomoc o ktorej píšeš, ale keď si uvedomím, ako sa dnešný svet mení, deti získali dobrú schopnosť rýchlo sa prispôsobiť, milujú cestovanie, neboli a nie sú to tie umrnčané večne nespokojné deti. Žasnú nad novými vecami okolo, zaujímajú sa... Jednoducho, život máš len jeden. A dosť krátky. Je riskantné hľadať v ňom "pohodu", v ktorej ale necítiš "pokoj" 🫤

rayla
9. jan 2025

Tak..ono aj tá splatená hypo, finančná sloboda a vyšší životný štandard ma svoje vyhody.. Drieť na ďalší barak a rátať každé euro neviem či je riešenie.. potom fakt už len tie prechádzky po lese.. Skús ako radia baby zmeniť optiku a uvidíš.. predať môžte vždy aj potom.. čomu nerozumiem, je to tretie dieťa.. chces slobodu a ideš sa zase zabednit s ďalšími povinnosťami.. to ešte len bude mazec, ja by som to nedala😁 .. Ale držím palce, aby si bola šťastná!

marca12
9. jan 2025

@strelkyna1 A co nakoniec rozhodlo? Isla som ti pisat,ze ak nie si stastna,trena zmenit miesto. My kym sme nasli to spravne miesto na zivot,vela domov a pozemkov sme presli a az pri sucasnom sme obaja pocitili,ze toto je ono,toto je nas domov. Neviem si predstavit zit niekde,kde sa necitim dobre.

jehocislo
9. jan 2025

@rayla
@marca12 ženy vy ste moji ľudia, krása čítať

michal_dr
9. jan 2025

@strelkyna1

Autorka

Ja ťa chápem a áno, menil by som to.
Nič proti Rajke, proti Madarským spoluobčanom, nič proti jazyku ako takému.

Môj subjektívny názor...
Chápem tvojho muža, ano rodinny dom s vlastným pozemkom za perfektný financ.
Mne by to nevyhovovalo. Ja ta uplne chapem. Mne tento ugrofinsky jazyk nepasuje, nedava mi zmysel. Byť, žiť v spoločnosti, v ktorej sa necitiš prirodzene, konfortne stojí za riť. To už radšej Rakusko, Kitssee, Berg, pretože nemcina sa da naučiť, dáva zmysel... Alebo svk Kvetoslavov, Miloslavov, Malinovo, Bernolakovo... Ano, chapem drahšie, ale si v domacom prostredí.

Nie som tvoj manžel, ale prestahovali ste sa, zijete tam a zistila si, že ti to nevyhovuje. Ja by som ta rešpektoval, už len z toho, že si dala niečomu šancu a nie si stým stotožnená, nie si šťastná. Ale to som ja... vzťah maš so svojím manželom. Bolo by dobre temu otvorit, hovorit o nej.

Mne ako mužovi by zaležalo na tom, aby sa moja žena cítila dobre. Pretože toto je cesta do pekla... Stát si tvrdohlavo za svojim, nie je kompromis. Kompromis bol z tvojej strany dat šancu ísť bývať kam chcel/navrhol muž.

Verim, že tvoj muž, bude mať pochopenie a podari sa vam niečo iné nájst, vymenit 😉

deninka233
10. jan 2025

@strelkyna1 ahoj, ja som sa naučila maďarsky v dospelosti, nehovorím síce ako rodený maďar ale dohovorím sa, plus “ihrisková” maďarčina (rozprávanie sa s deťmi) je veľmi jednoduchá. My sme teda nebývali v maďarskom prostredí, ale s prostrednou dcérou sme zdrhli z BA do Budapešti, kedy sa dalo (kým sme nemali najmenšieho), takže sme tam boli “ako doma”. Maďarčinu som sa učila cez maďarský inštitút v BA (to máš asi od ruky, ale len dávam tip), gro gramatiky sa dá naučiť za pol roka, “najťažšie” je naučiť sa kopec slovíčok a obohacovať si slovnú zásobu. Na taký light pokec ti však aj rok učenia bude stačiť. Plus slovenskí maďari nehovoria úplne dobre po maďarsky, takže sa kľudne nemusíš hanbiť povedať pol vety maďarsky a dokončiť to slovensky.

henikap123
10. jan 2025

Učiť sa maďarsky po pri dvoch deťoch resp. Troch? Ja som rada že mám čas si na 10 minút sadnúť a prečítať niečo v mobile 😀 a ešte učiť sa jazyk, teda naspamat niečo nevyspata, unavená.. potom už pôjde autorka do prace, na ihrisko a kamošky z maďarskej oblasti nebude čas 🙂 ja niečo maďarsky viem, ale mne sa ten jazyk nepáč, ale možno autorka prispevku je na tom inak 😕

senta_sofia
10. jan 2025

@strelkyna1 nechcem ti brat iluzie, ale ked sa vratis do prace a budete mat tri deti, prides domov z prace, poriesis domacnost a pojdes spat. Takze aj keby mas hory za domom, asi by si kazdy den nestihala chodit. To mas teraz taku spomienkovu nostalgiu, kedze ti lezie materska na mozog. Osobne si myslim, ze lahko nadviazes kontakt, ak budes chciet, po slovensky vediet budu, len sa medzi sebou bavia po madarsky.

simca06022011
10. jan 2025

Osobne si myslim, ze tvoj problem pominie s nastupom do prace. Teraz sa nudis, nemas socializaciu. Pekne sa ukludni, urob si vodicak, a o rok sa mozes pozerat po praci.
Pises to ako keby ste byvali v HU, nepises konkretne kde, takze sa dohovoris iste aj po slvensky tam a aj ked sa okolo teba ludia po madarsky bavia, tak niekto po slovensky vie... ja "dolniaky" zboznujem, jazyk mi vadi minimalne, absolutne neriesim kto o com sa v akoom jazyku rozprava okolo mna.. a hory? no ano, to uz je len krasa.. tiez sme kvoli tejto bajnej predsave hor (len u nas z opacnej strany) skoncili a v BB. A ked si na tie reci a plany o turistike spomeniem, tak sa rehocem...
Ak je problem vypadnut do prirody, tak manzel cez vikendy nech vas vozi na vylety... on hadam vodicak ma.

strelkyna1
autor
10. jan 2025

@marca12 Nechcem riskovať, že ak by to nevyšlo, bolo by mi to vyčítané - či už priamo alebo by som si to vyčítala ja sama... Keď všetci ostatní sú v pohode a šťastní mám právo ohroziť ich šťastie v snahe nájsť vlastné? Čo keď tam ostatní šťastní nebudú? Čo keď dieťa nezapadne? (tu to vyzerá v pohode, zdá sa, že aj jazyk sa učí) Čo keď manžel tam nebude šťastný, keď tuná je? Čo keď bude nutné raz doopatrovať jedných alebo druhých rodičov? Tuná máme jedných dosť blízko a pre druhých dosť miesta... Mám strach urobiť rozhodnutie, ktoré ovplyvní všetkých, keď ani nie som si úplne istá, či by bolo sťahovanie odpoveďou... Dám tomu ešte šancu, veď o rok dva môže byť situácia úplne iná, človek nikdy nevie. Dovtedy sa naučím šoférovať, to sa zíde všade. S jazykom pomaly začnem, ale nebudem to nejako extra tlačiť, času mám pri deťoch málo a naučiť sa cudzí jazyk je ťažké.

karolinakr
10. jan 2025

@strelkyna1 dobre na to ideš, nechaj vychladnut všetko a potom sa rozhodneš..

barborachors
11. jan 2025

@jehocislo presne, milujem, ako jej tu radia a ze je leniva na cudzi jazyk. Akokeby to bolo take easy ako nemcina, taliancina 😀 Chod a nauc sa cinsky, co si leniva. Chore. Madarcina je jeden z najtazsich jazykov.

Strana
z3