icon

Priateľ ma nechce požiadať o ruku. Čo robiť?

27. apr 2026

Ahojte, s priateľom sme spolu od mojich 16 rokov, teraz mám 23. On je odo mňa o 3 roky starší. Stále sa vyhýba zásnubám aj konverzácii o nich. Snažím sa na neho netlačit, len občas spomeniem, že sa mi kamošky budú ochvilu vydávať a tak. On ma úplne v tomto ignoruje a neviem či mám teda ďalej pokračovať alebo nie. Nechcem zabiť ďalšie roky života s niekým, komu sa budem musieť doprosovať. Muž by po toľkých rokoch vzťahu už mal vedieť, či ma chce alebo nie.. co robiť ?

anonym_60b649
Včera o 08:14
@anonym_6ec9c9

@viestta ale veď to sa vylučuje? Okrem rodiny mať aj svoje veci ? Koníčky? Radosti ?
Nechceš deti ? Nechoď do cirkevného manželstva. Jednoduché, našťastie nikto nikoho nikam nenúti. Autorka očividne chce aby jej zmysel života bola rodina. Nič nie je viac ako rodina totižto a človek to pochopí až keď bude na sklonku života.

@anonym_6ec9c9 To, ze je to zmysel u teba neznamena, ze je to u druhych rovnako. Deti ma fakt skoro kazdy a nezda sa mi, ze je to dobry napad. Vid pribehy tu na MK.

anonym_eaa673
Včera o 08:37

@anonym_autor môjho muža presvedčilo na sobáš to, ze sa nase deti budu volat po mne ked sa narodia. Ja osobne som sa velmi hnevala na muža, ze aj ked sa nam podarilo babo ma nepožiadal o ruku sam od seba. Svadbu sme chceli obaja ale nejak ho to nenapadlo urobit včas. Mala som 21 rokov ked sme sa brali

anonym_24fccb
Včera o 09:01
@anonym_eaa673

@anonym_autor môjho muža presvedčilo na sobáš to, ze sa nase deti budu volat po mne ked sa narodia. Ja osobne som sa velmi hnevala na muža, ze aj ked sa nam podarilo babo ma nepožiadal o ruku sam od seba. Svadbu sme chceli obaja ale nejak ho to nenapadlo urobit včas. Mala som 21 rokov ked sme sa brali

@anonym_eaa673 Tak to je blbý dôvod, nie? Ako vieš, že ťa naozaj miluje, ak si ťa inak nechcel zobrať?

anonym_eaa673
Včera o 09:15
@anonym_24fccb

@anonym_eaa673 Tak to je blbý dôvod, nie? Ako vieš, že ťa naozaj miluje, ak si ťa inak nechcel zobrať?

@anonym_24fccb lebo viem, preco inak by som s ním bola, keby neverim, ze ma miluje? Svoju lasku mi dokázal vela inými spôsobmi, pre mna bol dôležitý papier a pre neho nie. A nemyslim, ze je to blby dôvod.
@nelka93 som rada, ze som ta pobavila 😉

anonym_3400d8
Včera o 09:22
@anonym_24fccb

@anonym_24fccb a ty ako mozes vediet, ze vsetci muži, ktori sa nechcú zenit, tak automaticky nemiluju a ti, co boli dotlaceni polovickami k sobášu, tak ti bezvyhradne milujú. Mna štrasne udivuje, ako tu niektoré mate patent na vsetko a vidjte do každého vztahu a hodnotite ho podla jedneho vzorca. Ja sa pytam, ze ked teda manzelstvo = obrovská laska, preco je tolko rozvodov a preco vela.parov bez sobáša žije spolu stale:D preco ti muži ostávajú s tymi ženami, aj ked ich nemiluju?:D lebo si och nechcú vziať :D za mna je vacsia laska, ked muz dobrovoľne ostáva pri zene, aj ked ho s nou nespája ani manželstvo a ani dieta, ako ten, co je zenaty a neodíde hlavne kvoli tomu, aby nemusel mat na krku kazdy tyzden svoje deti, aby si nemusel deliť majetok. A tak manzelstvo stale je, ale kazdy žije svoj zivot, ale hlavne, ze spolu a zosobaseni. A presne tieto zeny, ktore žijú nestastne v takom zvazku, maju obrovskú potrebu dokazovať si lásku od manžela tym, ze si nahovaraju, ako ich miluje, lebo si ich vzal a nerozvedie sa. Ale realita moze byt aj ta, ze sa nerozvadza len preto, zeby to bolo moc komplikovane.

anonym_3400d8
Autor odpoveď zmazal
anonym_24fccb
Včera o 09:29
@anonym_3400d8

@anonym_24fccb a ty ako mozes vediet, ze vsetci muži, ktori sa nechcú zenit, tak automaticky nemiluju a ti, co boli dotlaceni polovickami k sobášu, tak ti bezvyhradne milujú. Mna štrasne udivuje, ako tu niektoré mate patent na vsetko a vidjte do každého vztahu a hodnotite ho podla jedneho vzorca. Ja sa pytam, ze ked teda manzelstvo = obrovská laska, preco je tolko rozvodov a preco vela.parov bez sobáša žije spolu stale:D preco ti muži ostávajú s tymi ženami, aj ked ich nemiluju?:D lebo si och nechcú vziať :D za mna je vacsia laska, ked muz dobrovoľne ostáva pri zene, aj ked ho s nou nespája ani manželstvo a ani dieta, ako ten, co je zenaty a neodíde hlavne kvoli tomu, aby nemusel mat na krku kazdy tyzden svoje deti, aby si nemusel deliť majetok. A tak manzelstvo stale je, ale kazdy žije svoj zivot, ale hlavne, ze spolu a zosobaseni. A presne tieto zeny, ktore žijú nestastne v takom zvazku, maju obrovskú potrebu dokazovať si lásku od manžela tym, ze si nahovaraju, ako ich miluje, lebo si ich vzal a nerozvedie sa. Ale realita moze byt aj ta, ze sa nerozvadza len preto, zeby to bolo moc komplikovane.

@anonym_3400d8 Ale ved ja s tebou súhlasím, mne je smiešne, ako tu poniektoré prezentujú názor, že muž ťa miluje iba vtedy, ak si ťa chce zobrať.

romi0310
Autor odpoveď zmazal
anonym_eaa673
Včera o 09:31
@anonym_3400d8
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_3400d8 tak myslím, ze viem lepsie ci ma muž miluje ako nejaký anonym. A ja som nikde nepísala, ze si ma nechcel vziať. Pisala som, ze sme chceli obaja svadbu a boli sme na nej aj dohodnutí, len to nebolo tak skoro ako som si predstavovala ja.
Mrzí ma co sa ti stalo, skús nepozerať na ostatných iba svojou optikou sklamania. Aj my sme spolu skoro 2o rokov 🙂 @romi0310 stale ma udivuje, ake ste niektoré ženy zloprajne. Krasny den aj vztahy vam prajem. Nabudúce nezabudni odskrtnut anonym ked uz inej žene nepriamo prajes, aby je muž zdrhol 😃

anonym_eaa673
Včera o 09:34
@anonym_24fccb

@anonym_3400d8 Ale ved ja s tebou súhlasím, mne je smiešne, ako tu poniektoré prezentujú názor, že muž ťa miluje iba vtedy, ak si ťa chce zobrať.

@anonym_24fccb pre mna osobne je to znak lasky, ucty. Ale netvrdím, ze to tak ma byt. Je to o názore a preferenciách konkrétneho paru. Toto tu vela ludom chyba. Rešpektovať druhý názor aj ked to maju inak a nie hned sa vysmievať a odsudzovať.

anonym_1c698c
Včera o 09:36
@romi0310

@anonym_1c698c chlapovi je ukradnuté, ze ma manželku. Tieto statusy si vzdy idu len zeny 🙂 keby neboli muži do sobáša dotlaceni, co je tak 80€ prípadov, nikdy vy sa nezeniki a to mozu byt neviem ako zamilovaní :D muz uplne inak funguje, ako žena. Ore muza je to fakt len zdrap papiera 🙂

@romi0310 neviem ci mas pravdu. V mojej partii kamaratov nebol ziaden muz dotlaceny do svadby. Mozno sme tych zvysnych 20%, neviem 🤣Ale chapem, ze jednoduchsi muzi (ale aj zeny) to tak maju, ze “zdrap papiera”. A potom sa cuduju ked zena chce dat dietatu svoje priezvisko, cuduje sa ked nahodou zena zomrie, ze “stat sa nestara”, ze zrazu zostava na financovanie sam atd atd.
Ale to je jedno, skratka a jednoducho- autorka sa raz chce vydat a jej chlap to vsetko ignoruje. Nemali by sa porozpravat? Vysvetlit si ako to vnima jeden, ako to vnima druhy a najst nejaky kompromis? A mozno takym otvorenym rozhovorom zistia, ze nie len ze v teme svadba ale aj napriklad dieta maju rozne nazory a ze mozno bude lepsie ist od seba a nestracat roky s “nekompatibilnym” partnerom 🤷‍♀️

anonym_eaa673
Včera o 09:36

@romi0310 inak toto milujem, teba si muž nechcel vziať donútila si ho a zdrhol za inou kt si vzal hned a teraz si s mužom, ktorý si ta tiez vziať nechce ale je s tebou aj napriek tomu, ze nemate žiadne záväzky. Takze mi napíšeš, aby sa to nestalo aj mne a potom to vymazes?? To ma aky vyznam

anonym_6ec9c9
Včera o 09:37
@viestta

@anonym_6ec9c9 aha, takze ak sa dvaja lubia, ale neplanuju mat deti, nemaju sa sobasit, ale maju zit na hromadke. Jaj, nie na hromadke tiez nesmu zit, to je proti najvyssim zakonom. Maju sa len ponevierat zivotom a zit bez lasky, lebo... No divne mi to pride, divne.

@viestta tak keďže podpisujes v kostole papier o Tom že budeš kvazy plodiť deti tak ? Tak ty mi povedz kam z kola von. To neni môj zákon ani môj výmysel

romi0310
Včera o 09:40
@anonym_eaa673

@romi0310 inak toto milujem, teba si muž nechcel vziať donútila si ho a zdrhol za inou kt si vzal hned a teraz si s mužom, ktorý si ta tiez vziať nechce ale je s tebou aj napriek tomu, ze nemate žiadne záväzky. Takze mi napíšeš, aby sa to nestalo aj mne a potom to vymazes?? To ma aky vyznam

@anonym_eaa673 pretoze mudrujes a ako si dovolujes vobec niekomu napisat, ze ju chlap nechce a nemiluje. Ty s nimi žiješ? Si myslis, ze si lepšia a v rebríčku vyssie od tych, co su neni vydaté? Ano, chlap, ktory Dobrovolne ostáva so ženou, s ktorou ho nic nedrží, nezvazuje, je za mna chlap,.ktory skutočne miluje. A pokial nechceš, aby teba a tcoje manželstvo niekto posudzoval, prestaň to robit najskor sama ;) pretoze ani nevies ako a mozes aj ty nieco neprijemne riesit.

anonym_6ec9c9
Včera o 09:43
@anonym_60b649

@anonym_6ec9c9 To, ze je to zmysel u teba neznamena, ze je to u druhych rovnako. Deti ma fakt skoro kazdy a nezda sa mi, ze je to dobry napad. Vid pribehy tu na MK.

@anonym_60b649 tak to je každého zodpovednosť...

romi0310
Včera o 09:44
@anonym_1c698c

@romi0310 neviem ci mas pravdu. V mojej partii kamaratov nebol ziaden muz dotlaceny do svadby. Mozno sme tych zvysnych 20%, neviem 🤣Ale chapem, ze jednoduchsi muzi (ale aj zeny) to tak maju, ze “zdrap papiera”. A potom sa cuduju ked zena chce dat dietatu svoje priezvisko, cuduje sa ked nahodou zena zomrie, ze “stat sa nestara”, ze zrazu zostava na financovanie sam atd atd.
Ale to je jedno, skratka a jednoducho- autorka sa raz chce vydat a jej chlap to vsetko ignoruje. Nemali by sa porozpravat? Vysvetlit si ako to vnima jeden, ako to vnima druhy a najst nejaky kompromis? A mozno takym otvorenym rozhovorom zistia, ze nie len ze v teme svadba ale aj napriklad dieta maju rozne nazory a ze mozno bude lepsie ist od seba a nestracat roky s “nekompatibilnym” partnerom 🤷‍♀️

@anonym_1c698 prepac, ale muži, ktori chodia diskutovať medzi zeny a na ženská fóra, mi neprídu dostatocne mužni a kedze maju zensku energiu, je pochopiteľne, ze sa nad témou svadba nadchynaju, ako zeny. Ja som obklopená roky mužským kolektívom a mužskou energiou v armáde, takže viem, ake maju zmýšľanie muži a ze pre nich je to zdrap papiera. A nie, nie su to jendiduchi muži, su to vsetko muži s vysokými školami na dostojnickych miestach ;)

januska12323

Chcieť svadbu lebo kamošky je hlúpe, ospravedlňuje ťa len vek a to, že si s ním dlho. On sa ženiť očividne nechce len ti to nechce povedať.

anonym_eaa673
@romi0310

@anonym_eaa673 pretoze mudrujes a ako si dovolujes vobec niekomu napisat, ze ju chlap nechce a nemiluje. Ty s nimi žiješ? Si myslis, ze si lepšia a v rebríčku vyssie od tych, co su neni vydaté? Ano, chlap, ktory Dobrovolne ostáva so ženou, s ktorou ho nic nedrží, nezvazuje, je za mna chlap,.ktory skutočne miluje. A pokial nechceš, aby teba a tcoje manželstvo niekto posudzoval, prestaň to robit najskor sama ;) pretoze ani nevies ako a mozes aj ty nieco neprijemne riesit.

@romi0310 hm, z tvojho hnevu vyzera, ze mas naozaj nieco nespracovane.
Prosim skopiruj mi, kde som niekomu napisala, ze ju muž nechce a nemiluje. Napisala som svoju skúsenosť kde ste sa vy s anonymom opovážili kritizovať moje manželstvo tak si nabudúce kusnite do toho jedovatého jazyka ked nechcete čeliť rovnakej kritike.

simca06022011
Včera o 09:46

@anonym_autor spytaj sa ho... ako si predstavuje dalej vas vztah, ci idete spolu "chodit" este dalsich 10rokov, kedy chce svadbu, kedy chce deti.. a tpotom sa rozhodnit, ci jeho ignorovanie, nedostatok komunikacie, "neodpovede" prekonas, alebo si uvedomis, ze je cas na zmenu...V inych veciach ako ta pocuva, ako komunikuje? ine problemy ako svadba nie su?
Ste mladi, ano.. ak by ste spolu boli rok dva, nepvoedala by som slovo na jeho ticho, realne by som to otocila mozno do zartu, ale aspon nejake plane do buducnosti by som rada prebrala uz... ONO z vlastnej skusenosti poviem, ze vztah sa "prechodi", prezije " na divoko" a vela ludi as nakoniec nezosobasi vobec, alebo sa rozidu. A pre mna, na svadbu ma byt clovek zamilovany, stastny a nie rychlo po 20r chodenia ju robit z rozumu, ak to nesmeruje smerom aky sa ti paci = mas inu predstavu o zivote, nezostavaj vo vztahu zo zotrvacnosti...

belllinka
Včera o 09:46
@anonym_1c698c

@anonym_1c698c Takže muži a ženy, co neziju v manzelskom zvazku su “taki jednoduchsi”? 🤦‍♀️ 😂

anonym_6ec9c9
Včera o 09:48
@viestta

@anonym_6ec9c9 aha, takze ak sa dvaja lubia, ale neplanuju mat deti, nemaju sa sobasit, ale maju zit na hromadke. Jaj, nie na hromadke tiez nesmu zit, to je proti najvyssim zakonom. Maju sa len ponevierat zivotom a zit bez lasky, lebo... No divne mi to pride, divne.

@viestta pretože to je podmienka aby bolo manželstvo platné

anonym_eaa673
Včera o 09:52
@romi0310

@romi0310 keďže mas trošku problem s čítaním s porozumenim urobím ti láskavosť a skopirujem ti to. Od jedu asi nevidíš dobre. Skús si este raz prečítať všetky moje odpovede nie je ich vela iba na tejto strane a zistíš, ze sa mýliš. Zato ty od prvej strany chrlis zlosť. Zjavne nie si vysporiadaná s tým ako to s priateľom mate, za to iné ženy ale nemôžu.

anonym_eaa673
MOJA ODPOVEĎ

Dnes o 11:34

@anonym_24fccb pre mna osobne je to znak lasky, ucty. Ale netvrdím, ze to tak ma byt. Je to o názore a preferenciách konkrétneho paru. Toto tu vela ludom chyba. Rešpektovať druhý názor aj ked to maju inak a nie hned sa vysmievať a odsudzovať.“

tini27
Včera o 09:58
@belllinka

@tini27 Ako ste si zarobili na byt behom vysokej školy?

@belllinka Prerábali sme svojpomocne starý dom po manželovej babičke, nemuseli sme teda hneď brať hypotéku ( jeho cena bola cca 30 000, naozaj si nepredstavuj nejakú haciendu), brigádovali sme aj počas vš…

romi0310
Včera o 10:08
@anonym_eaa673

@romi0310 keďže mas trošku problem s čítaním s porozumenim urobím ti láskavosť a skopirujem ti to. Od jedu asi nevidíš dobre. Skús si este raz prečítať všetky moje odpovede nie je ich vela iba na tejto strane a zistíš, ze sa mýliš. Zato ty od prvej strany chrlis zlosť. Zjavne nie si vysporiadaná s tým ako to s priateľom mate, za to iné ženy ale nemôžu.

anonym_eaa673
MOJA ODPOVEĎ

Dnes o 11:34

@anonym_24fccb pre mna osobne je to znak lasky, ucty. Ale netvrdím, ze to tak ma byt. Je to o názore a preferenciách konkrétneho paru. Toto tu vela ludom chyba. Rešpektovať druhý názor aj ked to maju inak a nie hned sa vysmievať a odsudzovať.“

@anonym_eaa673 ja sa ti velmi ospravedlňujem. Ja som odpisovala inému anonymu, ale som označila teba :D ja som práveže chcela odpísať na tvoju obranu ženskej, consa do teba pustila a napísala ti, ze ako vies, ze ta miluje :D a ja som jej napísala presne tu spravu, na ktoru som ta neprávom označila 🙂 ja práveže s tebou velmi suhlasim. A verim, ze tvoj muz ta miloval aj pred svadbou. Ja tu práveže nechápem zeny, ktore silou mocou chcu nahovarat ženám, ze ich niekto nemiluje, lebo si ich doteraz nevzal. Ja som chcela označiť tento anonym : anonym_24fccb

anonym_eaa673
Včera o 10:15
@romi0310

@anonym_eaa673 ja sa ti velmi ospravedlňujem. Ja som odpisovala inému anonymu, ale som označila teba :D ja som práveže chcela odpísať na tvoju obranu ženskej, consa do teba pustila a napísala ti, ze ako vies, ze ta miluje :D a ja som jej napísala presne tu spravu, na ktoru som ta neprávom označila 🙂 ja práveže s tebou velmi suhlasim. A verim, ze tvoj muz ta miloval aj pred svadbou. Ja tu práveže nechápem zeny, ktore silou mocou chcu nahovarat ženám, ze ich niekto nemiluje, lebo si ich doteraz nevzal. Ja som chcela označiť tento anonym : anonym_24fccb

@romi0310 dakujem 🙂 som prekvapená nie kazdy si vie priznat chybu. Pekny den

anonym_9561d9
Včera o 10:20

@anonym_autor Názor mňa ako muža vyše 20 rokov v manželstve je, že po dvoch - troch rokov musí vedieť, či si ťa chce vziať.Bohuzial ,jemu to " vyhovuje" ,teba to trápi.Pravdepodobne sa nechce viazať - to je tak pekne povedané,ale keď nechcem byť nastálo s niekým,tak čo potom chce.Len,si " užívať" výhody spolužitia.

Naša dcéra ma 19 rokov a skonštatovala,ze vela chlapcov okolo 20 rokov by chceli mať druhú mamu.Aby sa o nich starala ,ale teda pravidelne aby sa z tej " mamičky" stala partnerka na.... vieme čo.Jasne, že " vieme čo" je dôležitá súčasť vzťahu,ale robí z partnerky len objekt svojich potrieb.Nie je tam tá úcta a rozhodnosť byť s tebou na celý život.

V podstate asi tušíš, čo spravíš,len si to tu človek potrebuje utvrdiť. Prajeme ti tu všetci,nech ti to vyjde tak či tak.

oslo1
Včera o 10:25

No takto, svadba je uradny, legalny, pravny cin, ktory dava 2 ucastnikov dokopy, ktori podpisu zmluvu. Nemusite sa ani lubit, ani velmi poznat. Je to hlavne pravny ukon.
Ja by som s chlapom, co s nim, chcem prezit svoj dalsi zivot a hlavne mat deti , bez svadby nebola. My sme boli s mojim nebohym manzelom zosobaseni a teda toto bola ta najvacsia vyhoda, ked ochorel, zomrel a ja som zostala mlada vdova s malym dietatom.

Byvame v UK, manzel nemusel robit ani The Will (posledna vola), nemala som problem, ked som potrebovala rozpravat s lekorom a sestrickou, ani pri pohrebe a pravnych ukonoch, ked manzel dostal terminalnu rakovinu a potom zomrel.
Keby som bola LEN jeho partnerka, tak tato situacia by bola uplne ina (som z fachu, vzdy sa musi urcit Next of kin (NOK), a teda nie vzdy je to aktualny partner.

Svadba nie je papier. Rozvod je len papier, pretoze ak s tym partnerom mas deti, tak ci chces, ci nie, mas ho vo svojom zivote navzdy.

romi0310
Včera o 10:28
@anonym_9561d9

@anonym_autor Názor mňa ako muža vyše 20 rokov v manželstve je, že po dvoch - troch rokov musí vedieť, či si ťa chce vziať.Bohuzial ,jemu to " vyhovuje" ,teba to trápi.Pravdepodobne sa nechce viazať - to je tak pekne povedané,ale keď nechcem byť nastálo s niekým,tak čo potom chce.Len,si " užívať" výhody spolužitia.

Naša dcéra ma 19 rokov a skonštatovala,ze vela chlapcov okolo 20 rokov by chceli mať druhú mamu.Aby sa o nich starala ,ale teda pravidelne aby sa z tej " mamičky" stala partnerka na.... vieme čo.Jasne, že " vieme čo" je dôležitá súčasť vzťahu,ale robí z partnerky len objekt svojich potrieb.Nie je tam tá úcta a rozhodnosť byť s tebou na celý život.

V podstate asi tušíš, čo spravíš,len si to tu človek potrebuje utvrdiť. Prajeme ti tu všetci,nech ti to vyjde tak či tak.

@anonym_9561d9 aha, takze ak maju oni uplne skvelý vzťah, tak sa ma rozísť len preto, ze sa 26 ročný chalan nechce teraz zenit? To je fakt rada nad zlato od chlapa v dlhorocnom manzelstve :D kedze to pises ako anonym, pochybujem, ze to vobec pisal chlap. Ako môžte tvrdit o vzťahoch, ktoré nie su zosobasene, ze maju vsetci zly vzťah a žijú spolu len kvoli výhodám :D akým?:D a v manželstve sa nežije kvoli pohodlnosti? Kolko manželstiev je nefunkvnych, kazdy žije s niekym inym, ale rozvod nie, lebo majetky, lebo milion dalsich veci :D to je v poriadku, ale žiť na divoko uz v poriadku nie je :D

viestta
Včera o 10:45
@anonym_6ec9c9

@viestta tak keďže podpisujes v kostole papier o Tom že budeš kvazy plodiť deti tak ? Tak ty mi povedz kam z kola von. To neni môj zákon ani môj výmysel

@anonym_6ec9c9 ja by som taky papier nepodpisovala, ale to nie je predmetom mojej otazky. Ja sa pytam co maju taki ludia, ktori sa lubia v takom pripade robit?

anonym_b10e68
Včera o 10:58

Tie papierovacky by sa dali uplne v pohode opatrit keby Slovensko nebolo katolibanskou ciernou dierou a uznavalo status druh / druzka. Ale ako citam nazory niektorych strazkyn moralky a cnosti tu, asi by to nerozdychali 😀