icon

Priateľ ma nechce požiadať o ruku. Čo robiť?

27. apr 2026

Ahojte, s priateľom sme spolu od mojich 16 rokov, teraz mám 23. On je odo mňa o 3 roky starší. Stále sa vyhýba zásnubám aj konverzácii o nich. Snažím sa na neho netlačit, len občas spomeniem, že sa mi kamošky budú ochvilu vydávať a tak. On ma úplne v tomto ignoruje a neviem či mám teda ďalej pokračovať alebo nie. Nechcem zabiť ďalšie roky života s niekým, komu sa budem musieť doprosovať. Muž by po toľkých rokoch vzťahu už mal vedieť, či ma chce alebo nie.. co robiť ?

Strana
z7
zorienka28
Dnes o 10:47
@evkatk

Máš 23. Na manželský život treba mať vlastný byt, dostatok peňazí na začiatok, skvelé zamestnanie so slušným platom,,.. Je toho veľa, čo treba. Máš už to všetko? Veď práve preto sa mladí už neberú za mlada, ale cca po 35 - ke. Možno je rozumný a vie, že také skoré manželstvo by bolo iba samý problém. Nie je to iba o láske, ale hlavne o zodpovednosti za rodinu.

@evkatk To by 90% ludi na Slovensku bolo slobodnych 😂 akoze manzelstvo moze fungovat aj bez tohto, ak si to dvaja ludia vybuduju uz spolu (dnes fakt nema hocikto na kupu nehnutelnosti samostatne, vacsina ludi kupuje ako par s dvojitym prijmom), ale zas 23 je predsalen skoro, to je fakt. Skor ale vo veciach mentalnej zrelosti, ako materialnej.

anonym_6ec9c9
Dnes o 11:03
@zorienka28

@anonym_6ec9c9 Mali by teda spolu zit bez manzelstva? A nie je to hriech podla tej tvojej "reality" (rozumej podla katolickeho vykladu)? Respektive z toho vychadza, ze ak dvaja ludia nechcu mat deti, tak by medzi nimi nemal existovat ziaden vztah, lebo manzelstvo teda nie je povolene, ale vztah bez manzelstva tiez nie? A to je co za logiku prosim ta?

@zorienka28 ale čo tu rapujete do mňa ja som si to nevymyslela. Každý kto sa berie v kostole podpisuje že plánuje mať deti. Je to cieľom manželstva dokonca sa tomu hovorí že manželstvo sa naplní až deťmi. Iné je keď nemôže mať žena deti logicky. A samozrejme môžu sa vziať aj takí ľudia čo nechcú mať deti , ale manželstvo bude neplatné.

anonym_6ec9c9
Dnes o 11:17
@zorienka28

@anonym_6ec9c9 Mali by teda spolu zit bez manzelstva? A nie je to hriech podla tej tvojej "reality" (rozumej podla katolickeho vykladu)? Respektive z toho vychadza, ze ak dvaja ludia nechcu mat deti, tak by medzi nimi nemal existovat ziaden vztah, lebo manzelstvo teda nie je povolene, ale vztah bez manzelstva tiez nie? A to je co za logiku prosim ta?

@zorienka28 napíšem to ešte inak , normálny zdravý jedinec od nejakého biologického hľadiska chce deti. Ja sa detí bojím malých napríklad ale ešte preto som sa nerozhodla ich nemať. Je to vrchol môjho života to najlepšie čo môžem mať v živote už nič viac nie je. To že je doba aká je a ženy strašne chcú byť , vlastne nechcú byť ženy , chcú byť silou mocou muži, dokázať svetu že oni teda my máme tie najväčšie gule, pritom ich máme úplne prirodzene , bez nejakého dokazovania lebo to najdrahšie a to život môže dať len žena. A nevylucuje sa že nemôže mať aj kariéru potom aj koníčky aj hocičo. Normálny človek takto uvažuje. Preto je to prirodzené že sa to podpisuje v kostole veď kľudne choďte na úrad , keď nie ste veriaca , ak ste veriaca chápete o čom točím

anonym_60b649
Dnes o 11:27

Prosim ta, uz stacilo. Chod si robit dieta c. XY a nam tu prestan tlacit kaleraby. NOBODY CARES.

stanusenka
Dnes o 11:27
@anonym_3398f6

Z mojej skúsenosti tieto stredoškolské a vysokoškolské "lásky" vačšinou nedopadli dobre 😀 Tí ľudia sa totiž dali dokopy veľmi mladí, boli ešte nevyprofilovaní, nebolo vidieť medzi nimi rozdiely. A to všetko sa neskôr ukáže keď začnú riešiť realne problémy a rozdiely sa začnú ukazovať, že to začne niekomu z nich vadiť. A tu už to pomaly začína 😀

@anonym_3398f6 My sme spolu od strednej, boli sme spolužiaci.. Už je to 16 rokov a pribudli nám 4 deti😁
Ale áno, je to skôr menšina školských lások 😊

magdalienka11
Dnes o 11:58

@anonym_autor rozíd sa. Ja som s mužom chodila 7 rokov, tiež som mala pocit, že to odsúva. Nakoniec nejako moja rodina do neho, že prečo nie atď.... takže sme sa vzali. Obrovská chyba. Sme spolu 26 rokov, mám pocit, že len kvôli deťom a majetku, komplikovaný rozvod by bol. Celé zle. Ľutujem, že som to nevidela predtým. Bohužiaľ, vyzerá to tak, že ta nemiluje. Muž keď miluje, tak urobi všetko,aby si bola šťastná a spokojná. Držím palce.

anonym_abb558
Dnes o 12:02

Odporucam autorke nepocuvat tu rady rozvedenych, opustenych, ohrdnutych alebo inak zivotom oslahanych mamiciek ktore ti radia ho opustit a uzivat si zivota lebo neprislo zatial k svadbe. Vedia o vztahoch prd, im ziadny vztah nevysiel, ostali s deckom a budu druhym radit do vztahov. Daj na svoj instinkt ale vzdy sa da vsetko vyriesit komunikaciou, ak sa tej teme vyhyba, skus tu temu prebrat priamo a nespominat nejake svadby kamosiek, to je chlapom uplne fuk. Mas 23, on 26, kde sa chcete ponahlat? Ujde vam snad nieco?

Strana
z7