Priateľ odmieta oslavovať sviatky. Ako to riešiť?
Zaujimalo by ma ci ste sa s niecim podobnym stretli. Priatel odmieta oslavovat akykolvek sviatok. Nie je veriaci takze to ze neslavi cirkevne sviatky este pochopit dokazem. Ale on neoslavuje ani narodeniny alebo novy rok. Ze je to zbytocna strata casu a penazi a ze ci ma oslavovat ze je o rok blizsie do hrobu 😀 Donutila som ho aspon mi gratulovat k mojim narodeninam ale aj to robi len tak aby som mu s tym dala pokoj. Ked aj ideme na nejaku oslavu tak na nom vidno ako sa premaha a ja musim potom vysvetlovat hostitelom ze preco sa nebavi. Ja to neviem pochopit lebo ja som z rodiny kde sa oslavuje a zapija skoro vsetko. A nie, nie je suchar, ma zmysel pre humor, v ostatnych smeroch je skvely, len v tomto ma bizar spravanie
@anonym_autor to je zvláštne. Ja som mala jedného spolužiaka na strednej ešte a on neslávil narodeniny, meniny ani Vianoce. Bol to jehovista. Ale u normálneho človeka som to ešte nevidela.
@anonym_autor to ho naucili rodicia, a bohuzial ho presvedcili....
@anonym_autor to ho naucili rodicia, a bohuzial ho presvedcili....
@anonym_fe1dca nemuseli to byt rodicia, mohol sa aj sam rozhodnut. Vsak je dospely
@anonym_autor nie kazdy je oslavovaci typ, niekomu mozu tie povinne oslavy pripadat trapne, zbytocne, nic nehovoriace a mozno aj otravne. Ked si oslavovaci typ, tak chod na oslavy sama. Nemusi sa aj on zucastnovat. Ked usporiadas svoju oslavu, tak hadam ju nejak pretrpi.
Podla mna podla toho co pises ty si jeden extrem a on druhy a to je ten problem 🙂 u nas sa teda bezne sviatky slavili a rada chodim na oslavy a napriek tomu, ma zakoci akoby moja svokra vsetko oslavovala, aj rodinu ktoru som v zivote nestretla. Ja napriklad ani beznr narodeniny neprezivam, ani ich neoslavujem/e, zablahozelame si rano a vybavene.
Ak pises, ze vo vsetkom ostatnom si vyhovujete, tak potom len cesta kompromisu, stanovte si tie pre teba dolezite a na ostatne by som ho nevliekla. Nech ostane radsej doma. A ide pripadne na svadby a jubilea.
@anonym_fe1dca nemuseli to byt rodicia, mohol sa aj sam rozhodnut. Vsak je dospely
@viestta silne pochybujem...taketo blbosti sa dedia
😂 úplne ako môj muž.. ale teda nechá sa presvedčiť ale presvedčivý nieje a na deckych rodinný oslavách s kamarátmi (máme 4 deti tak sú dosť často 😂) všetkým ich kamošom hovorí že neverí na narodeniny ale verí na narodeninovú tortu lebo ma rád sladké 😂. Ešte aj pernicku deťom zložil že narodeniny neexistujú 😂. Čo spravíš ...horšie veci sa stávajú. Ale môj teda rád ide raz za čas na oslavu ...porozprávať sa nerieši nejako ten samotný dôvod a je introvert takže naozaj len raz za čas.
@anonym_autor nič zvláštne na tom nie je...ani môj dospelý syn neoslavuje narodeniny, meniny, vianoce len preto ze na tom trvám ja...o nejakej veľkej noci ani nehovorím...to absolútne ani nevie kedy je, iba keď zistí, zd majú voľno v práci..
Ani my neloslavujeme, teda pripitok a hotovo. Mne muz kupi kvety ak nezabudne. Vybereme si spolu dakam letenky a planujene co nove uvidime.
Odkedy deti vyrastli ani torty nepecem.
Skor si sadnem s kamoskami.
A take ze valentin to ide uplne mimo nas.
Asi sa mu to nespaja s radosťou ale s povinnosťou nútene pitie a stratou peňazí a tak
Takže na tvojom mieste by som tie sviatky mu ukázala v inom svetle
Ako chvíle pohody, lásky,pekny program alebo niečo čo by ho tešilo
@anonym_autor Ani môj. Ale vždy to pretrpí. Aspoň tie veľké oslavy. Ale nie je úplne zase ani nejaký znudený vie to zamaskovat.
@anonym_autor neoslavovat sviatky svoje alebo kresťanske ok ale aby som partnera nútila mi gratulovať? Ved podať ruku, kúpiť aspoň malý darček len pre pozornosť nie je predsa pre mňa otrava, keď mi teda na človeku záleží...
@anonym_fe1dca dedi sa dom alebo krvna skupina.
@viestta jaj kolko sme my toho podedili , nazory, postoje, hodnoty, zvyky, uzkosti, neresti...toto ma co docinenia so sebahodnotou "nezasluzim si"."nie som dost" "nemam preco oslavovat svoje sviatky" Kludne by som si na to vsadila. Chalan je inak v pohode ako pise autorka, len "vycviceny"..
No my nie sme jehovisti ani nepatrime k ziadnej inej cirkvi, a tiez neoslavujeme. Mne to tiez pripada uplne zbytocne. A to mam tri deti. Zablahozelat ano, aj obdarovat, ale to je vsetko. A chapem ludi, ktori to nemusia a nemaju to radi.
Nič divné. Ja tiež nemusím nútené oslavy a narodeniny nejak veľmi neoslavujem,meniny vôbec.
A to moji rodičia celé sviatky chodili povinne na návštevy, rôzne svadby, oslava narodenín, mením.
Ja som to nikdy rada nemala.
@viestta jaj kolko sme my toho podedili , nazory, postoje, hodnoty, zvyky, uzkosti, neresti...toto ma co docinenia so sebahodnotou "nezasluzim si"."nie som dost" "nemam preco oslavovat svoje sviatky" Kludne by som si na to vsadila. Chalan je inak v pohode ako pise autorka, len "vycviceny"..
@anonym_fe1dca netaraj prosim ta 😃 absolutne to nema nic spolocne so sebahodnotou, proste su ludia, ktori to nemaju radi, aj taki, ktorym sa to zda zbytocne, aj taki, ktori nemaju velku rodinu, cize su zvyknuti neoslavovat- lebo kto by na tu oslavu prisiel, ked nikto neexistuje.
@anonym_fe1dca a ak je aj vycviceny, co sa na tom zmeni? Jednoducho nie je oslavovaci typ. No a? Ci kazdy musi povinne jasat pri kazdej prilezitosti?
Ja tiez nemam rada okazala oslavy cohokolvek, kde sa niektori len potrebuju predvadzat, dalsi tam idu len preto "aby ludia nepovedali", castokrat tam vladne neuprimnost, sutazenie o to kto kolko minul na darceky, kto si co obliekol a co sa podavalo. Radostne oslavy to byvaju malokedy. Ovela radsej mam uprimnost, bez okazalosti. Neruca sa mi svet, ked niekto na moj sviatok zabudne, aj mne sa stava, ze zabudnem. Aj na ten svoj, nie to na niekoho zo sirsieho pribuzenstva alebo okruhu znamych a kolegov. A ked uz oslava, tak len pre uzky okruh blizkych, skor neformalna a bez darov. Darceky len pre male deti a na skutocne vyznamne vyrocia.
A nema to nic spolocne s pocitom "ja si nezasluzim", skor to je o tom "neznasam falos a pretvarku", lebo ked sa na mna v den mojich menin vrha s gratulaciu vyskerena kolegyna, ktora mi po zvysok roka ani na meno poriadne nevie prist, tak to by som bola radsej ak by zabudla, lebo neviem co si v taky cas mysliet. A takych "gratulantov" na roznych oslavach byva celkom dost. Takych co to beru len ako povinnost alebo prilezitost predviest sa.
@anonym_autor podla mna je bizar na tomto celom pribehu akurat tak to, ze mas potrebu ho prevychovavat. Preco nemozes skratka respektovat, ze NEMA ZAUJEM oslavovat, gratulovat, nasilu sa tesit a bavit?? Si predstav, ze z duse nenavidis futbal a on ta bude aj tak kazdy tyzden nutit ist na stadion, zaplatit vstupne, zabit tam 2-3 hodiny, aj v dazdi, skandovat, spievat, nadavat na superov, fandit oblubenemu teamu (ktory nemas, lebo ta to nebavi) a po zapase este povinne s partiou do krcmy na pivo, aby ste to rozobrali a pokecali o tom, ako to mohlo byt lepsie. Super, nie??
Neoslavujem narodeniny, meniny a rozne taketo hluposti. Viem, ze ludia si na to potrpia, cize odide odo mna jedna sms, sprava cez teams alebo cez whatssapp. To je vsetko. Takisto nechodim na teambuildingy, kde sa chlasce, rozlucky so slobodou apd. Na svadbe som bola raz a dovi dopo.
@viestta silne pochybujem...taketo blbosti sa dedia
@anonym_fe1dca nededia. Mam brata a boli sme vychovavani rovnako - oslavovali sme meniny,narodeniny, vsetky sviatky.
Brat neoslavuje ziadne sviatky🤷♀️
@anonym_autor to je zvláštne. Ja som mala jedného spolužiaka na strednej ešte a on neslávil narodeniny, meniny ani Vianoce. Bol to jehovista. Ale u normálneho človeka som to ešte nevidela.
@anonym_380ed9 u “normalneho cloveka”. Co je podla teba normálny clovek🙃😀
@anonym_380ed9 u “normalneho cloveka”. Co je podla teba normálny clovek🙃😀
@anonym_0adb33 taký čo není v nejakej sekte napr.
Ja tiež nerozumiem,ako si chodia gratulovať súrodenci alebo širšia rodina k sviatku,dokonca k meninám,toto odmietam aj ja...známym pošlem prianie,ale neoslavujeme,ani na svoje okrúhle narodeniny som nemala žiadnu oslavu,ani sestra na 50tku..možno keď sme boli mladší,keď syn bol malý,ešte sme to dali..teraz už nie..svadby neznášam odvždy
@anonym_autor ja tiez neoslavujem svoje narodeniny. Novy rok max pozriem ognistroj z okna. Velku noc uz roky neriesim. Coskoro bude 50 tka neriesim
@anonym_fe1dca 😂 a z ktorej strany viac? Ci 50:50🤣
@natalka13 z tej viac toxickej
Deti oslavujeme, ale my s manzelom neoslavujeme. Pre mna je to taka nútená tradicia. Ja si kedykoľvek s manzelom urobim radosť alebo si vyjdeme na večeru alebo čokoľvek, ale tvarit sa, ze nejaky presný den je dolezitejší ako ine dni mi ide na nervy. Oslava je kúzelná pre deti, ale oslavovať dospelých a absolvovať nútené stretnutia, lebo vsak sviatok je pre mna falošné. Ak mam s niekym dobry vztah po celý rok, "sviatok" nie je dolezity, lebo mam sviatok cely rok.

@anonym_autor Hold, povinne zabavanie sa nieje pre kazdeho.
Plus pocuvat furt tie iste kecy , ozratych ludi okolo seba , Obklopit sa ludmi s ktorymi nic spolocne nemas.....ja ho lutujem.