icon

Priateľstvá v živote

3. okt 2025

Ahojte, chcela by som sa dotknúť témy priateľov v živote.

Ja som mala vždy menej priateľov, ale takých dlhodobých, hlbších. Takých, čo sa s nimi kamarátite 20 rokov a viac a poznáte ich od rannej mladosti.

Môj manžel má veľa kamošov, ale takých po povrchu, čo sa o neho ani veľmi nezaujímajú. Takí chalani, čo mu ani nevedia kedy má narodeniny a meniny, nenapíšu mu, nespomenú si na neho. Idem k veci.

Niektorí moji priatelia tu už nie sú (zomreli), niektorí sa odsťahovali do zahraničia a kontakty sme prerušili. Môj muž stále nadáva, že bol som na káve s tým, a vôbec sa ma neopýtal ako sa mám, bol som na káve s Maťom, a rozprával len on, vôbec sa o mňa nezaujímal. Ale má aspoň s kým vybehnúť von, na kávu, má možnosť stretávať aj iných ľudí. Ja nemám s kým. Nejako som doplatila na to, že som mala menej ale hlbších priateľstviev, lebo zrazu nemám okolo seba nikoho. A niektoré moje priateľstvá neboli skutočné priateľstvá, ale na tom prišla časom.

Ako to máte vy? Veľa kontaktov, menej ale blízkych priateľov?
Čo robiť, ak priateľstva skončia, pretrhnú sa z rôznych dôvodov?

anonym_d18507
3. okt 2025

@anonym_autor mala som vzdy vela priatelov. aj skola praca..akonahle ostala doma sdetmi, som o vela ludi prisla. cim som starsia tym mi ostali uz ozaj priatelia na 1 ruke. dnes som sa zamyslala nad tym, ako mi chybaju priatelia, ale kazdy mame ine rodiny ine zaujmy, inde byvame. celkom mam depku z toho. :( ale snazim sa moju pozornost venovat detom. a tak nepremyslam nad inymi vecami. ale chyba mi to.

autumn1
3. okt 2025

Všetci priateľstvo vnímame inak, čo pre niekoho by bol len známy pre mňa môže byť kamarát alebo naopak. Ja si nedovolím tvrdiť, či mám veľa lebo dostávame sa k otázke, čo je veľa? Pre niekoho už 5 ak celý život mal len 1-2kamarátov, pre ďalšieho je to 10 pre iného 30. Mám kamarátov pre seba dostatočne, netuším, či je to veľa alebo málo. Niektorých mám vyše 20 rokov, niektorých kratšie, keď sa kamarátstvo preruší život ide ďalej. Raz sa čas si nostalgicky zaspomínam.

anonym_5f069e
3. okt 2025
@autumn1

Všetci priateľstvo vnímame inak, čo pre niekoho by bol len známy pre mňa môže byť kamarát alebo naopak. Ja si nedovolím tvrdiť, či mám veľa lebo dostávame sa k otázke, čo je veľa? Pre niekoho už 5 ak celý život mal len 1-2kamarátov, pre ďalšieho je to 10 pre iného 30. Mám kamarátov pre seba dostatočne, netuším, či je to veľa alebo málo. Niektorých mám vyše 20 rokov, niektorých kratšie, keď sa kamarátstvo preruší život ide ďalej. Raz sa čas si nostalgicky zaspomínam.

@autumn1 priateľov nemoze mať človek 30,lebo priatelsky vztah treba zveladovat a to sa pri tom pocte neda.

autumn1
3. okt 2025
@anonym_5f069e

@autumn1 priateľov nemoze mať človek 30,lebo priatelsky vztah treba zveladovat a to sa pri tom pocte neda.

@anonym_5f069e je to len hypotetický príklad. K tomu, že každý to inak vníma. Niekomu stačia 2-3 a je to preňho dostatok, pre introverta by to bolo možno subjektívne veľa a viac by svoj kruh nechcel rozširovať, pre niekoho by to bolo málo.

telusikk
3. okt 2025

Tiež mám kamarátky, s ktorými sa priatelím už takmer 20 rokov a tie mi absolútne stačia. 🙂

autor
3. okt 2025
@anonym_d18507

@anonym_autor mala som vzdy vela priatelov. aj skola praca..akonahle ostala doma sdetmi, som o vela ludi prisla. cim som starsia tym mi ostali uz ozaj priatelia na 1 ruke. dnes som sa zamyslala nad tym, ako mi chybaju priatelia, ale kazdy mame ine rodiny ine zaujmy, inde byvame. celkom mam depku z toho. :( ale snazim sa moju pozornost venovat detom. a tak nepremyslam nad inymi vecami. ale chyba mi to.

@anonym_d18507 mala som veľa známych a 6 blízkych priateľov. Jeden sa odsťahoval do Prahy a po 10 rokoch sa stal bezdomovcom, neviem sa s ním skontaktovať, je mi z toho smutno. Druhá odišla do UK, vydala sa, porodila a vychovala dve deti, na SK začala chodiť pomenej a keď, tak už iba za rodinu, naše kamarátstvo po 18 rokoch išlo do stratena. Kamarátka, ktorá so mnou chodila do jaslí, škôlky, na základnú školu aj na VŠ, do 33 sme boli naj kamky. Postupne sa viac obklopila mamičkami a susedkami, ja som už pre ňu nebola pridanou hodnotou asi. Napíšeme si 3x za rok, pokecáme na ulici ale sme už inde obe. Naj kamoška zo strednej do mojich 38r, hodnotovo sme sa taaak strašne odklonili, ani si neviem predstaviť ako to bolo možné. Prerušili sme kontakty, boli sme posledné roky z iných svetov. Dvaja mne veľmi blízki ľudia mi už odišli na večnosť... cítim sa nejako sama...

anonym_d18507
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d18507 mala som veľa známych a 6 blízkych priateľov. Jeden sa odsťahoval do Prahy a po 10 rokoch sa stal bezdomovcom, neviem sa s ním skontaktovať, je mi z toho smutno. Druhá odišla do UK, vydala sa, porodila a vychovala dve deti, na SK začala chodiť pomenej a keď, tak už iba za rodinu, naše kamarátstvo po 18 rokoch išlo do stratena. Kamarátka, ktorá so mnou chodila do jaslí, škôlky, na základnú školu aj na VŠ, do 33 sme boli naj kamky. Postupne sa viac obklopila mamičkami a susedkami, ja som už pre ňu nebola pridanou hodnotou asi. Napíšeme si 3x za rok, pokecáme na ulici ale sme už inde obe. Naj kamoška zo strednej do mojich 38r, hodnotovo sme sa taaak strašne odklonili, ani si neviem predstaviť ako to bolo možné. Prerušili sme kontakty, boli sme posledné roky z iných svetov. Dvaja mne veľmi blízki ľudia mi už odišli na večnosť... cítim sa nejako sama...

@anonym_autor aj ja, ale zvykam si. asi taky je zivot, svoje sme si odzili. co ja viem...

terezia74
3. okt 2025

@anonym_autor veľa známych, priateľov žiadnych

anonym_aea6c1
3. okt 2025

mám 4 kamarátky a 1 kamaráta, s ktorými sa stretávam nepravidelne na káve, občas nejaké sushi, alebo festival, koncert, divadlo. Ale nemám nikoho takého, s kým by som sa stretávala pravidelne a trávila voľný čas. Bohužiaľ, čím je človek starší (som 40+) tým je to náročnejšie, pretože ľudia majú svoje záľuby a myslím si, že v tomto veku aj radi trávia svoj čas o samote. Ale chýba mi v živote niekto taký, s kým by som sa stretávala pravidelne, aspoň cez víkend.

anonym_b34fdb
3. okt 2025

ja som pravý opak...som obklopená veľa kámoškami a aj kámošmi a trávim s nimi veľa času...možno si tým nahrádzam nefungujúci vzťah...doma mám často "na tanier",že sú mi kamarátky prednejšie...čo je teda aj pravda...keďže som už vekovo staršia, tak stoja pri mne a ja pri nich už roky...nedávno som zorganizovala stretávku zo ZŠ a po rokoch sme sa začali 4 spolužiačky stretávať a už sme spolu strávili aj spoločný víkend a neskutočne si rozumieme..možno práve preto, že sme staršie a už si vážime priateľstvá viacej ako keď sme boli mladé

lenka.25
3. okt 2025

Ja mám najlepšiu kamarátku už cez 20 rokov . Zdieľame spolu úplne všetko . Píšeme si skoro denne a stretávame sa minimálne raz týždenne . Potom mám 5 kamarátok s ktorými máme super vzťah , sem - tam vybehneme na kávu , večeru , do kina , večer na drink , ale tá naj má u mňa úplne špeciálne miesto v ❤
Dobrých známych mám pomerne dosť , ale kamarátmi by som ich nenazvala , aj keď potrebujem s niečím pomôcť , nikdy neodmietnu , aj dobre pokecáme keď sa náhodne stretneme , ale cielene večer spolu nevybehneme

viestta
3. okt 2025

@anonym_autor co robit? Hadat novych priatelov, alebo aspon ludi, s ktorymi rada stravis cas a mate spolocne zaujmy a temy. Taki ludia sa hladaju tam, kde rada travis cas, tam kde je pre teba nieco zaujimave, podnetne. Vzdy tam najdes niekoho, s kym nakoniec mozte byt priatelmi. Sediet doma nepomaha

anonym_aef2b2
3. okt 2025

Nuz aby cloveku zostali nejaky kamosi aj po 50.tke musi mat z detstva velmi siroku zakladnu, taku pyramidu a aj tak mu zostane len ten spic. Z detstva, pretoze to su ciste, bezolstne, najhlbsie poznania. Co sme si my s takou kamoskou poplanovali, ako budeme s vnukmi vlakom brazdit rodnu hrudu, aj hen Gdansk... A od augusta mi lezi v GA na cintorine, stale tomu neverim. Mala zatvorenu rakvu, tak mozog stale bluzni, ze mozno zije💔

vilma7
3. okt 2025

Mam to rôzne. Aj dlhoročné, ale keďže som v zahraničí, tak s tými na Svk sa vidíme menej a v zahraničí dlhoročné kamaratky...ale ako som porodila deti, tak sa to zmenilo a cez deti opäť spoznala nové maminky a teraz sa kamaráti mé aj s nimi. Toto au zatial krátkodobé kamarátstva, uvidíme ako a co ďalej.

anonym_bd33b4
3. okt 2025

Život je taký že veľa ľudí stratíš a veľa ľudí spoznáš napríklad aj priatelia z mladosti zo školy časom keď už majú svoje životy prácu rodiny mám pocit že tie vzťahy tak nejak prirodzene ochladnú a u mna ochladli, máš kopec iných povinností ako vypisovať si ja som niekedy mala fakt že neskutočne veľa známych a kamarátov každá moja narodeninová oslava bola cca o 30 ľuďoch potom som bola staršia vydala som sa mam synceka 3r a uz mám možno tak jednu príjemnú a uprimnu kamarátku. Zistila som aj tou vyspelosťou že niektorí boli neskutočne falošný využívali ani mysleli veci vážne. Keď ma niekto zavolá von alebo nás zavolaju s manželom do spoločnosti čo je najčastejšia verzia tam sa vybláznime.

anonym_c685d2
3. okt 2025

@anonym_autor po 30ke menej, ale aj preto, že už sama netlačim seba do udržaviania kontaktov s ludmi, ktori mi kradnu energiu, ktorí ma zarmutia, atd. pred 30kou to bola fura ludi, teraz málo, ale je to príjemnešie. radšej menej ale ozaj kvalita.

anonym_937d34
3. okt 2025
@viestta

@anonym_autor co robit? Hadat novych priatelov, alebo aspon ludi, s ktorymi rada stravis cas a mate spolocne zaujmy a temy. Taki ludia sa hladaju tam, kde rada travis cas, tam kde je pre teba nieco zaujimave, podnetne. Vzdy tam najdes niekoho, s kym nakoniec mozte byt priatelmi. Sediet doma nepomaha

@viestta a ty co, máš kamošky? Nejak o tom nehovorís.

viestta
3. okt 2025
@anonym_937d34

@viestta a ty co, máš kamošky? Nejak o tom nehovorís.

@anonym_937d34 preco by so o tom mala pisat?

sszuzu8
3. okt 2025

Som cely život sama. Mala som pár dočasných ľudí ale v posledných rokoch už ani len to 🤷‍♀️ ja som si už zvykla, do kaviarne ci na dovolenku viem ísť aj sama

anonym_c2f3de
3. okt 2025

Kedysi som mala viacero kamarátov a postupom času niektorý odišli z môjho života sami a iných som zas vyhodila zo svojho života ja .... Je to podľa mňa normálne nemať kamarátov, hlavne pre introvertov. Ja mám manžela, aj za to mi kamaráti nechýbajú.