Riešenie konfliktov s neschopnou kolegyňou v práci
ahojte ženy, uz velmi dlho som tu na MK nebola ale v minulosti ste mi tu viackrat dobre poradili.
Pred tromi rokmi som nastupila do novej firmy kde mame nastarosti spracovanie administrativnej agendy, objednavok faktur a podobne,rok po mne nastupila aj nova kolegyna zhodou okolnosti moja suseda a spoluziacka zo zakladnej v jednom.Zo zaciatku sa jej v praci darilo , ked nam prisli nove usmernienia a postupy na ktore sme boli vsetky preskolene ona to chapala (aspon sa tak javilo) najviac lenze ked sme uz mali tie nove postupy realizovat v praxi uz to bolo horsie.Na vsetko ale ze uplne na vsetko sa ma chodila pytat aj ked postupy mala vytlacene presne bod za bodom ako sa to ma spracuvavat, samozrejme moj argument ze pre mna je to rovnako nove ako pre nu nezaberal a vrchol bolo ked raz spracovala jednu objednavku v systeme tak zle ze prisla brutal reklamacia a sef si ju zobral na koberecek, s placom mu vysvetlovala ze ona tomu proste nerozumie tomuto novemu postupu a programu v ktorom robime ze jej to nejde tak absolvovala skolenie opatovne,.Z tohto druheho skolenia uz prisla ako hviezda ze konecne vsetkemu porozumela že už chápe to co nechapala doteraz a ze uz jej to pojde od ruky. Toto nadsenie samozrejme trvalo len kym neprislo spracovanie prvej zahranicnej objednavky to ale uz prisla za mnou ze ma chce velmi pekne poprosit ci by som to nespracovala za nu lebo konkretne toto nemali na skoleni a ona ked to domrvi zase ako naposledy uz ju asi vyrazia,povedala som jej ze toto sme na skoleni urcite mali máme k tomu aj postup ale neustale uz pomaly s plačom mi tam vysvetlovala ze ona to ešte nemá tak uplne navnimané a bojí sa toho že mi bude strasne vdacna ked toto spracujem, ta som jej povedala ze ja to nespracujem ale ze nech po praci ostane dlhsie a spracujeme to spolu ze jej budem radit,tak dve hodiny zabralo kym sme to spracovali ale podarilo sa )..za spracovanie objednavky dostala od sefa pochvalu, ze vidi sef ze to konecne pochopila ...toto sa udialo tri mesiace dozadu odvtedy uz bola za dalsimi dvoma kolegynami ich takto prosikat nech za nu spracuju jej zalezitosti,obe ju poslali do haja,tak to jednoducho nespracovala, samozrejme zas reklamacia zase pruser, ze ona si to v systeme nevsimla, hrala to nato ze jej padol server a neviem co ešte , samozrejme sef jej to nezhltol, tak uz jej stiahli aj zplatu, no a teraz v pondelok som mala dovolenku pocas ktorej som si naplanovala aj prehliadku u gyn, samozrejme ked idem do ordinacie vypnem telefon, po prehliadke ked som vysla von a zapla telefon mala som od nej 14 neprijatych hovorov, tak volam nazad ze ci horí alebo co sa deje, tak mi z plačom vola z toalety ci odkial ze zas ma tu strasnu objednavku na spracovanie ze ona to nevie, a ze jej musim pomoct inak ju uz sef vyrazi, ze ona vie ze ja sa viem doma pripojit do nasho systemu ze mi do emailu posle vsetky podklady a musim to spracovat ja za nu lebo ona nemoze prist o miesto, hovorim jej ze poprve ja mam dovolenku ja nezabijem pol dna spracovanim niecoho co ani nemam spracovavat kedze to prislo jej, ma to rovnako v naplni prace ako ja, a ak tomu nerozumie nech ide za sefom nech jejto vysvetli teda ešte raz, a viete co sa ozvalo?..ze ci som uz totalne dementna ci nerozumiem ze ked ona pojde za nim s tym ze po tak dlhej dobe tomu stale nerozumie aj napriek dvom skoleniam ze ju uz fakt vyrazi?..a to zz na mna zvysila hlas..že co na tom pre boha nechapem..ze co som to za kolegynu a za cloveka ked neviem pomoct v nudzi..tym ze zacala po mne ziapat som automaticky zlozila telefon, a nereagovala som ani na ospravedlnujuce sa smsky a dalsie telefonaty ktore som nedvihla, na druhy den som prisla do prace, sef vytoceny, kolegyna zrútená, a predstavte si ze ta jedna z kolegyn co ju poslali do haja o com som pisala vyssie ked bola za nimi s tym istym, mi v kuchynke pucovala zaludok ze ci to fakt som jej nemohla pomoct chudatku ze sef na nu nakrical nenormalne...a ze nevie co teraz s nou bude..že si myslela ze sme lepsi kolektiv a ze si pomahame...tak napiste mi na toto zeny vas nazor prosim..
Máš firemný mobil alebo súkromný? Ak súkromný, povedz kolegyni, že si neželáš, aby za tebou s takýmito požiadavkami chodila a že si blokuješ jej číslo a aj ho blokni. A neberiem ako bonzovanie ísť za šéfom a toto všetko mu povedať. Že neustále teba aj ostatných atakuje, citovo vás vydiera, že to čo urobí dobre je vždy s pomocou niekoho z vás a že ho žiadaš, aby to riešil. Ja ako šéf by som to chcela vedieť. Pretože je to riziko, že jedného dňa sa mi dobrí zamestnanci dvihnú a odídu a ostane mi tam jedna neschopenka.
@janka95 ano a nadavat mi do dementnej ze ci nerozumiem,
Preco jej nepomohla ta kolegyna, ocividne tam boli.
Mantava kolegyna je jedna vec, sef ktory „nenormalne nakrici“ na niekoho, druha.
@melanta mam sukromny na ten mi aj volala
@gladys_07 nam sef neustale opakuje ze ak nieco nevieme mame sa pytat, radsej sa 1000 krat spytat ako urobit pruser lebo u nas tie prusery vyjdu vzdy draho samozrejme potom ide aj on na kobercek za nase prusery..jemu nevadi ked sa ho nieco spytas aj milionkrat denne on ma trpezlivost, vadi mu ked sa nespytas a spravis pruser..vtedy vybuchne...
@gladys_07 boli casy ked som aj ja sa vela pytala bola som za nima j 15 krat denne vzdy mi odpoveal pokojne a milo aj ked som sa to iste pytala..proste som tiez neicomu nerozumela ani na 10 krat..na 15 ty som to pochopila konecne..
ale tato kolegyna za nim nejde, ona ide len za nami, a ked jej mi nepomozeme urobi radsej pruser,.a toto je to co jeho vytocilo
kolegyňa by mala prehodnotiť či vôbec má na túto robotu schopnosti... to bude ešte koľko otravovať kde - koho...
buď je ozaj menej schopná alebo tam máte jadrovú fyziku...
A preco jej teda nepomohla ta druha kolegyna?
@gladys_07 to ja netusim, ona povedala ze bola aj za nou ale ona mala vtedy vela roboty a nestihala ani svoje robit nie to ešte jej.,.
Tak ma nulove pravo sa do teba navazat, ty si mala dovolenku. Troska asertivity 😉
Keď mám dovolenku, lekára neriešim robotu a dupľom nie keď mi niekto nadáva do dementnych. Povedz to šéfovi a milá kolegyňa nech si prosí koho chce. Má to v náplní práce, bola dokonca na dvoch školeniach, tak nech maká. Ak to nezvláda, nech si nájde inú robotu.
Asi by som zasla za sefom a pohovorila si s nim. On je na to aby upratal a nie, aby ste si liezli do vlasov kvoli tomu, ze je menej chapava. Ak jej to nejde a chce ju nechat poprehdzovat napln prace a prisposobit plat. Nie ste v skolke … ako dlho sa to budete zakryvat, ze je neschopna?
@autorka nemala som silu to docitat. To nevies tresnut do stola a poslat ju do prdele? Co teba do toho, co s nou bude, ked je neschopna a este aj drza?
A ja by som jej pomohla. A skúsila by som jej aj venovať svoj čas a vysvetliť, keď sa dá. Pomôžem ja, pomôžu mne. Ja proste verím, že sa mi to vráti. Keby moje kolegyne potrebovali pomoc, prídem aj od lekára a pomôžem.
Uz by u mna skoncila. Za prve si jej pomohla, za druhe sa na teba stazovala kolegyniam a za tretie je brzda ked to uz po 2skoleniach a vasej pomoci stale nechape. Ty nemusis robit jej pracu, mas svojej dost. Dokedy to chce takto tahat? Ocividne jej to takto vyhovuje, ze zahra chuderu a vy sa zlutujete nad nou. Ona sa nezmeni a bude vas vsetky vyuzivat a vydierat.
Zašla by som za šéfom, že to takto ďalej nejde. "Zuzka" neovláda základné postupy, nevie sa ich naučiť a svoju prácu presúva na ostatných. Ak máte robiť aj jej prácu nech ju dá vám a jej inú agendu.
Ak nie ste chranena dielna, co asi nie ste, tak bohuzial. Nestiha, nechape, nezvlada... ❌
No čo ti poviem.. podľa mňa si dobre urobila... Neviem ako si to dotyčná predstavuje že budú za ňu ľudia robiť ono to takto nefunguje...
Autor - mali sme podobnú kolegyňu, až na nadávky, tiež očakávala nekonečnú pomoc a tiež sa správala veľmi neprofesionálne a dávala nám najavo, že to my sme tie chudery, čo jej nechcú pomôcť. Pomáhali sme 2 mesiace, spoliehala sa, že niekto to skratka za ňu vždy potiahne, vyrieši. Keď mala nočnú volala iná kolegyňa do prace, že ráno nepríde, lebo je chorá. Táto trúba využila situáciu a chorá kolegyňa jej vysvetľovala hodinu po telefóne, čo má robiť. Keď sa jej končila skúšobná doba povedali sme dosť. Išli sme za vedúcou, tá nariadila jej audit, k tomu sme, každý kto mal s ňou problém napísali email so všetkými príkladmi, kedy nebola schopná samostatne pracovať, kedy sa správala neprofesionálne a kedy jej skutky ohrozili liečbu pacienta a do týždňa bola preč.
Držím palce a nenechajte si na sebe orať
@koniarova evidentne si ešte nezažila takýto typ kolegu... Ja som tiež veľa pomáhala keď som bola v robote ale mali sme jednu, ktorá aj keď mala postup na papieri úplne presný aj vtedy za niekým chodila a to som vtedy povedala, že dosť ... Áno treba pomáhať ale nech je aj vidieť snahu z druhej strany a nie sa nechať len zneužívať....
@angeli121212 ja ťa neprehováram. Ja píšem, čo by som urobila ja. Kolegyňa aj tak časom zistí, že na tú prácu nemá a sama odíde.
Precco si ju neposlala za sefom opakovane, ze ti to este raz vysvetli, ze aj ty si sa vela pytala?
Kolegyňa by sa mala buď poriadne zaškoliť v agende, programe alebo v čom je problém alebo jednoducho vzdať to a odísť, lebo na to nemá. Nemaj žiadne výčitky, ale že vôbec. Zachovala si sa skvele. U nás v práci by sa s ňou takto nikto nemaznal.
@koniarova dotyčná neschopná kolegyňa tam pracuje 2 roky, všetci pochopili všetko po prvom školení. Ona nie, dostala ďalšie školenie. Nechápe aj tak. Opakovane je celé mesiace kolegovia pomáhajú a aj tak nechápe. Tu už je na mieste prestať pomáhať a priznať, že dotyčná nemá kapacitu na danú pozíciu. Aj pomoc musí mať svoje hranice. A myslím, že 2 roky pomoci sú viac než dosť. Každý príčetný manažér by sa s ňou už dávno rozlúčil.
Ja by som jej povedala, ze ked to stale nechape, tak dementna je jednoznacne ona a zapriala by som jej pekny den. Mobil by som jej uz nezdvihla.

Pomohla si jej už dosť. By som jej vyčistila žalúdok nech ma s tým už neotravuje že mám dosť svojej roboty. Ty nie si povinná doťahovať cudziu prácu , a ešte si dovolí zvyšovať hlas za to že ona je blbá . Sila. :D