Riešenie problému: Svokrinho priateľa nazývajú "dedo"?
Dobry den
Uz dlhsie ma trapi jeden problem, s ktorym som sa rozhodol zdoverit cez toto forum.
Nedavno sa nam narodilo dieta. Zijeme u svokry s jej priatelom, ktoreho pre jeho zvlastnu povahu nemam moc v oblube. Svokra zacala jeho nazyvat 'dedo' pred mojim synom. Vobec s tym nesuhlasim, pretoze ten clovek na velmi odlisne nastavenie ako ja a nerad by som keby moj syn oslovoval tohto cloveka 'dedo', ved ma svojich 2 genetickych dedov.
Po case prichadzam k postupnym konfliktom so svokrou (ktoru mam rad ako osobu), len mam pocit ze postupne k nej zacinam chladnut a otacat inym smerom.
Ako jej prosim Vas vysvetlit, ze on je len ujo a nie dedo (povedal, som jej pravdu ako to je, aj jemu), no ignoruju.
Tak pred synom ho volam 'ujo', nech si to postupne uklada.
Myslite, ze takto vytvaram(e) v synovi chaos? Je vo mne problem? ved ho moze mat rad ako cloveka, ale nechcem aby ho volal 'dedo'. Mozno je problem vo mne a problem s mojim egom.
Dakujem
Súhlasím s tebou. Je to ujo a svokra by to mala respektovat.
moje dieta ma 3 dedov (kazdeho vola inak, mame deda, starkeho a papuho :DD) a nema s tym ziadny problem :D a ma aj 2 babky (tiez ani jednu nevola babka, proste kazda dostala svoje meno:D) a jednu dedovu priatelku (tu vola menom, lebo dedo ich mal za roky viac, cize tam sa aj ani na babky nehram :D Mozno zo len ty prezivas prilis a robis problem, kde nemusi byt vobec. Proste kao pises, mas problem nejaky so svokrou tak si najdes, nejaky dovod ako to viac vyostrit este?
A ako sa on sprava k synovi? Ja neviem,dala by som svoje nesympatie bokom. Nejde o teba ale o dieta. A ano,bude mat chaos ked ty ujo,svokra dedo. Ja by som nechala tak,ak ho ma syn rad. Ked bude starsi vysvetlit ako to je
Je to len oslovenie, nič nevypovedá o človeku. Ak je dieťa menšie mali by ste ho oslovovať rovnako.
@volcanologist mam presne rovnaku situaciu, az na to, ze ja s nimi nezdielam domacnost, svokra je uz vlastne exsvokra a "deda" vidaju moje deti malo. Ale ona ho tak nasilu vola, pricom podla mna to nie je prijemne ani jemu, nuti deti, aby ho mali radi, hovorili mu tak. Najma maly z neho citi chlad a patricne mu to aj dava najavo a potom su vecne konflikty, preco ho maly nema rad 🤦 Neviem, preco sa snazi nasilu vsetkym natlačiť, ze je to ich dedo. Deti su potom z toho vykolajene, preco ich ten dedo nema rad, nie je k nim vrucny. Ja som jej to svojho casu tiez povedala, aj tak si ide svoje. Ale trda stretavaju sa malo, takze to uz neriesim
A nie je to jedno? Moj brat ma nevlastneho syna a vzdy ked pridu k nasim, tak mojich rodicov vola babka a dedko a oni o nom hovoria ako o svojom vnucikovi... Dolezite je ako to dieta citi.. nech ho vola aj dinosaurus. A pokial tebe nesedi, mozno tvoje dieta bude mat iny nazor. 🙂
Ja ta chápem. Malý ma môjho otca - deda, mužov otec zomrel, jeho nepoznal, a svokra na muža.. Strašne veci jej urobil ten chlap, nikto nechápe prečo sú stále spolu, ja k nej nechodím keď je tam on, a vyslovene som každému ja aj muž povedali, že si neželané aby ho volali pred malým starký, dedo a neviem ešte ako. Našťastie to rešpektujú.
Žijete spolu… je to blizka osoba. Dedo. ;D My všetci, aj svokra nazývame uja ujom a deti si idú svoje a hovoria dedo. Je to starší človek pre nich. Estelen sa učia rozlišovať, že vonku sú tety a ujovia a aj keď vyzerajú staro, neslusi sa osloviť cudzieho baba či dedo..
To je taká prkotina, že až. Sama mám nevlastného vnúčika, volá ma krstným menom (ako aj jeho rodičia: dcéra môjho muža a jej muž). Na oslovení absolútne nezáleží. Ak ti "dedo" vadí, odsťahuj sa od neho.
@volcanologist začínaš chytať averziu k ľuďom, s ktorými bývaš. Určite sa ako mladá rodina osamostatnite, bude sa vám lepšie fungovať.
Syn (žiak základnej školy) môjho muža z prvého manželstva volá mojich rodičov babka a dedko. Keď sa stretli prvý krát, povedali mu, že im má tykať a oslovovať ich menom. Ale je to dieťa, automaticky im hovorí babka a dedko, pretože sú to rodičia tatovej ženy. Nikto to neriešime, ani mužova ex to nerieši. A súhlasím s h2, ak ti dotyčný pán vadí, odsťahuj sa. Zabezpeč svojej rodine bývanie a neži v cudzej domácnosti, ak tam žijú ľudia, ktorí ti nie sú sympatickí.
🍏 Rozumiem ti, ak dovolíš skúsim poradiť. Máš rád svokru a ona má rada deda. Je citlivá na všetko, čo sa deda týka. Dedo je citlivý tiež, keďže je jej partner a zrejme sa chce cítiť ako súčasť jej rodiny. Čo keby si to skúsil nechať na syna ? Nech sa on rozhodne, ako bude pána volať. Dedo si k nemu snaží zrejme nájsť cestu a ak sa snaží, môže byť raz dobrým tretím dedom, aj keď ti momentálne "nereže". Veď nebude tvojím dedom...🙂 , synovi je možno sympatický . Čo keby si skúsil rešpektovať predstavu svokry, ktorá určite tvojmu synčekovi nechce zle. Asi dieťaťa metieš, ale myslím si, že syn si časom zvykne, že ujo je vlastne dedo a osloví ho ako sa mu bude páčiť. Skús ak zvládneš rešpektovať svokru, teš sa že máte dobrý vzťah, skús rešpektovať vôľu syna. A, možno sa budeš diviť ako sa raz aj tvoja optika na deda zmení, niektoré veci potrebujú zrelosť a čas ... Niekedy je rozumné nepresadzovať za každú cenu svoju vôľu. Veď nejde o život 😎 .
Manzel ma nevlastneho otca, ktory ho vychoval. Ten ma priatelku uz x rokov. Normalne su nase deti pre nich vnucata a oni su dedo a babka. A ona je najstastnejsia babka na svete, uz ked prisiel prvy vnucik to prezivala ako vlastne (a to pozor to dieta jej a ani jej partnerovi, tj nevlastnemu otcovi mojho muza, absolutne pokrvne nic nie je). Prisli vzdy pozriet aj do porodnice (co muzov vlastny otec ani mama nic), hned po narodeni bola fotka dietata v obyvacke a ked nieco bolo treba, pomahali z muzovej strany jedini.
Manzel stastie na "usporiadanu" rodinu nemal, jeho mama bola 2x rozvedena, jeho biologicky otec uz ma druhu zenu - aj oni si hovoria dedo a babka. Dalej su tu dedko a babka moji rodicia no a este sama manzelova mama.
Ani mi nenapadlo to pri narodeni deti riesit. Jasne, nie je to idealna situacia, ale co my za to mozeme? Alebo tie deti? Radsej nech ma decko 4 babky ako ziadnu. A uprimne? I tak okrem mojich rodicov a nevlastneho otca s partnerkou sa o ne ostatni nijak specialne nezaujimaju, hoci su to ich jedine vnucata. Takze tu "jednu navstevu rocne" vyfiltrujes.
Riesis somariny. Ak Ti ta osoba tak velmi prekaza, preco nebyvas s vlastnou rodinou vo vlastnom dome? Mozno by si to aj menej prezivala, ze to nemas na dennom poriadku. Toto ma skor udivuje.
Neporadili ti dost v dennikuN? Ci len si nepocul to co chces ze svokra je zla tak skusas tu?
@volcanologist Tvoja partnerka je na tom ako? Je to jej časť rodiny, tak nech si to rieši ona. Určite sa odsťahujte čo najskôr. Možno Ťa neakceptujú ako otca a chlapa, lebo si rodinke nezabezpečil vlastné bývanie. Žiješ u nich, tak majú pocit, že môžu určovať pravidlá aj v tomto. Dokáž im, že sa dokážeš postarať a možno si vybuduješ v ich očiach rešpekt.
a ako ho volá tvoja žena?
odstahujte sa od svokry do vlastnehio a nic nebudes musiet respektovat.
Otcovu družku moje deti nevolajú babka, ale "teta XYZ". Ostatné vnúčatá ju volajú babka. Biologická babka nežije, ani ju nepoznali. Nikto zo zúčastnených s tým nemá problém a vzťahy máme normálne.
Však môžete sa od svokry odsťahovať do svojho a nemušiš ho ani vydieť.Alebo bývať u svokry to hej ale nemám ju rada ani jej priateľa.Kto ti kaže tam žiť môžete sa odsťahovať a máš po probléme.Ešte som nikdy nevideila aby kôli tomu niekto písal do denníka N.TY si myslíš že my tu napíšeme že svokra je zla keby bola zla nebývate v jej dome.
Mozes ho nemat rada a s oslovovanim nesuhlasit, ale kym sa neodstahujes od nej prec, moze mat tvoja svokra tvoje vysvetlenia na haku. Nepaci sa Ti … zbalte sa a chodte do vlastneho.
Zlatí cesi a ich "strejda"
@volcanologist ked ignoruje slusne vysvetlenie, tak vzdy ked ho pred dietatom oslovi deto, tak by som povedala priamo dietatu, ze to nie je dedo ale ujo…
@olimuc ja nechapem a ked sa odstahuju, tak toho pana prestane volat svokra dedo, ci zazracne ich zacne respektovat alebo ako? 🤷🏼♀️
@volcanologist a čo tak volať ho jeho menom?
Volala by som ho krstnym menom.ideme k babke a Jožkovi

@volcanologist my mame podobnu situaciu s 3 babkami a ja sama ju volam babka.. ale ona sa tak aj sprava a mame ju velmi radi..
Asi zalezi aky mate vztah, aky ma vztah on k dietatu, ale akoze ak ti to vyslovene vadi, nechapem preco to nestopnu.. mozno keby sa zena porozpravala s mamou a ona jej vysvetlila ako to vnimate?