icon

Riziká a výhody spoločného bývania s rodičmi

liliblacky
19. jún 2025

Plánujeme sa sťahovať do Rakúska (ja, muž, 2 deti a 2 psy) z dôvodu, že mi tam žijú rodičia (nechcu prísť spat na svk) a som jedináčik, a už to začína byt komplikovanejšie, čo sa týka výpomoci (sú cca 3,5 hodiny autom od svk). A aj tak sme dlho uz premýšľali nad odstahovanim sa, muž predtým zil v AT. Avšak aktuálne mame malé bábätko, chcela by som s ním byt doma ešte tak 2 roky a zaroven dom na SVK (nový na hypo) si nechať aspoň zo začiatku, že ak by sa čokoľvek stalo, vieme prísť spat na SVK a mame kde. Len to znamená, že ja budem bez príjmu a na druhej strane budú výdavky na bývanie (potrebujeme dom kvôli dvom veľkým psom) a aj celkovo vysie výdavky. Rátali sme s tym a mame niečo našetrené, čo sme ochotní “pustit” na výdavky a život v AT, kým zacnem pracovať. Avšak dnes mi volala mama, že im ich prenajímateľ vravel, že ide dom predavat (mimo nás rozpocet, chce 1,5 mil) a teda majú nájom len do konca roka, tak mi navrhla, aby sme si našli spoločný veľký dom, že oni by nám aj pomohli finančne tak, že by platili cely nájom alebo jeho väčšiu časť (podľa výšky nájmu) a úspory si mame nechať. Na jednej strane to dáva zmysel, pomohla by som aj nasim čo sa týka napr upratovania (že by to bolo len na mne), nákupy atd, oni zase by vedeli deti postrážiť atd. Ale: mama je silný fajčiar čo mne extrémne vadí, lebo síce fajci von ale pri deťoch a smrdi tak či tak, ona chce, že iba jedna kuchyna a že bude variť (ale zase my už sme naučení na inú stravu, jej jedla mám rada ale po týždni mäso a slaninu a zemiaky už nechcem vidieť 😀), deti sú malé, ťažko im v jednom dome vysvetlím, že babka chce aj svoj čas (keď sú u nás dcéra ju preferuje pri kúpaní, niekedy aj uspavani a chce sa stále s babkou hrať atd), nemali by sme take súkromie atd.. Ale zase viem, že mame by bolo veselšie (dedo len tv sám v izbe pozera), že aj by sme si pomáhali, aj zo začiatku financie lepšie, už majú aj svoj vek, ktovie do kedy sa budú vedieť starať o seba… Riskli by ste to a išli bývať s rodičmi? Predstava je taká že veľký dom, oni dole a my hore, ale ktovie čo sa nám podarí nájsť 🤷🏽‍♀️

Strana
z2
gribka1
19. jún 2025

Ak by ho zafinancovali len oni, že nebudete viazaní a môžte kedykoľvek odísť, prečo nie. Aj keď si myslím, že bývanie s rodičmi nie je dobré.

liliblacky
autor
19. jún 2025
@gribka1

Ak by ho zafinancovali len oni, že nebudete viazaní a môžte kedykoľvek odísť, prečo nie. Aj keď si myslím, že bývanie s rodičmi nie je dobré.

@gribka1 tiež mám taký názor, že dobre to nie je, keď chodia k nám, chodia aj na 2-3 týždne ale cítiť, že aj keď nie je problém nejaký, že každý už sa teší, že si oddýchneme od seba 😀😀😀 ako vždy sa dá nájom zrušiť to áno, ale už keď na bývanie naviažeme dcérke škôlku, lekarov atd už je to komplikovanejšie a ak to bude obluda dom, tak ich samych v ňom nechať nemôžem… ale zase vieme si dovoliť krajšie bývanie, lebo až taký rozdiel už v cenách nie je (1200€ 3 izbovy dom zakladny, 1800€ už 6-7 izbovy upravený, bazén atd)

gribka1
19. jún 2025
@liliblacky

@gribka1 tiež mám taký názor, že dobre to nie je, keď chodia k nám, chodia aj na 2-3 týždne ale cítiť, že aj keď nie je problém nejaký, že každý už sa teší, že si oddýchneme od seba 😀😀😀 ako vždy sa dá nájom zrušiť to áno, ale už keď na bývanie naviažeme dcérke škôlku, lekarov atd už je to komplikovanejšie a ak to bude obluda dom, tak ich samych v ňom nechať nemôžem… ale zase vieme si dovoliť krajšie bývanie, lebo až taký rozdiel už v cenách nie je (1200€ 3 izbovy dom zakladny, 1800€ už 6-7 izbovy upravený, bazén atd)

@liliblacky Rozmýšľam, prečo vlastne chcete odísť? O akú výpomoc ide? A čo na to manžel, keďže to nie sú jeho rodičia?

liliblacky
autor
19. jún 2025
@gribka1

@liliblacky Rozmýšľam, prečo vlastne chcete odísť? O akú výpomoc ide? A čo na to manžel, keďže to nie sú jeho rodičia?

@gribka1 my sme chceli ísť už davnejsie, nám sa tam páči veľmi (krajina ako taká), chceli sme už pri prvej dcérke ísť ale manžel vtedy dostal veľmi dobre platenú prácu na SVK. Ale tej firme sa prestalo dariť, už dostal info aby si hľadal novu prácu, tak sme si povedali, že to poďme skúsiť tam. Rodičia majú svoje zdravotné problémy, hoc žijú v AT už 10 rokov, netrúfnu si jazykovo na lekarov, úrady atd. (bezne veci hej, napríklad všeobecný lekár) ale inak tam často chodíme aby išiel niekto s nimi. A na druhej strane oni zase často chodia k nám, lebo mužovi rodičia sa až tak nezaujímajú a keď som potrebovala postrážiť keď mám lekára a pod tak chodili oni k nám.. My v podstate nemalé v okoli nikoho, sami s mužom sme len.. Môj muž ich má rad, tiež by asi kúsok preferoval viac samostatne bývanie ale tiež skrz logiku vravel, že to dáva zmysel.

januska12323
19. jún 2025

Znie to ako pohroma čakajúca za rohom.

liliblacky
autor
19. jún 2025
@januska12323

Znie to ako pohroma čakajúca za rohom.

@januska12323 😂😂😂😂😂 hej, tiež sa toho kúsok bojím ale neskusis, nevieš 😀 či ako sa to hovorí ..

gribka1
19. jún 2025
@liliblacky

@gribka1 my sme chceli ísť už davnejsie, nám sa tam páči veľmi (krajina ako taká), chceli sme už pri prvej dcérke ísť ale manžel vtedy dostal veľmi dobre platenú prácu na SVK. Ale tej firme sa prestalo dariť, už dostal info aby si hľadal novu prácu, tak sme si povedali, že to poďme skúsiť tam. Rodičia majú svoje zdravotné problémy, hoc žijú v AT už 10 rokov, netrúfnu si jazykovo na lekarov, úrady atd. (bezne veci hej, napríklad všeobecný lekár) ale inak tam často chodíme aby išiel niekto s nimi. A na druhej strane oni zase často chodia k nám, lebo mužovi rodičia sa až tak nezaujímajú a keď som potrebovala postrážiť keď mám lekára a pod tak chodili oni k nám.. My v podstate nemalé v okoli nikoho, sami s mužom sme len.. Môj muž ich má rad, tiež by asi kúsok preferoval viac samostatne bývanie ale tiež skrz logiku vravel, že to dáva zmysel.

@liliblacky Ono to je všetko pekné, ale nebude to dobré, toto je len výhoda pre rodičov, pre vás železná guľa v budúcnosti. Niekedy, ak sú tie vzťahy fakt super, tak sa to dá, samozrejme vysoká miera tolerancie a súkromia je nutná. Možno to dáte, len vravím, zadné dvierka si nechajte.

olimuc
19. jún 2025

Keby si povedala, ze maju vlastny dom … no snad by sa to dalo na nejaky cas prekusnut, kym sa osamostatnite … ale takto do najmu v ziadnom pripade. Skoncite na nervy a mozno rozvodom. Tvoji rodicia maju nejaky vek … pride dochodok a z toho platit najom? Kam pojdu? Keby nejaky vazny problem, nebudete mat sukromie nikdy. Strasne zly napad …

liliblacky
autor
19. jún 2025
@olimuc

Keby si povedala, ze maju vlastny dom … no snad by sa to dalo na nejaky cas prekusnut, kym sa osamostatnite … ale takto do najmu v ziadnom pripade. Skoncite na nervy a mozno rozvodom. Tvoji rodicia maju nejaky vek … pride dochodok a z toho platit najom? Kam pojdu? Keby nejaky vazny problem, nebudete mat sukromie nikdy. Strasne zly napad …

@olimuc rodičia sú už na dôchodku a dochodok majú pekny, môžu si to dovoliť… A my sme chceli že samostatne, buď v tej istej dedine alebo tak na 10-20 minút autom od nich.. kebyže majú svoj nájom, neriesim ale akurát tak vyšlo, že aj im musíme hľadať čosi… a ja aj tak nejako rátam s tym, že ak sa im niečo stane a vyžadovali by starostlivosť tak len ja sa postarám, nemá kto iný 🤷🏽‍♀️… oni do bytu ísť nechcu, chcú dom len

gribka1
19. jún 2025

Veď každý svoje keby mal, tak ok.

deti95060810
19. jún 2025

spolu bývať nie... blízko seba - áno.
čo hneď v jednej dedine - to by nevadilo, len nie spolu. spoločné bývanie nikdy nič dobré neveští.

luccija
19. jún 2025
@liliblacky

@olimuc rodičia sú už na dôchodku a dochodok majú pekny, môžu si to dovoliť… A my sme chceli že samostatne, buď v tej istej dedine alebo tak na 10-20 minút autom od nich.. kebyže majú svoj nájom, neriesim ale akurát tak vyšlo, že aj im musíme hľadať čosi… a ja aj tak nejako rátam s tym, že ak sa im niečo stane a vyžadovali by starostlivosť tak len ja sa postarám, nemá kto iný 🤷🏽‍♀️… oni do bytu ísť nechcu, chcú dom len

@liliblacky blízko, ale nie spolu a to ti píšem ako jedináčik😉budes na skok niečo sa bude diať prídeš, alebo mama postráži deti ..ak budete spolu budú hádky načo varíš, keď varila, deti budú chodiť hore dole, kľudne v jednej dedine, ale každý vo svojom

liliblacky
autor
19. jún 2025

aj ja to tak cítim že asi lepšie zvlast (dve gazdine pod jednou strechou), len mama má názor, že tak by nám finančne pomohli (s najmom) a že by sme nemuseli kupovať druhé auto, lebo muž by chodil na našom a ja by som mala k dispozícii to ich, že kebyže mi treba dcérku do škôlky odniesť / priniesť tak nemusím mladšie brat so sebou ale nechám doma, sak postrážia atd… tak má tak lanári 😀 kebyže najdeme dom, ktorý má dve jednotky, ak vchody samostatne a že len zahrada spoločná to by asi bolo riešenie ale take, že reálne spolubývajúce asi ťažké by bolo… ideme teraz k ním na 2 týždne, tak porozprávam s nimi reálne ale vždy keď sme spolu, tak to podľa mna funguje aj preto, že tá druha strana akceptuje, že je na “návšteve”.. takto by sme boli obaja doma a oni ešte by platili nájom.

olimuc
19. jún 2025
@liliblacky

@liliblacky Aj tak V kazdom pripade oddelene … radsej 2 mensie

gribka1
19. jún 2025
@liliblacky

aj ja to tak cítim že asi lepšie zvlast (dve gazdine pod jednou strechou), len mama má názor, že tak by nám finančne pomohli (s najmom) a že by sme nemuseli kupovať druhé auto, lebo muž by chodil na našom a ja by som mala k dispozícii to ich, že kebyže mi treba dcérku do škôlky odniesť / priniesť tak nemusím mladšie brat so sebou ale nechám doma, sak postrážia atd… tak má tak lanári 😀 kebyže najdeme dom, ktorý má dve jednotky, ak vchody samostatne a že len zahrada spoločná to by asi bolo riešenie ale take, že reálne spolubývajúce asi ťažké by bolo… ideme teraz k ním na 2 týždne, tak porozprávam s nimi reálne ale vždy keď sme spolu, tak to podľa mna funguje aj preto, že tá druha strana akceptuje, že je na “návšteve”.. takto by sme boli obaja doma a oni ešte by platili nájom.

@liliblacky Mama sa asi nudí s otcom😂, preto vás lanári, aby nebola sama.

liliblacky
autor
19. jún 2025
@gribka1

@liliblacky Mama sa asi nudí s otcom😂, preto vás lanári, aby nebola sama.

@gribka1 no to môže byt 😀😀 moji rodičia a svokrovci sú rovnako stari (svokrovci ešte pracujú) ale mega rozdiely medzi nimi. Svokrovci chodia na plesy, diskotéky, dovolenky lietaju, kúpaliska atd (na nas a vnúčatá času niet 😀), naši majú zase papucovu kultúru, len telka, tablet, dovolenka žiadna, ked už moc tlacim na nich tak idu sem tam na kúpalisko, aj keď sú u nás, posielam ich do kina alebo kde, nechcu… no na druhej strane sú to 100% starý rodičia, vnúčatám by kúpili aj modré z neba, mama im posiela peniaze na sporiace účty, aj nám kúpia vždy keď vidia že niečo drahšie chceme (čo ja vždy odmietam ale s mužom sa dohodnu 😀), keď sú u nás, mama vždy vari (ale to ona chce), deti berú von čo im zdravie dovolí atd atd

gribka1
19. jún 2025
@liliblacky

@gribka1 no to môže byt 😀😀 moji rodičia a svokrovci sú rovnako stari (svokrovci ešte pracujú) ale mega rozdiely medzi nimi. Svokrovci chodia na plesy, diskotéky, dovolenky lietaju, kúpaliska atd (na nas a vnúčatá času niet 😀), naši majú zase papucovu kultúru, len telka, tablet, dovolenka žiadna, ked už moc tlacim na nich tak idu sem tam na kúpalisko, aj keď sú u nás, posielam ich do kina alebo kde, nechcu… no na druhej strane sú to 100% starý rodičia, vnúčatám by kúpili aj modré z neba, mama im posiela peniaze na sporiace účty, aj nám kúpia vždy keď vidia že niečo drahšie chceme (čo ja vždy odmietam ale s mužom sa dohodnu 😀), keď sú u nás, mama vždy vari (ale to ona chce), deti berú von čo im zdravie dovolí atd atd

@liliblacky No a manžel už tam má novú prácu? Presne na tom mieste, kde sa chystáte žiť?

ninusa221
19. jún 2025

Ja by som do toho nešla. Načo ste potom (kupovali/ stavali) dom na hypo na SR?

liliblacky
autor
19. jún 2025
@gribka1

@liliblacky No a manžel už tam má novú prácu? Presne na tom mieste, kde sa chystáte žiť?

@gribka1 ešte nie, samozrejme nepôjdeme skôr ako si prácu nenajde, zatiaľ sme to ešte takto detailne neriešili, plán bol sa sťahovať tak začiatkom budúceho roka.. teraz ideme do AT, chceli sme aj na úrady zájsť, aké mame možnosti atd. Ale v okoli kde bývajú rodičia je dobrá dostupnosť do viacerych väčších miest, tak si myslím, že by to nemal byt až taký problém nájsť v okoli prácu.

liliblacky
autor
19. jún 2025
@ninusa221

Ja by som do toho nešla. Načo ste potom (kupovali/ stavali) dom na hypo na SR?

@ninusa221 ja som bývala a pracovala v Ba, muž v TN. Po svadbe sme samozrejme chceli bývať spolu, ale on mal vždy prácu mimo BA a BA ani nechcel (a aj tak tam mám len 2 izbovy byt a chceli sme dieťa), tak sme sa rozhodli pre dom… Ako nebudeme ho držať vecne, ak sa v AT usadíme a bude nám tam dobre, dom predáme. Len ja si ho chcem ako istotu aspoň 1-2 roky nechať.

gribka1
19. jún 2025
@liliblacky

@gribka1 ešte nie, samozrejme nepôjdeme skôr ako si prácu nenajde, zatiaľ sme to ešte takto detailne neriešili, plán bol sa sťahovať tak začiatkom budúceho roka.. teraz ideme do AT, chceli sme aj na úrady zájsť, aké mame možnosti atd. Ale v okoli kde bývajú rodičia je dobrá dostupnosť do viacerych väčších miest, tak si myslím, že by to nemal byt až taký problém nájsť v okoli prácu.

@liliblacky Hlavne si to premyslite a otvorene sa s rodičmi porozprávajte, o všetkom v spoločnom bývaní. Lebo očividne máte pekný vzťah, tak aby sa to raz nepokazili.

fajnova
19. jún 2025

Bývala som s rodičmi, preto ti radím - URČITE nie ☝️

liliblacky
autor
19. jún 2025
@gribka1

@liliblacky Hlavne si to premyslite a otvorene sa s rodičmi porozprávajte, o všetkom v spoločnom bývaní. Lebo očividne máte pekný vzťah, tak aby sa to raz nepokazili.

@gribka1 áno, pravdu máš, budem musieť si s nimi sadnúť a povedať im realitu, že to nebudú 2 týždne ale pravdepodobne roky a deti ich budú vnímať ako súčasť rodiny a teda budú ich rovnako otravovať 😀😀 a že to bude ešte na pár rokov kriku, hádok, dzavotu a stráženia a nebudú mat kam ujsť sa schovať 😀😀 a či takto chcú tráviť dochodok 😀😀😀

fajnova
19. jún 2025
@liliblacky

@gribka1 áno, pravdu máš, budem musieť si s nimi sadnúť a povedať im realitu, že to nebudú 2 týždne ale pravdepodobne roky a deti ich budú vnímať ako súčasť rodiny a teda budú ich rovnako otravovať 😀😀 a že to bude ešte na pár rokov kriku, hádok, dzavotu a stráženia a nebudú mat kam ujsť sa schovať 😀😀 a či takto chcú tráviť dochodok 😀😀😀

@liliblacky tu nejde o rodičov, ide o vás. Manželstvu rozhodne neprospieva bývanie so svokrovcami, môžu byť akokoľvek úžasní. A ísť bývať z vlastného domu do podnájmu, kde nič nie je tvoje a môžu ťa kedykoľvek vykopnut, no čo ja viem... Muž je s tým ok?

liliblacky
autor
19. jún 2025
@fajnova

@liliblacky tu nejde o rodičov, ide o vás. Manželstvu rozhodne neprospieva bývanie so svokrovcami, môžu byť akokoľvek úžasní. A ísť bývať z vlastného domu do podnájmu, kde nič nie je tvoje a môžu ťa kedykoľvek vykopnut, no čo ja viem... Muž je s tým ok?

@fajnova boli sme tak, že ideme sami ale keď zavolala mama, že aj im konci nájom, tak logika mu vraví poďme spolu… ja sa tiež toho bojim, že sa to medzi nami naruší.. že už nebudeme len “my rodinka” aj keď chápem tie výhody spoločného byvania… a tiež má desí to s najmom, odísť z vlastného atd, no na druhej strane nás práve vlastný dom dosť brzdí v tom kdesi ísť… ale ak by sa nám tam zapáčilo, asi by sme dom predali a skúsili kúpiť niečo tam..

janinah
19. jún 2025

Rozdiel.ci su rodicia 60tnici alebo skoro 80tnici.Ak sa bude treba ozaj o nich postarať tak aj behať do len susedneho domu ti bude zaťažko.Ale to moze prisť mozno o 20 rokov.Ja by som radila nieco ako dvojdom,teda spolu a predsa oddelene a s pravidlami.Chodit k sebe navzajom ohlaseni ako na navstevu,nie behať vsetci všade.A nikdy jednu spoločnu kuchyňu,kde by gazdovali dve gazdiné.

ivik4
19. jún 2025

Ja keby mam male deti tak nie. Mohli by nastat nezhody, deti by ich mohli aj otravovat ,predsa uz maju svoj zivot a nechcela by som aby im ho narusili. Bala by som sa ze sa nam pokazia vztahy.Keby uz mam velke deti, tak asi by som do toho sla. O rodicov by som sa postarala. Pisem Ti to ako tiez jedinacik . Inak to bol jeden z dovodov preco som vzdy chcela jedno dieta a cim skor. Lebo som vedela ze raz neskor sa o nich postaram a nechcela som mat na starost este aj male dieta. Ale nevieme ani ich vek

mirokub
Odpoveď bola odstránená
efka77
19. jún 2025

Za mna nie. Spolu nie. V blizkosti urcite,mozete spolu yravit cas ale skor ci neskor spolocne byvanie prinesie len zlotu. Bud rada ze mas super rodinu, zbytocne to nekomplikuj. To len moj nazor

vilma7
19. jún 2025

Išla by som jedine, ze by ešte pracovali, ale keďže sú už na penzii, stále doma....ee, to nedopadne dobre.
Keby pracovali aspoň by ste neboli.ontenzivne jeden druhému za zadkom.

Strana
z2