Rodina má zlý vplyv na dieťa
Potrebujem sa poradiť so svojim zúfalstvom, aj keď sa bojím, že riešenie neexistuje. Mám 6 ročné dieťa - múdre, milé, dobré dieťa na ktoré sa nemôžem sťažovať. Nesťažujú sa naň ani v škôlke, naopak, dávajú ho za vzor iným.
Bývame ďaleko od rodiny, takže ho vidia len raz-dva razy ročne. Manželova rodina má síce syna rada (jediný vnuk), ale považujú ho za agresívneho bitkára. V ich prítomnosti sa syn mení na totálne iné dieťa - bežne ich udrie, skáče po nich, hádže vecami, dokonca u nich na návšteve (v mojej neprítomnosti) vzal nejakú dekoráciu a schválne ju rozdupal. Absolutne ho nespoznávam. Trvá to asi od jeho troch rokov. Samozrejme ma neskutočne štvú ich reči, keď ho hodnotia ako dieťa, čo sa vie len biť. O to viac, že ide o švagra, ktorý dieťa nemá a ďalšiu pribuznú- starú dievku bez detí - obaja nemajú tušenia o výchove detí a je to na ich prístupe vidieť. Problém bude vo veľkej miere v tom, že ho k tomuto správaniu priamo slovne povzbudzujú rečami štýlu "slabo si ho kopol, silnejšie to sprav". Vlastne už ako maličké dieťa ho naučili stípať iných a frčkovať, čo nám nejakú dobu trvalo odnaučiť ho. Pre mňa je ich návšteva každoročne zďaleka najhorší čas roka, mením sa na uvrešťanú hysterku ktorá po dieťati v jednom kuse hučí (čo ma samozrejme tiež štve- som dobrá matka, ale nie z ich pohľadu, keďže to nemajú šancu vidieť). Skúšala som samozrejme dohovárať (inak sa so synom dá krásne komunikovať), vyhrážať sa, kričať, trestať. Syn samozrejme sľúbi, že už bude dobrý. Pol dňa sa pekne hráme, potom na 5 minút (!) vybehnem na balkón pozbierať bielizeň a vrátim sa k tomu, že syn sa bije.
Dopracovala som sa k tomu, že nefunguje nič a tak som synovi (vopred bol varovaný) zakázala budúci kontakt - a to veľmi veľmi nerada. Muž samozrejme nesúhlasí, ale inak pre riešenie problému nič špeciálne nerobí, hoci ho vníma úplne rovnako ako ja a hoci ide o jeho rodinu. Aj pri iných návštevách sa syn samozrejme vie rozblázniť, ale nespráva sa agresívne. Tiež musím podotknúť, že nie som matka, ktorá by kládla na dieťa nesplniteľné požiadavky a počas zvyšku roka máme veľmi harmonickú domácnosť. Čo by ste robili na mojom mieste?
Dopracovala s sa k tomu, že som sunovi zakázala kontakt
ty pises o synovy a sebe len v superlativoch . to co syn predvadza u rodiny je proste jeho druha tvar - ta kt pred ami nemoze ukazat kedze ma pravidla v skole tiez .. odviazal sa a pri tom zabuda na hranice... pises ze po nom kricis tretat-nerob to . ako som pisala vezmi ho vedla ,na prechadzku alebo inak odvrat pozornost-naco hned kricat rozculovat sa? dieta hold musi byt aj neposlusne a vypustit paru a mozno u nich je to prave taky syn aky je .. na nic sa nehra nic nemusi tak je sam sebou
Sestra sa vtedy venovala reiki a nejakym nadpozemskym zalezitostiam, ja netusim ci z nej citil nejaku divnu energiu alebo co. Spravala sa k nemu normalne, nic zvlastne.
@0silvia0 Zaujímavé. Žeby až také niečo mohlo dieťa vnímať?
Netusim, ale jeho spravanie bolo dost divne ked bola s nami aj ona.
Moc to riešiš. Je to len dieťa, predvádza a jaši sa pred rodinou.
Ako sa hovorí, krv nieje voda, je to jeho rodina, jeho polka génov.. Keď ho štuchajú, zo srandy kopu do zadku tak robí to isté, rozumejú si aj keď tebe to príde divne lebo si z iného prostredia. Ale on je skratka "ich"
A preco Ti vadi ze ich syn bije?? Ked sa budu stazovat, ze ich bije im rovno povedz ze ho to naucili oni a na nikoho ineho nie je zly. Tak co si ho naucili, nech si znasaju a ked sa im nelubi mozu ist prec. Treba si branit detsko a nie hucat po nom.
Tiez mal 6
predvádza sa pred nimi a robí to takou formou, akou ho to naučili. to znamená že ak sa bije, tak je to forma hry s návštevou. niekto sa takto šalí s deťmi. nakopú ho do zadku, on ich taktiež a haha hihi. potom sa rozkekeší a preženie to. to je celé. upozorňovať by si mala tých dospelých a nie dieťa. dieťa za to nemôže....
Chodis tam raz, dvakrat do roka, tak ze nic strasne ak mas pocit ze ho oni huckaju nenechavaj dieta s nimi osamote a ked oni budu pred tebou robit nieco nevhodne, tak ich na to slusne upozorni.
Ahoj podľa mňa je skôr chyba v Tom muzovom bratovi a tete.... Ja mám 4 deti a väčšinou je to tak deti si zvyknú kto ako sa s nimi hra venuje sa im a tak sa chovajú aj oni ku nemu.. napríklad na babku všetci boli neskutočne majetnicky keď boli malý asi od 7-8r to prešlo, proste prišla a zatvorili sa s ňou do izby. A nepustili ju kým neodišla, alebo len a len s nimi sa mohla hrať a rozprávať inaksa hnevali zúrili doslova. Ale chýba je v nej lebo je proste taká ona vidí len dieťa a nič iné a velebí ho do neba.... A ono to tak cíti a vyžaduje si to od nej... A so strýkom zase sa bijú vady keď príde robí im napriek oni ho naháňajú bijú, robia si srandičky,rypu do seba ... Podľa mňa je to úplne normálne správanie. Oni ho asi hecuju k tomu chovaniu a toto pozn tak sa tak chová ale chýba je v nich... Ak sa on tak nechova pri nikom len pri nich... Netresraj ho zato že oni ho vyhecujú k niečomu... Skôr buď celý čas s ním pri návšteve a komentuj mu to nie ujo to tak nemyslel, kľud pod ideme toto...proste predísť tomu a aby to chápal.. deti sú šikovné oni sa naučia že nie každý dospelý je vzorom a je dobrý...
@domkakvet Len to 1-2x ročne znamená, že u nás aspoň týždeň bývajú...
@nwnw, @zuzanapjat, @veronikavaneska Ženy, asi máte pravdu, že som to s tým hučaním a trestaním preháňala, resp. som to adresovala nesprávnej osobe. Viem, že deti sa vedia rozblázniť, ale musí to mať nejaké hranice a zdá sa, že tie hranice musíme u nás nastaviť skôr dospelým.
Muž s nimi už dnes hovoril, ale brat sa mu na to pochopiteľne vysmial, že ich vina to nie je..., teta síce neprišla s výsmechom, ale chybu v sebe tiež nevidí...asi sa iné nedalo čakať. Zjavne ich prístup nezmeníme, takže odteraz hneď keď sa začne syn blížiť k hranici dovoleného, drzo s ním odídem a nájdeme si spoločnú činnosť, pri ktorej sa ukľudní. Pri blbých rečiach, že či sa zasa ide biť, budem musieť zasiahnuť a stručne ale jasne brániť syna, že je to dobré dieťa.
Treba ich konfrontovat ked nastane situacia. Doslova im povedz ze robi iba to co ho naucili a co mu dovolili. Ked ho zoberies prec,tak im iba ukazes ze vyhrali.
Priprav im nejakú spoločenskú hru. Keď sa chcú so synom nejako hrať, tak nech sa páči, kľudne aj celá rodina sa môžete pohrať. Super sú kartové hry ako Bobria banda, Bobrí klan, UNO, (to baví aj nás dospelých), detské dostihy, teraz majú v pepcu fajn hru Zamotané červíky apd. Niekedy je treba aj návštevu naučiť sa správať rodinne. My zvykneme všetci hrať hru Hádaj čo som - dospelí s deťmi, alebo Activity junior. Syn bude v siedmom nebi.
tiež je super hra JUMANJI. tiež máme zábavu aj ako rodina. a ak chlapec chce behať lietať, tak viac aktivít vonku. aby ste ten týždeň prežili bez incidentov zbytočných

no myslim, ze nieco nastane, ked je ok a potom zrazu sa dostane do stavu ze sa bije, rozbija veci a pod. TO nenastane len tak. Staci ze maju narazky ze je bitkar a pod. Ale ako myslis 🙂