icon

Rodinná kríza

13. júl 2023

... v rodine súrodenca. Vydržiavali roky dieťa na štúdiu v ČR s tým, ze sa po promócií vráti domov. To už malo rozhodnuté a ťahalo rodičov za nos, ze ešte užije mesto, využije lacný intrak, pokračuje v štúdiu a nakoniec na nich vyblaflo, ze ostáva v ČR. Sú z toho hotoví, aj keď sa to dalo čakať. Bolo im navrhnuté, nech sa vystahuju za ním, nič moc ich už na sk nedrží. No majú argument, keď sa dieťa pohne dalej, za oceán, ci aj tam za ním a ci vôbec stojí o ich blízkosť v Cechach. Je mi ich ľúto, nakoľko to je ich vymodlene jedine dieťa a veľmi sa i odcudzilo,co si teda nezaslúžil. Nemáte niekto podobnú historku s dobrým koncom, ktorá by im dodala kúsok nádeje? 🍀

Strana
z4
kittykat22
15. júl 2023

To, ze odide dieta, nie je ziadna tragedia. Samozrejme je to pre rodicov velmi smutne. Ale je rok 2023 a dospely clovek ktory ma dieta po skole musi mat v zivote kamaratov, priatelov, rodinu, konicky - nieco museli robit 6r kym dieta studovalo v CR. Mozu cestovat po Slovensku, EU, svete, objavovat, chodit na zaujmove kurzy a objavovat co ich bavi. Plnit si sny na ktore doteraz mozno nebolo dost financii.

tomikejt
15. júl 2023

Nechápem čo je zle na tom že ich dospelé dieťa vyštudovalo a ostalo žiť v ČR? Rodičia môžu byť hrdí. Podľa mňa toto už je šťastný koniec. Necakam že môj syn ostane v rodnom meste keďže dnes je toľko možností a budem ho podporovať aj keby šiel za oceán.

karolinakr
15. júl 2023

No takto, ked sa nechcelo vratit, malo povedat na rovinu V 18 človeku narastu kridla, chce objavovat svet, zamiluje sa, za laskou az na koniec sveta..Vztahy možu byt dobre, i ked sa osamostatni.Neviem, prečo bola dana požiadavka vratit sa domov..ale ked človek zostarne a potrebuje pomoc, je pekne, ked je dieta na blizku a je ochotne To stahovanie za rodičmi nie je tak nezvyčajný úkaz, napr.sused si postavil dom, stahoval sa a mama predala byt a sla do ich mesta..Nevidim na tom nič zle, ked im to tak vyhovuje..Na druhej strane ked zostarnu rodičia, v živote dietata sa može vseličo stat, može ho zaviat blizko rodičov. Ja poznam aj šťastne aj neštastne konce- synator šiel na druhy kontinent a s matkou sa nebavi, hoci ona celu mladost obetovala jemu a bol prioritou, ja rodičom pomaham, lebo chcem, nijak ma to neobtažuje, oni pomohli mne, i ked nemame idealne vztahy, akoby sa zdalo..Myslim, že keď je dieta sebecke a bezohladne - to sa mi nepači a nehlasim sa k tomu, je mi to proti srsti

kristinka92
15. júl 2023

väčšina ľudí si spraví dieta lebo to tak cíti, chce vychovávať potomka a nezištne vychovať schopného dospelého cloveka… tu mám tak akurát pocit že to dieta si sprvaili aby im patrilo, necudovala by som sa keby mu teraz vystavili účet zato že si dovolil odist…radšej ste si mali kúpiť psa, tomu môžete dať obojok

matkahelka
15. júl 2023

@karolinakr ty mas prosim ta kolko rokov, ze mas taketo precudesne nazory? dieta malo narovinu povedat v 18 co? v 18 im malo odprisahat, ze s nimi zostane doma? dieta ma vestecku gulu a v 18 vie, ze v 24 ked skonci VS, tak bude chciet zit inde? ved cloveku sa prirodzene menia priority aj nazory. a obzvlast po takom zivotnom kroku ako je ukoncenie VS (zvlast v zahranici). Ano, je super a idealne, ked deti ziju na starobu rodicov blizko a su po ruke, ak treba pomoct. ma to vsak jeden velky hacik- musi to vyhovovat vsetkym zucastnenym stranam. s ohladom na pracovne zazemie, na zivotnych partnerov. Ja som sa vydavala v kostole a pred prisahou farar povie taku "zazracnu" formulku: "...a zanechate otca i matku a stanete sa jednym telom a jednou dusou..." V urcitom zivotnom obdobi uz ti rodicia proste nie su top one. kazdy uvedomely rodic je s tym vyrovnany.

karolinakr
15. júl 2023

@matkahelka prečudesne pre teba, pre mna je prečudesne, ze každy sa tu o rodičocj vyjadruje ako o odpade a prepač, s takymi ludmi naozaj nemam o čom, ked nema k niekomu, kto mu dal život, zakladnu úctu..A za dalšie, tam pise, že ich tahala za nos, tak asi vedela, ze nechce ist domov..A tam som jasne napisala, ze v 18 chce človek objavovat svet .Ale si vyprosim, aby ma tu verejne niekto šikanoval a zhadzoval, pretože mam rodičov rada..A nikde som nenutila danu osobu, že musi byt priviazana pri rodičoch..Dalej si prečitaj Desatoro Cti otca svojho a matku svoju, aby ti bolo dobre a dlho si žil na zemi...Kto nechce, nech nerobi, ale bez poznamok na mna..Ja som na rodičov hakliva a vyprosim si v buducnosti akekolvek invektivy na moju osobu ohladne tejto veci..

viestta
15. júl 2023

@karolinakr co ked to dieta v dospelosti strene cloveka, ktory nechce s nim byvat pri jeho rodicoch. Co v takom pripade? Ma uprednostnit rodicov pred svojou laskou, zivotom s milovanou osobou? Denne tu citame nestastne pribehy zien, ktore sa privydali k svokrovcom a svokrovci im nicia zivot svojimi neprimeranymi poziadavkami, lebo vsak maju im byt vdacni, vychovali, nechali vystudovat. strechu nad hlavou poskytli...
A neviem kde citas, ze sa tu o rodicoch vyjadruju ako o odpade. Ucta nie je to, ze ostanem pri mame a obetujem svoj zivot jej predstavam o mojom zivote. Ucta k rodicom je definovana niecim uplne inym ako vzdialenostou vyjadrenou v kilometroch.
Nastastie zijeme v 21. storoci, kazdy ma pravo rozhodovat o svojom zivote. A milujuci rodic sa tesi z toho, ze je dieta stastne, spokojne. Milujuci rodic nevnucuje a citovo nevydiera dieta ak sa rozhodne svoje stastie hladat svojou vlastnou cestou.

lucia147852
15. júl 2023

@karolinakr a hovorí ti aj niečo z Biblie že a preto muž opustí otca a matku a prilnie k svojej žene? Či podľa teba má visieť matke na sukni do smrti a partner sa má prispôsobiť a drzat hubu?
Autorka, radšej sa nevyjadrujem. Už bolo všetko krásne napísané. Rodičia chorí, egoisticki, toxicki ľudia

matkahelka
15. júl 2023

@karolinakr ja svoju 15 rocnu dceru ucim, ze ma pouzivat len take cudzie slova, kt. vyznamu rozumie. ty by si si to mala osvojit tiez. alebo si hod do googla, co znamena sikana, invektiva...pretoze ta tu nikto nesikanuje, ani nikto na tvoju adresu nepouzil invektiva. To po prve. A po druhe, nikto z diskutujucich sa tu o rodicoch nevyjadril ako o odpade. Sme tu natolko uvedomele a milujuce matky, ze neplanujeme vydierat a nutit svoje deti, aby obetovali vlastne stastie len aby sedeli pri nasich sukniach. Ucta k rodicom predsa nespociva v tom, ze opustim milovaneho muza a skvelu pracu a vratim sa stovky km k rodicom, len preto, ze oni nemaju ziadnych priatelov, konicky, ziadnu inu zivotnu napln ako citovo vydiet svoje uz dospele dieta. Autorka diskusie nikde nepisala, ze su stari a nevladni a potrebuju od dietata fyzicku pomoc (stari a nevladni by sa zrejme nehrnuli do stahovania do inej krajiny, ze ano).

derdia
15. júl 2023

Preboha ake chore vnimanie!!!!!!
Dieta nie ich tvoj majetok. Clovek dostava dieta na to, aby pokracoval chod zivota, a na to aby ho vychoval. Ked je dieta dospele ide svojou cestou aby dalej pokracoval rod, atd dokola ten isty pribeh.
Rodicia nech sa preberu a najdu si konecne normalnu zalubu. Nie ich vymodelene dieta.
Nemaju pravo toto od neho ziadat. Rodic ma dat dietatu slobodu, volnot, radost zo zivota a moznst vybrat si sam akou cestou chcem ist.
Takze chyba je v nich. Nie v nom. On nema ziadnu vinu.

karolinakr
15. júl 2023

Ja nerozumiem, kde v texte opisujem, ze dieta je k rodicovi priviazane šnurkou a nema narok na vlastny život? Z akej vety to vyplyva? Vypichla som 2 vety- ze aj dietatu som može život zmenit a zamotat tak, ze sa pristahuje bližšie - napr.rozvod, ostane zena s deckami sama a su to rodičia prave, kto postraži, alebo ked su rodičia nevladni a starí, tak ich doopatrujú..A ze v pripade tejto temy dcera nemala zavadzat, ale jasne povedat, ze ist domov nema zaujem ..A take nazory, ze deti sa nemusia starat v starobe - lebo je to taky vseobecny nevypovedany nazor, s tym nesuhlasim,lebo dedit deti budu a ked nepriložia ruku k dielu, je to sebecke.Tak neviem, co je na tomto prečudesne, ale podla tych reakcií, ked som sa nevykašlala zvysoka na rodičov, lebo som nechcela, som nejaky čudák čudny alebo moj text absolutne nepochopeny...

gaborka28
15. júl 2023

Ano, presne kvôli výčitkám, že sklame svoju rodinu a on im musí byť vďačný, lebo ho vychovali a podporovali, sa rozhodol môj manžel ostať v rodnej dedine, i keď obaja sme študovali odbory, kde by nám bolo pracovne určite lepšie vo veľkom meste alebo v zahraničí. Presne kvôli takýmto vydieračkám vlastného otca po presťahovaní sa 10 minút od nich autom žil mamžel roky pod tlakom, aký je nehodný syn, lebo mal by byť viac vďačný a viac plniť priania svojich rodičov. Presne preto začal v čase našej najväčšej krízy prerábať rodičovský dom, namiesto toho, aby sme riešili naše problémy spolu. Historka má koniec ten, že on sa sťahuje naspäť k rodičom a ja dúfam, verím a robím všetko pre to, aby naši synovia mali viac roztvorené krídla ako ich otec, ktorý mal v 30tke strach povedať vlastným rodičom, že cez víkend neprídeme, lebo máme iné plány. Radšej ich zrušil, lebo veď rodičov sklamať nemôže. Ak ich nezrušil, museli sme tam ísť potom.

Dieťaťu z tejto historky blahoželám a želám veľa šťastia, že má vlastný rozum. Verím, že rodičia, ako sa urazili, tak sa “odrazia” a vzťahy sa napokon upracú. Ale na tom musia popracovať aj rodičia a pochopiť, že dieťa im dospelo a vďačnosť za starostlivosť nie je plnenie prianí svojich rodičov.

cacianka
15. júl 2023

No neskončila v 18., Ani hranica veku 26r nie je v žiadnom zákone o rodine. Aj to jazykové okienko si zverejnila ty, nikto iný, takže zbytočne tu vyskakuješ.
Len sa strapnujes, .
Vieme všetci v akej súvislosti a za akých okolností sa používajú rôzne výrazy , slovník je iba vedecký súhrn, ale realita je dosť iná. Hovorový a zaužívaný jazyk je živý, nie potlačený kus papiera
A k téme - rodičia priviedli na svet dieťa aby ako sluha ci otrok plnilo ich predstavy, želania, úlohy, príkazy ?!
To sa radšej nemali modliť ale kúpiť psa, koňa, opicu. Ich dieťa je už dospelá ľudská bytosť, myslela som a verím že drvivá väčšina rodičov privádza na svet potomkov aby z nich vychovali dobrých ľudí, prínos pre spoločnosť, vštepili im dobre vlastnosti, naučili ich samostatne a slušne žiť, študovať , pracovať.
Opicia láska, otročina a vydieranie nepatrí ku slušným vlastnostiam

cacianka
15. júl 2023

@karolinakr neviem či to zahmlili úsudok, horúčavy alebo na niečom fičiš?
Nikto tu rodičov neuráža, ani svojich ani tvojich ani autorke.
Nikto ich neoznacuje za odpad !
To si vyprosím aby si toto tvrdila !
Úcta a starostlivosť k rodičom sa dá vyriešiť aj inak, nielen im sedieť pri riti a dennodenne im velebiť ako k modlam.
Pozri si dátum v kalendári, pozri si hranice, už tu nemáme totalitu ani ostnaté drôty, môžeme cestovať slobodne, nikto na nás na hraničnom pásme nestrieľa, všetky deti môžu rozprestiet krídla , študovať v cudzine aj sa tam presťahovať a uplatniť

karolinakr
15. júl 2023

@cacianka kazdy si tu vyprosi a nikto nic nevyrieši..autorka chcela počut asi ine odpovede, vsetci jej dali nesuhlasne a s tym asi nebude ona stotožnena..

viestta
15. júl 2023

@karolinakr deti vobec nemusia nic dedit. Rodicia sa cely zivot snazia aby nieco mali, ked su na sklonku zivota je ich pravom nalozit so svojim majetkom ako chcu, hoc aj ho predat a zabezpecit si zo zisku slusny zivot na sklonku zivota, opateru aku potrebuju a aku si zasluzia, nemusia byt odkazani na pomoc deti. Keby sa zmenilo zmyslanie ludi, nemusel by byt nikto odkazany na to, ze ho deti doopatruju. V dnesnej dobe deti ani nemaju moznost starych rodicov doopatrovat, pretoze castokrat este maju svoje deti, ktore su na nich odkazane, maju do dochodku daleko, musia pracovat aby svojej rodine zabezpecili chlieb kazdodenny a strechu nad hlavou. Musia pracovat aby vnucata ich rodicov mohli studovat... Kto sa postara o deti ak rodic ostane opatrovat svojich rodicov? Z coho vyziju. Preto by nemalo byt povazovane za absolutnu nemoralnost a bezohladnost ak sa deti nevzdaju svojho zivota ale postaraju sa o svojich rodicov inac, hoc aj na dialku financnym prispevkom na opatrovatelsku sluzbu alebo pobyt v slusnom DSS.
Preto by sa deti nemali deti vydierat dedicstvom, ale rodicia by si to svoje nadobudnute mali uzivat tak ako oni uznaju za potrebne. Stari ludia by sa nemali drzat majetku, s tym, ze raz ośtane detom, ale mali by si dopriat to co si zasluzia. Rodicia by nemali pozadovat od deti doopatrovanie s tym, ze vsak aj tak raz zdedia.

viestta
15. júl 2023

@karolinakr este k tomu stotozneniu sa s postojom autorka. Nuz tazka sa stotoznis s niecim tak odr´trhnutym od reality a normalnosti ako predviedla ona. Ano, ona sa nestotozni s tym co citala, ale to len dokazuje, ze niekde medzi jej stolickou a klavesnicou je chyba.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
78787878
16. júl 2023

@karolinakr Mojich rodicov si vazim a ctim, okrem ineho aj preto, lebo ma nechali a nechavaju zit moj zivot ako vyhovuje mne samej. Nevyzaduju, citovo nevydieraju, psychicky podporuju. Necakam od nich dedictvo, aj ked po nich by bolo co. Nemam najmensi problem s tym, ked si vsetko co v zivote nadobudli, uziju sami pre seba a mne nic neostane. Ty potom tocis o com ?? Ucta a vdaka je nieco ine. Ked sa trasies o dedictvo, Tvoje pohnutky neprezentuj ako nieco slachetne.

Strana
z4