Rodinné stretnutia - nečakané výdavky
Ahojte idem sa vyrozprávať, pretože nechápem ako môže niekto takto využívať druhých. Išli sme na bowling - ja,manžel, jeho sestra s deťmi, jeho brat, moja sestra a moji rodičia. Samozrejme deti si naobjednávali jedlo, pitie, aj sestra manžela aj jeho brat. Keď prišlo na platenie, tak sa zobrali a odišli. Neviem, či som ja “iná” ale mne to príde ako využívanie až zneužívanie. Mali si svoju časť zaplatiť ale namiesto toho odišli. Keď som mužovi povedala, že nikdy viac už nepôjdem nikde s nimi ak mám platiť za nich, tak sa nahneval, lebo som si “dovolila” povedať niečo na jeho rodinu. Aký máte na to názor?
Keď pozývam tak platím. V prípade,že sme sa len tak spoločne dohodli tak očakávam že ostatní si svoju konzumáciu zaplatia.
Keď pozývam tak platím. V prípade,že sme sa len tak spoločne dohodli tak očakávam že ostatní si svoju konzumáciu zaplatia.
@lenkasarka my sme sa len dohodli, svoji časť si mali zaplatiť, čiže my sme platili bowling, jedlo aj pitie
V tom prípade by som sa hnevala aj ja.
A nepovedal im tvoj muz, ze ich pozyvate?
O platení ste sa mali dohodnúť dopredu.
@januska12323 ja som naučená, že keď niekde idem si za seba platím, či ma niekto pozýva, alebo sa dohodneme, že dade ideme
To sa stalo iba teraz raz alebo sa to stáva pravidelne?
Lebo ak len raz, tak by som z toho vedu nerobila. Možno ich tvoj manžel pozval, možno že mu dajú neskôr...
To sa stalo iba teraz raz alebo sa to stáva pravidelne?
Lebo ak len raz, tak by som z toho vedu nerobila. Možno ich tvoj manžel pozval, možno že mu dajú neskôr...
@unicornlady pravidelne, nestalo sa to prvý krát čo by sme platili za nich
Tak to si tvoj muž musí so sestrou vykomunikovať.
Možno je mu ľúto, ak majú oni málo peňazí a vy viac, tak im chce dopriať.. ale to len hádam, neviem, či to tak je.
Tak to si tvoj muž musí so sestrou vykomunikovať.
Možno je mu ľúto, ak majú oni málo peňazí a vy viac, tak im chce dopriať.. ale to len hádam, neviem, či to tak je.
@unicornlady skôr oni môjho muža využívajú lebo je dobrák
Tak si to ries s tvojim muzom, ze sa ti to nepaci.
normalne po zaplateni by som si odfotila blocek a poslala im to s IBANom, ze asi zabudli zaplatit, ale ze ste to zaplatili vy teda.. :D nech sa trapne citi ona a nie vy za nich :D
Ved im povedz, ze platili ste za nich, je to XY eur, ze bud ti to da v hotovosti alebo posle na ucet.
No tak ich pozval tvoj manzel.
teraz to nechaj na manžela a nabudúce im to treba povedať na začiatku
Ak to nechce riesit muz, nic s tym asi neurobis.
Tiež som mala jednu kamošku čo sa domnievala že ona za seba nemusí platiť nikdy a nikde. Celá partia sme si za seba vždy zaplatili, ona nikdy a keď sme sa jej na to priamo opýtali tak si zabudla peňaženku🙄🙄
Hmm, keby navrhli ďalšiu spoločnú akciu by som im rovno povedala, že ak pozývajú a platia oni, tak ideme inak nie, pretože nemáme nato, aby sme zase všetko platili my. Akože my tiež chodievame viac rodín a je bežné, že raz zaplati jedna rodina, ďalší krát zase my, a tak dokola. Ale takto by som nikam nešla.
Ak to robia pravidelne a ak sa kvôli tomu ešte manžel na Teba nahneval, čo si si to dovolila povedať na jeho rodinu... V prvom rade si to treba vykomunikovat s manželom. Predpokladám, že Tvoja sestra a rodičia si za seba zaplatili a platili ste "len" za jeho súrodencov a ich deti. Normálne mu povedz, že bežné je, že každá rodina si platí za seba, alebo minimálne na oplátku na ďalší raz pozýva napr. rodina jeho sestry. A či si nevšimol, že Tvoji rodičia a sestra si za seba zaplatia, jeho súrodenci záhadne bežne pred platením odídu.
Keď to im nie je trápne, že ich vy takto dotujete, v prvom rade to treba vysvetliť Tvojmu manželovi.
Predpokladám, že keby niekde zavolali oni vás, vy si platíte a oni to vždy automaticky berú ako samozrejmosť, že to niekto (vy) za nich zacvaká...🤦🏻♀️
No záleží ako vyzerajú tie dohody. Čaute, ideme na bowling, príďte, radi vás uvidíme... Možno už prvé vyzeralo ako pozvanie a už to majú ako samozrejmosť. Alebo sami na to nemajú? Oni vás nikdy nikde nepozVu? Ani domov na grilovačku? A neplatili ani Vaši?
no vidis - zaplatili ste za nich kompletne prvy krat tak sa naucili. Zistili, ze je to asi ok a beru to ako pozvanie. Tvoj muz by si mal uvedomit, ze pri plateni sa treba striedat. Vydiskutuj si to s nim a rodinu uz teraz neries. Uz je neskoro podla mna pytat od nich peniaze. Ries to nabuduce. Ked sa budete dohadovat na bowling tak im povies - minule sme ucet zatiahli za vas my, tak aby to bolo spravodlive dnes platite vy. Vybavene. Len o tom musia vediet vopred, ze budu platit lebo vy ste minule. Uvidis aka bude reakcia.
Prečo ľudia nedokážu povedať priamo do očí? Radšej sa budú zožierat a trápiť?
tiež by som s nimi radšej už nikam nešla. Bolo by mi nepríjemné ich upozorniť, že útratu za seba si majú platiť. A áno, využili vás. Neverím, že niekto môže byť tak sprostý, že nepochopí, čo je pozvanie v zmysle "my platíme" a čo je len návrh na spoločné strávenie voľného času s tým, že každý platí sám za seba.
Ak to robia pravidelne a ak sa kvôli tomu ešte manžel na Teba nahneval, čo si si to dovolila povedať na jeho rodinu... V prvom rade si to treba vykomunikovat s manželom. Predpokladám, že Tvoja sestra a rodičia si za seba zaplatili a platili ste "len" za jeho súrodencov a ich deti. Normálne mu povedz, že bežné je, že každá rodina si platí za seba, alebo minimálne na oplátku na ďalší raz pozýva napr. rodina jeho sestry. A či si nevšimol, že Tvoji rodičia a sestra si za seba zaplatia, jeho súrodenci záhadne bežne pred platením odídu.
Keď to im nie je trápne, že ich vy takto dotujete, v prvom rade to treba vysvetliť Tvojmu manželovi.
Predpokladám, že keby niekde zavolali oni vás, vy si platíte a oni to vždy automaticky berú ako samozrejmosť, že to niekto (vy) za nich zacvaká...🤦🏻♀️
@caramellka áno moja rodina si za seba zaplatila, ja som tak bola naučená, že si mám za seba zaplatiť keď niekam idem a nie čakať, že niekto za mňa zaplatí
No záleží ako vyzerajú tie dohody. Čaute, ideme na bowling, príďte, radi vás uvidíme... Možno už prvé vyzeralo ako pozvanie a už to majú ako samozrejmosť. Alebo sami na to nemajú? Oni vás nikdy nikde nepozVu? Ani domov na grilovačku? A neplatili ani Vaši?
@ukulela nikdy nás nikde nepozvali a to sme dvaja , sestra mužova má 4 deti a viete si predstaviť, koľko také deti vedia zjesť
@ukulela naši si svoju časť zaplatili
No a si nasrata na nich, ci na manzela? Podla toho sa musis rozhodnut, co s tym dalej. Tazko povedat, ake mate vsetci vzajomne vztahy. Ste Vy prachati? Deti mate? POzyval manzel? Budes nakoniec za tu zlu? Volavas si so svagrovcami?
VIes sa ich narovinu opytat, a ze vy ste platili nejako mojmu muzovi dodatocne? Vies, ci to neslo mimo teba nejako.
Je to divné. My tiež chodíme ale raz plati jeden a raz druhý.....toto mi príde ako využívanie. Ale, tvoj hlavny problém je, že tvoj muž nemá s tým problem. Takže sa najskôr pobav o Tom s ním, že urobíte bánk a bude, alebo že budú platiť oni. Ak súhlasiť nebude, nemáš inú možnosť len to prekusnut alebo nikde neísť. Pretože sa budete s mužom zbytočne o Tom hádať.
tiež by som s nimi radšej už nikam nešla. Bolo by mi nepríjemné ich upozorniť, že útratu za seba si majú platiť. A áno, využili vás. Neverím, že niekto môže byť tak sprostý, že nepochopí, čo je pozvanie v zmysle "my platíme" a čo je len návrh na spoločné strávenie voľného času s tým, že každý platí sám za seba.
@jaroe presne tak , mne to tiež príde trápne ich upozorniť, že si majú za seba zaplatiť, veď by to malo byť automaticky, že si za seba majú zaplatiť a nie to nechať na nás

O platení ste sa mali dohodnúť dopredu.