Rodinné stretnutia - nečakané výdavky
Ahojte idem sa vyrozprávať, pretože nechápem ako môže niekto takto využívať druhých. Išli sme na bowling - ja,manžel, jeho sestra s deťmi, jeho brat, moja sestra a moji rodičia. Samozrejme deti si naobjednávali jedlo, pitie, aj sestra manžela aj jeho brat. Keď prišlo na platenie, tak sa zobrali a odišli. Neviem, či som ja “iná” ale mne to príde ako využívanie až zneužívanie. Mali si svoju časť zaplatiť ale namiesto toho odišli. Keď som mužovi povedala, že nikdy viac už nepôjdem nikde s nimi ak mám platiť za nich, tak sa nahneval, lebo som si “dovolila” povedať niečo na jeho rodinu. Aký máte na to názor?
Neviem ako ostatní ale keby ja idem niekde je rozdiel či som pozvaná s tým, že sa dohodne vopred kto platí a je rozdiel ak sa nepovie nič. Akonáhle sa nepovie nič... Tak by to aspoň podľa mňa malo ísť na polovicu. Je blbá doba každý má výdavky.. Všetko je dnes drahé. Nepoviem keby je to malá čiastka. Akonáhle sa na teba partner naštval sadla by som si s ním a povedala by som mu čo konkrétne sa mi nepáčilo a ako sa to bude riešiť ak by niekedy k tomu prišlo zas.. Nasrať sa je jedna vec ale riešiť druhá. Alebo sa hneď pred bowlingom dohodnúť alebo to navrhnúť.
Normálne by som poslala fotku bloku a napísala im že zabudli zaplatiť a majú poslať xy €.
No presne ako môj muž nikdy nechcel zobrať peniaze , ze on to zaplatí. Nooooo Ale keď ideme takto , tak dopredu sa dohodneme kto co platí lebo všetko ide hore tak už ani on neplatí všetko , lebo potom čo? Za jedno stretnutie zaplatí stovku? Už si nemôžeme dovoliť
Ak nepozyvame, tak každý platí za seba. Odfot im blok a posli číslo účtu.
Blba situácia tiež som sa poučila pri kamarátke, tak vždy, keď niekde s nimi ideme hovorím hneď čašníkovi, že budú dva účty.Hanba je odísť a nespýtať sa koľko platím.Tvoj muž to nechce riešiť, tak buď posles účet, alebo nabudúce, ak nejaké bude zaplatia oni.
Normálne by som poslala fotku bloku a napísala im že zabudli zaplatiť a majú poslať xy €.
@tamitamitami Toto je bežné riešenie v rodine, kde to vidí autorka s manželom rovnako, no tu to vyzerá tak, že keby niečo také urobila, tak manžel sa vytočí ako si to dovolila voči jeho rodine. Pritom jej rodičia a sestra si zrejme bežne za seba platia. Takže nijako inak to nevidím, ako v prvom rade si to vykomunikovat s manželom, že takto to nie je o.k.. Najmä ak jeho sestra s rodinou a brat ich nikdy nepozvali a čakajú vždy, že oni budú platiť.
Ja osobne by som sa prepadla od hanby, ak by som si za seba a dieťa nezaplatila, nespytala sa, koľko to vychádza a na drzovku odišla.
Tiež som mala jednu kamošku čo sa domnievala že ona za seba nemusí platiť nikdy a nikde. Celá partia sme si za seba vždy zaplatili, ona nikdy a keď sme sa jej na to priamo opýtali tak si zabudla peňaženku🙄🙄
@nin12345 ja mam taku kolegynu a raz to uz kolegu nastvalo, lebo zdrhla v Rakusku bez platenia z restiky a poslal je spravu, ze v restauracii XY na nu pri bare cakaju, ze sa vrati zaplatit utratu za jedlo a pitie v sume 40 EUR. Ze ma len svoje meno povedat. Odvtedy jej ani nikto obed bez penazi vopred nezoberie z bufetu 🤦🏻♀️
Áno je to zneužívanie. Buď to tvoj muz vyslovene tak chce a pozýva ich s tým, že všetko bude platiť on alebo ho majú za hlupacika ktorý nevie povedať nie.
Ja si myslím, že tu je základný problém medzi tebou a manželom. Kto vie, čo im povedal a ako sú oni zvyknutí... Možno to berú už ako automatiku, že platí brat, lebo ja neviemčo, má sa starať o mladšiu sestričku, čert vie. Darmo tu soptíš. Vykomunikuj si to najskôr doma s manželom hlavne, či on automaticky ráta (aj do budúcna), že sestrinej rodine všetko platíte vy a prečo. Stačí si sadnúť a v neutrálnom tóne sa porozprávať. A potom možno skúsiť načať tému, že čo keby sme to zmenili, lebo mne sa to nepáči. Môže byť, že ho súrodenci začnú citovo vydierať, že napríklad potom neprídu, atď. Fakt treba najskôr zistiť pozadie a nie hneď sa stavať na zadné. Buď mu spojencom, nie súperom. Najskôr pochopiť a potom skúsiť pomaly preonačovať, keď bude vedieť, že chápeš trebárs aj to pozadie. Alebo kľudne keď si ok s tým a dopredu mu odsúhlasíš, že on povie "to ja za to nemôžem, to ona tak chce...", možno aj potom bude všetko ok z jeho strany. Fakt to môže mať komplikované pozadie toto jeho nastavenie. Možno musel doma nechať na sebe drevo rúbať, lebo tí ostatní boli menší alebo čo ja viem čo.
nabudúce nedovoľ svojej sestre a rodičom platiť,nech to tiež zaplatí tvoj muž...........uvidíš reakciu
Nechodila by som s nimi na žiadnu akciu
Ako písali vyššie. Upozornila by som ich, že zabudli zaplatiť. Prefotený doklad poslala. Nech ti to zaplatia.
Veď ste ich nepozvali na konzumáciu. To si normálni ľudia hradia sami. To nebola oslava, že by ste mali za nich všetko platiť.
A objavuje sa vam to aj v inych aspektoch vztahu? Je z nich tvoj muz namäkko, robia si s nim co chcu? Lebo mne to tak postupne z opisu pripada, ze teba asi az tak velmi neakceptuju, lebo vsak asi tusia, ze mas ine nazory a on im asi robi s prepacenim, blbecka.
A objavuje sa vam to aj v inych aspektoch vztahu? Je z nich tvoj muz namäkko, robia si s nim co chcu? Lebo mne to tak postupne z opisu pripada, ze teba asi az tak velmi neakceptuju, lebo vsak asi tusia, ze mas ine nazory a on im asi robi s prepacenim, blbecka.
@lilitela mňa oni nemusia, lebo som iná ako oni, mám iné názory a celkovo k nim nezapadám
Keď Ťa oni nemusia, tak načo organizujete spoločnú akciu aj s Tvojou rodinou? Je to celé divné. Teba nemusia a Tvoju rodinu áno? Asi máš sama so sebou nejaký problém, a preto Ťa veľmi nemusia.
No ešte to tak, aby sa na mňa muž nahneval, keď niečo k tomuto poviem🤔.. povedz mu, že keď teda platime za jeho familiu, či sa nehanbí, že moji rodičia si to platilo sami. Nech je teda grant a pozve aj moju časť rodiny.. neboj, docvakne mu
Tak ide o to, či si ich pozvala alebo tvoj muž ich pozval alebo či ste sa len dohodli, že sa tam zídete? Aká to bola príležitosť? Samozrejme, že ak neboli pozvaní od vás, mali si to zaplatiť a normálne to ľudia tak robia. S tým som sa ešte nestretla, aby niekto takto odišiel a nezaplatil si. Čo to je za obúdov? Ak má tvoj muž pocit, že to je OK, tak čo k tomu dodať? Fest divné. Asi nebudú divní len v tomto, že?
Píšeš, že sa to stalo viackrát. To ako fakt? Tak to berú ako hotovú vec. Ako ste to mohli nechať tak opakovane? Holt...
Nikdy za mňa nik neplatí ani keď povie " poďme tam a tam..." Jednoducho to beriem tak ,že idem lebo na to mám. Ak sa stane,že to niekto predo mnou naschvál zatiahol tak sa ponúknem ,že svoju časť mu samozrejme uhradiť hneď. Kebyže na to nemám tak poviem - sorry nejdem, nemám alebo čo.. normálna vec.
Nikdy sme ako rodina neplatili osobytne. Vzdy niekto vezme cely ucet, ale raz je to jeden, potom niekto iny.
Nikdy za mňa nik neplatí ani keď povie " poďme tam a tam..." Jednoducho to beriem tak ,že idem lebo na to mám. Ak sa stane,že to niekto predo mnou naschvál zatiahol tak sa ponúknem ,že svoju časť mu samozrejme uhradiť hneď. Kebyže na to nemám tak poviem - sorry nejdem, nemám alebo čo.. normálna vec.
@barbie2023 veď práve , ja tiež vždy za seba zaplatím či už ma niekto pozval alebo nie
Nikdy sme ako rodina neplatili osobytne. Vzdy niekto vezme cely ucet, ale raz je to jeden, potom niekto iny.
@paradajkova oni nás radšej ani nikde nevolajú aby náhodou nemali nejaké výdavky
toto si mas vydyskutovat s manzelom .. ty si sice naucena ,ze si hradis za seba ale u nih to mozno tak nieje a pozvanie beru tak,ze im aj zaplatite.. kazdy to ma inak v rodine .. a co nieje normalne u vas je normalne u manzela... takze skor ako niekam s niekym idete povedz manzelovi ako si to predstavujes s platenim ..
Keď pozývam tak platím. V prípade,že sme sa len tak spoločne dohodli tak očakávam že ostatní si svoju konzumáciu zaplatia.
@lenkasarka heh, nas tak "pozvala" svagrina na bowling. 😀
V dalsej sprave o par dni napisala ze,ale plati len do hodnoty 20 eur, zvysok sa rozdeli, t.j.zaplati sama sebe ciastocne - pozvanie v jej ponimani. 🤣
Z principu som nesla nikam, tiez je zvyknuta, ze za nu furt niekto plati... akoby sme vsetci seno zrali... 🤦♀️
Tak problem je zjavne v tvojom muzovi. Pokial opakovane za nich plati a pride mu to v pohode tak to musis odkomunikovat s nim.
Este dost zalezi, pri akej prilezitosti ste sa stretli a ako to bolo cele podane. Pretoze ked ja pisem, ze pozyvam na obed/kavu tak to berem tak, ze platim ja.
Tak problem je zjavne v tvojom muzovi. Pokial opakovane za nich plati a pride mu to v pohode tak to musis odkomunikovat s nim.
Este dost zalezi, pri akej prilezitosti ste sa stretli a ako to bolo cele podane. Pretoze ked ja pisem, ze pozyvam na obed/kavu tak to berem tak, ze platim ja.
@lauriik nepozýval ich , opýtal sa či by nešli s nami na bowling
Inicioval to a zaplatil to tvoj muž, za jeho rodinu, nevidím problem. Možno tak lakomosť je problém 😀
velmi vychovana niesi, ak ta niekto pozve je neslusne silou mocou mu pchat peniaze a pocitat kolko z uctu je tvoja konzumacia. Dobra traposina pri plateni.
si si ista ze tvoj muz ich nepozval?
Nabudúce hneď po privítaní sa,sa postav medzi švagrinú a švagra , objím ich za ramená a pekne z úsmevom tak sladko nevinne ale veľmi dôrazne povec : Dnes platíte vy!!!

No a si nasrata na nich, ci na manzela? Podla toho sa musis rozhodnut, co s tym dalej. Tazko povedat, ake mate vsetci vzajomne vztahy. Ste Vy prachati? Deti mate? POzyval manzel? Budes nakoniec za tu zlu? Volavas si so svagrovcami?
VIes sa ich narovinu opytat, a ze vy ste platili nejako mojmu muzovi dodatocne? Vies, ci to neslo mimo teba nejako.
@lilitela niesme prachatí, máme malé bábätko, nás oni nepozývajú nikde a celkovo ja s nimi nemám žiadny vzťah, oni mňa neberú ako rodinu a vzťah udržujú len s mojim mužom