Rodné aj manželove priezvisko - predstavovanie
Som nováčik je problém sa predstaviť rodným?☺️
Si mi pripomenula situaciu ked sa mi niekolko krat stalo, ze ked som sa klienta pytala na udaje , ktore som potrebovala vypisat, nepovedal mi titul. Odvtedy pytam stale obciansky. Ak ten clovek nechce pouzivat titul, ktory si dal zapisat do OP, tak si ho nemal davat vobec. Lebo je to sucast mena a ak sa to napise zle je problem. Cize v skratke, mas sa predstavovat manzelovym menom. Ak si chcela aj svojim mala si si dat zapisat obe priezviska..
Novacik si mozno v manzelstve, ale nie v zivote 😆
Pouzivaj meno z OP
Podľa toho, kde. V úradnom styku používaj tak, ako máš uvedené v dokladoch. V súkromnom povedz, čo chceš.
Problém? V úradnom a pracovnom styku sa máš predstaviť podľa občianskeho, v súkromí sa predstavuj ako chceš.
V op mám aj rodné ja manželove pýtala som sa slušne
Ak si prijala mužove meno a zároveň si nechala svoje a teda máš v OP na prednej strane Nováková Hrašková, tak sa voláš Nováková Hrašková a tak sa aj predstavuj. Nie Nováková, nie Hrašková, ale Nováková Hrašková. Pretože to je tvoje meno.
Ak si prijala mužove meno a zároveň si nechala svoje a teda máš v OP na prednej strane Nováková Hrašková, tak sa voláš Nováková Hrašková a tak sa aj predstavuj. Nie Nováková, nie Hrašková, ale Nováková Hrašková. Pretože to je tvoje meno.
@melanta Však to. Ja tiež používam obidve priezviská, nie iba jedno
My ti slusne odpovedame 😊 zatial ti tu nikto neslusne neodpovedal
Však keď máš tým pádom dve priezviska,tak sa predstavuješ oboma. Ak je to veľmi dlhé,tak si bolo treba vybrať len jedno,lebo od doby sobáša už sa voláš v podstate dvoma menami a tými menami sa aj predstavujes.
Takze , vymyslime si nejake mena, volas sa Miriam napr.
Miriam Adamova Novicka
Na zadnej strane op rodne meno : Adamova
Ak mas takto dve mena tak sa predstavujes oboma.. mas to jasne v OP napisane.. tak ako aj do matriky si si zadavala , ze sa budes volat.. 😊
tak, ja si myslím, že závisí kde. Na úrade sa predstavuj tak, ako to máš v OP, ale napr. medzi susedmi, na ihrisku, apod. sa kľudne môžeš predstaviť jedným (ak rovno nie menom)...
Si mi pripomenula situaciu ked sa mi niekolko krat stalo, ze ked som sa klienta pytala na udaje , ktore som potrebovala vypisat, nepovedal mi titul. Odvtedy pytam stale obciansky. Ak ten clovek nechce pouzivat titul, ktory si dal zapisat do OP, tak si ho nemal davat vobec. Lebo je to sucast mena a ak sa to napise zle je problem. Cize v skratke, mas sa predstavovat manzelovym menom. Ak si chcela aj svojim mala si si dat zapisat obe priezviska..
@sweet20 neviem teda,ale teda pár desaťročí mám titul v op a nikdy nikde nebol problém a nikde sa nepredstavuje s titulom a ani nevyzadujem zápis. A v páse nemám titul. Zaujímavé. Kde je prosím ťa problém s titulom a oznamovanim?
@sweet20 to čo je za blbosť, že titul je “súčasť mena”. Poprosím odkaz na nejakú právnu normu. Veď titul máš na opačnej strane OP.
Pokojne sa stále predstavuj rodným menom. A manželovo uvádzaj len tam, kde je to potrebné. Nie je povinnosť sa predstaviť manželovým, ako ti to tu napísali.
@sweet20 ja už si tituly nikde nevyplnam, ani v mailovej komunikacii ich nepouzivam, keby som sa nimi mala dokonca predstavovat, tak by mi to prišlo trapne.
@maciatkolulu
@baboobchod z legislativneho hladiska nie je povinnost obcana pouzivat titul to mate pravdu... nikde v zakone to nie je, no neraz to narobilo sarapatu a vzdy pisem aj tituly... kvanta zmluv a dokumentov mi preslo rukami a veruze je to problem... ja sa s tym stretavam bezne
Ak nechcete pouzivat titul, nikto vas nutit nebude. Ak ale mam taky OP, pisem hned titul
Ak nechcete pouzivat titul, nikto vas nutit nebude. Ak ale mam taky OP, pisem hned titul
@sweet20 však písať môžeš,ale keď nenapíšeš,žiadna šarapata to nie ja. Aj zmluvy mám za sebou kadejaké a nič. Žiaden titul ,v op mi svieti.
@sweet20 však písať môžeš,ale keď nenapíšeš,žiadna šarapata to nie ja. Aj zmluvy mám za sebou kadejaké a nič. Žiaden titul ,v op mi svieti.
@maciatkolulu tak to mas stastie, ze si problem nemala... 😊😀
@maciatkolulu tak to mas stastie, ze si problem nemala... 😊😀
@sweet20, nikde to "problém" nerobí. Akurát sú niektorí jedinci náramne dôležiti, ale pre platnosť zmluvy nijako nie je relevantné, či som s titulom či bez.
Čo som videla, tak väčšina dvojpriezviskovych žien preferuje "oslovovanie" jedných z nich. Nakoľko som si to všimla v úradnom styku, netuším, či je to ich dievčenské či manzelovo priezvisko. Takže Jana Mala Čierna má v signature celé meno a podpisuje sa Jana Mala a Hana Veľká Biela podľa signatury sa podpíše len ako Hana Biela.... Ale ja v princípe nerozumiem, na čo sú ženám dve priezviska. 🤷🏼♀️
@sweet20, nikde to "problém" nerobí. Akurát sú niektorí jedinci náramne dôležiti, ale pre platnosť zmluvy nijako nie je relevantné, či som s titulom či bez.
Čo som videla, tak väčšina dvojpriezviskovych žien preferuje "oslovovanie" jedných z nich. Nakoľko som si to všimla v úradnom styku, netuším, či je to ich dievčenské či manzelovo priezvisko. Takže Jana Mala Čierna má v signature celé meno a podpisuje sa Jana Mala a Hana Veľká Biela podľa signatury sa podpíše len ako Hana Biela.... Ale ja v princípe nerozumiem, na čo sú ženám dve priezviska. 🤷🏼♀️
@vroni tak to je super, ze si nemala ziaden problem ohladom titulu 😊 ...
@vroni tak to je super, ze si nemala ziaden problem ohladom titulu 😊 ...
@sweet20, nuž neviem, na kazdej dôležitejšej osobnej zmluve je rodné číslo, to je nezameniteľné, titul sa môže pridať, zmeniť (na vyšší), to predsa nie je identifikačna informácia (aj keď na takú poštu sa táto tajná informácia ešte zrejme nedostala). Ešte tuším štátne zmluvy sa podpisujú aj s titulmi, ale tak vysoko som sa nikdy nedopracovala. Ešte aj na katastri mám jeden zápis (starší) s titulom a novší bez titulu....
@sweet20, nuž neviem, na kazdej dôležitejšej osobnej zmluve je rodné číslo, to je nezameniteľné, titul sa môže pridať, zmeniť (na vyšší), to predsa nie je identifikačna informácia (aj keď na takú poštu sa táto tajná informácia ešte zrejme nedostala). Ešte tuším štátne zmluvy sa podpisujú aj s titulmi, ale tak vysoko som sa nikdy nedopracovala. Ešte aj na katastri mám jeden zápis (starší) s titulom a novší bez titulu....
@vroni rozumiem 😊 napisala som svoj nazor a skusenosti ... autorka sa nepytala na tituly.. len som to k tomu prirovnala
@sweet20, veď jasné, doplňuje informácie a skúsenosti, nehadame sa 😉
@vroni 2 priezviska maju niektore zeny aj kvoli detom - 1 "stare", rovnake s detmi a druhe nove po manzelovi.
Niektore si zas nechavaju 2 priezviska, aby boli identifikovatelne v pracovnej oblasti (napr. vedecke clanky a pod.) a niektore zeny si aj po vydaji nechaju len svoje rodne priezvisko
Ja som sa ucila nove priezvisko pismom, aby som sa nepomylila pri automatickom vyplnovani formularov aj pri podpisoch (niekde ziadaju citatelny podpis - krstne meno a priezvisko 🙂
Rodne meno pouzivam len pri osobach, s ktorymi sme sa nevideli velmi dlho a nove nepoznaju. Samozrejme sa predstavym sucasnym menom, len sa pripomeniem 🙂
@vroni 2 priezviska maju niektore zeny aj kvoli detom - 1 "stare", rovnake s detmi a druhe nove po manzelovi.
Niektore si zas nechavaju 2 priezviska, aby boli identifikovatelne v pracovnej oblasti (napr. vedecke clanky a pod.) a niektore zeny si aj po vydaji nechaju len svoje rodne priezvisko
@eva8, áno, existujú aj takéto situácie. Ale povedzme si úprimne - tak 90% žien si necháva dve priezviska hlavne z dôvodu, aby bolo vidno, že sú vydate (je o tom aj zopár štúdií, nie je to len môj dojem). Na mňa to pôsobí príšerne nesympaticky. 😉
Ale áno, aj ja niekedy použijem dievčenské priezvisko, keď sa mám pripomenúť alebo chcem ukázať na príbuznosť s pôvodnou rodinou a niekedy použijem manželovi, keď ide o deti alebo má potrebujú priradiť k nemu. Hoci sa volám tretím. 🤣 Ale v úradnom a pracovnom styku používam len svoje priezvisko z občianskeho.

Ako mas v obcianskom preukaze? Ak sa volas po muzovi, tak tak sa mas predstavovat. Rodne priezvisko pisem len ked pytaju sa.