Rozchod a dieťa

27. mar 2023

Cítim sa ako idiot, že sem píšem a radím sa tu.
Mám 7r syna, ako som písala už vcera, v téme, jeho otec ho drží iba doma na xboxe. A ja teraz riesim kúpu bytu a chcem odtiaľ odísť, chcem dieťa do svojej starostlivosti. Ale zároveň sa bojím, dieťa vytrhnúť zo svojho domova, že ma znenavidí, oveľa radšej trávi čas s otcom na xboxe, ako s mamou by išiel von. Obávam sa, že to bude peklo, ak mi aj dieťa pridelia, že syn nebude chcieť so mnou byť. Navyše som kúpila byt v pôvodnom stave, a nemám ani peniaze na prerábku. Chcem si požiadať o výživné. Ak sa mi to podarí. Ale fakt sa bojím, ako to zvládnem. Rozhodli by ste sa tak isto? Bojovali by ste k syna, aj za cenu, že sa mu to nebude páčiť? Že ma prípadne znenavidi? 😢 Ja som fakt zúfalá z tejto situácie. Trvalo mi roky odhodlať sa na tento krok, odísť... Aj to so vyčítam. Ale proste nedokázala som to skôr a situácia sa takto až vykryštalizovala.
Bojím sa, že syn potrebuje viac otca ako matku, teda otec si ho získal iba hraním hier a tým že mu všetko kúpi. Zarába oveľa viac ako ja. Nikdy ho nezobral von, doslova ho zamuroval doma. A aj seba. On ma homeoffice.

deti95060810
27. mar 2023

nerozmýšľaš o striedavej starostl. ?
či to si úplne zavrhla...týždeň by bol u otca - hrali by sa spolu a týždeň u teba a chodili by ste von...
možno aj pre syna trošku prijateľnejšie ako keď by bol väčšinu času s tebou...

pribinak
27. mar 2023

Kde je ten nový byt? Musíš sa sťahovať ďaleko? Meniť školu? Meniť krúžky.

Ak je to pomerne blízko a nič nemusí meniť tak by som sa toho až tak nebála

tanyan
27. mar 2023

Riziko je vždy - teraz, že ťa nebude mať rád, lebo ho nepodporuješ v závislosti ako jeho otec alebo neskôr, lebo si nedbala dostatočne o jeho fyzické a psychické zdravie a pasívne podporovala závislosť. Ty si matka a musíš zabezpečiť zdravý rozvoj dieťaťa, hoci to môže byť dočasne bolestivé.

autor
27. mar 2023

@deti95060810 musím si to ešte premyslieť, zrejme to nebude len o tom čo chcem ja. No zase vidím že sa budem prispôsobovať len ja, jeden týždeň v práci čo najmenej nech stíham školu a druhý týždeň zase nadrabat.

autor
27. mar 2023

@pribinak byt je blízko, no zo školy nám ho chcú vyhodiť, pretože má zrejme diagnózu, zisťujeme akú.

autor
27. mar 2023

@tanyan áno ja si to uvedomujem a chcem urobiť všetko pre svoje dieťa

deti95060810
27. mar 2023

vyhodiť zo školy? škola nesmie vyhodiť žiadne dieťa - ani s diagn. môže len doporučiť rodičom čo by trebalo pre dieťa.... ale nie vyhodiť...
poraď sa a naštuduj si školský zákon... nič nepodpisuj dopredu.

veselo_neveselo
27. mar 2023

Neboj sa, laska sa neda kupit. Ten vztah k matke je tak silny, ze vydrzi toho extremne vela.
A nezabudaj, ty nie si synova kamaratka, ze by ta musel mat rad. Ty si jeho matka, vychovavat ho musis, takze sa mu skor ci neskor nieco pacit nebude - to ale neznamena ze ta nema rad. Nema rad tu situaciu, ze mu nieco nieje prijemne, alebo nechce robit, alebo musi robit, no ale od toho su rodicia, aby ukazali ze aj take veci je treba a musi sa s tym naucit vyrovnavat.
Neznenavidi ta - mozno to bude hovorit, aby ti ublizil, ked nedostane to, co chce. Ale jeho zdravy vyvoj stoji za to, je dieta, este sa len uci spravovavat emocie.

autor
27. mar 2023

@deti95060810 tak odporúčali nám to. Presnejsie. Že mu máme dať učenie doma, prípadne školu pre nadané deti, školu súkromnú, kde sa toleruje takéto správanie..

sense
27. mar 2023

Poviem ti na rovinu bude to ťažké ale zvládneš to, len musíš vydržať a nečakať zmenu hneď.... Samozrejme ze dieťa bude chcieť tu ľahšiu cestu byt nonstop na xbox alebo telefóne a nič nemusiet je fajn... Ale časom pochopí ze život nie je len o tom

autor
27. mar 2023

@veselo_neveselo syn ma miluje a stále mi to hovorí, že ma ľúbi. No keď ho chcem zobrať von, tak mi povie kľudne, že nech si idem do svojho bytu a že on bude doma s otcom sa hrat. A že jemu stačí, keď budem doma, len keď ma potrebuje. Príde sa pomojkat, sem tam, najesť, keď pýta a tak, také praktické veci. Inak že má nepotrebuje.

kamatopo
27. mar 2023

No hlavne by sa mal uvedomiť otec. Pri takomto jeho prístupe by som ja osobne nesúhlasila so striedavou starostlivosťou. To už mu tie hry vymyju mozog nacisto. Keď dobre zarába tak budeš mať aj dobre výživné. A po čase si možno aj otec uvedomí že robí chybu,alebo sa úplne odstrihne.

januska12323
27. mar 2023

7 ročné dieťa je príliš malé aby vedelo čo je pre neho dobré, na to má rodičov. Keď ho nechceš vychovávať tak ho nechaj nech závisláči ďalej...

zmrzlinka2021
27. mar 2023

Chápem to správne, že otec dieťaťa je iba tvoj frajer, nie muž?

autor
27. mar 2023

@zmrzlinka2021 boj frajer áno, neboli sme manzelia.

lenusa20
27. mar 2023

No nebolo by od veci to riešiť s UPSVaR. Neviem z akého mesta si a aký prístup majú k prideleným prípadom, deťom. Tam ti poradia, a ver, že ti dajú zapravdu. Nieje dobré, aby dieťa travilo veľa času na x-boxe. Isto by aj s ním hovorili aj s otcom dieťaťa. Oni predovšetkým budú riešiť veci v prospech dieťaťa a jeho zdravý vývoj. Čo sa týka výživného, dnes sa už v mestách nachádzajú štátne pracoviská, kde ti napíšu žiadosť o zverenie do osobnej starostlivosti, žiadosť o výživné. Budeš to mať bezplatné. S týmto sa ide na súd a ten ti priradí aj tú pracovníčku z UPSVaR. Budú to prešetrovať. S tým bytom sa neboj. Na začiatok by som v ňom urobila čo to, aby to vyzeralo slušne. Aby mal syn izbu, posteľ, oblečko, dodržiana hygiena, poriadok. Najťažšie je začať. A rozprávaj sa so synom otvorene.
Či má on problém v škole alebo škola s ním je diskutabilné. Ak je prvák, tak je to skoro na diagnostiku. Pokial zvláda učivo a problém je správanie, to mi nepríde na vyhadzovanie zo školy. Veľa inteligentnejších detí, sú len nepochopené. Radím ti z osobnej skúsenosti, čo som vyššie spomínala.

natassa2
27. mar 2023

Dieta potrebuje aj otca aj matku. Mala by si asi porozmyslat o striedavej starostlivost. Ide o to, ze tak, ako teraz citi potrebu byt so svojim otcom, tak isto to bude mat aj potom. Nic sa nezmeni, bude chciet byvat s nim, takze mu to samozrejme nesmies odopierat, prave naopak.

eva8
27. mar 2023

Tá diagnóza môže byť aj z xboxu :(