icon

Rozdielnosť medzi vnúčatami

17. júl 2023

Ako vysvetľujete deťom keď starí rodičia robia rozdiely medzi vnúčatami. Samozrejme deti od švagrin budú vždy obľúbenejšie chápem, ale musia to tak strašne preháňať hlavne pred deťmi? Prvý príklad je dávanie darčekov môj syn mal narodeniny, meniny a bol deň detí dostal 20€ synovec mal narodeniny a bol deň detí dostal 20€ na deň detí a 50€ a auto na ovládanie na narodeniny ( je o rok mladší od môjho) dcéra mala meniny a narodeniny dostala dezert a 10€ (5 ročná) neter 6 ročná na narodeniny bábiku, šaty a 100€. Bolo by mi to úplne jedno, mne ich darčeky nechýbajú ale deti tie darčeky dostávali naraz tak si viete predstaviť to sklamanie keď len jeden dostane hračku a ostatní nie. Tak isto je to z prázdninami, babka sedí s vnúčatami a volá len deti od švagrin či nechcú zostať prespať na víkend, deti nechcú, že možno nabudúce na to sa ozval môj syn že on by zostal ale svokra ho hneď zrušila, že nie má veľa roboty že možno nabudúce. Tiež veľa krát prišla k nám a začala hovoriť ako bola s vnúčatami v meste, na kúpalisku, na zmrzlinu a keď sa moje deti opýtali kedy pôjde s nimi na zmrzlinu tak možno inokedy, budúci týždeň pôjdeme ale nikdy nejdú. Svokra není zlá žena, ani nevychadzame nejako zle len nemá záujem o všetky vnúčatá. Mňa by to netrápilo ale ako to vysvetliť deťom? Starší sa ma strašne často pýta prečo ho babka nechce zobrať na prázdniny, prečo nejde s ním na zmrzlinu keď bratrancov a sesternice berie, tiež mi je ľúto keď sú Vianoce alebo nejaké sviatky a moje deti sa pozerajú na to ako druhé deti rozbaluju x darčekov a oni dostanú 10, 20€ čo by ich asi fakt viac potešilo keby dostanú nejaku drobnosť a nie peniaze, sú vo veku kde ich ešte nezaujímajú. Svokre sme sa snažili vysvetliť nech aspoň pred našimi deťmi nehovorí o tom kde zobrala deti švagrin, síce sľúbila že si dá pozor ale nejako si ho nedáva. Moje deti sú z toho smutné a mňa to trápi..nejaká rada ako im to vysvetliť? Ďakujem

yvanielka
18. júl 2023

Čudné že mu večer zavolá a ráno sa vyhovára, na čo mu teba vôbec volá? Veď jej zavolaj ty či je doma že jej ho nesiete aby spolu išli na tú dohodnutú zmrzlinu lebo že sa veľmi teší a chce byť chvíľu sám s babkou lebo mu stále iba sľubuje a reálne ho nikam nevezme, alebo jej zazvoňte pri dverách, odovzdajte dieťa a choďte

yvanielka
18. júl 2023

Alebo ju zoberte so sebou na zmrzlinu, choďte všetci spolu

autor
18. júl 2023

@ukulela príde len na návštevu, na výlety a tak to nie ale to nejde ani sk svagrinami len sama s vnúčatami chodí
Nechápem čo sme s ním riešili po telefóne?
Áno program sa snažíme nahrádzať len ona sa aj neohlásene zastaví keď ide z mesta a tak chapes

yanni
18. júl 2023

akoze nepochopila. Neviem preco ta to rozculuje a co riesis. Pises, ze ti nejde o darceky, nejde o ich hodnotu ano o to ci tam deti chodia na prazdniny a ci na, na vylety atd. Tak ked ti to je jedno, tak co to risis? vysvetli detom a je to vybavene. Zdrave 7 a 5 rocne deti to velmi rychlo pochopia. Naco tam chodite, ekd sa ti to cele divadlo nepaci? Povedz svokre, ak chce detom nieco darovat, nech posle postou alebo nech da, ked tam budete sami, bez ostatnych svedkov. Mne sa zda, ze zavidis a uz zavidia aj tvoje deti. Nase deti absolutne toto neriesia. A ani napr. co ma a ake ma kamarat, spoluziak, ine deti. Tvoj syn (7 rocny mobil? Do tej skoly 25 km hovoris?), ked uz ten mobil ma, tak ked on nebude chciet s babkou hovorit lebo to a hento, tak nech ju jednoducho zrusi. Ak je tvoj syn na mentalne urovni minimalnte svojho veku, tak vie sam rozhodnut, s kym sa chce bavit a s kym nie.

autor
18. júl 2023

@oranzovyvevericnik a napísala som niekde že ju nezablokujem? To síce spraviť môžem ale ako píšem príde k nám hocikedy atď úplne sa to zatiaľ obmedziť nedá

autor
18. júl 2023

@yanni akože kde vidíš problém? Bývame na dedine nie v meste, škola je v meste 25 km problém? Áno on chce s babkou hovoriť lebo babka naslubuje.
Predstav si ze nezávidím, zo svagrinami máme dobré vzťahy len svokra robí rozdiely, ja som to neriešila kým sa deti nezačali na to pýtať samé.
Svokra chodí aj k nám nie len my tam a nezávidi nikto nikomu len vidia rozdiely z ktorých sú smutný, ide hlavne o prázdniny a trávenie času keď ti niekto 10 krát sľúbi výlet a 10 krát namiesto teba vezme niekoho iného budeš v pohode? V siedmich rokoch asi nie

oranzovyvevericnik
18. júl 2023

Tu skor ide o to zaujat razny postoj k situacii. Dieťa citi ak ho niekto nema rad.
A prave preto si tu od toho ty s manzelom, aby si zatrhla taketo sluby, ktore nikam nevedu, sama vidis, ze to dieta trpi. Ked to nechate takto, uz to bude aj vas podiel viny.

valeria_h
18. júl 2023

Autorka vôbec by som tam s deťmi nechodila, aby som ich pred tým uchránila. Môže sa hanbiť "babička" 🤮

anita6666
18. júl 2023

Na piatich stranách riesis dookola tú istú hlúposť. Namiesto toho,aby si vypla net a zobrala deti na výlet ty,budeš dokolecka riešiť hluposti,ktoré neovplyvnis.

luccija
18. júl 2023

@yanni 7 r dieťa si to nedovolí babku zrušiť v telefone.Tak asi ju má rád a chce tam ísť, keď mu niečo sľúbi To, že tvoje deti to neriešia je pekné, ale každý má inú povahu.Mozno oni túžia ísť k babke spat
Niekto píše povedať mu, že babka ho nemá rada to už vôbec také deculo to môže brať osobne.
Alebo na drzovku babka deti chcú ísť k tebe na prespanie, sú prázdniny kedy budeš mať čas?
Ale ja by som to nerobila a nevnucovala tam deti vidíš píšeš, že volá tie druhé vnúčatá a tie tam nechcú ísť spať....sú babky čo len proforma povedia, lebo sa to ocakava?a inak chcú mať svoj pokoj a kľud.Mozno tvoje deti sú živšie, viac je zvyknutá na tie druhé a hlavne sú od dcéry tam sú vzťahy ine

chrumka333
18. júl 2023

No veď keď príde,v poriadku, ak začne sľubovať hory doly hneď pred ňou povedz, milé deti ak na to babka zase zabudne, hlavne si z tohto nič nerobte,je už senilna, stará a veľa zabúda, určite to nerobí naschvál, že babka?a úsmev ;)

autor
18. júl 2023

@anita6666 deti sú na výlete neboj sa, nemajú len jedného rodiča

negymama
18. júl 2023

Tak nabuduce ked ta slubotechna ku vam pride, nech jej vnuk odpovie na sluby, ze Ale babka, naco slubujes, aj tak to nesplnis." Nech ma chvilu spatnu vazbu, ako ju uz deti vnimaju.

autor
18. júl 2023
valeria_h
18. júl 2023

@anita6666 Ty chápeš, že ju to trápi a potrebuje sa vyrozprávať? Empatia niektorých nula bodov.

januska12323
18. júl 2023

7 ročný má už dosť rozumu aby chápal aká je babka falošná, ešte to síce nevie pomenovať a spracovať ale na to má rodičov.
Pri každom takom slube povedz no uvidíme či teraz príde alebo zase zabudne. Prečo to robí? Neviem jednoducho je to tak. Keď nepríde pôjdeme do kina spolu, dobre?

jana_eyre_2
18. júl 2023

Aj moje deti sú tie druhé.. chápem že od dcér sú vnúčatá asi bližšie (aj kolegyne ktoré majú vnúčatá to normálne priznali) ale tým že ja už mamu nemám dlho ma to mrzelo, najmä preto že to vnimali deti.. u nás to nie je tak, žeby dávala menej mojím deťom dary, ale prítomnosť.. teda ona tu nedostatočnu prítomnosť kompenzuje darčekmi, čo nemám moc v láske.. čiže jej prístup je asi takýto - pozdraví deti, spýta sa ako sa majú, strčí im do ruky nejaký darček alebo peniaze a ani nečaká na odpoveď a už začne rozprávať o vnukoch od dcér.. každý zážitok, každý pohyb, ale moje deti vôbec nepočúva, rozpráva sa s nimi akoby mali 3r a úplne odignoruje ak jej niečo hovoria.. napr. Syn 6r"aha babka čo som nakreslil pre teba" babka "ďakujem, minule mi nakreslil Peťko taky a taký obrázok, strasne pekny, taký je šikovný a povedal toto a tamto".. deti si to vsimaju, nie sú hlúpe.. časom som si zvykla že to je jednoducho tak, tým že sú moje deti zvyknuté najmä na starostlivosť od nás rodičov tak ich to podľa mňa tak netrápi.. dcéra mi povedala že tam nerada moc chodí lebo sa s ňou bavia akoby bola skolkarka.. čo verím že jej prekáža, bude mať 10rokov..

Teraz tam idú 2x v živote na prázdniny, tak som zvedavá ako to dopadne, poprosila som babku aby boli jednoducho len u nej, výletov majú od nás dosť, ale majú málo babky.. uznala ze je to tak, tak uvidím čo z toho vznikne, ale nemám očakávania.. svokra je dobrá žena, ja ju mám rada, ale proste k mojim deťom má iný vzťah ako k svojim druhým vnukom.. časom som si na ten fakt jednoducho zvykla ja aj deti a už nás to netrápi.. poradiť teda inak neviem ako jednoducho prijať realitu.. za správanie druhých nemôžeme a nemôžeme ho ani meniť
.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anetka34
18. júl 2023

@jana_eyre_2 Je to tak, deti od dcér sú bližšie aj u nás. Teda zo svokrinej strany. Pritom to nie je tým žeby sme tam menej chodili. Zo začiatku som tam chodila, aj som sa snažila dobre vychádzať. Ale moje dieťa tam nemohlo byť samé. Každé z mojich detí tam bolo za celý život raz 1 deň. Dcérine deti celé prázdniny aj jednej aj druhej. Dokonca to bolo až tak, že v tom čase keď tam boli, sme tam my nemali vôbec chodiť. Veľakrát sa stalo, že mala trebárs croasanty kúpené presne len pre vnúčatá dcér. Keď sme prišli povedala, že nemá dosť pre všetkých, že veď my svojim deťom kúpime, ona má teraz na návšteve dcérine deti (2 mesiace). Inokedy mojim deťom dala, ale keď tam boli "jej" vnúčatá, tak nie.
Je to zvláštne. Časom sme sa odcudzili a deti tam už nechceli chodiť.

majka1921
18. júl 2023

Uz to tu parkrat padlo v diskusii, podla mna treba babku trochu "raznejsie" upratat a dat jej najavo, ze pomyselny pohar pretiekol. Zastavi sa u vas neohlasene, ze ide klabosit o tom co robila? Prepac babi, nevedeli sme ze prides, odchadzame na zmrzku a chodte. Zavola, ze chce prist? Prepacte, teraz nemozeme - viete vela roboty, ideme tam a tam -> proste presne tie iste vyhovorky by som pouzila. Bud jej docvakne a ak nie, mam pocit ze deti o nic nepridu. Ved aj tak s nimi nema ziaden vztah. Ale to sa musite dohodnut s manzelom a drzat spolu za kazdych okolnosti. Chudak deti :(

negymama
18. júl 2023

@jana_eyre_2 nie vzdy je to o dcere ci synovi, jednoducho niektori rodicia si vytvoria oblubencov. Ja som z troch sestier, jedna bola mamin oblubenec a je to az doteraz, cely zivot, jedine jej deti boli hodnotne vnučky a dokonca je tu uz aj pravnucka.

u muza boli dvaja chlapci, a takisto jeden oblubenec, plus samozrejme aj jeho deti.

a presne viem o com hovoris. Kebyze clovek zaziva len odmietanie svojich deti, no cert to ber, zvykneme si a nahradime to nejako. Ale ze ti stari rodicia nam vnucuju este tu opičiu zaujatost oblubenymi vnukmi, ze musime my a nase deti pocuvat tie chvalospevy, pozerat na ich videa, to je otras.

Moja oblubena sestra mala prva deti. Brala som to tak no ze dobre, jej deti si stari rodicia uzili ako relativne mladi a na moje uz nemaju energie. Ked boli moji mladsi synovia mali /teraz maju 14 a 12r/, tak ich babka nebrala na prazdniny, nenavstevovala, ani sa im pri navsteve okrem jedla nevenovala, ze je uz stara, OK.

Teraz ma pravnucku a hele, uz pristara nie je. Pocestovala za nou 500 km na druhy koniec republiky, a zakazdzm ked prideme, vnucuje mojim pubertakom nech pozeraju fotky a videa malej pravnucky. Na poslednych oslavach mala oci, zaujem len pre nu. Vsak nech ju ma rada a venuje sa. to je super. Len cloveka mrzi ze 10-13 rokov dozadu, ked boli moji v takom veku, bola chuderka na prihovorenie sa ci vzatie na ruky pristara...

yanni
18. júl 2023

ved ale nato si tu ty a tvoj muz aby ste to dietatu veysvetlili, ked si to dieta este nedalo dokopy. Ked mu niekto 10 krat neico slubil a nesplnil, tak uz to moze aj 7 rocnemu tuknut, aha nieco nie je opk. Tak si s deculom sadni a vysvetli mu to, ze nech taketeo od babky sluby uz neberie uplne vazne. Moja dcera mala vcera 8 rokov a vie uz sama rozlisit, co je este ok a co nie. Ale tak my sa vela rozpravame a vela veci preberieme. Namiesto toho aby si tu vypisovala a nadavala na svokru, sadnite si s muzom a detmi a porozpravajte sa. Aj o tych darcekoch.

A co sa tyka skoly. Ja som na necudovala, ze chodi 25 km do prvej triedy do skoly. Ja som sa pytala, ci tzych 25 km ako prvach cestuje denne ta a spät autobusom sam. Odpovede som sa nedockala.

Poradim ti, neries a nudu to riesit ani tovje deti. Povedz im, ze v zivote je to tak a casto aj v rodine je velka nespravodlivost. Nech si na to zvyknu uz teraz. Este budu v zivote ´z vela veci sklamani. Pockaj, ked zacne nosit domov znamky. Aj v skole sa robia rozdiely, aj v sporte atd.

la_dolce_vita
18. júl 2023

@negymama to je príšerné... ☹

luccija
18. júl 2023

@yanni ak moja dcéra to berie vlažne vlastne je aj rada, že tam nemusí chodiť.Od 5 rokov počúvala ako si ju babička zoberie na prázdniny, ale budeš spať sama nie pri nás ako spiš doma, a budeš jesť čo my navarime svokra jej to vždy tak podala, že pôjdeš k nám, ale bude ako ja poviem.Dcera bola vždy vystrašená, že babka ju zase bude nútiť a mamy povedz jej, že nejdem...to je o vzťahoch..ja mám svokru direktivnu a vždy prehlasovala, že chce mať kľud a pokoj.Teraz je na dôchodku a vypakava, že sa nudi a dcéra je už veľká a ani si neužilajedine vnúča🙂
Raz dedo povedal, že boli na Neusiedlerskych jazerach ako bolo krásne ako pri mori, keď pôjdeme nabudúce pôjdeš s nami to mala už asi 10 r a dohodli sa, že cez prázdniny idú.Samozrejme išli, ale bez nej.A vtedy sa muž prvý x ozval a povedal mame prečo ju nevzali tak hneď začala, že my dlho spíme, a kto by pre ňu išiel bývame 20 km od nich a oni išli ráno o 7 výhovorky nad výhovorky.Chudak dedo nevedel, že sa u nás preriekol a bol oheň na streche.Skoda reči...vždy sme išli my kde sme chceli 3x sme sa sťahovali a raz nepovedali v kľude si zbaľte pol dňa s ňou budeme.Ale, keď sme bývali na novom prvý tu chceli byť🙂naučili sme sa postarať o seba a necakat on nikoho nič.Moji rodičia zase nie sú typy na výlety dcéra ich má rada, ale vie, že budú doma na dvore žiadne kino, zmrzlina ..dlho ma trápilo, že dcéra nemá zážitky ako iné deti od starých rodičov, ale tak zmierila som sa.Ale nikdy sme nezažili, že by sme boli víkend bez dieťaťa či aspoň prespanie.
A to máme 4 starých rodičov doma, zdravých aj finančne nestrácajú, ale nejdú nechcú nebaví ich...
Keď niekedy vidím fakt starých ľudí ako sa venujú vnúčatám po ihriskách, jazerách tak to je smutne

negymama
18. júl 2023

@luccija ano je to tak, kto chce tak sa venuje a ma rado vnucata vsetky, kto nie, nedonutis nepresvedcis.

Moje deti mali jeden cas nahradnu babku - aj ju tak volali. Mala som kamaratku, zavolala som ju za krstnu mamu tretiemu synovi, a ked mal syn 2,5 roka prisla ze ho vezme na prazdniny. A vzala nielen jeho ale aj dcery, ktore pre ktore nebola krstna mama. Byvala ako slobodna este s mamou v dome, a ta jej mama sa mojim venovala ako vlastnym vnucatam. Cely tyzden vyvarala, piekla, ponachadzala kadejake stare oblecenie a robila s detmi maskarne plesy, po veceroch s nimi hrala spolocenske hry, ucila ich spievat, vzala do kostola, na prechadzku, Deti prisli uvelicene domov, ani nazaplakali za rodicmi, len "babka a babka". To trvalo niekolko rokov, uz ta babka aj prisla z dediny do mesta, lebo nevladala tahat prevadzku domu, a este aj do tej bytovky ich vzala, raz dokonca aj styroch, ked sa nam narodil najmladsi.... Ich skutocne babky sa mozu schovat do kuta. 😔

luccija
18. júl 2023

@negymama to máš ako so ženami nie každá je materský typ.Tak aj babka nie je ako babka.Nasa svokra má rada iba samu seba a ostatných, keď robia ako ona povie😂a vlastne, keď rozmýšľam tiež som bola jedina vnucka a ostatní v rodine vnukovia.Ti boli vzácni, lebo žili za oceanom a z druhej strany sa teta rozviedla a dlho pracovala tak babka ju suplovala každý deň tam išla navariť, pozehlit, strážiť deti ..ani ja som si nezažila starostlivosť svojich babiek.

andreatytler
18. júl 2023

@negymama Wow. krasne.

autor
18. júl 2023

@jana_eyre_2 presne ako by si to aj u nás opisovala, čokoľvek deti povedia/spravia otočí na druhé deti
@majka1921 určite s tým začnem hneď ako nastane situácia možno príde na to aká bola ale teda ako som tu aj čítala, že je to bežné postoj k vnúčatám asi nezmení

@yanni nenadávam na ňu, a predstav si aj my sa s deťmi rozprávame a vysvetľujeme ale majú babku radi ( netuším prečo) tak keď im narozprava že teraz už určite bude mať čas a sľubuje na 100% pôjdu, uveria.
Ukáž mi kde si sa pytala či cestuje sám autobusom lebo hľadám hľadám a otázku nevidím, ďalšia vec nechápem prečo ťa to zaujíma keď to nemá nič spoločné z preberanou vecou, nie necestuje denne sám autobusom hore dole, chodí autom občas autobusom domov lebo mava krúžok. Ako som ti už napísala raz ja by som to neriešila pokiaľ by to oni neriešili začala som až keď ich to začalo trápiť.

@luccija úplne ťa chápem je to smutné
@negymama to je veľmi krásne 😊

lenka2232
18. júl 2023

Ty sa preco ako matka neozves? Kludne aj pred celou rodinou,nech sa citi aspon trosku trapne. Ja by som urcite zakrocila,pises,ako ti je luto syna,ale nezastanes sa ho a kludne nechas staru bosorku,nech ho dalej depta..sorry,ale vytocila som sa

autor
18. júl 2023

@lenka2232 a čítala si všetko? Aj sme sa s ňou rozprávali aj sme sa jej na to pýtali aj pred všetkými sme jej niečo povedali ale nepomáha...jasne nezastanem sa a ticho sa pozerám na to...to veru nie