icon

Rozvod a dom na hypotéku

adusik12457
18. jún 2021

Chcem sa rozvádzat s mužom chcem sa.opytat máme dom na hypoteku hypoteka je neho ale ide o to že či je povinny ma z neho vyplatit ked som v papieroch od notara že ten dom bol kupovan6 od svadby takto to je že ja som jak jeho manželka že keby sa mu niečo stalo tak ja by som ho splácala rozvod ešte nie je podanny ale ideme po tom .Takže mne patri polk domu či ako to je

nafka0483
18. jún 2021

@adusik12457 Hypoteka je 19 000 ano?
A za dom ste zaplatili kolko? Nie 19 000 ale viac, nie?

adusik12457
autor
18. jún 2021

@nafka0483 19 900

adusik12457
autor
18. jún 2021

@nafka0483 on mal traktor on ho predal a doloźil to z toho

sickynickyobsadene
18. jún 2021

@adusik12457 očividne že muz platil všetko,ty máš exekútoroch.To ho chces ešte vyžmýkať ako sa dá ? A vy blbci jej radite ako na to.Ja sa teda nedivím,že ťa vyhodil...

sickynickyobsadene
18. jún 2021

@adusik12457 nápis koľko si dala ty do domu? Keď jemu sťahujú 350.Za čo ty chces peniaze?

maciatkolulu
18. jún 2021

@adusik12457 takže opäť sa pýtam, koľko a kto zaplatil za dom, okrem 19
000,nabytok,zariadenie atď...

nafka0483
18. jún 2021

@adusik12457 Manzel vlastnil traktor este pred manzelstvom? Predal ho za 900eur a to dolozil do domu. Dom stal spolu 19 900, hypoteka je 19 000, tak?

A splatene boli 4 splatky po 350, alebo ste splatili 4000 eur?

Ak bol traktor jeho jeho este pred mnazelstvom, tak:
- ak bolo splatenych 4000 eur, tak mas narok dostat 2000

Ak bol traktor kupeny pocas manzelstva, tak:
- mas narok na 450eur + polovica splatok, cize asi tych 2000

@sickynickyobsadene Ano, cisto teoreticky plati vsetko on. Ale kedze su manzelia, tak moralne aj pravne neexistuje moje a tvoje. Vsetko je spolocne. S tym sa do manzelstva vstupuje, ze vsetko co jeden nadobudne (mimo daru a dedenia) je spolocne.
Takze ma narok na polovicu toho, co uz bolo zaplatene.

Dalsia vec - pozri si jej ine diskusie, muz ju mlati, spravaju sa k sebe hrozne, mala od neho odist uz davno, ale nie, ona sa este snazila otehotniet. Neviem sice z coho bude zit, ked ma len invalidny dochodok a na krku exekutora a nejaky mentalny potencial asi nie uplne skvely, ale tak ked raz na nieco ma narok, tak ma.

adusik12457
autor
18. jún 2021

ten traktor mal kupeny sam si ho kupil a myslim tak źe 4roky sú splatené ne 4splátky ten traktor si kupil sam už ho mal ked smne sa spoznali on ho predal cez internet aby to tam mohel doložit.

nafka0483
18. jún 2021

@adusik12457 4 roky, cize kazdy rok 12x350, splatene je teda 16 800, mas narok na polovicu.

nafka0483
18. jún 2021

@adusik12457 A to je hypoteka?? Ked vzal 19 000 na 8 rokov a splatka je 350 eur?
Cize spolu zaplati 33 600?? To je co za urok?

makova333
18. jún 2021

@nafka0483 ak nie je byt vynaty z BSM (mohol to dat spravit pred kupou kvoli jej exekuciam) resp. ak nie je ona len spoludlznik, ale nie spoluvlastnik. Ja by som nedala ruku do ohna za to, ze ani sama nevie ci je.

alenah31
18. jún 2021

@nafka0483 áno, ale len splatená hypo z tejto sumy - odpočíta sa úrok + poistenie pokiaľ bola hypo poistená a suma je započítaná v mesačnej splátke. Ak je napr. splátka 350€ z toho 280 ide na hypo a zvyšok sú iné náležitosti počíta sa 280x12x4=13.440€ @adusik12457 pridaj sa do skupiny právne poradenstvo na MK - tam sa o tom dosť píše.

makova333
18. jún 2021

Ja len tak mimo temu (mozno), ale tu sa ukazuje ako velmi potrebne je zaviest financnu gramotnost na skolach. A nielen tú...

alenah31
18. jún 2021

@makova333 presne!!! Povinne sa zaviedla na VŠ, ale to je hrozne neskoro - min. na 2. stupni ZŠ by mali decká začať "chytať" informácie o fin. gramotnosti.

saja1
18. jún 2021

@nafka0483 jeeeej dakujem, skoro som si nevsimla autorku 😂 chybaju mi jej diskusie 😂 podla zmatenosti prispevku som si ju mohla zaradit 😂

annamalaga
18. jún 2021

No ak máš takého chlapa, akého si tu opisovala toľko razy v rôznych diskusiách , tak zázraky nečakaj. A vôbec či dojde ku nejakému vyplateniu.

nafka0483
18. jún 2021

@makova333 No ved jasne, len dedukujeme, kedze vidis ako autorka reaguje. Ale to ona stale, pravdepodobne sama poriadne nevie... bohuzial. Tu chyba nielen financna gramotnost...

@alenah31 Myslim, ze nam moze byt jasne, ze ani z prispevkov v pravnej poradni nebude vediet vyjst a nepochopi ich. Otazku ak da, tak rovnako chaoticku, cize to jej nepomoze :-/

liz_lemon
18. jún 2021

@makova333
@nafka0483
to sa nikdy nestane, tento stav vyhovuje mnohym instituciam, ved ak budu vsetci financne gramotni, kto si bude brat uvery na vianocne darceky, dovolenky... :D

nelca0510
18. jún 2021

@adusik12457 drz sa dievča, nevrat aj sa k nemu, po tom všetkom čo sa tu už riešilo ohľadom teba, želám pevné nervy.

adusik12457
autor
18. jún 2021

@nelca0510 nevrátim a ďakujem

panelacikova
18. jún 2021

@marseillefan tak to nemáš celkom pravdu. môj muž bol ešte stále ženatý, keď si kupoval sám svoju druhú nehnuteľnosť. bral úver, bol od ženy už odsťahovaný, ale ešte neprebehol rozvod. keďže sa mu naskytla nehnuteľnosť, ktorá sa mu páčila, žiadal ženu, aby mu pred notárom podpísala zúženie majetku (neviem teraz presne paragraf ani ako sa to presne právnicky povie), ale teda danú nehnuteľnosť kúpil on sám ešte počas manželstva a je zákonite iba jeho. boli sme kvôli istým veciam pred 2 rokmi za dvomi rôznymi právnikmi, obaja potvrdili, že áno, táto nehnuteľnosť, hoci kupovaná ešte pred rozvodom, patrí podľa zákona iba manželovi a nie aj jeho bývalej (už bývalej) žene.

mogaa
18. jún 2021

@adusik12457 majetok a aj dlhy nadobudnuté počas manželstva sa pri finančnom vyrovnaní delia....čiže ano ak bol dom nadobudnutý počas manželstva, máš nárok na polovicu domu ale keďže je na ňom hypotéka, delí sa aj hypotéka.....čiže najlešpšie riešenie v tomto prípade je dom predať, vyplatiť hypotéku a zisk sa rozdelí.....nefunguje to tak že jeden dostane dom a ostane mu aj hypotéka a ten druhý dostane vyplatenú polovicu domu...finančne sa vysporiadava nielen dom ale aj hypotéka na dom....na polovicu domu by bol teoreticky nárok len v prípade ak by bol dom kupovaný počas manželstva a z príjmu oboch manželov získanných počas manželstva

marseillefan
18. jún 2021

@panelacikova áno, máš úplnú pravdu... ja som to už tiež spomínal v predchádzajúcom príspevku a tiež som nepoznal správny právny pojem: "ak bol dom kupovaný po svadbe a nepodpisovala si pred notárom nejaký papier, že nie je predmetom BSM, tak potom je polovica domu tvoja..."
V tom príspevku, na ktorý reaguješ ty, som len chcel upozorniť, že je úplne irelevantné, či je manžel uvedený na LV sám alebo nie (za predpokladu, že nepodpísala to zúženie). Ale rovno ti poviem, z tých odpovedí to vyzerá tak, že autorka nevie, kde je sever, tak boh vie ako to reálne je a čo všetko popodpisovala...

qetka
18. jún 2021

@marseillefan prave si to vystihol, autorka nevie kde je sever, to je asi hlavny problem. Oma neviem co je koho, co podpisovala, tskze asi jej neporadime uplne dobre. Stale opakuje dokola veci, co s tym nesuvisia a my hadame, co tym chce povedat 🤷‍♀️ uz len dom za 19900 je divny, taku nizku hodnotu nema ani nasa rozpadnuta chalupa v kraji odkial je autorka. A nevie koho je, ani co podpisala a stale kota, ze podpisala daco, ze ked sa jemu daco stane, tak dom bude jej, a tiez, ze ma exekucie, no sama tomu nerozumie a ak on ma rozumu viac, tak ju akurat pekne s prepacenim odrbe.

panelacikova
18. jún 2021

@marseillefan no to áno, to absolútne súhlasím...

adusik12457
autor
19. jún 2021

ked podám trestne oznámeni na neho co mu spravia

annamalaga
19. jún 2021

@adusik12457 začo. Pozerala si na ten kataster?

lesana25
19. jún 2021

To je ten čo ta ovalil latou a ty si napriek tomu silou mocou chcela byť s ním tehotná? Teraz ťa vzal niečím väčším že sa ideš rozvádzať?

nafka0483
20. jún 2021

@adusik12457 Trestne oznamenie za co?

kitycat
20. jún 2021

To snad nie je pravda... Autorka, ake mas vydavky - prijem vs. exekucia? Naozaj si spoludlznikom, ak mas na krku exekuciu?

Vies aspon, v ktory den ta splatka odchadza a z akeho uctu?