Rozvod po päťdesiatke
Žienky, moja téma je adresovaná tým skôr narodeným...
Problém u manžela je alkohol, ten sa preklopil do závislosti posledné dva-tri roky a nemá snahu to riešiť. Deti odrastené, samostatné, práca, financie, zdravie, všetko na poriadku. Náš život som si po odchode detí z domu predstavovala úplne inak, aktívne a intenzívne, pokiaľ nám zdravie bude slúžiť. Niekedy nás život prekvapí, nech sa snažíme akokoľvek...
Ste tu aj také, ktoré sa rozviedli / rozišli po 50tke? Ja už rozhodnutá som, ale asi by som potrebovala dodať odvahu a optimizmus k takému kroku... Ľutovali ste niekedy to rozhodnutie ?
rozved sa
daj si otázku čo tým rozvodom môžeš stratiť ?
ak sa vieš finančne o seba postarať nie je čo riešit, začni žit konečne bez strachu aký príde domov či dnes bude pit kolko nehovoriac že škoda tých prachov
ak sa dá zdrhaj, bež do divadla, na hory , stále su aj turisticky oddiel ak nechceš sama, chod do kupelov na poznávačku s cestvokou
ak zvládaš žiť sama so sebou, vieš sa o seba postarat nič absolutne nič ta nedrží v manželstve, prečo by si to mala znášat
že máš 50 no a , najvyšší čas ešte niečo stihnút ..daj si novu šancu
a nedaj sa vydierat,neuver slubom že sa zmeni ak prestane pit nechaj ho žit svoj život ,nezačinaj znova zase začne 1 z 10 000 sa zrovna a to aj preto lebo ma zdravotne problemy
Podľa toho, čo pre teba tvoj manžel a manželstvo ako také znamenajú. Ak vidíš len samú seba, tak rozvod neoľutuješ. Ak ti na ňom a na vašom vzťahu záleží, bude ti to ľúto.
ak muž s tým nemieni nič robiť, neváhala by som ani minútu. Keby mal snahu, išiel na liečenie, bol rozhodnutý do konca života abstinovať, všemožne by som ho podporila. Takto nie, bude sa to u neho len zhoršovať, môže si uhnať alkoholom nejaké ochorenie, úraz a ty sa budeš ešte o neho starať? Chlastať je jeho rozhodnutie. Tebe nikto nevráti roky, ktoré zabiješ s alkoholikom a o dvadsať rokov si budeš búchať hlavu, kde si mala rozum, že si sa nerozviedla. Čo ti dáva vaše manželstvo? Máš šancu žiť ináč, aj keby si ostala sama, vždy je to lepšie, ako mať ožrana na krku, môžeš sa realizovať s kamarátkami a nie je vylúčené, že stretneš niekoho, s kým ti bude fajn.
@spadnutaslivka bude jej ľúto? Čoho? Jemu ako záleží na nej a na ich vzťahu?
@spadnutaslivka
Vidím hlavne samu seba. Mienim tu žiť ešte 20-30 rokov a toto pre mňa život nie je. Na vzťahu mi záleží, snažím sa tri roky, ale už stačilo. Ten človek už nie je to, čo som poznala. Alkohol zmení úplne každého.
Máš 50...ešte môžeš žiť aj 35 rokov aj viac...ak nie si šťastná, začni nový život, bude to ťažké, ale po čase bude dobre...ak bojuje len jeden zo vzťahu tak to nemá význam
@elizabet173 si pozri jej profil , za každu cenu sa len nerozviest, žena je tu na to aby trpela znašala služila bola osobny otrok bez vlastného života
takže jej poznámke sa nečudujem
myslím že 3 roky je dostatočne dlhý čas aby bol priestor na zmenu , spamätanie, postupnu zmenu atd
dala si mu šancu, nie si povinná znášat jeho alkoholizmus, flaša je prednejšia pre neho ako ty, vybral si , na vztah potrebuješ dvoch , on má svoj vztah s flašou to mu stačí
začni žiť svoj život , máš deti , budú vnučatá dobre bude
každy sa k tebe správa tak ako mu dovoliš
Rozved sa. Moj otec si po rozvode po 50ke nasiel svoju zivotnu partnerku a najkrajsie roky zivota preziva prave s nou. Uz su spolu 37 kokov.
Ja mám rada život aj ľudí. Program si dokážem urobiť aj bez muža a nemám s tým najmenší problém. Už k nám domov ani nikoho nemôžem pozvať, pretože netuším, či bude triezvy alebo nie. Vrátane našich detí a ich partnerov. Teda pozvať môžem, ale radšej už ani nerobím. S niekým sa dohodnúť spoločne mimo domu je to isté. V tomto veku sa žena rozvodom rozhoduje, či dá na ďalších 20 rokov prednosť kľudu bez partnera alebo manželstvu bez kľudu.
však máš v tom jasne, si ochotná takto dalej žit nie,
tak nemáš na vyber, je to rázny krok a prečo nie, však vieš čo ta po nom čaká nie , nejdeš do neznáma
aj tak si v podstate sama, sama všade chodiš atd
@sara07 Teraz jasno mám. Ale čo bude po rokoch, netuším... tu by som potrebovala vypočuť skúsenosti niekoho, kto to už má za sebou
@aveeva72 Chlap po 50tke má vekový záber pri hľadaní partnerky v podstate neobmedzený. Žena má záber 50 a viac. To je trochu rozdiel 🙂
@sara07 aha, tak to som nepozrela. Ja nie som v žiadnom prípade za rozvod pre akúkoľvek hlúposť, ale v tomto prípade nevidím dôvod zotrvávať v manželstve. Ak by mal muž snahu, písala som, že by som stála pri ňom, všemožne ho podporila
mám kamarátku, rozviedla sa o nejaký ten rok skôr, ako ty, možno 46-48 mala, neviem celkom presne. Tri deti, už veľké, dospelé. Muž pil čím ďalej viac, mohla plakať, prosiť, vyhrážať sa rozvodom, posielať ho na liečenie, veď to asi poznáš, všetko zbytočné. Ona si po čase našla priateľa, mala niečo po 50, s ktorým prežili krásnych vyše desať rokov (on potom žiaľ zomrel, bol starší), chodili spolu na dovolenky k moru, na koncerty, do divadla, na výlety, alebo len tak opekali. Ona má svoj dom, on mal svoj dom, nebývali spolu, obidvom to takto vyhovovalo, spolu boli takmer denne. Čo by mala zo života, keby ostala s alkoholikom? On skončil zle, pil ako dúha, zrazilo ho auto.
Ale keby si aj sama ostala, nebolo by ti lepšie, ako s ním?
@sara07 práve preto ju treba ľudský podporiť a nezhadzovat
Autorka, čo ti bráni rozviesť sa?
Ako myslis, ze co bude po rokoch? Ak dufas, ze prestane pit, tak je len minimalna sanca. Skor bude po rokoch to, ze bude pit viac a viac a z tvojho milovaneho manzela sa stane smradlavy a polodebilny stamgast, tak ako napriklad moj otec. Moja mama stale nie je rozvedena, a pritom ho nemoze vystat, a ubera jej aj tu trochu radosti zo zivota, co by popri svojich diagnozach mohla mat
Myslím si, že zdravý rozum ti radí rozvod. Tak ho poslúchni. Mala som kolegyňu, jej muž pil, často prišla do práce s monoklom. Bola na tom psychicky už tak zle, že začala chodiť ku psychiatrovi. Vtedy sa pozbierala a konečne sa rozviedla. Povedala, že lepšiu vec ani nemohla urobiť, len ľutuje /už mala 52 rokov/, vraj to mala urobiť aspoň o 20 rokov skôr. Ty sama neostaneš, máš rodinu, priateľov, možno i ten pravý na teba niekde čaká. Držím ti palce.
@zmrzlinka2021 Nič, do Vianoc už budem rozvedená aj odsťahovaná, to je už v procese riešenia. Na nový život sa teraz teším, hlavne posledny rok a pol ma psychicky vyčerpali a potrebujem si od manžela oddýchnuť. Neistotu vnímam akurát v tom, či o 10 rokov nezačnem ľutovať, že som sa takto rozhodla... pre samotu, pravdepodobne.
myslim ze mas pravo a uplne sebecky na lepsi zivot aj ked sama, nasi sa tiez mali rozviest a nie doteraz byt spolu a vadi im aj ked ten druhy dycha. len mama uz ma 69 a zdravotne problemy, co uz tam clovek narobi.
chápem tvoje pochybnosti, predsa len, roky si žila s ním, ale bude ti ľúto za prítomnosťou alkoholika? Nie je samota lepším riešením? Držím palce, aby všetko prebehlo hladko a ty si prežila ešte veľa šťastných rokov bez človeka, ktorého prítomnosť ťa vyčerpáva a nič to nedáva.
Rozviedla som sa vo veku 48 rokov, v manželstve sme mali problémy už dlhšie, cca 5 rokov. Snažila som sa manželstvo zachrániť, urobila som konkrétne kroky, z druhej strany žiadna snaha nebola. Rozhodnutie mi trvalo dlho asi preto, že dôvodom nebol alkohol, ani násilie, ani hadky... My sme sa proste odcudzili a exmanžel si neskôr našiel priateľku. Nevedela som urobiť rázne rozhodnutie, lebo muž bol myslím dobrý otec, s deťmi mal (a stále aj má) dobrý vzťah. Dcéra už bola dospelá, ale syn bol myslím v najhoršom veku na rozvod. Ale neskôr som si uvedomila, že pre syna nie je vzorom do života pozerať sa na rodičov, ktorí si už nemajú čo povedať. Tak som urobila rozhodnutie, lebo to bolo na mne. Rozviedli sme sa - normálne civilizovane, bez scén, dohodli sme sa na všetkom, nemáme problém sa aj stretnúť na rodinných stretnutiach. Som strašne rada, že sme dokázali ostať rodičmi pre naše deti. Aj keď teda v podstate už boli dospelí v čase rozvodu.
A či to ľutujem? Určite ľutujem, že sme nedokázali zachrániť našu rodinu. Ale rozvod má veľa naučil a som myslím aj lepší človek. Môj exmanžel neviem čo by povedal, ale nevyzerá byť šťastný. Ja som si neskôr našla priateľa, sme spolu 5 rokov, nie je to jednoduchý vzťah, ale dal mi do života to, čo mi môj muž dať nevedel.
Ešte chcem dodať, že môjho exmanžela neviem ani teraz považovať za cudzieho človeka, proste mi nie je ľahostajné ako žije, lebo sme dlho kráčali životom spolu. Som rada keď sa mu darí, že je v kontakte s deťmi, stretávajú sa, pomáhajú si.
@zmrzlinka2021 aha zase sa idete hádať , to snad nie je ani pravda, kto koho zhadzuje zase , to vy amen tma žiadny rozvod
Prečo si myslis, ze budes zit v samote? Ved mas deti, priatelky, kolegov, vlastne konicky.
Zivot s alkoholikom je peklo.
Este som nepocula o pripade kedy by zena opustila alkoholika a niekedy v zivote to lutovala.
Mam znamu, ktora odchadza tento mesiac do dochodku. Je 5 rokov "rozvedena", teda takto - 14 rokov tolerovala alkoholizmus, az sa konecne rozviedla. Potom stretla svojho praitela a rok uz su manzelia. Tesne pred dochodkom sa znovu vydala a je stastna.
A aj kebyze uz nemas mat noveho partnera, je to vzdy lepsie ako skoncit ako totalna troska
@sara07 Nerozumies? Clovek potrebuje v prvom rade povzbudenie, nie osocovanie, nie sudenie. Nech sa rozhodne akokolvek, ma na to pravo, ale pokial clovek si si este kladie otazky, je to vzdy priestor ukazat mu cestu von a zit spokojny zivot.
no čo bude o 10 rokov
ak ostaneš predpoklad je že stále bude alkoholik + zdravotne problémy a ty budeš opatrovatelka a znášat jeho psychické týranie pre alkoho absták
ked sa rozvedieť
čo bude o 10 rokov je len čisto v tvojich rukách, možnostiach, rozhodnutiach, bojíš sa samoty , tak sa zabavíš nájdeš si koničky, budeš čitat , niečo si len nájdeš , kupiš si psa, mačku
otázka znie ked ostatneš a ty napr budeš mat zdr problémy myslíš že spitý človek sa o teba postara ?
@zmrzlinka2021 prosim ta nevysvetluj, je mi z vás na zvracanie normálne keby ste sa dali bloknut v diskusiach už dávno ako ste , ako to že nemáte chrbtovu kost a čast mozgových závitoch to viem
jasne treba ju doviest do košiara na vieru , že vám nie je hanba
kde ju tu človek zhadzuje alebo odsuzduje , každu jednu diskusiu musíte znevažit , ste ako čierny mor normálne
a čo jej tu ako píšem ? cestu von ?

nie som ten prípad, ale rodičia žijú spolu celý život. otec alkoholik. miliónkrát som hovorila mame, nech sa rozvedie, že bude mať pokojný život. nie. dodnes si skáču do vlasov, dodnes nemá kľud, má kopu diagnóz, k čomu jej tie nervy tiež prospievajú, bohužiaľ. dnes má 76 rokov a už dávno oľutovala, že sa nerozviedla, keď bola možnosť (asi pred 25 rokmi mali možnosť predať byt a kúpiť dva menšie v blízkosti tohto - mame sa páči lokalita, kde je). neurobila to, hoci som ju o to doslova prosila.
z tohto titulu si dovolím poznamenať, že určite takéto rozhodnutie neoľutuješ. rozveď sa. možno muž príde k rozumu a zachráni seba (pred alkoholom) aj váš vzťah (aj keď už nie manželský). a ak nie, tak to už bude jeho problém. držím palce.