icon

Sestra zatajila krstiny: Ako reagovať na zradu?

17. jan 2024

Ako by ste sa zachovali keby vám sestra zatajila krstiny svojho dieťaťa. Veľmi mi to ublížilo, pretože som sa tešila, že budem krstná mama a muž môj krstný otec(sama má o to požiadala ešte pred narodením) avšak mám podozrenie, že jej to manžel zavrhol, pretože ja nie som krstená, avšak bola som ochotná si všetky náležitosti dorobiť. Jej manžel sa raz vyjadril, že nebudem viesť ich dieťa vo viere. Je to prvé dieťa v našej rodine. Sestra sa mi neospravedlnila a hrá mŕtveho chrobáka... Som z toho sklamaná, cítim od sestry zradu, prečo mi to aspoň nepovedala a urobili to potajomky.

Strana
z6
zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
veronicka1901
17. jan 2024

Skús rešpektovať zatiaľ jej rozhodnutie. A keď to všetko trošku vychladne, porozprávajte sa.

janinah
17. jan 2024

Tlieskam jej manželovi.zjavne vie.ze krst nie je len slávnostný obed a darčeky.Akoze ospravedlniť sa tebe za čo? Že si dovolili vybrať krstnych rodičov podľa svojich predstáv?Keď si ozajstna sestra.tak budeš to malé ľúbiť bez ohľadu na okolnost.ze nie si krstný rodič.

michellemary
17. jan 2024

@janinah presne tak.

prasiatko30
17. jan 2024

V jednom ma pravdu ako by si ju viedla k viere ked nie si katolicka/pokrstena - to ako za 9m si zrazu veriaca. Vsak ked raz nie som veriaca nebudem ocakavat, ze ma niekto da za krstnu. Si teta, co moze byt viac? A sestra to asi s tebou nedokazala vykomunikovat lebo sa bala tvojej reakcie a zvolila vopchat hlavu do piesku. Povedz jej, ze ta to sice mrzi ale rozumies tomu, ze ako neveriaci clovek sa naozaj nemozes podielat na krestanskej/kostolnej vychove dietata ale vzdy budes jej sestrou a dietatu dobrou tetou

lubkovaandrejka
17. jan 2024

Nerozumiem tymto tu reakciam,ale dobre. Kazdy ma pravo mat svoj nazor. Necudujem sa Ti,ze ti to ublizilo. Je pravda,ze krstnych mozu mat akych chcu, ale mala ti o tom povedat. Mne pride divne a aj dost blbe od sestry, ak mate dobre vztahy,ze ti zatajila krstiny. Smutne. Ja by som jej povedala,ze ma to sklamalo.

doriiis
17. jan 2024

Pardon autorka ale stať sa ,,veriacim" iba kvôli tomu,aby si mohla byť krstná mama je pokrytectvo level expert.Ak neveríš,tak neveríš a nemáš sa čo montovať do ,,veci veriacich".
Pre toto isté ja tiež nie som krstná svojej neteri ani synovcovi a vôbec som sa tomu nečudovala a nevyplakavala som.Je to logické.
A že ťa nepozvali? No tak zjavne nechceli počúvať tvoje zbytočne rumazganie alebo ťa ešte viac ,,akože" zraniť tvoju dusu

vikusjk
17. jan 2024

Preco sa o tom normalne neporozpravas so sestrou? Preco jej nepovies, ze ti to ublizilo, ako sa citis a neopytas sa jej, preco sa nakoniec rozhodli inak? Samozrejme ze ich rozhodnutie musis respektovat, ale povedala by som jej, ze takyto utajeny krst sa ta naozaj dotkol, ved si na nom mohla byt pritomna so zvyskom rodiny aj keby si nebola krstna, ved ste sestry...

bolarazjedna
17. jan 2024

Pokiaľ nemáš krst, prvé sväté prijímanie a birmovku, krstná mama byt nemôžeš, maximálne byt zapísaná ako svedok pri krste. Tvoj manžel má tieto sviatosti, aby mohol byť krstným otcom? (lebo inak tiež by mohol by byť iba svedok, a tak ci tak, dieťa potrebuje reálne aspoň 1 krstného rodiča). Takže kľudne to mohli odmietnuť aj na fare. To není otázka pár týždňov, že dorobím sviatosti, a mne osobne tiež by sa nechcelo roky čakať s krstom dietata len kvôli tomu.

Na druhej strane, ak ste sa o tom bavili už pred narodením, tak zvláštny spôsob komunikácie od sestry, že sa ti neozvala, nič ti nepovedala. Mohla aspoň zavolať, že vieš čo, nepôjde to, nakoniec sme sa rozhodli inak, atď...

martul
17. jan 2024

a ako si si to chcela dorobiť, veď to netrvá týždeň, to by bolo potom dieťa krstné keď pôjde do škôlky.

martul
17. jan 2024

Mimochodom, neviem či si si všimla, ale všetky sviatosti sa robia kvôli viere, vlastnému presvedčeniu a nie kvôli tomu aby som bola krstná. Švagor má pravdu, ako budeš jeho dieťa viesť k viere, keď sama zjavne nie si veriaca. Veď to je také pokrytectvo a klamstvo jak hrom.

autor
17. jan 2024

@janinah ja to malé ľúbim od začiatku, veľmi som im pomohla teda sestre a aj pomáham. Mezanevrela som. Len mne skôr ide o to, že prečo mi to sestra nepovedala, som z toho smutná a je mi to ľúto,keby prišla a povedal, vysvetlila, že ako sa veci majú bolo by to pre mňa lepšie ako ma takto obijsť po tajme. To ma od sestry zranilo. Stále sa pýtam, prečo mi to nepovedala, prečo sa so mnou neporozprávala?

tykat
17. jan 2024

Ja som dlhodobo presvedcena, ze skrz nabozenstvo je najviac konfliktov a nenavisti vo svete.

tykat
17. jan 2024

@autorka "Stále sa pýtam, prečo mi to nepovedala, prečo sa so mnou neporozprávala?"
Tak sa jej to opýtaj naozaj a budete mať medzi sebou jasno.

doriiis
17. jan 2024

No asi preto autorka,lebo tvoja sestra je dospelá osoba,ktorá má vlastnú rodinu a jediný komu sa musí spovedať je jej manžel a dieťa.Za nikoho iného zodpovednosť brat nemusí.
A zjavne ťa sestra pozná a vie,že takto katastroficky prežívať takúto blbosť by len pokazilo celý krst a aj deň.
Niekedy je naozaj potrebné sa odpútať a nechať človeka žiť.Nechaj svoju sestru žiť a ty si ži vlastný zivot

lenicka999
17. jan 2024

Moja sestra napríklad vybrala za krstnú niekoho iného pretože ja svoju vieru už veľmi nepraktizujem a neprekážalo mi to. Krstná by mala dieťa viesť k bohu a viem že to ta druhá osoba spraví lepšie ako ja. Ja pre dieťatko budem nápomocná v iných smeroch a je to takto v poriadku. Ale zasa mne sestra nič nezatajovala a na krstiny pozvala a aj som tam bola.

viestta
17. jan 2024

Ked si na nu nezanevrela, tak sa jej na to opytaj.

autor
17. jan 2024

@martul tak u nás bežne sú krstní aj tí, čo nie sú veriaci, či krstení. Všetko sa dá vybaviť stačí že je farár ochotní. No mne v príspevku nejde o titul krstná už ale o to, že prečo mi to takto sestra zatajila, to je pre mňa horšie ako keby na rovinu povedala, vieš muž je silne veriaci, vadí mu to.... A ja som to vnímala tak, že krstná, krstný ak by sa niečo Bože chráň stalo rodičov o dieťa sa postaráme.

ziarifka
17. jan 2024

@tykat obecne súhlasím. Avšak v tomto prípade mi vôbec nie je jasné, prečo má neveriaci človek potrebu sa montovať do duchovného života. Myslím, že sestra autorke nehlási, keď ide prijať sviatosť (na omšu alebo na spoveď). Krst je veľmi hlboká duchovná udalosť. Mne osobne neveriaci a nepraktizujúci ľudia na krste mojich deti vadia, pre nich je to divadlo.

dskjhfdlkdjhl
17. jan 2024

Nemas sviatosti, nemozes byt krstna mama, toto by mal kazdy zrely clovek pochopit. Druha vec je, ze preco Ti zatajili krst, zrejme tiez nie su velmi zreli. Lebo normalny clovek vysvetli, ze za krstnu mamu Ta nemozeme dat, lebo nemas sviatosti, ale na krst si pozvana.

xckaret
17. jan 2024

A co keby si sa na to opytala jej a nie tu na MK?

autor
17. jan 2024

@lubkovaandrejka veľmi ma to zranilo, povedal mi to jej manžel pri poháre vína a keď videl, ze som ostala nemá na chcíľu a potom sa rozplakala, vedel, že je zle. Na druhý deň bola,, tichá domácnosť a mne tam u nich bolo tak ťažko, že som sa v tichosti zbalila a odišla. Dozvedela som sa to po mesiaci. Bola som im pomôcť....

autor
17. jan 2024

@doriiis nepovedala som, že nie som veriaca! Akurát ako deti nas do sestrou rodičia nedali pokrstiť.

autor
17. jan 2024

@ziarifka nikde som nenapísala, že som neveriaca!!!! Akurát nie som krstná, pretože nás rodičia nechceli pokrstiť.

syslik81
17. jan 2024

a preco sa proste neopytas sestry? tu ti nikto neodpovie- je tfo medzi vami .. ty nariekas ze ona krsti za tvojim chrbtom a ty za jej chrbtom pises diskusiu bez akehokolvek jasneho konca... proste zavolaj sestru na kavu a spytaj sa jej na rovinu s tym ze sa nehnevas,ale nechapes

doriiis
17. jan 2024

Autorka....o čom točis? Keby si bola skutočne veriaca a nie len pro forma na ako sa hráš tak sa necháš pokrstiť dávno.Prosim ťa nebuď falošná,nie je na tom nič zle byť neveriaci

ziarifka
17. jan 2024

Písala som o neveriacich a nepraktizujúcich. Človek môže mať všetky sviatosti a žiť ako neveriaci.

autor
17. jan 2024

@syslik81 a nemala by spraviť ona ten prvý krok, keď vie ze to už viem ale hrá mŕtveho chrobáka a tvári sa, že nič? Som toho názoru, že je to od nej mrzké, že mi to nepovedala a takto zatajila. To. Čo som pre ňu vzduch alebo sa mi to bála povedať?

oblecenieavecicky
17. jan 2024

Mám pocit, že väčšine tu uniká podstata. Prečo to sestra zatajila a nie, že si vybrala niekoho iného.

kacena4
17. jan 2024

moj nazor... neviem kolko ma dieta ale pred porodom ste sa rozpravali ze chce aby si bola krstna... ty nie si pokrstena, co si spravila preto aby si bola? pises ze si si to chcela dorobit mala si na to myslim dost casu aby si min. zacala s "dorabanim" si tychto veci, a zrazu si urazena, ked videli ze nemas zaujem nieco v tom konat a nasli si pokrsteneho krstneho rodica?? hnevaj sa viac na seba ze si nic nepodnikla a nie na nu

Strana
z6