icon

Sme s RV pokrvne príbuzní?

matejkorezavy
23. apr 2024

Moja mama mala otca - FS. FS mal INÚ mamu ako jeho brat IS. IS mal dieťa - PS, ktorý mal deti s troma manželkami - OK, …, … S OK (rozvod) - mal teda dieťa, DV. DV má dieťa RV.

Som pokrvný príbuzný s RV? Zamädzuje to manželskému vzťahu? Sme vôbec rodina?

Ďakujem.

janica_
23. apr 2024

@matejkorezavy z tohoto zadania mi vychadza ze mate spolocneho pradeda. Podla tohto clanku to nie je ilegalne, ak by ste sa vzali, ale urcite je potrebne zvazit genetiku. https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/veda/...

betulinka1
23. apr 2024

@matejkorezavy ste pokrvni príbuzni ale nie v priamom rade. Cize napr. aj svoju sesternicu si uz mozes legálne zobrat. Druha vec su gény. Dajte si spravit genetické testy ak chcete mat deti. Znamy si bral svoju sesternicu s tretieho kolena ale pred svadbou si dali spravit genetiku lebo chceli deti. Vysli im OK. Ale nakoniec im deti neboli dopriate. Ale zobrat sa v pohode mozete.

butterflyeffect
24. apr 2024

@matejkorezavy presne ako pise @janica_ mate rovnakeho pradeda Cize 1/8 resp. 12,5% rovnakej krvi…z mojho pohladu je to dost blizke pribuzenstvo. U nas sa tomu vravelo ze bratranec/sesternica z druheho kolena.. prakticky tvoji a jeho rodicia su bratranci/sesternice…

lilke
24. apr 2024

@matejkorezavy ak si dobre vybavujem, v katolíckej cirkvi nie je povolený sobáš medzi príbuznými do 2.kolena. Občiansky zákonník je podľa reakcií hore benevolentnejší.

hellwant
24. apr 2024

@butterflyeffect zabudas, ze mali ich dedovia inu mamu, cize to nie je klasicky bratranec z druheho kolena. Ziaden problem. Velmi sa tu hovori o postihnutych detoch, ale dokonca v pripade deti priamych surodencov(stali sa aj take pripady) je taka moznost velmi mala, nieto u nich( cital som na to dost davno jeden clanok) .Od 2 kolena aj cirkev zvykne povolit, môj bratranec si takto bral z druheho kolena sesternicu za zenu( jasne, ze najprv o tom nevedeli, az ked ju priviedol domov predstavit, vysvitlo to) Tam sa ale dava pozor, aby si ich deti uz nezobrali niekoho z pribuzenstva. Ono skutocny problem postihnutia nastava az v pokracujucom pribuzenskom krizeni. Napr 2 bratia si zoberu sesternice- sestry , a ich deti sa zas zoberu, a potom zas dalsiu sesternicu to su doslova pokrvni bratranci, tam je to zle.Viď. spanielska vetva Habsburgovcov z historie- vymrela, ten posledny chudak vyzeral hrozne.Ta rakuska si brala aj sesternice priame ake sem tam to preriedili😅 a su v pohode dodnes potomkovia a uspesni, ziadni magori.

nivea123
24. apr 2024

@butterflyeffect podľa mňa je to ešte oveľa menšie príbuzenstvo ako píšeš. Sú medzi nimi 4 generácie z ktorých posledná nemá rovnakú mamu.

Stará babka na dedine by možno spomínala a vravela, že ,,šak to nám je do rodiny,, ale môžeš byť v kľude. To už je tak rozvetvené a od tvojho pradeda tam vstúpilo toľko ďalších génov, že by som sa skôr čudovala, keby tam nebol ešte niekto ďalší z xyntého kolena.

anna777115
24. apr 2024

@lilke To, kde je uvedené že v katolíckej cirkvi nie je možný sobáš so sesternicou z druhého kolena, lebo to nie je pravda.

domkakvet
24. apr 2024

@matejkorezavy ano ste rodina.

anna777115
24. apr 2024

Dakedy, by sa vôbec nemohli ľudia brať, lebo bolí so všetkými nejaká rodina. Zoberte si nejakú dedinu a v nej každý mal minimálne šesť až dvanásť deti, kto to sledoval či mi je henten alebo tamtem bratranec s druhého, alebo tretieho kolena. Veď to boli pomerne všetci . Na genetiku má vplyv priame príbuzenstvo a nie nejaké "druhé, alebo tretie kolená"....

januska12323
24. apr 2024

Ste vzdialená rodina a v pohode sa môžete zobrať.

fauko
24. apr 2024

@matejkorezavy Mozno to povoluje pozemsky zakon, ale...pred Bohom to nie je v poriadku. Pribuzenstvo radsej nie.

anna777115
24. apr 2024

@fauko To je úplná hlúposť, čo píšeš, lebo to nemá žiadny vplyv na uzatvorenie manželstva, nejedná sa totiž o priame príbuzenstvo.Nastuduj si , čo je priame príbuzenstvo a kto tam patrí. A taktiež si pozri cirkevné právo a katechizmus.