icon

Som dlhodobo nešťastná v manželstve. Ako von zo začarovaného kruhu?

2. aug 2022

Potrebujem sa vyrozprávať :( som dlhodobo nešťastná v manželstve, žiadna intimita, sex, hlbší rozhovor, blízkosť, nič len chlad a odcudzenie. Ja som sa celé mesiace snažila veci riešiť, on nechce komunikovať ani riešiť, no rozvod odmieta. Bola som sama v poradni, psychologička odporučila rozvod (on sa dušoval, že pôjdeme spolu, ale skutek utek). Neváhala by som odísť ani sekundu, ale máme skoro 5-ročné dieťa a už vníma rodinu ako celok. Navyše som aj nešťastná v práci, robím niečo, čo ma ubíja a neteší, len aby som sa mohla časom osamostatniť. Lenže práca je z domu, a dieťa nonstop zavesené na mne. Má zdravotné problémy, do škôlky takmer nechodí a keďže sa ho 2 roky nedarí zaškôlkovať pre choroby a imunitu, riešim lekárov, ale termíny a riešenie v nedohľadne. Dieťa si vyžaduje nonstop pozornosť, aj v noci, nedokáže sa samo upokojiť, čo ma tiež vyčerpáva, neznášam spoločné spanie, nedokážem sa vyspať, dieťa sa vkuse mrví, prehadzuje, vráža do mňa, blíži mi. Častokrát sa mi stane, že ho musím odložiť pred obrazovku, aby som mohla ísť na online poradu napr., ale hocikedy mi tam vbehne, do toho variť, po nociach dorábať niečo, čo neznášam len kvôli peniazom. Manžel je cez týždeň preč, nepomôže s ničím, len cez víkend. Aby som túto záťaž ako tak zniesla, nepijem, nefajčím, nefetujem, ale začala som jesť a priberať. Už vyjedám aj kvôli tomu, aby som zniesla mužovu prítomnosť, čo sa mi tak protiví. Kvôli tomu, že ma tak strašne bolí manželstvo aj zlá práca, mávam príšerné PMS celé týždne, nielen pár dní v mesiaci, Uvedomujem si, že začínam byť zvlášť počas PMS príliš nervózna, depresívna, frustrovaná, nadváha to len zhoršuje. Cítim sa škaredá, neatraktívna, manželstvo a odmietanie ma za pár rokov totálne zničilo. Asi mi poradíte, že mám zmeniť prácu a odísť, ale neviem si nájsť nič normálne, keď mám stále na sebe zavesené dieťa. Keby som zostala v manželstve, nemusím pracovať, ale ja už nevládzem. A dochádzajú mi fyzické aj psychické sily. Psychologička mi nepomohla. Čo by ste robili vy? Mám si nasadiť antidepresíva? Alebo trpieť robotu, ktorú neznášam kvôli peniazom a slobode? Nedokážem si predstaviť žiť takto ešte ďalšie roky, každý mesiac je pre mňa obrovský boj.

autor
3. aug 2022

@dadis uvedomujem si, ako by mi oddelené spanie pomohlo, skúšali sme viackrát, ale to by musela byť rodičovská jednota, inak je to zmätok pre dieťa, muž spáva pri dieťati a keď nie je doma, tak logicky sú každý večer vresky, že musíme spať spolu. Odučiť ho by trvalo aj viac ako mesiac, ale to sa s manželom nedá, on nikdy nič nedodrží, všetko mu vydrží max týždeň, čo sa dohodneme. Áno, krúžky aj šport je super pre každé dieťa, pokiaľ je zdravé. Mali sme 2 krúžky a kvôli pandem. obmedzeniam a chorobnosti to boli vyhodené peniaze, ani polovicu hodín sme nevyužili.

luccija
3. aug 2022

Ty si nebola u inych lekarov s dietatom?ORL, imunolog?vzdy liecila iba pediatricka?
My sme boli a potom sa uz kvoli dokumentacii k prispevku neobjednavalo iba som povedala co potrebujem vypisat kedy tam bola, aka liecba a to sa prilozilo k ziadosti.Milenca by som v tejto situacii nechcela naco sa motat este viac
Takze si sa snazila o zachranu vztahu a muz Ta vlastne drzi v sachu ani s nim, ani bez neho.
Potom neviem o co mu ide, ked o teba a asi aj o dieta nema zaujem podla toho co pises.

Je to nejake nerozumne ved si predstav, ze si samozivitelka a cakas na tie peniaze a nemozes cakat kvoli vyjadreniu..Skus plateny termin ci, ked si tam uz bola skus vysvetlit...poprehadzovalo mi riadky uz sa mi to nechce opravovat
Ja som mala k vyjadreniu len ORL a pediatricku

autor
3. aug 2022

ďakujem všetkým, čo prispeli, za názor a predovšetkým za povzbudivé slová. Pomohlo mi aj sa z toho trochu vypísať. Ako som spomínala, psychologička mi potvrdila pocity, vraj si viem všetko dobre pomenovať, vraj vzťah je mŕtvy a lepší aj pre dieťa je rozvod a že áno, bude to ťažké. Už ďalej mi nejaký 4.,5. termín nenavrhla. A nemám nikoho, s kým sa môžem vyrozprávať. Ja to vidím tak, že kým dieťa nechodí riadne do MŠ / ZŠ, tak ťažko nájsť lepšiu prácu, ideálne mimo domu. A kým nie je tá práca, nemôžem sa osamostatniť. Keď zostanem v manželstve bez vlastného príjmu, nebudem tak v strese z práce, ale budem sa cítiť úplne bez hodnoty - len ako upratovačka, gazdiná a biely spotrebič, poznám to, už som tak chvíľu bola. Žiadne riešenie nie je ideálne, ale asi mi neostane nič iné len počkať.

autor
3. aug 2022

@luccija aná, s tým posudkom je to naozaj veľmi nerozumné, (skúšala som aj súkromne, BA, PO, ZA, MT - nepochodila som, všade ma odbili). máme vypísanú žiadosť o diagnost. pobyt, ale odpoveď žiadna. Mužovi o dieťa ide určite, uvedomuje si, že po rozvode by s ním bol oveľa menej, platil by výživné a prišiel by o spoločenský status a majetok. On robí kariéru, zarába nadštandardne a doma má všetko poriešené a cez týždeň úplnú slobodu - všetko mu vyhovuje, nikdy sa nerozvedie.

ivana11155
3. aug 2022

Ahoj. Je toho steasne veľa na viacerých frontoch co potrebuješ riešiť. Dala by som na papier podľa dôležitosti jednotlivé veci a rozmýšľala ako sa pohnúť. Napr. dieťa pri ktorom sa nevyspis. Jedna sa o 5rocnecoby malo späť samo aj keď chápem že nanho popri HO ie je čas. Ale aj tak. Prejedanie. Asi súvisí z nervozity z dieťaťa a z roboty. Atď. Muža by som dala na posledné miesto, to už nezachránis, len na ostatných veciach treba popracovať aby si sa nejako osamostatnila. Držím palce, velmi❤️.

lienka.7
3. aug 2022

To ze on nechce rozvod, neznamená ze Vas nerozvedu ...
Ked ti praca lezie na nervy, nepracuj. Vsak pises ze nemusíš. Zaplat opatrovateľku na par hodín a venuj sa sebe

luccija
3. aug 2022

Aha, tak som to zle pochopila s tym jeho nezaujmom o dieta.No ved tak ci tak by s nim bol len cez vikend🙂tak ako teraz.A akeho hladas doktora mozno v Ba poradim.

autor
3. aug 2022

@lienka.7 áno, ale je ťažké žiť v manželstve bez lásky a v hádkach, aj dieťa to cíti :(

autor
3. aug 2022

@luccija záujem sa v mužovi prebudil, veď dieťa už je parťákom. vždy som si myslela, že pokiaľ nie je striedavka, tak aj mama má nárok tráviť každý druhý víkend s dieťaťom, veď by to bolo nefér, aby cez týždeň sa naháňala a robila servis, úlohy, rozvážala na krúžky a podobne a voľný víkend bola sama. Myslím, že muž by s dieťaťom trávil menej času. primárne hľadám gastro a alergo-imuno, plus ORL kvôli nosnej mandli.

stella789
3. aug 2022

Držím palce. Vyzeráš byt inteligentná osôbka

kassandra25
4. aug 2022

Ty si velmi velka trpitelka, lebo nou naozaj chces byt. Ty sama by si uzvazila rozvod, poradila aj psychologicka, ale tu nam prezentujes, ze muz nechce a neisiel ani do poradne. A co ma byt? Ked sa niekto chce rozviest, tak sa rozvedie. Ked ten druhy nechce, nie je to problem. Rozvedu ich aj tak. To len ty nechces. Lepsie je mrvenie sa presne ako tvoje dieta. A kto ti kaze s nim spat? Ty si asi z inej planety alebo co! Dieta cca skoro 5 rocne ma uz velmi dlhu dobu spat same s plysakom vo svojej izbe! Keby si normalne racionalne zvazovala a hlavne dobre vychovavala svoje dieta, o samu seba sa dokazala postarat tak, ze budes konzumovat normalne a neprejedat sa, isla robit a nenechala sa zivit muzom - ze musela by som ist po rozvode pracovat, tak sa nelujtujes jak blazon, tu nepises, trpitelka sveta a davno by si bola mozno sama sebou a nie sama osebe vymyslena choroba sveta!

maminkadeticiek
4. aug 2022

@kassandra25 Vo viacerych veciach mas pravdu,ale zas hulvatskym sposobom tebe vlastnym.

ada309
4. aug 2022

1. Panko pride na vikend domov a full servis? No kdeze, mala by som zbalene kufre na welnes (hoc aj kazdy vikend) a o dieta nech sa postara on
2. Zaraba nadstandardne?? No ho ho ho, opatrovatelka aspon na 3 -4h/denne (ty zatial bud skrateny uvazok,alebo konicek - posilka,bicykel, ...) a vobec by ma nezaujimal jeho nazor na to,kedze ani jeho nezaujima ten tvoj
3. Co stary rodicia dietata? Nepomozu aspon sem tam s malym?
4. Nechaj pracu,co ta ubija,taha este viac ku dnu,aj tak ti to malo co tam zarobis k nicomu nepomaha, neriesi to vobec nijak tvoju situaciu.. skor tento rok popracuj na sebe, venuj sa hlavne sebe a buduci rok uz bude dieta v skole, budes mat ine moznosti ..
5. Byt/dom je koho? Preco by si ty mala s dietatom odchadzat po rozvode? Nech sa zbali panko a ty s malym ostante tam kde ste
6. Vsetko sa da ked sa chce..

kassandra25
4. aug 2022

@maminkadeticiek ano, ja viem, kazda tu je vlastna telenovela, trpitelka sveta , ale problemy, co píše, je skor na čudosmiech, že čo to len zasa je....

alvaluka
4. aug 2022

@autorka ak chces napis spravu, sme na tom velmi podobne.

stella789
4. aug 2022

@kassandra25 ty si hrozne zlá osoba,nechcela by som ťa ani za nič za kamarátku a tým opovrhujucim tonom ako píšeš...A ver tomu že nikdy nehovor nikdy..tebe sa to tiež môže stať alebo už ti niečo rovno klope na dvere..

luccija
4. aug 2022

Neviem ako to mas daleko, ale nas dali do poriadku gastro Assiduo je sukromne, ale poplatok bol 50 eur a spravili vsetko aj dychaci test SIBO vsetky rozbory, ORL Kulich Ruzinovska, alergoimuno Kukova Kramare detska nemocnica je primarka stoji za to sa k nej objednat po 11 hod.je to tazke sa dovolat, ale...neviem ci Ta zoberu, ale za pokus to stoji.
Syna by som v ziadnom pripade nedavala spat sameho.Vikendy skus travit niekde vonku sama so synom.

janulka1802
4. aug 2022

@maminkadeticiek hm, kebyže sa jej zverí niekto fakt v prúseri, tak sa može rovno zavesiť! Empatia nie nulová, ale mínusová. Človek kukne profil a tam nežná žena, ale vyjadrovanie bez citu, chladné až mrazí...

veronikakos
4. aug 2022

Si vyčerpaná, ak budeš mať možnosť pozbieral sily a choď niekam na víkend kedy je manžel doma,niekam bez neho a dieťaťa. Ideálny by bol aj týždeň bez nich. Najlepšie je vyčistiť si hlavu bez emócií, ktoré preživas v ich prítomnosti. Až budeš mať jasno čo chceš, ako to chceš urobiť tak podnikaj kroky. Moja mamča takto odišla od môjho otca tiež so strachom , že sa nedokáže postarať o mňa s ďalšími troma súrodencami a dala to. Dokonca si vybudovala kariéru v zahraničí a to bola vystrašená, depresívna žena, no mala v nás veľkú podporu a tak sme to všetci zvládli. Ja viem , kde ťa ženú depresívne myšlienky. "Nič sa nedá, nič nefunguje, na všetko som sama, nikto ma nechápe, nevieš ako z toho von"100% pesimista. Ja tiež neviem ako sa prinútiť myslieť pozitívne, už som miestami natom tak, že volám neurologičke nech predpisuje tie AD, ktoré mi toľko núka, no keď vidím , že mnohí bojujú rovnako ako ja tak aspoň mám pocit , že niesom sama. Načo sú komu peniaze a majetok, keď nie je šťastný, to je len prežívanie nie život.

drahomirrra
4. aug 2022

Autorka, má dieťa diagnózu mentálneho charakteru? Či je všetko len o fyzických dg? Lebo mne z tvojho písania rezonuje len "nedá sa..." "nejde to..." Taký vyčerpávajúci pocit som mala pri čítaní, a to len čítam tvoje riadky, nieto osobná komunikácia. Píšeš v hádankách a to nemám osobne rada. Aké má dieťa dg? Ako často je choré? Veď 5r dieťa má už povinnú predškolskú, ako to chceš riešiť?

5 ročné dieťa určite nie je nutné odúčať mesiac od spania s matkou, pokiaľ nie je vyslovene mentálne choré. Keby som tebou a môj muž pri správaní ako dement zarába nadštandardne, tak nech platí opatrovateľku aspoň na 4h denne.

elisebah91
4. aug 2022

Čau @autorka čítala som len tvoj úvodný výlev, nie ostatné komenty. Môj pohľad je že manželstvo nie je chybné, ...,, chybná,, si ty. Rozumej držíš toho veľmi veľa, nesmieš na pleciach a neviem či si ochotná sa nejakého nákladu vzdať. Psychologicka ti odporučila rozvod? To ako vážne
? Oficiálne sama na náročné dieťa? Fu...no to by si si asi pre tento čas zavarila až az ...rozumiem že dieťa je často choré, viem, mám tri a ja to desne. Ale aby takto liplo na tebe? Veď moja trojročná je viac samostatná sa mi zdá z úvodného príspevku. Ako ides riešiť predškolskú dochádzku? Ty si chces sama nasadiť AD? A vazne myslíš že je to riešenie? Že ti prinesú ružové okuliare a bude všetko faaaaajn?
Och draha, upravovaná, nemilovana a odmietania žena.
Čisto len z titulneho príspevku usudzujem a rozmýšľam čo by ti pomohlo....
Uz to mám...nasad si vitamíny čo ťa ako-tak dajú dokopy ale hlavne ***BUD SEBECKA*** a čo to znamená? Keď príde muž na víkend domov, máj svoju prácu hotovú, tebe začína voľno. Bez diskusie nechaj dieťa, ktoré už má 5 rokov!!!, čiže nie je ako môj 7mesacny, minimálne na 3 hodiny v sobotu a na 3 hodiny v nedeľu mužovi. Je to plnohodnotný rodič a člen domácnosti. Nebude sa mu to páčiť? Iste. Bude protestovať že má svoj plán a potrebuje si oddýchnuť? Samozrejme...môžeš a nemusis mu to zdôvodňovat, že aj ty si potrebuješ oddýchnuť od domácnosti , dieťaťa skorým si 5 dní v kuse STALE, vyvetrať hlavu, myslieť na nieco iné...a za tri hodiny v sobotu i v nedeľu -dokopu 6 hodín na víkend rob čo chces, chod behať a zhodiť vypotiť stres, úzkosť a frustráciu, chod do mesta na nákupy, do prírody, na prechádzku, počúvaj ticho ...TY SAMA bez dieťaťa, že ono bude chcieť ísť tiež? S mamou na prechádzku? A manzel ho v Tom len podporí? To buď istá....,ziadne také len TY SAMA . A HOTOVO. Manžel sa môže postavit na hlavu, samozrejme vydiskutujte to nie že on ide do servisu s autom na čas a ty preč...vtedy keď je on doma....postáv ho pred hotovu vec, vtedy a vtedy idem na tri bodky preč,(ak chces povedz kde je to na tebe) malýa to a to jesť, tam má veci....a odchod .. žiadna diskusia, žiadne podmienky z mužovej strany...POTREBUJES SI ODDYCHNUT A VYPNÚŤ ...ty, nie dieťa, nie muž ***TY***
Písala som, prácu si urob do roboty a tá cez víkend nenahanala a domácnosť? Čo urobíš urobíš čo nie nie...aj na vifonke sa dá prežiť jedno poobedie...domácnosť ti určite neujde a vieš čo? Nedá ti ani pusu či objatie že si jej utrela zem či vysala...takže v rámci možností,
Drž sa a daj tomu plánu šancu mesiac ...4 víkendy....ozvy sa prosím potom. Budem ti držať palce 😉😘🍀🍀🍀

luccija
4. aug 2022

@drahomirrra aj predskolaci su chori ved to neznamena, ked je povinna, ze tam budu chore deti.Ked to ma na krku sama pracu, domacnost, venovat sa dietatu, lekari je to vela aj na kona.Ma pocit, ze nic nerobi poriadne.Mala som to podobne dala som vypoved a dumala co dalej.Opatrovatelka bola u nas 2 dni, muz 2 dni z tyzdna na sluzobkach a decko prvy stupen astmy z respiracnych chorob zo skolky.Ulavilo sa mi az, ked nastupila do skoly.

luccija
4. aug 2022

@veronikakos kde ste boli, ked mama bola v zahranici?ci ste boli uz velki?

luccija
4. aug 2022

Myslim, ze opatrovatelka po 2 dnoch neprisla, lebo ucenie, dalsia brigada kde jej zmenili hodinya aj tak to nebolo dobre popri praci som ich pocuvala, von som jej ju musela obliect este starosti navyse..a, ked ochorela aj tak mi bolo blbe jej zverit chore dieta, ktore chcelo byt so mnou a este by ochorela aj ona.Zacarovany kruh
.

miankass
4. aug 2022

Rozvod

veroniq85
4. aug 2022

Ja len k tym lekarom. Neviem ci mas Ba daleko ale ORL centrum kramare dostanes termin o tyzden max dva. Je sice sukromne ale vysetrenie 15eur. A ak treba vybrat mandle tak to tam aj priamo robia. A dalej imuno-alergo.sk beru deti od 4r. Su v dubravke. Termin som dostala do mesiaca. Tiez sukromne. Ale manzel vraj zaraba nadstandartne tak nech zaplati zdrv. star. pre syna.

alex666
4. aug 2022

Ocivodne si nespokojna s viacerymi strankami svojho zivota, musis ich zacat postupne menit. Zacni tym ze sa vyspis. Uz nespi s dietatom, nevyspatost vsetko len zhorsuje (poznam to z vlastnej skusenosti). Skus zmenit pracu, nezameriavaj sa na financie ale skor na aby ta praca bavila, aby si do nej nechodila s odporom.
Rozvod je velka vec, zatrasie to zivotmi vsetkych zaineteresovanych na niekoľko rokov. Ak sa pren rozhodnes, tak musis byt v pohode, silna, vyrovnana...teraz taka nie si, preto by som tento krok nechala az na obdobie kedy vyriesis spanok, pracu a budes kludnejsia.

zltalienka
4. aug 2022

Nerozumiem prečo si to neriešila už dávno. Píšeš že problémy ste mali už keď malo dieťa rok. Po 4 rokoch v manželstve bez ..... vlastne bez všetkého neviem, či sa oplatí zostávať. A keď z jednej strany ani nie je záujem o "oživenie manželstva" tak už vôbec. Jedine z finančných dôvodov. A to je to, čo Ťa pri ňom drží. On sa nechce rozvádzať, lebo.... spoločenský status....tak si sadnite za stôl a dohodnite si pravidlá spoločného žitia tak, aby ste boli obaja spokojní.
Píšeš, že by si nemusela chodiť do práce....teda chlap sa o Teba a dieťa finančne postará....tak prečo chodíš do práce, ktorá Ťa nebaví? Že chceš? Tak hľadaj niečo, čo Ťa bude baviť, hoci to bude menej platené. Hlavne aby si bola spokojná a aby Ťa to bavilo.
Vtedy keď si chodila cvičiť s trénerom, kto strážil dieťa? Keď si chodila na kurzy sebarozvoja? Teraz nemôže tá istá osoba strážiť dieťa? Vtedy to kto platil? Výpomoc s dieťaťom, keď chlap nie je doma celý týždeň potrebuješ ako soľ. Keď to chlap nedokáže pochopiť, nechaj mu dieťa na celý víkend, nie len na pár hodín.
Alebo rozvod. Ty musíš vedieť, koľko stratí rozvodom chlap, keď sa mu nechce rozvádzať. A či mu to stojí za to, aby ste si dohodli "podmienky" spoločného žitia. Výhodnejšie pre Teba.
Veď aj ako rozvedení si budete musieť nájsť spôsob ako spolu vychádzať v rámci starostlivosti o dieťa.

dkethe
4. aug 2022

@ivana11155 tu sa pripnem. Zacni od najlahsich uloch.
Dieta.
Mnohe matky zufalo tuzia po Homeoffice. Ty ho mas, a nevies s nim nakladat. Ja mam deti 2, 3a 5r ktore su jak dive zvery. Zaplatila som disney+, kupila pracovne zosity, malovanky a ked ma mamka HO, maju velmi prisne pravidla. O 16:00 zavriem pc a maju moju 200% pozornost. Varim vecer/cez obednu pauzu.
K ostatnemu poradit neviem.
Drzim prsty

bluka2
4. aug 2022

Určite ti už písali, ale toto "Dieťa si vyžaduje nonstop pozornosť, aj v noci, nedokáže sa samo upokojiť, čo ma tiež vyčerpáva, neznášam spoločné spanie, nedokážem sa vyspať, dieťa sa vkuse mrví," je kvôli tomu, aká atmosféra je v rodine. Choďte od seba a uvidíš, ako dobre bude dieťa spať. Vlastná skúsenosť.